Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα

Αυτό το βιβλίο συγκεντρώνει όλα όσα θα ήθελα να περιέχει ένα βιβλίο: μύθο, ιστορία, αληθινά γεγονότα, ταξίδι. Παρέμενε χρόνια τώρα στη λίστα με τα βιβλία που θα ήθελα να διαβάσω μέχρι που το εντόπισα σε μια ιδιαιτέρως χαμηλή τιμή στους πάγκους του περιπτέρου που βρίσκεται Ακαδημίας και Ασκληπίου και που εξελίσσεται σιγά σιγά σε ένα μοναδικό βιβλιοπωλείο με βιβλία δεύτερο χέρι.
Πρόκειται για την ιστορία της ζωής του όχι γνωστού Γιάνκου Δανιηλόπολου, ο οποίος γεννήθηκε το 1899 σε ένα χωριό της Ανατολικής Θράκης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, το Βασιλικό. Το μεγάλο ταξίδι της ζωής του ξεκινά το 1910 όταν αφήνει τον τόπο που γεννήθηκε για να μάθει γράμματα στη Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινούπολης. Τα σχολικά του χρόνια τα αφηγείται με μια αίσθηση νοσταλγίας, ενώ οι αναμνήσεις του από καθηγητές και τάξεις περιγράφονται τόσα ζωντανά που τολμώ να πω ότι είναι ό,τι πιο όμορφο έχω διαβάσει. Ο τρόπος που εκείνοι οι εκπαιδευτικοί εκείνα τα χρόνια δίδασκαν την ελληνική ιστορία σε ένα μέρος που δεν ήταν Ελλάδα εν μέσω των Βαλκανικών Πολέμων ξεχωρίζει στη σκέψη αυτού του πολυταξιδεμένου ανθρώπου.
Μετά το τέλος των πολέμων, το χωριό του ανήκει πια στη Βουλγαρία, τα σύνορα άλλαξαν και η νέα πρωτεύουσα απείχε πολλά χιλιόμετρα χωρίς δρόμους επικοινωνίας. Οι πόλεμοι των ανθρώπων όμως δεν τελειώνουν έτσι απλά και ο Γιάνκος Δανιηλόπουλος θα αναγκαστεί να γίνει επτά φορές πρόσφυγας, να ταξιδέψει πολύ, να αλλάξει αναρίθμητα επαγγέλματα, να χάσει πολλές φορές την περιουσία του και οτιδήποτε με κόπους είχε κτίσει αυτός και η οικογένειά του.
Με δύναμη, πείσμα και ευφυΐα και καθόλου μιζέρια και γκρίνια θα ξαναρχίσει πάλι από την αρχή τη ζωή του πολλές φορές ώσπου να καταλήξει το 1950 να αφήσει για πάντα τη Μαύρη Θάλασσα και το εμπόριο και να εγκατασταθεί στο ρουμανοπροσφυγικό καταυλισμό του Λαυρίου και να ασχοληθεί για πρώτη φορά με αγροτικές δουλειές.
Μέσα από την αφήγηση των ταξιδιών της ζωής του ζωντανεύει ένα κομμάτι ιστορίας του παρευξείνιου ελληνισμού που εμπλουτίστηκε με ιστορικό και φωτογραφικό υλικό από την εξαιρετική Μαριάννα Κορομηλά. Ο μοναδικός αυτός συνδυασμός εξιστόρησης βιωμάτων και προσθηκών υπό το πρίσμα ενός ιστορικού, δίνουν έναν εντυπωσιακό αποτέλεσμα που σε κανένα βιβλίο Ιστορίας δεν μπορεί να βρεθεί.
Ως αναγνώστρια αισθάνομαι ευγνώμων για την έκδοση αυτού του βιβλίου.
Κλείνοντας το βιβλίο μένω εντυπωσιασμένη από τη ζωή ενός ανθρώπου, ο οποίος αψηφώντας διωγμούς και ξεριζωμούς κατάφερε να παραμείνει ευτυχισμένος και να ζήσει μια πλούσια ζωή κοντά σε ανθρώπους αγαπημένους.

9 σχόλια:

Mariela είπε...

Καλημέρα... ακούγεται ιδιαίτερα ελκυστική ανάγνωση!!
Ευχαριστούμε για την πρόταση....

librarian είπε...

Είναι ιδιαίτερα ελκυστικό ανάγνωσμα. Εύχομαι να το διαβάσεις και να το απολαύσεις!

Roadartist είπε...

Α πολύ ωραία, να μπει στη λίστα των βιβλίων που θα μου δανείσεις! :) Μόλις βρω χρόνο να διαβάσω αυτά που ήδη με περιμένουν από λογοτεχνία, μετά θα έρθει η δική του σειρά. Σε ευχαριστούμε!

Κατερίνα Τοράκη είπε...

Το βιβλίο είναι εξαιρετικό! Το είχα διαβάσει στην αρχική έκδοση του 1988, που περιείχε και χάρτες της περιοχής όπου τριγυρνά ο ήρωας της ιστορίας και όπου βέβαια υπήρξε ελληνισμός και ελληνικός πολιτισμός από πολύ πολύ παλιά. Το συνιστώ κι εγώ.

librarian είπε...

Καλλιτέχνιδα όποτε θες στη διάθεσή σου!


Κατερίνα κι αυτή η έκδοση έχεις χάρτες, φαντάζομαι πως θα είναι ίδιοι, αν όχι περισσότεροι. Χαίρομαι που άρεσε και σε εσένα.

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou είπε...

Το λατρεύω αυτό το βιβλίο. Το έχω χαρίσει αμέτρητες φορές.
Και τη Μαριάννα Κορομηλά την αγαπώ πολύ .

Χάρηκα που το είδα στο blog σου. Δεν είναι μόνο τα καινούργια, κάποια πράγματα πρέπει να διαβαστούν.

librarian είπε...

Δάφνη, η Μαριάννα Κορομηλά είναι ένας εξαίρετος άνθρωπος, μορφωμένος με όλη τη σημασία της λέξεως. Κάποτε είχα την τύχη να τη γνωρίσω και να ανταλλάξουμε μερικές κουβέντες, δεν θες πολύ για να καταλάβεις την ποιότητα ενός ανθρώπου.
Μα όχι ποτέ δεν μιλούσα μόνο για νέες εκδόσεις, ίσα ίσα οι παλιές εκδόσεις είναι αυτές που με συναρπάζουν περισσότερο. Εκείνα τα βιβλία που έφυγαν από τις προβολές των βιβλιοπωλείων και καταχωνιάστηκαν σε κάποιο ράφι να περιμένουν τους αναγνώστες που ξέρουν να διαβάζουν ράχες και όχι να βλέπουν μόνο εξώφυλλα. Παρ' όλα αυτά το βιβλίο αυτό το συναντώ πολλές φορές σε προβολές πάνω στους πάγκους, είναι μάλλον η αξία του που πείθει τους βιβλιοπώλες να το θυμούνται και να το θυμίζουν. Για να είμαι ειλικρινής η τιμή είναι αυτή που με απέτρεπε από να το αγοράσω, αλλά πραγματικά αξίζει τόσο που αισθάνομαι ντροπή που το το πήρα σε τόσο χαμηλή τιμή.
Δάφνη σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου, με έβαλε σε σκέψεις.

Κατερίνα Τοράκη είπε...

Εξάλλου, τη Μαριάννα Κορομηλά κάποιοι τη θυμόμαστε και από τις καταπληκτικές εκπομπές που έκανε στο ραδιόφωνο. Από τις καλύτερες στιγμές του δημόσιου (μάλλον κρατικό ήταν όπως αποδείχτηκε τελικά) ραδιόφωνου. Της ίδιας έχω διαβάσει, πέρα από τη "Μαρία των Μογγόλων", και το "Τέσσερις ιστορίες για μια χαμένη πανσέληνο", ένα μικρό ιδιαίτερο βιβλιαράκι. Αν το βρεις, διάβασέ το, έχει και αυτό τη μυρωδιά της κοντινής Ανατολής...

librarian είπε...

Δυστυχώς δεν τις έχω ακούσει τις ραδιοφωνικές εκπομπές, θα υπάρχουν στο αρχείο της ερτ. Το βιβλίο της η "Μαρία των Μογγόλων" ενώ υπάρχει στη βιβλιοθήκη μου δεν μπορώ να θυμηθώ αν το διάβασα και με άφησε ή αν ποτέ δεν το έπιασα. Ίσως είναι καλή ευκαιρία να το ξαναθυμηθώ. Το άλλο βιβλιαράκι δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο από ό,τι βλέπω, αν το πετύχω όμως δεν θα το αφήσω να μου ξεφύγει.