Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Ίταλο Καλβίνο

Αυτός ο Ιταλός παραμυθάς αγαπημένος συγγραφέας πολλών καθώς και δικός μου, κυρίως γιατί σκέφτηκε και έγραψε το βιβλίο "Γιατί να διαβάζουμε τους κλασικούς", ένα βιβλίο ύμνος για την απόλαυση της ανάγνωσης Βιβλίων καλής λογοτεχνίας, αυτός ο Ιταλός κλασικός, λοιπόν, σκέφτηκε και έγραψε ένα ακόμη εξαιρετικό βιβλίο. Το 1964 πριν ακόμη ο άνθρωπος πατήσει στο φεγγάρι, εκείνος ταξίδεψε ως εκεί με τη σκέψη του, πάτησε, έτρεξε, έπαιξε, έζησε και έγραψε τις εμπειρίες του σε ένα βιβλίο που ξεπερνά την ανθρώπινη φαντασία.
Σαν να ήθελε να πιάσει από το χέρι τη φαντασία του αναγνώστη και να την οδηγήσει σε έναν εξωγήινο κόσμο ή σε έναν κόσμο που υπήρχε πριν δημιουργηθεί ο άνθρωπος.
Στα "Κοσμοκωμικά" του ο αφηγητής των ιστοριών είναι ο "γέρο Κφβφκ" που είχε το προνόμιο να υπάρχει και να γνωρίζει τον κόσμου πριν από την ύπαρξη του ανθρώπου. 12 διηγήματα και σε κάθε ιστορία ο αφηγητής εξελίσσεται, ζει τη δημιουργία των γαλαξιών, τη διαμόρφωση του ηλιακού συστήματος, από ακτινοβολία γίνεται μαλάκιο και μετά δεινόσαυρος. Βλέπει τι γη να δημιουργείται και να αποκτά μορφή μαζί με αυτήν και αυτός.
Είναι παρόν σε κάθε εξέλιξη, γίνεται μέρος της και ζει για να μας την αφηγηθεί.
Το σύμπαν της λογοτεχνία συναντά τη δημιουργία του κόσμου, γίνεται από μύθος επιστήμη.

"Υπήρχαν νύχτες με μια χαμηλή χαμηλή πανσέληνο και μια τόσο υψηλή υψηλή πλημμυρίδα, που λίγο έλειπε  -λίγα μονάχα μέτρα- να πέσει η Σελήνη στη θάλασσα. Αν προσπαθήσαμε ποτέ ν' ανέβουμε; Και βέβαια! Αρκούσε να πάμε με τη βάρκα ακριβώς από κάτω, να υψώσουμε μια σκάλα και να σκαρφαλώσουμε. (...) Εκείνες τις νύχτες το νερό ήταν ήρεμο σαν λάδι, ασημένιο σαν υδράργυρος, και τα ψάρια -βιολετιά μες στο νερό, δεν μπορούσαν ν' αντισταθούν στην έλξη της Σελήνης κι ανέβαιναν στην επιφάνεια του νερού μαζί με τα χταπόδια και τις μέδουσες, στο χρώμα του ζαφειριού. (...) Μόλις η βάρκα πλησίαζε τη Σελήνη, εκείνος που βρισκόταν στην κορυφή της σκάλας, ξεφώνιζε τρομαγμένος: "Αλτ! Αλτ! Θα χτυπήσω το κεφάλι μου!" Αυτήν την εντύπωση μας έδινε, έτσι καταπώς βλέπαμε από πάνω μας τόσο τεράστια, τόσο ανομοιογενή, γεμάτη κοφτερές προεξοχές και οδοντωτές άκρες."

Κι αυτό είναι ένα μόνο απόσπασμα από την πρώτη ιστορία που η φαντασία του Καλβίνο προσεληνώθηκε.

Τα "Κοσμοκωμικά" μόλις κυκλοφόρησαν σε νέα έκδοση από τις εκδόσεις Καστανιώτη που δεν διαφέρει και σε πολλά από την παλιά έκδοση των εκδόσεων Αστάρτη, καθώς πρόκειται για την ίδια μετάφραση, μόνο που τώρα έχει το περιτύλιγμα που του αξίζει.   

8 σχόλια:

Μαραμπού είπε...

Καλησπέρα librarian!

Και εγώ Καλβίνο διάβαζα παράλληλα με σένα! Θα σου εξομολογηθώ κάτι: τα Κοσμοκωμικά τα ζήλεψα τόσο πολύ που θα ήθελα να τα είχα γράψει εγώ!! Θαυμάσιο βιβλίο που ό,τι και αν πεις θα ακουστεί λίγο.

Ο Ίταλο Καλβίνο είναι από τους ελάχιστους συγγρφείς που μπόρεσαν να κρατήσουν μια παιδικότητα υψηλής ποιότητας μέσα στα βιβλία τους. Δεν γίνεται να είσαι 10-12 χρονών και να μην σου αρέσει αυτό το βιβλίο, ακόμα και αν δεν πιάσεις όλα τα δεύτερα νοήματα. Το ξαναλέω, όποιος θέλει να αγαπήσει την λογοτεχνία, ο Καλβίνο είναι η καλύτερη επιλογή!

librarian είπε...

Γεια σου κι από εδώ Μαραμπού! Πράγματι είναι πολύ ωραίο βιβλίο αλλά δεν θεωρώ ότι θα αρέσει σε ένα παιδί 10-12 χρονών. Για πες κανένα άλλο βιβλίο του Καλβίνο που έχεις διαβάσει και σου άρεσε(μην πεις τις Αόρατες πόλεις).

Μαραμπού είπε...

Το Μαρκοβάλντο ή Η ζωή στη πόλη (που είχα παρουσιάσει και από εδώ) είναι πολύ έξυπνο και απολαυστικό βιβλίο. Και στα διηγήματα είναι πολύ καλός, στο "Τελευταίο ερχεται το κοράκι" η πρώτη του συλλογή διηγημάτων που είναι μεν κάπως άνιση αλλά περιέχει δε μερικά εξαιρετικά διηγήματα. Έχω διαβάσει και το "Μοναπάτι με τις αραχνοφωλιές", το πρώτο του βιβλίο, το οποίο δε θυμίζει καθόλου τον Καλβίνο των επόμενων βιβλίων, παραμένει ωστόσο σημαντικό βιβλίο που περιγράφει την Αντίσταση στην Ιταλία.

Βέβαια, το σήμα κατατεθέν είναι το "Αν μια νύχτα του χειμώνα ένας ταξιδιώτης"! Αν δεν το έχεις διαβάσει έχεις διαπράξει μεγάλο φάουλ! Εϊναι ένα βιβλίο που θα έπερεπε να έχεις σημαία στο μπλόγκ σου :)

librarian είπε...

Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω διαβάσει αν και θέλω πολύ. Με αποθάρρυνε η προηγούμενη έκδοση με τα μικρά και πυκνά τυπογραφικά στοιχεία. Από τότε που το έβγαλε ο Καστανιώτης θέλω να το πάρω αλλά δεν έχω αξιωθεί. Το είχε και η Πολιτεία σε προσφορά κάποια στιγμή θυμάμαι, αλλά δεν το είχα προλάβει.
Είναι σίγουρα βιβλίο για τις βολτίτσες...


Να απαντήσω εδώ και σε άλλο σχόλιο που έλαβα σχετικά με τις εκδόσεις Αστάρτη. Πράγματι δεν πρέπει να τις υποτιμάμε γιατί όταν εξέδιδε Καλβίνο ή Καμπανέλλη κανείς δεν τους ήξερε. Και συνεχίζει η Αστάρτη τη δράση της. Αλλά συνεχίζουν να μην θέλουν να εξελίξουν την τυπογραφική εμφάνιση των εκδόσεών τους. Σαν να μην τους ενδιαφέρει να πουλήσουν, γιατί όσο να πεις το εξώφυλλο είναι η διαφήμιση του βιβλίου. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτόν τον εκδοτικό οίκο, αλήθεια.

Μαραμπού είπε...

Νομίζω ότι η Αστάρτη έχει περάσει πια στη σφαίρα αυτού που αποκαλούμε "καλτ" και οποιαδήποτε τροποποίηση των χαρακτηριστικών της θα αποτελέσει και αλλοίωση του χαρακτήρα της! Βέβαια, αν θέλει να βγάλει κέρδος ο εκδοτικός, ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσει. Όμως και έτσι, εγώ τον αποδέχομαι με χαρά παρά το ενοχλητικό των τυπογραφικών στοιχείων. Έχει σπουδαίους τίτλους που δεν έχουν βρει ακόμα νέα στέγη.

Τα πυκνά γράμματα δε θα σε ενοχλήσουν στην περίπτωση του Καλβίνο. Το βιβλίο θα τρέξει σαν νερό και θα σε αφήσει με το στόμα ανοικτό. Πρέπει να το διαβάσεις οπωσδήποτε, θα είναι το βιβλίο της ζωής σου!! Δανείσου το από την βιβλιοθήκη που δουλεύεις. Το έχει;

librarian είπε...

Έχει μείνει λίγο στην αισθητική του '80, μόνο που η τυπογραφία δεν είναι μόδα που επιστρέφει αλλά τεχνολογία που εξελίσσεται.
Σταμάτα να μου μιλάς για ένα βιβλίο που θέλω αλλά θεωρώ κάπως τσιμπημένη την τιμή του!
Σε ένα ΤΕΙ γεωπονικών σπουδών τι σε κάνει να πιστεύεις ότι θα βρω Καλβίνο; Ίσως στη δημόσια αλλά και πάλι αυτό το βιβλίο θέλω να το έχω.

Μαραμπού είπε...

Χαχα! ΤΕΙ Γεωπονικής; Νόμιζα ότι είσαι σε άλλο είδος βιβλιοθήκης. Παρόλα αυτά, ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να "φυτρώσει" ένα καλό βιβλίο!

Μόλις το διαβάσεις θα είσαι τσιμπημένη με το βιβλίο και δε θα νοιάζεσαι για καμία τιμή! Ήδη έχεις αργήσει. Ξέρω πως είναι να θεωρείς μια τιμή κάπως ακριβή για ένα συγκεκριμένο βιβλίο αλλά στην περίπτωση αυτή δεν πρόκειται να το μετανιώσεις. Αν δε σου αρέσει, σου επιστρέφω τα χρήματα της αξίας του!! Όταν το διαβάσεις θα ξαναμιλήσουμε για Καλβίνο (σε πιέζω από παντού)!

Θα παίξουμε σκάκι;

librarian είπε...

Καλά καλά θα το πάρω σου λέω, ούτως ή άλλως το θέλω!
Έχεις γίνει τόσο καλός στο σκάκι που δεν το διασκεδάζω ιδιαίτερα να με στριμώχνεις τόσο!