Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Γραφή Ανάγνωση Ζωή

Ο Μαραμπού διάβασε ένα πολύ αγαπημένο βιβλίο που είχε γράψει γι' αυτό η Έλλη στο προηγούμενο μπλογκ της, αφιερωμένο μόνο για βιβλιοβιβλία, 51 αγαπημένα βιβλία που μιλούν για συγγραφή και ανάγνωση. Ήταν μια καλή αφορμή να μπω σε αυτόν το ξεχασμένο χώρο και να θυμηθώ τα παλιά μας.
Να τι γράφει ο Μαραμπού γι' αυτό το μικρό σε όγκο μεγάλο σε περιεχόμενο βιβλίο:

Κρίνοντας από τον τίτλο, “Η τέχνη της γραφής”, ομολογώ ότι περίμενα κάτι διαφορετικό. Ένα εγχειρίδιο συγγραφής σεμιναριακού επιπέδου, με πρακτικές ασκήσεις αγελοποίησης για τους εκκολαπτόμενους συγγραφείς και διδακτικές συμβουλές για αποξηραμένες φαντασίες. Ύστερα θυμήθηκα ότι τέτοια βιβλία συνήθως φέρουν τίτλους ανάλογους του επιπέδου του καθηγητή/συγγραφέα τους, του τύπου “Πώς να γράψετε ένα μυθιστόρημα σε 10 πρακτικά βήματα” και εδώ που τα λέμε καλά κάνουν για να τα ξεχωρίζουμε και να μην τα αγοράζουμε!
Κρίνοντας από τον συγγραφέα όμως, αμέσως κατάλαβα ότι οι συμβουλές συγγραφής δεν θα μπορούσαν να μην κρύβουν μέσα τους συμβουλές ανάγνωσης και εκείνες με την σειρά τους να μην κρύβουν συμβουλές ζωής. Γραφή/ανάγνωση/ζωή αποτελούν μια σχέση αξεδιάλυτη και συνάμα τόσο ελκυστική. Ένας καλός συγγραφέας παρατηρεί τη δική του ζωή, διαβάζει πολλές άλλες, και γράφει για μια νέα! Οι συμβουλές του λοιπόν, δε θα μπορούσαν να αφορούν μόνο έναν “γραφιά” άλλα οποιονδήποτε από μας, αδιάφορο αν γράφουμε, διαβάζουμε μόνο, ή απλώς παρατηρούμε.
Το βιβλίο σταχυολογεί μερικά αποσπάσματα από την αλληλογραφία του Άντον Τσέχοφ με νέους συγγραφείς, που αν και εκ πρώτης όψεως δείχνουν να ενδιαφέρουν μόνο όσους ενδιαφέρονται για την γραφή, πολύ γρήγορα διαποτίζονται από την αστείρευτη καλοσύνη του συγγραφέα τους και παρηγορούν με την αλήθεια τους. Από τεχνικής απόψεως, τα αποσπάσματα (ακόμα και τα πιο μικρά) μοιάζουν, κατά διαβολικό τρόπο, με υποδείγματα διηγημάτων! Ας παραθέσω μερικά από τα πιο σύντομα:
“Θεέ μου, κάνε να μη μιλάω και να μη συζητώ γι' αυτά που δεν γνωρίζω και δεν καταλαβαίνω”.

“Πολιτική, θρησκευτική ή φιλοσοφική κοσμοθεωρία δεν έχω ακόμα. Αλλάζω κάθε μήνα, γι' αυτό θα πρέπει να περιοριστώ μόνο στις περιγραφές – πώς οι ήρωές μου αγαπούν, πώς παντρεύονται, γεννούν, πεθαίνουν και μιλούν”.

“Δεν είναι ανάγκη να επιδιώκεις αφθονία προσώπων στο έργο σου. Στο επίκεντρο πρέπει να είναι δύο: αυτός και αυτή...”

“Τα περιττά ονόματα το μόνο που κάνουν είναι να βαραίνουν το κείμενο”.

“Η συμβουλή μου: Σ' ένα έργο προσπάθησε να έχεις πρωτοτυπία και να είσαι όσο το δυνατό πιο έξυπνος, αλλά μη φοβάσαι να φαίνεσαι κουτός. Η σκέψη σου να είναι ελεύθερη, και ικανός γι' αυτό είναι μόνο εκείνος ο οποίος δε φοβάται να γράφει κουταμάρες”.

Η έκδοση του Πατάκη είναι κομψότατη. Το βιβλίο έχει ένα σχεδόν τετράγωνο σχήμα (για να συμβαδίζει με την τετράγωνη λογική του συγγραφέα!) και ένα γυαλιστερό εξώφυλλο με μια τεχνική εκτύπωσης τέτοια που αναλόγως την γωνία θέασης σού προσφέρει ενδιαφέροντες οπτικούς πειραματισμούς. Η πλούσια εισαγωγή και η ανθολόγηση ανήκει στον Piero Brunello και η μετάφραση είναι του Βασίλη Ντινόπουλου. Επισυνάπτονται 22 φωτογραφίες από διάφορα στάδια της ζωής (άρα και της γραφής/ανάγνωσης!) του Άντον Τσέχοφ.

11 σχόλια:

airis είπε...

Άλλο ένα βιβλίο που περιμένει στη βιβλιοθήκη μου για να το διαβάσω!
Και πάντα ξεκινάω άλλο!
Χάρηκα με όσα διάβασα γιατί κι εγώ το επέλεξα με την καρδιά πριν μήνες όταν το αγόρασα :)

librarian είπε...

Να το διαβάσεις Airis δεν του αξίζει να μένει αδιάβαστο!

airis είπε...

έχεις δίκιο ( μετά από την κριτική σου) αλλά τελειώνω πάντα πρώτα όσα έχω δανειστεί για να τα επιστρέψω ! :)))

Roadartist είπε...

Τι ωραία πρόταση βιβλίου! Θα πρέπει να το διαβάσω οπωσδήποτε. Ο Τσέχωφ είναι μαγικός. Μόνο για την οπτική "Γραφή/ανάγνωση/ζωή" αξίζει ν' αναζητηθεί.
Η πρώτη εισαγωγική παράγραφος του Μαραμπού, πάντως, είναι απολαυστική χιχι :)

Μαραμπού είπε...

Καλησπέρα Airis! Αφού το έχεις ήδη αγοράσει, τι το πιλατεύεις; Δεν χρειάζεται γραμμική ανάγνωση, ένα δυο αποσπάσματα αρκούν για να σου φτιάξουν την διάθεση. Ανάτρεξε στην βιβλιοθήκη, βρες το και διάβασε το απόσπασμα της σελίδας 114! Κάν' το που σου λέω, για σένα γράφτηκε :-)

Μαραμπού είπε...

Roadartist, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!! Για σένα, που δεν το έχεις αγοράσει ακόμα, ας το επισπεύσω με ένα απόσπασμα (επειδή είσαι καλλιτεχνική φύση):

"Ποτέ να μη λες ψέματα. Η τέχνη έχει αυτό το ιδιαίτερο μεγαλείο, ότι δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το ψέμα. Μπορεί κανείς να ψεύδεται στον έρωτα, στην πολιτική, στην ιατρική. Μπορεί να εξαπατά τους ανθρώπους, ακόμα και το Θεό, αλλά στην τέχνη δεν μπορεί να ψεύδεται".

airis είπε...

@Μαραμπού... "Να ψηλαφίζω με τα χέρια";
Αχ τα πάντα ψηλαφίζω με τα χέρια ( αφού κι αυτή τη στιγμή δημιουργώ...) Προέχουν πάντα άλλα αναγνώσματα, αυτόν τον καιρό επειδή δημιουργώ χριστουγεννιάτικα στολίδια δεν υπάρχει χρόνος. Κι αν απαντώ εδώ, τώρα, είναι γιατί είμαι δίπλα στον υπολογιστή με το μέιλ μόνο ανοιχτό :)))

υγ: το βιβλίο το παίρνω για το κομοδίνο ...Με "τσιγκλίσατε¨τελικά :)
ευχαριστώ!

Roadartist είπε...

Μαραμπού εγώ σε ευχαριστώ για το απόσπασμα, θα το βάλω στο πρόγραμμα των αγορών. Παρ' όλο που αφενός τα χρήματα δεν περισσεύουν, αφετέρου έχω μια στοίβα με αδιάβαστα που περιμένουν. Αλλά πραγματικά θα το αγοράσω ίσως και τα Χριστούγεννα, να προστεθεί στη λίστα, να το βλέπω και να χαίρομαι που θα περιμένει. :) :)

librarian είπε...

Καλλιτέχνιδα γεια σου και από εμένα. Είναι πράγματι ένα πολύ ωραίο βιβλίο που αξίζει να το διαβάσεις, αναζήτησε το σε βιβλιοθήκες δημόσιες ή φίλων σου! Αν ήμουν στην Αθήνα θα στο δάνειζα αλλά έλα που εγώ είμαι αλλού και το αντίτυπό μου αλλού!
Φιλιά πολλά!

Roadartist είπε...

Αν ήσουν Αθήνα πολλά θα (αλληλο)δανειζόμασταν, κάνω υπομονή μέχρι να (ξανα) έρθεις! Φιλιά πολλά!

librarian είπε...

Αχ μακάρι, αλλά αν δεν βρεθεί δουλειά το βλέπω πολύ δύσκολο...