Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Ένα βιβλίο, ένα βιολί και μπόλικη τέχνη

Αυτό το βιβλίο περιλαμβάνει όλα όσα θέλω να δείχνω και να διαβάζω στην κόρη μου. Περιλαμβάνει, δηλαδή, μπόλικη αφορμή για συζήτηση περί τέχνης.  

Εκτός από το ιδιαίτερο μουσικό θέμα, το οποίο άλλωστε προοικονομείται και από τον ίδιο τον τίτλο «Στραντ… ένα βιολί για βαλς και ορχήστρα», που με τόση μαεστρία οι συγγραφείς Νίκη Κάντζου και Φυλλιώ Νικολούδη ξεδιπλώνουν μέσα από τις λίγες λέξεις του κειμένου, περιλαμβάνει και μια υπέροχη ιδέα εικονογράφησης της Ναταλίας Καπατσούλια, γεγονός που πιάνει τον αναγνώστη στον ύπνο. Εκεί που όλα έδειχναν ότι αγοράζεις ένα βιβλίο μουσικής σου προσθέτει και έργα ζωγραφικής και απογειώνει την εμπειρία ανάγνωσης.

Το υπέροχο αυτό βιβλίο αναφέρεται, βέβαια, στη μουσική, μαθαίνοντας στα παιδιά τα βιολιά στραντιβάριους, ενώ παράλληλα δίνει μια καλή ευκαιρία αναζήτησης ακουσμάτων, να αναζητήσουμε και να ακούσουμε μαζί με το παιδί βαλς αλλά και αντίστοιχους χορούς. Ακόμη, γίνεται αναφορά στον όρο «ορχήστρα» και οι ασκήσεις στο τέλος του βιβλίου, μεταξύ των άλλων, βοηθούν να γνωρίσουν τη διάταξή της και τα μουσικά όργανα που αυτή περιλαμβάνει. 

Όμως, η έκπληξη είναι η υπέροχη ιδέα της εικονογράφου που πουθενά δεν την έχω ξανασυναντήσει και μπορώ να πω ότι τη λάτρεψα. Η εικονογράφος, λοιπόν, είχε τη φοβερή ιδέα να ενσωματώσει μέσα στην εικονογράφηση σπουδαίους πίνακες, οι οποίοι ταιριάζουν στη θεματολογία και εμπλουτίζουν ολόκληρη την αναγνωστική εμπειρία. Τα στοιχεία των πινάκων παρατίθενται και στο τέλος του βιβλίου αλλά και στις αντίστοιχες σελίδες.

Είναι ένα βιβλίο που δίνει έναυσμα για πολύ συζήτηση περί τέχνης, ιδανικό για μαθητές νηπίου και δημοτικού. Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία τα τελευταία δυο χρόνια και τόσο πολύ το αγάπησα που θέλω να αναζητήσω και αλλά βιβλία των δημιουργών του γιατί θέλω να πιστεύω ότι θα είναι αντίστοιχα σε ποιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: