Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Μια βιβλιοθήκη γεμάτη ανθρώπους


Δεξιά και αριστερά έχω ακούσει διάφορα για αυτή τη νέα βιβλιοθήκη. Άρθρα εφημερίδων, αναρτήσεις, απόψεις, σκέψεις, όμορφα λόγια, αλλά τίποτα ολοκληρωμένο γι' αυτήν την ιδέα που μου θυμίζει κάτι από Ρέυ Μπράντμπερυ, κάτι από παραμυθάδες με αρκετή δόση επιστημονικής φαντασίας δηλαδή.
Και να η ιστοσελίδα τους που τα λέει όλα και σαν να αρχίζω να καταλαβαίνω τι γίνεται. Πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων που σαν να θέλουν να πάνε ενάντια στην απρόσωπη κοινωνία που χτίζουμε κάθε μέρα όλο και πιο πολύ όλοι εμείς που επικοινωνούμε καμουφλαρισμένοι πίσω από κάτι υπερσύγχρονες οθόνες που όλο γίνονται και πιο πλατιές και πιο λεπτές και ποιος ξέρει τι άλλο πιο ακόμα. Κοινωνικά δίκτυα που νομίζουμε ότι μας κοινωνικοποιούν.
Βιβλιοθήκη χωρίς χάρτινα βιβλία, χωρίς ράφια, χωρίς υπολογιστές αλλά με Ανθρώπους που περιμένουν να σου αφηγηθούν μια ιστορία. Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη είναι ένα εξαιρετικό μέσο άσκησης στην συνύπαρξη, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, αναφέρουν στην ιστοσελίδα.
Όπως όλες οι βιβλιοθήκες έχει και αυτή κανόνες, επιλέγω έναν να αφήσω εδώ εκείνον που με έκανε να χαμογελάσω: "Ο αναγνώστης οφείλει να επιστρέψει το Ζωντανό Βιβλίο στην ίδια πνευματική και φυσική κατάσταση που το δανείστηκε. Δεν επιτρέπεται να προκαλέσει ζημιά σε ένα Ζωντανό Βιβλίο, να του τσαλακώσει τις σελίδες ή να θίξει την αξιοπρέπειά του/της με οποιονδήποτε τρόπο".

Δεν αναφέρω άλλα γιατί όλα είναι συγκεντρωμένα εδώ:

4 σχόλια:

Άστρια είπε...

Μπήκα και στο link, πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα αλλά και με πολλά ρίσκα τόσο για το ζωντανό βιβλίο όσο και για τον επίσης ζωντανό αναγνώστη.
Θυμίζει περισσότερο έναν τρόπο ψυχανάλυσης παρά την ιστορία ενός βιβλίου, για να μην πω την πιθανότητα να βρεθεί κανείς μπροστά σε περίπτωση παρόμοια με κάποιες που παρουσιάζονται στην τηλεόραση.
Στο link ανάμεσα στα άλλα, κάπου διάβασα: "Ο αναγνώστης οφείλει να επιστρέψει το Ζωντανό Βιβλίο στην ίδια πνευματική και φυσική κατάσταση που το δανείστηκε. Δεν επιτρέπεται να προκαλέσει ζημιά σε ένα Ζωντανό Βιβλίο, να του τσαλακώσει τις σελίδες ή να θίξει την αξιοπρέπειά του/της με οποιονδήποτε τρόπο."
Πράγματα δύσκολα νομίζω...

Μία αιτία της επίσκεψής μου μετά από καιρό ήταν ότι έκανα επιτέλους μία ανάρτηση που ήθελα από καιρό για μια ιστορία από το οριζόντιο ύψος που είχα βρει εδώ:)

librarian, σοφό μου αστεράκι, και αγαπητή μου Elli εύχομαι να είστε καλα.

librarian είπε...

Καλημέρα αστεράκι και χαίρομαι που σε βλέπω από τα μέρη μας. Γενικότερα χαίρομαι που μας έρχεται κόσμος και ας έχουμε σταματήσει να βάζουμε αναρτήσεις.
Σχετικά με αυτά που λες τώρα, γενικά αποφεύγω να είμαι τόσο καχύποπτη με νέες κινήσεις. Φαντάζομαι ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό εθελοντικά το κάνουν με κέφι και όρεξη και όχι με διάθεση ψυχοθεραπείας. Όπως επίσης φαντάζομαι, ότι και οι άνθρωποι που πάνε για να "διαβάσουν ένα τέτοιο βιβλίο" δεν πάνε με σκοπό να βγάλουν τα κόμπλεξ τους αλλά να κάνουν κάτι διαφορετικό.
Τώρα τι να σου πω δεν έχω συμμετάσχει οπότε μόνο να φαντάζομαι ποτέ.
Το απόσπασμα που λες μου έκανε και εμένα εντύπωση γι' αυτό και το έβαλα στην ανάρτηση.
Είδα και την ανάρτησή σου! Μα δεν είναι πολύ ωραίο αυτό το βιβλίο;;; το αγαπάω!!!

Πολλά φιλιά αστεράκι!

Άστρια είπε...

librarian & Elli, πολλές πολλές ευχές για όμορφα χαρούμενα Χριστούγεννα!

librarian είπε...

Αστεράκι μου σε ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές! Σου ευχόμαστε το νέο έτος να σε βρει αγκαλιά με τις πιο όμορφες στιγμές!