Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Παιδικά αριστουργήματα

Ας μιλήσουμε για κλασικά παιδικά βιβλία. Για έργα που γράφτηκαν πριν πολλά χρόνια αλλά ακόμη και σήμερα εκδίδονται, διαβάζονται, διδάσκονται και αγαπιούνται γιατί δεν έχουν βρεθεί άλλα να τα ξεπεράσουν ή γιατί δεν κατάφεραν άλλοι να κάνουν κάτι τόσο αριστουργηματικό. Ένα και ίσως και το μοναδικό μουσικό παραμύθι που δημιουργήθηκε με σκοπό να εξοικειώσει μικρά παιδιά με τη μουσική, να γνωρίσουν, να ακούσουν διάφορα μουσικά όργανα. Ο Πέτρος και ο λύκος.

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Σεργκιέι Προκόφιεφ συνέθεσε μεταξύ των άλλων και μουσική για παιδιά δείχνοντας την αγάπη του γι' αυτά. Το μικρό αγόρι ο Πέτρος που ξεγέλασε τον λύκο είναι ένα μικρό αριστούργημα γιατί ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει άλλη σύνθεση που να φέρνει τόσο κοντά τα παιδιά με την καλή μουσική. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1936 καθώς ο Προκόφιεφ ζούσε στην Σοβιετική Ένωση σε ένα αυστηρό λογοκριμένο πλαίσιο που απαγόρευε στους μουσικούς να δημιουργούν με εξωτερικές επιρροές.

Ο Προκόφιεφ δημιούργησε με αυτήν τη σύνθεση κάτι εντελώς νέο. Η μουσική συμπληρώνει τις εικόνες και τις λέξεις του παραμυθιού και όλα μαζί γίνονται ένα αναπόσπαστο σύνολο. Κάθε μορφή του παραμυθιού έχει ένα μοτίβο και παρουσιάζ-ει/ εται ένα χαρακτηριστικό μουσικό όργανο. Ο Πέτρος είναι χαρούμενος και δυνατός όπως ο ήχος ενός βιολιού, ο αυστηρός παππούς συνδέεται με τον ήχο του φαγκότου, ενώ ο λύκος παρουσιάζεται από τρία κόρνα. Το πουλάκι που τιτιβίζει δεν θα μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικό από ό,τι ένα φλάουτο. Η πάπια συνδυάζεται υπέροχα με το όμποε, ενώ η γάτα που έρχεται νυχοπερπατώντας αντιστοιχίζεται με τον ήχο του κλαρινέτου. Τα τύμπανα και η γκρανκάσα είναι οι ντουφεκιές των κυνηγών. Κι όλα αυτά πλαισιωμένα από μια υπέροχη μουσική σύνθεση που ακολουθεί πιστά την εξέλιξη της ιστορίας.

Αυτό το βιβλίο πρέπει να υπάρχει σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη και κάθε παιδί πρέπει να το έχει δει ακούγοντας τη μουσική του. Στα ελληνικά κυκλοφορεί σε μια πολύ κομψή έκδοση από τις εκδόσεις Ηριδανός. Μια πολύ καλή ανάγνωση από τον εξαιρετικό μας Δημήτρη Χορν υπάρχει διαθέσιμη στο youtube.

2 σχόλια:

paidikaibblio είπε...

Φανταστική πρόταση! Έχουμε ακούσει τη μουσική με τα παιδιά αλλά με το βιβλίο οπωσδήποτε θα είναι άλλο πράγμα!

librarian είπε...

@paidikabiblio ναι, δεν ξέρω αν κυκλοφορεί και σε άλλη έκδοση, αλλά αυτή είναι πολύ προσεγμένη.