Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Βιβλία για την ειρήνη

Και όταν όλοι μιλούν για πόλεμο, μακριά μας ή κοντά μας δεν έχει σημασία, εμείς επιλέγουμε να μιλάμε για την ειρήνη. Να ακούμε γνώριμες και ήρεμες φωνές που προτρέπουν να μην υπάρχουν σύνορα και όλοι να ζουν για το σήμερα. Μπορεί να είμαστε ονειροπόλοι αλλά για να ονειρευόμαστε διαβάζουμε βιβλία και για να αφήνουμε τη φαντασία μας να ταξιδεύει.

Οι στίχοι από το αγαπημένο τραγούδι του John Lennon κυκλοφορούν και σε μορφή βιβλίου. Αν είναι παιδικό ή όχι δεν το γνωρίζω. Όμως είναι ένα βιβλίο που σηκώνει όμορφες κουβέντες. Imagine, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας σε δίγλωσση έκδοση.


Στον πόλεμο είμαστε πάντα με εκείνους που φεύγουν. Φεύγουν χωρίς να έχουν άλλη επιλογή και το μόνο που θέλουν είναι να ζήσουν. Με αγωνία παρ-ακολουθούμε την πορεία του Παλμίρ ώσπου να φτάσει εκεί που θα παίζει ξέγνοιαστος. Λίγες μόνο λέξεις και πολλές εικόνες αρκούν για να βάλουν αυτό το βιβλίο των Ζιλ Μπομ και Αλαντίν Πίου στα πολύ αγαπημένα μου. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση.


Ο μαγικός ήχος της σιωπής δείχνει με τρόπο παραμυθένιο πώς είναι να σε διώχνει ο πόλεμος από την ολοδική σου ξεχωριστή χώρα και να σε αναγκάζει να προσπαθείς να ενταχθείς σε κάτι άλλο τόσο ξένο από εσένα. Φαντάσου η μουσική να είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας και να αναγκάζεσαι να πας σε μια χώρα που απαγορεύεται η μουσική. Αυτό είναι ο πόλεμος και το είπε τόσο απλά η Μαρία Αργυρίου. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση.


Και τελικά το μόνο που θέλουμε είναι να στείλουμε μια τεράστια φάλαινα να καταπιεί με βουλιμία όλους εκείνους που αρέσκονται να πολεμούν. Ε κάπως έτσι τελικά θα γλυτώσει αυτός ο κόσμος. Η φάλαινα που τρώει τον πόλεμο είναι βγαλμένη από την αστείρευτη φαντασία του Τριβιζά. Γιατί τελικά μόνο με χιούμορ μπορεί κανείς να μιλήσει για εκείνα που θα έπρεπε να σιωπούμε ή να φωνάζουμε.

Αυτά είναι κάποια από τα πολλά βιβλία που κυκλοφορούν με θέμα την ειρήνη και όχι τον πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: