Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Στον Άρη και στην Κλαίρη


Συνεχίζοντας το ταξίδι μου δίχως γυρισμό στον κόσμο του παιδικού βιβλίου, συνεχίζω να εκπλήσσομαι με το πόσο σπουδαίο εργαλείο είναι το παιδικό βιβλίο. Βρίσκομαι χωμένη σε σελίδες παιδικών βιβλίων και κάθε μέρα εντοπίζω ευφάνταστες ιστορίες που μου δίνουν ιδέες για μεγάλες συζητήσεις, παιχνίδια και δημιουργία. 

Έφτασε στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο ένα βιβλίο που με συγκίνησε ιδιαίτερα. Μένουμε σε μια χώρα ιδιαίτερα σεισμογενής κι όμως δεν έχουμε προετοιμαστεί. Περπατώ στους δρόμους και βλέπω όλα αυτά τα ετοιμόρροπα κτίρια ξεχασμένα από ανθρώπους και Θεό και αναρωτιέμαι τι θα γίνει αν εκείνη την ώρα γίνει ένα μεγάλος σεισμός. Η Καλαμάτα είναι γεμάτη τέτοια κτίρια, περιμένουν εκείνο το σεισμό που θα τους δώσει τη χαριστική βολή. Μαζί με εκείνα, έρμαια κι όλοι εμείς. Και στην Καλαμάτα γίνονται σεισμοί κάθε μέρα και κάνεις ποτέ δεν θα ξεχάσει το μεγάλο σεισμό του 1986 που σχεδόν την εξαφάνισε.

Ο νους μου αναπόφευκτα πηγαίνει στα δύο παιδιά από τη Σάμο που τα βρήκε ο θάνατος εξαιτίας ενός τέτοιου εγκαταλελειμμένου κτιρίου, ένα από τα χιλιάδες σάπια κτίρια της χώρας μας. Μια χώρα που δεν έχει μάθει να προβλέπει τίποτα και πάντα την προλαβαίνουν τα γεγονότα.

Είναι, πραγματικά, η ιστορία τους τόσο λυπηρή που δεν πρέπει να τη ξεχνάμε. Μα, περισσότερο, θα πρέπει να μιλάμε για τους σεισμούς γιατί είναι σχεδόν στην καθημερινότητα μας. Οπότε ένα παιδικό βιβλίο που να πραγματεύεται αυτό ακριβώς το θέμα, το σεισμό, είναι κάτι που θα πρέπει να υπάρχει στην ελληνική βιβλιοπαραγωγή. Κι αυτό το κενό ήρθε να καλύψει το βιβλίο της Ευαγγελίας Σαραφίδου με τον τίτλο "Οι νότες της Ελπίδας".


Η
 ιστορία εκτυλίσσεται, ως οφείλει, στη Σάμο. Ξεκινά στο μονοθέσιο σχολείο που τα δύο αδέρφια, ο Ίκαρος και η Ελπίδα, κάνουν μαζί μάθημα κι ας είναι σε διαφορετική ηλικία. Η Ελπίδα που αγαπά τη μουσική και έχει μαζί της μια φλογέρα που τη χρησιμοποιεί εμπειρικά βιάζεται να επιστρέψει σπίτι της γιατί πεινάει πολύ. Το κελάρι με τα κρασιά του μπαμπά και τη ρίγανη της γιαγιάς ήταν το αγαπημένο της μέρος. Εκεί μπορούσε να παίζει τη φλογέρα της χωρίς να την ενοχλεί κανείς. Σε αυτόν τον αγαπημένο της χώρο παρέα με τη φλογέρα της τη βρήκε ο σεισμός που γκρέμισε το σπίτι της. Έμεινε εκεί για πολύ αλλά ήταν η φλογέρα που βοήθησε να σωθεί.

Αυτό το βιβλίο μπορεί να γίνει αφορμή για πολλές συζητήσεις. Αρχικά είναι αφορμή να μάθουν τα παιδιά τι είναι σεισμός και στη συνέχεια τις ενέργειες που κάνουμε όταν συμβεί. Οι σεισμοί είναι ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο πρέπει να γνωρίζουμε, να μη το φοβόμαστε και να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε. Η ίδια η συγγραφέας έχει να προτείνει πολλές δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν παράλληλα με την ανάγνωση αυτού του βιβλίου, οι οποίες δημιουργήθηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΑΣΠ. Κατάλληλο για παιδιά Δημοτικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: