Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Τα ψώνια του Σαββάτου


Είχα έθιμο να επισκέπτομαι κάθε χρόνο το Φεβρουάριο το παζάρι βιβλίων που διοργάνωνε ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών στην πλατεία Κλαυθμώνος. Έφευγα πάντα με σακούλες γεμάτες βιβλία εξαιτίας του πλήθους των τίτλων και των καλών τιμών.
Έχω χρόνια να τηρήσω το έθιμό μου καθώς ήμουν εκτός Αθηνών.
Μάθαινα όμως για την επιτυχία των προηγούμενων ετών, μεγάλη προσέλευση κόσμου, υψηλές πωλήσεις. Μία φορά δεν αρκεί για ένα τόσο πετυχημένο παζάρι βιβλίων.
Έτσι, εχτές ξεκίνησε, για πρώτη φορά, το Φθινοπωρινό παζάρι σε μία από τις ομορφότερες πλατείες της πόλης, την πλατεία Κοτζιά.

Σήμερα, μαζί με τα ψώνια της εβδομάδας στη μεγαλύτερη και φθηνότερη αγορά της Αθήνας έκανα και το πρώτο πέρασμα από το παζάρι βιβλίου.
Συμμετέχουν 120 εκδότες (ίσως και περισσότεροι από την κάπως αποτυχημένη έκθεση βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως) μεταξύ αυτών η Εστία, ο Ίκαρος, ο Καστανιώτης, ο Λιβάνης, Το Ροδακιό, η Απόπειρα κι άλλοι πολλοί αγαπημένοι εκδοτικοί οίκοι.  Όλοι με βιβλία που ίσως δεν είχαν την αναμενόμενη ζήτηση βρίσκοντας την ευκαιρία να αδειάσουν τις αποθήκες τους. Μέσα στο πλήθος των τίτλων όλων των θεματικών κατηγοριών (πεζογραφία, ποίηση, παιδικά, ιστορικά, επιστημονικά κτλ.) πάντα βρίσκει κανείς βιβλία που θα ήθελε. Οι τιμές όλων των βιβλίων που έπιασα κυμαίνονται μεταξύ τριών με πέντε ευρώ. Φυσικά υπάρχουν και πιο φθηνά ή και πιο ακριβά.
Για άλλη μια φορά μου έκανε εντύπωση ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί όχι μόνο για να χαζέψει αλλά και για να αγοράσει.
Είμαι σίγουρη ότι κανείς δεν φεύγει χωρίς να πάρει ένα ή και πολλά περισσότερα βιβλία, γεγονός που επιβεβαιώνει η κίνηση στα ταμεία.
Έφυγα γεμάτη βιβλία με σκοπό να επιστρέψω.
Το παζάρι θα είναι εκεί γεμάτο φθηνά βιβλία έως τις 20 Νοεμβρίου.

8 σχόλια:

Μαραμπού είπε...

Ενδιαφέροντα τα ψώνια σου, όμως εγώ καίγομαι να μάθω σε ποιον συγγραφέα ανήκουν οι νουβέλες, το βιβλίο που μου τράβηξε εξαρχής την προσοχή.

Κοίταξες αν υπήρχε κανένα από τα βιβλία που με ενδιαφέρουν και σε έβαλα να ψάχνεις; Η κατασκοπεία απέδωσε;

Το literature.gr που εντόπισα στις βιβλιο-ενημερώσεις σου, μου ζητάει ένα κωδικό που δεν ξέρω! Είναι ιστοσελίδα με προσκλήσεις; Τι ακριβώς παίζει; Ή μήπως έχω κάνει εγγραφή και δεν το θυμάμαι;;;

librarian είπε...

Καλημέρα κυριακάτικη!
Δίκαιο έχεις δεν φαίνεται ο συγγραφέας των νουβελών, είναι ο Στέφαν Τσβάιχ.
Το πήρα γιατί η μία νουβέλα φέρει τον τίτλο "ο πυρετός του σκακιού" και αναρωτιέμαι αν πρόκειται για τη "σκακιστική νουβέλα", το έχεις διαβάσει;
Έχω μπανίσει και την αυτοβιογραφία της Γετρούδη Στάιν που ήταν στα 8 ευρώ
Τα βιβλία που μου είχες πει είναι δύσκολο να βρεθούν.
Για την ώρα αναζητώ τον αξιωματικό σου αλλά κι αυτό δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα εύκολο. Μου βάζεις δύσκολες αποστολές Μαραμπού.
Για το literature.gr έχεις δίκαιο, δεν ξέρω τι συμβαίνει. Είχα διαβάσει ένα ενδιαφέρον άρθρο γι' αυτό είχα αποθηκεύσει το site, τώρα δεν ξέρω γιατί ζητάει κωδικό.
Θα το τσεκάρω ξανά και άμα είναι έτσι θα το διαγράψω, κρίμα, μου είχε φανεί πολύ ωραίος χώρος.

Μαραμπού είπε...

Ναι, έχω διαβάσει την "Σκακιστική νουβέλα". Δεν αποκλείεται να είναι κάποιο άλλο κείμενο σχετικό με το σκάκι. Γιατί αλλιώς, ποιος ο λόγος να αλλάξεις τον τίτλο "Σκακιστική νουβέλα" αν είναι να το συμπεριλάβεις σε έναν τόμο με το γενικό τίτλο "Νουβέλες"!!

Η αναζήτηση αξιωματικού είναι δύσκολη αποστολή, έτσι μοιάζει και σε μένα. Ίσως πέσεις κατά τύχη πάνω του! Εγώ στο είπα για να έχεις το νου σου.

Υ.Γ. Τα σφράγισες ή ακόμα; :Ρ

librarian είπε...

Θα το διαβάσω και θα σου πω, για την ώρα μόλις τελείωσα τη μύτη του Γκόγκολ, εξαιρετικό, το έχεις διαβάσει;
Έχω βρει κάποιους αλλά δεν μοιάζουν με αυτό που θες.

Τα καινούρια όχι ακόμη.

Μαραμπού είπε...

Δεν έχω διαβάσει την "Μύτη" αλλά "μυρίζομαι" περί τίνος πρόκειται γιατί είχα διαβάσει εκτενή αποσπάσματα μέσα από το βιβλίο του Αμόζ Οζ "Η αρχή της ιστορίας", ένα λογοτεχνικό δοκίμιο που εξετάζει αν οι αρχές κάποιων γνωστών μυθιστορημάτων/διηγημάτων κατέστησαν σαφές για το τι θα επακολουθήσει ή αποδείχθηκαν παραπλανητικές, έτσι ώστε το υπόλοιπο κείμενο διέψευσε τις προσδοκίες που εκείνες είχαν αρχικά υποσχεθεί.
Η επιλογή των περισσότερο μυθιστορημάτων δεν νομίζω ότι ήταν επιτυχής, όμως η ουσία του δοκιμίου του Οζ μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα και προς στιγμήν, σκέφτηκα να σου στείλω μια ανάρτηση για αυτό αλλά στην πορεία το μετάνιωσα.

Μπορείς να μου στείλεις και μερικές φωτογραφίες αξιωματικών (αν κουβαλάς την φωτογραφική μαζί σου). Νομίζω ότι κατάλαβες περίπου τι θέλω και αν, δεν είναι όπως ακριβώς το φαντάζομαι δεν έγινε και τίποτα. Ωστόσο, δε θέλω να το βλέπεις σαν αγγαρεία!!

librarian είπε...

Εναδιαφέρον ακούγεται το βιβλίο του Οζ, νομίζω ότι το έχει διαβάσει και η Έλλη γιατί κάτι μου θυμίζει.
Πίστεψέ με κανένας αξιωματικός από αυτούς που έχω δει έως τώρα δεν θα σου άρεσε.
Καθόλου αγγαρεία, τα παλαιοπωλεία είναι στο δρόμο μου.
Σε χαιρετώ για την ώρα.

Elli είπε...

και δεν είπες τίποτα...

librarian είπε...

Δεν ήταν κανονισμένο.
Να κανονιστεί όμως η επόμενη φορά!