Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Τα ομορφότερα βιβλιοπωλεία


Μέρες τώρα ξεφυλλίζω αυτό το πανέμορφο βιβλίο, μια πρωτότυπη σκληρόδετη έκδοση, που συγκεντρώνει τα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία όλου του κόσμου. Στο κάθε σαλόνι η αριστερή σελίδα έχει ένα σύντομο ιστορικό και η δεξιά ένα σκίτσο του βιβλιοπωλείου με μια χειρόγραφη σημείωση πάνω σε κάθε σκίτσο. Είναι μια όμορφη ιστορία που έχουν να αφηγηθούν για το κάθε βιβλιοπωλείο οι ιδιοκτήτες του, εργαζόμενοι, συγγραφείς, πελάτες ή βιβλιόφιλοι. Ο τίτλος αυτού: Footnotes from the world's greatest bookstores: true tales and lost moments from book buyers, booksellers, and book lovers.

Μικρά και μεγάλα βιβλιοπωλεία όλα ανεξάρτητα, βιβλιοπωλεία με μεγάλη ιστορία ή βιβλιοπωλεία που μόλις ανοίξαν, όλα είναι ξεχωριστά κι όλα έχουν κάτι να αφηγηθούν. Βιβλιοπωλεία που επισκέπτονται μεγάλοι συγγραφείς ή διάσημοι, βιβλιοπωλεία που μέσα σε αυτά ξεκίνησαν έρωτες ή που βρίσκουν καταφύγιο μοναχικοί άνθρωποι. Κάθε μέρα ταξιδεύω στις γειτονιές όλων των πολιτειών της Αμερικής, της Αργεντινής, της Ινδίας και άλλων πολλών χωρών βλέποντας και μαθαίνοντας γι' αυτούς τους ιδιαίτερους τόπους που συνεχίζουν να υπάρχουν και να αγαπιούνται από άκρη ως άκρη αυτού του πλανήτη. Μα πόσα πράγματα μπορεί να συμβαίνουν μέσα σε ένα βιβλιοπωλείο; Η κάθε αφήγηση μιλάει για κάτι το ξεχωριστό που συνέβη και είμαι σίγουρη ότι είναι μόνο μία ιστορία από τις πολλές που κάθε μέρα συμβαίνουν σε αυτούς τους ζωντανούς τόπους που μυρίζουν χαρτί και φαντασία. 

Μα τι βιβλίο κόσμημα είναι αυτό που εντόπισα και έβαλα στη βιβλιοθήκη μου; 

Ο Bob Eckestein που είχε την ιδέα της δημιουργίας αυτού του βιβλίου-οδηγού είναι εικονογράφος, συγγραφέας και καρτουνίστας κι είναι αυτός που ζωγράφισε ένα ένα το κάθε βιβλιοπωλείο που παρουσιάζεται. Κάθε βιβλιοπωλείο ένα ξεχωριστό έργο τέχνης. Φυσικά είναι φανατικός βιβλιόφιλος και θεωρεί ότι τα βιβλιοπωλεία είναι εξαιρετικοί χώροι τόσο για τους εργαζόμενους όσο για τους πελάτες. Ξέρει ότι είναι δύσκολο να δημιουργηθούν και απαιτούν σκληρή εργασία από τους ιδιοκτήτες αλλά γνωρίζει επίσης ότι κάθε ράφι σηκώνει έργα ζωής από δεκάδες δημιουργούς. Κάθε μοναδικό βιβλίο αντιπροσωπεύει ατελείωτο χρόνο τριβής και μόχθου. 

Δυστυχώς ανάμεσα στη σελίδες αυτού της υπέροχης έκδοσης δεν βρίσκεται ούτε ένα ελληνικό βιβλιοπωλείο κι ας έχουμε όμως κι εμείς εδώ τόσα όμορφα βιβλιοπωλεία και μάλιστα τα περισσότερα με μεγάλη ιστορία. Μα δεν θα ήταν όμορφο να φτιαχτεί ένας τέτοιος οδηγός με τα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας ή ακόμη καλύτερα με τις πιο όμορφες βιβλιοθήκες μας; 

Από αυτήν την τεράστια γιορτή βιβλίου που διαδραματίζεται φέτος στην πρωτεύουσα και γενικά σε όλη τη  χώρα, ας επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε πράγματα που θα μείνουν και για τα επόμενα χρόνια, όπως όμορφα βιβλία. 

7 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Βιβλιοκαλημέρα σας,

Περαστικός χτες από ένα βόρειο προάστιο, επισκέφτηκα ένα γνωστό, ιστορικό βιβλιοπωλείο. (Ε, ναι: ο καλός τουρισμός γίνεται και μέσα από τα βιβλιοπωλεία!) Αισθάνθηκα σα να με αγκαλιάζει ο χώρος. Σκέφτηκα πόσοι και πόσο ωραίοι χώροι βιβλίων υπάρχουν (και) σ' αυτή την πόλη για την οποία συνήθως γκρινιάζω..Φυσικά λύγισα, φυσικά πήρα το καινούριο μου βιβλιαράκι από ΄κει,(να μου θυμίζει και τη βόλτα μου, άλλωστε) και προτού το ξεκινήσω "έπεσα" στην ανάρτησή σου.
Ναι, πολύ καλή η ιδέα να βγει μια ανάλογη ελληνική έκδοση.

Φιλιά.

librarian είπε...

Υπάρχουν πολλά όμορφα τέτοια μέρη σε όλο τον κόσμο, αποδεικνύεται μέσα από αυτό το βιβλίο άλλωστε. Θα ρωτήσω ποιο βιβλίο αγόρασες αν τύχει και περάσεις πάλι από εδώ και δεις την απάντησή μου.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Καλημέρα,

Το βιβλίο που αγόρασα το πήρα για κάποιους πολύ συγκεκριμένους λόγους, ανεξάρτητα από την ποιότητα που φοβόμουν ότι (δε) θα είχε. Είναι "το παιδί που μετρούσε τον κόσμο", του Μετίν Αρντιτί. Μαζί με τον -δωρεάν - σελιδοδείκτη από το βιβλιοπωλείο, που μου θύμιζε στη διάρκεια της ανάγνωσης τη βόλτα μου. Το διάβασα το σαββατοκύριακο. Συμπαθητική προσπάθεια, καλές προθέσεις, επίπεδα πράγματα, μακριά από την καλή λογοτεχνία.

( Η περιέργειά σου μου θυμίζει τη δική μου, σε ό,τι αφορά ανθρώπου με βιβλία στο χέρι. Δυστυχώς, ομολογώ ότι είμαι, στο επίπεδο αυτό, αρρωστημένος κουτσομπόλης!)

Φιλιά, καλημέρα.

librarian είπε...

Δεν χάνω ευκαιρία για βιβλιοκουβέντα βλέπεις.

Mariela είπε...

Μ' αρέσει πολύ η ιδέα σου... μήπως να την συνδυάζαμε και με ένα φλιτζάνι καφέ;;; χαχαχαχα
ξέρεις τι λέω!!! φιλιά

librarian είπε...

Βιβλιολαφε, Μαριελα πιάσε τα πινέλα σου και ξεκίνα δουλειά!

Mariela είπε...

ok... ok.... xaxaxaxaxa!!!