Τρίτη 31 Μαΐου 2022

For bilingual friends

Πολλοί φίλοι και γνωστοί έχουν φύγει από την Ελλάδα και ακόμη περισσότεροι θα ήθελαν να φύγουν. Μεγαλώνουν τα παιδιά τους σε νέα μέρη, ζουν καινούργια κουλτούρα, μαθαίνουν νέα γλώσσα, εργάζονται για να ζουν όμορφα και όχι για να επιβιώνουν. Τα παιδιά προσαρμόζονται πάντα πιο εύκολα από τους μεγάλους και από το πουθενά μαθαίνουν να μιλάνε μια νέα γλώσσα. Οι γονείς κάνουν περισσότερο προσπάθεια να κρατήσουν τα παιδιά συνδεδεμένα με τη γλώσσα τη μητρική. Ίσως και να σταματήσουν να μιλούν τα ελληνικά. Ίσως και να ξεχάσουν και αυτή τη μικρή χώρα στην άκρη του πουθενά που λέγεται Ελλάδα.  Τη χώρα που έδιωξε τους γονείς τους. Ίσως να τη συνδέσουν, όπως όλος ο πλανήτης, με διακοπές, θάλασσα και ήλιο. Ή μόνο με κάποιους αγαπημένους συγγενείς που και αυτοί στο πέρασμα του χρόνου θα σβήσουν. 

Για τον έναν ή τον άλλο λόγο είναι πολλοί εκεί έξω που αναζητούν δίγλωσσα βιβλία. Είτε για τα παιδιά που μεγαλώνουν μιλώντας δύο γλώσσες είτε για εκείνα που ζουν στην Ελλάδα και μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα, τόσο παιδιά όσο ενήλικες. Ως εκ τούτου, βρίσκω τρομερά χρήσιμα τα βιβλία που είναι γραμμένα σε δύο γλώσσες. Γι' αυτό το λόγο ενθουσιάστηκα με τα βιβλία της Ελισάβετ Αρκολάκη που είναι γραμμένα και απευθύνονται κυρίως στα παιδιά των Ελλήνων ή γενικά των ξενιτεμένων που ζουν στο εξωτερικό. Καθώς και η ίδια ζει μακριά από την Ελλάδα, γνωρίζει αυτήν την ανάγκη και την καλύπτει μέσω των βιβλίων της. Ακόμη, για τα παιδιά αυτά και τους γονείς τους έχει γράψει τη μελέτη "How to raise Confident Multicultural children". 


Το βιβλίο της "Οδός ευτυχίας" είναι γραμμένο στα ελληνικά και παράλληλα σε δεκάδες γλώσσες όπως αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, πορτογαλικά και τόσες άλλες. Επίσης, μπορεί να το βρει κάνεις και σε συνδυασμό της αγγλικής με άλλες γλώσσες. Συνολικά κυκλοφορεί σε 45 γλώσσες και δεν είμαι σίγουρη ότι υπάρχει άλλο βιβλίο που να έχει γραφτεί σε περισσότερες γλώσσες. Η ιστορία απλή, δροσερή, νοσταλγική για τα παιδιά που επισκέπτονται την γενέτειρα των γονιών τους, σμίγουν με συγγενείς και παίζουν ξέγνοιαστα πλάι στα κύματα. Εικονογραφημένο με ζωγραφιές με όμορφα χρώματα συνοδευόμενες με μικρό κείμενο στις δύο γλώσσες. Στο ίδιο μοτίβο και το βιβλίο της "Ξαδέρφια για πάντα" που κυκλοφορεί εξίσου σε δίγλωσση μορφή και έχει αγαπηθεί παγκοσμίως από ανθρώπους που νοσταλγούν τον τόπο τους, το όποιο τόπο τους.

Τα βιβλία της μπορεί να τα προμηθευτεί κάποιος από το Amazon, που είναι και ο εκδότης των βιβλίων της, το BookDepository και πρόσφατα κάποια ελληνικά βρίσκονται στο μοναδικό ελληνικό βιβλιοπωλείο που τα προμηθεύεται το Paper kittens.

Η συγγραφέας έχει δημιουργήσει και ένα πολύ ενδιαφέρον εκπαιδευτικό υλικό που μπορεί να συνοδεύσει την ανάγνωση του βιβλίου το οποίο θα βρείτε εδώ.

Το βιβλίο μπορείτε να το δείτε και να το ακούσετε στο YouTube. Στο κανάλι αυτό θα βρείτε πολλές πληροφορίες σχετικές με bilingual children.

Σπουδαία δουλειά και πολύ πρωτότυπη από ένα δραστήριο άτομο που προωθεί τα βιβλία της σε όλες τις χώρες του κόσμου. Εύχομαι να κυκλοφορήσουν και στην πιο σπάνια γλώσσα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: