Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Κινηματογράφος, βιβλιοθήκες και άλλα

Συνεχίζουν να με εκπλήσσουν οι ουρές που σχηματίζονται για άλλη μια χρονιά έξω από τους κινηματογράφους που συμμετέχουν στις Νύχτες Πρεμιέρας. Αν και στις κριτικές δεν έχουν γραφτεί και τα καλύτερα σχόλια για τις ταινίες που προβάλλονται, η ζήτηση άλλα φανερώνει. Τέτοια ζήτηση που με κάνει να αναρωτιέμαι γιατί αυτό το φεστιβάλ δεν διαρκεί περισσότερο ή έστω δεν συμμετέχουν περισσότεροι κινηματογράφοι.
Από το τριήμερο των προβολών ταινιών μικρού μήκους στο Γαλλικό Ινστιτούτο αφιερωμένων σε χώρους πολιτισμού που είχα αναφερθεί στην προηγούμενη ανάρτηση, κατάφερα να παρακολουθήσω δυστυχώς μόνο την πρώτη ημέρα που ήταν αφιερωμένη στις βιβλιοθήκες.
Η πρώτη ταινία που είχα την τύχη να δω, είχε κάτι από ιστορία του βιβλίου σε συνδυασμό με ιστορία των βιβλιοθηκών δείχνοντας εικόνες από τις σπουδαιότερες και παλαιότερες βιβλιοθήκες του κόσμου, και φυσικά, με μάγεψε.


Η δεύτερη ταινία ήταν αφιερωμένη σε μία βιβλιοθήκη της Γαλλίας, η οποία διαθέτει τη συλλογή βιβλίων από την παλαιότερη και μεγαλύτερη μονή του Παρισιού που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα. Η ιστορία της ξεκινά πολύ πριν τη δημιουργία του κτιρίου της, το 1850, που τη στεγάζει ακόμη και σήμερα. Η ταινία επικεντρώνεται στις πρωτοποριακές ιδέες του αρχιτέκτονα και αναφέρεται σε όλες τις λεπτομέρειες της δημιουργίας του εντυπωσιακού κτιρίου της.
Η τρίτη ταινία, δεν ήταν ακριβώς ταινία, αλλά περισσότερο διαφήμιση του οράματος του ιδρύματος που έχει αναλάβει να δημιουργήσει το χώρο που θα στεγαστεί η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Λυρική Σκηνή. Το κτίριο παρουσιάστηκε εικονικά τόσο πετυχημένα που για στιγμή κόντεψα να πιστέψω ότι το έργο ολοκληρώθηκε και τα βιβλία της Εθνικής Βιβλιοθήκης βρήκαν τη στέγη που τους αξίζει.
Αφήνω εδώ τις δύο πρώτες ταινίες για όποιον θα ενδιέφερε να τις δει και ας είναι στα γαλλικά:
Les architectures du savoir
Bibliothèque Sainte-Geneviève
Και φυσικά, σήμερα και αύριο προβάλλεται στο Δαναό η ταινία "Ναοί Πολιτισμού". Για αύριο τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν αλλά για σήμερα μένουν μερικά ακόμα.


Παράλληλα, στο πλαίσιο Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Λουίζα Καραπιδάκη θα ξεναγεί σήμερα και αύριο 12-6 στην έκθεση Γακ-Art που δημιουργήθηκε για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Ακόμη, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί τους χώρους των ΓΑΚ (Δάφνης 61, Ψυχικό) και να ενημερωθεί για τις δράσεις και τη λειτουργία της Υπηρεσίας.
Ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο!
Και δεν ανέφερα κουβέντα για τα βιβλία που έχω διαβάσει, τα αφήνω για επόμενη ανάρτηση. 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πόσο θα'θελα να ήμουν κι εγώ εκεί. Αν και υπάρχουν δεκάδες βιβλιοθήκες και πολιτιστικά κέντρα εδώ, τα events που διοργανώνουν δεν είναι *τίποτε* το ιδιαίτερο. Συνήθως πρόκειται για απλή σπατάλη χρημάτων. Τους λείπουν οι πρωτότυπες ιδέες. Μου έχει λείψει τόσο πολύ η ζωντάνια της Αθήνας... Χαιρετισμούς από τη μακρινή Μελβούρνη

librarian είπε...

Αυτό δυσκολεύομαι να το πιστέψω! Ολόκληρη Μελβούρνη και δεν έχει πρωτότυπες ιδέες;;; Είμαι σίγουρη ότι όλοι αυτοί οι πολιτιστικοί χώροι θα οργανώνουν διάφορα ωραία!

Ανώνυμος είπε...

Επειδή είμαι (περίπου) στον χώρο αυτό (social services and education) παρατηρώ ότι οι ενώ οι βιβλιοθήκες έχουν ένα σωρό δωρεάν προγράμματα για όλες τις ηλικίες, πχ. μαθήματα αγγλικών για μετανάστες, μαθήματα καλλιτεχνικών για παιδιά δημοτικού τα Σαβ/κα ή μαθήματα υπολογιστών για τους συνταξιούχους τα πρωινά, λείπει αυτό το "κάτι" παραπάνω όπως οι πρωτότυπες εκθέσεις. Δεν έχουν ιδιαίτερη έμπνευση ή πρωτότυπες/πολύχρωμες ιδέες εδώ, το παρατηρώ και στην ακαδημία και στην επαγγελματική ένωση σε *καθημερινή* βάση. Επίσης, δε θα σκεφθούν να κάνουν συνεργασίες με άλλα τμήματα, βιβλιοθήκες ή social services. Δε ξέρω εάν περνάω το μήνυμα που θέλω να περάσω :)

librarian είπε...

Κατάλαβα. Εύχομαι να αλλάξει αυτό.