Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Καιρός για διακοπές

Τα περίεργα και δύσκολα χρόνια που διανύουμε δημιουργούν νέες καταστάσεις που κοντεύουν να γίνουν ρουτίνα καθώς η χώρα αδυνατεί να φύγει από το οικονομικό αδιέξοδο που της έχει επιβληθεί. Ο άνθρωπος όμως είναι κάτι σαν χαμαιλέοντας και προσαρμόζεται σε όποιο κομμάτι γης κι αν τον ακουμπήσουν. Έτσι κι εγώ, όπως κι άλλοι της ηλικίας μου, προσαρμοζόμαστε στο μόνιμο καθεστώς εργασιακής και οικονομικής αβεβαιότητας, ανασφάλειας και μετακίνησης.
Ένα παράδειγμα σε αυτό το εργασιακό καθεστώς είναι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Κάθε καλοκαίρι, εδώ και οχτώ χρόνια μένουν άνεργοι, κάνουν αίτηση και κάποια στιγμή, άγνωστο πότε, τους ζητούν εντός τριών ημερών να παρουσιαστούν στο νομό που έχουν επιλεγεί και τους τοποθετούν σε κάποια σχολική μονάδα για να εργαστούν μέχρι τον Ιούνιο και μετά πάλι από την αρχή. Κι έτσι ζουν χιλιάδες Έλληνες, χωρίς σταθερό μέρος διαμονής, μαθαίνοντας να προσαρμόζονται σε όποιο εργασιακό περιβάλλον τους ανοίξει την πόρτα τους για λίγο. Μαθαίνουμε βέβαια και να απολαμβάνουμε αυτόν τον διαφορετικό εργασιακό τουρισμό όπως τον έχω ονομάσει.

Έτσι λίγο πριν φτιάξω πάλι βαλίτσες για να επιστρέψω από εκεί που ήρθα, θα σας παρουσιάσω ένα πανέμορφο μέρος που αξίζει να επισκεφθείτε κάποια στιγμή στη ζωή σας, πλησιάζει και το τριήμερο του Άγιου Πνεύματος και είναι ό, τι πρέπει για όσους θέλουν να αποδράσουν από την Αθήνα.


Ο επίγειος παράδεισος μου βρίσκεται στη Μεσσηνία ονομάζεται Πολυλίμνιο κι απέχει 31 χιλιόμετρα από τη πρωτεύουσα τον νομού, στο δρόμο που ενώνει την Καλαμάτα με την Πύλο. Ο νέος δρόμος που δημιουργήθηκε δίνει τη δυνατότητα στους Αθηναίους να βρεθούν στην Καλαμάτα σε 2.30 ώρες και να πληρώσουν βέβαια τα πανάκριβα διόδια (13 ευρώ), αλλά ο πανέμορφος αυτός νομός αξίζει. Είναι ο καταπράσινος Ταΰγετος με τα πολλά μονοπάτια πεζοπορίας που όλα οδηγούν σε υπέροχα ποτάμια, είναι οι πεντακάθαρες παραλίες, είναι η Μάνη με την Καρδαμύλη και την Στούπα, είναι η Πύλος, η Μεθώνη, η Κορώνη, η Κυπαρισσία είναι και το ιδιαίτερο Πολυλίμνιο που θα γεμίσουν τον ταξιδιώτη εικόνες.


Το Πολυλίμνιο είναι ένα μέρος που παρόμοιο του δεν έχω ξανά αντικρίσει σε όλη την Ελλάδα, ιδανικό για δροσερό μπάνιο σε γλυκά νερά το καλοκαίρι αλλά και για πεζοπορία δίπλα στους ήχους του νερού που κυλάει τις ηλιόλουστες μέρες των άλλων εποχών.


Ακολουθώντας τις ταμπέλες περνάμε το χωριό Καζάρμα, φτάνουμε στο χωριό Χαραυγή, αφήνουμε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ, κατηφορίζουμε τον χωματόδρομο (περίπου 300 μ.) και φτάνουμε στον καταπράσινο παράδεισο για να ξεκινήσουμε την πεζοπορία (3 χμ.) και να ανακαλύψουμε όλες τις λίμνες που δημιουργούνται από τα ορμητικά νερά του φαραγγιού. Το μέρος πρόσφατα αξιοποιήθηκε και δόθηκε η ευκαιρία να γίνει προσπελάσιμο από όλους. Στο μονοπάτι έχουν τοποθετηθεί ξύλινες γεφυρούλες αλλά και μεταλλικά στηρίγματα που σου επιτρέπουν και σε παροτρύνουν να συνεχίσεις την πεζοπορία και να δεις όλες τις μαγικές λίμνες που η καθεμία έχει και διαφορετικό όνομα Μαυρολίμνα, Κάδη, Καδούλα, του Ιταλού, του Τυχερού κ.λπ.


Έχω περπατήσει εκεί όλες της εποχές, τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού έχει, όπως είναι λογικό, πολύ κόσμο. Η σκιά της πλούσιας βλάστησης σου επιτρέπει να πεζοπορήσεις χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ ο ήχος του νερού καλύπτει κάθε σου σκέψη. Τον περισσότερο κόσμο τον συγκεντρώνει η μεγαλύτερη λίμνη, η Καδούλα που έχει σχήμα καρδιάς κι έναν εκπληκτικό καταρράκτη 25 μέτρων, ενώ γύρω γύρω έχει βράχια για να βουτήξεις στα κρύα νερά άμεσα χωρίς να σε νοιάζει τίποτα.

6 σχόλια:

To love life for what it is είπε...

Αφού σου αρέσει το Πολυλίμνιο, κάνε τον κόπο να αναζητήσεις και το ποτάμι της Νέδας στα σύνορα Μεσσηνίας - Ηλείας - Αρκαδίας: το τοπίο είναι εξίσου όμορφο (και λίγο πιο άγριο), υπάρχουν επίσης μέρη όπου μπορείς να κάνεις μπάνιο (το νερό, όμως, είναι κρύσταλλο), ενώ, αν βρεις το κατάλληλο σημείο, μπορείς να δεις ακόμη έναν καταρράκτη. :-)

librarian είπε...

Εννοείται πως έχω πάει, αν και ήμουν θεατής μιας άσχημης εικόνας (έπεσε ένας τεράστιος βράχος σε σημείο που πριν από λίγο κολυμπούσαμε, εκεί που είναι ο καταρράκτης, και γενικά παρατήρησα ότι πολλά βράχια είχαν πέσει κι είχαν καταστρέψει τα ειδικά γεφυράκια και δρομάκια). Τα άγρια μέρη έχουν και κινδύνους.
Σίγουρα το μόνο θηλυκό ποτάμι της χώρας είναι εντυπωσιακότατο, αλλά το Πολυλίμνιο έχει το πλεονέκτημα να συγκεντρώνει πολλές και διαφορετικές λίμνες (εξού και το όνομα) κάτι που το κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό μέρος κι αν προσθέσουμε ότι δεν υπάρχουν κατολισθήσεις στο μονοπάτι κάνει τον προορισμό ιδανικό.

Constance Marounta είπε...

Καλησπέρα! Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Τις φωτογραφίες εσύ τις έχεις τραβήξει; Γιατί είναι υπέροχες!!! Και το μέρος είναι καταπληκτικό, αλλά οι φωτογραφίες είναι πραγματικά απίστευτες!

librarian είπε...

Constance Marounta οι περισσότερες φωτογραφίες που ανεβάζω στο μπλογκ τα τελευταία χρόνια είναι δικές μου (παλαιότερα όχι τόσο) αν δεν είναι, συνήθως αναφέρω την πηγή. Χαίρομαι που σου αρέσουν, μου αρέσει η φωτογραφία σαν χόμπι.
Μπορείς να με ακολουθήσεις στο instagram αν έχεις με το όνομα voltitses. Αλλά για τους πραγματικούς φίλους της φωτογραφίας το flickr είναι πάντα καλύτερο, μπορείς να με βρεις εκεί στο anna bookworm.
Το μέρος όμως είναι πραγματικά πιο όμορφο από ό,τι στις εικόνες.

Constance Marounta είπε...

Μα είναι πάρα πολύ ωραίες! Το πιστεύω ότι το μέρος είναι πιο όμορφο από κοντά αλλά οι φωτογραφίες σου δίνουν ένα εξαιρετικό δείγμα!Έχουμε το ίδιο χόμπι νομίζω. Μου αρέσει κι εμένα η φωτογραφία (ασχολήθηκα περισσότερο όταν έφτιαξα το δικό μου blog) μεταξύ πολλών άλλων. Έχω instagram και θα σε ψάξω.Θα με δεις μέσα στην εβδομάδα!!! Συνέχισε με τις ενδιαφέρουσες αναρτήσεις!!!!📕🌼

librarian είπε...

Constance σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Είναι όμορφο να φωτογραφίζεις στιγμές, είναι ένας καλός τρόπος να νικάς το χρόνο!
Καλή συνέχεια και σε εσένα!