Εκπλήσσομαι βλέποντας πόσοι άνθρωποι καθημερινά πληκτρολογούν στις μηχανές αναζήτησης φράσεις όπως: "βιβλία που πρέπει να διαβάσεις", "τί να διαβάσω", "καλά βιβλία", "τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία", "τα καλύτερα βιβλία όλων των εποχών" κτλ.
Υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που θέλουν να διαβάσουν και δεν ξέρουν τι, να πιάσουν ένα βιβλίο και δεν ξέρουν ποιο. Αναρωτιέμαι την ηλικία των ατόμων που πληκτρολογούν αυτές τις ερωτήσεις και φαντάζομαι ότι είναι νέοι άνθρωποι που τώρα ξεκινούν τα πρώτα αναγνωστικά τους βήματα. Άνθρωποι που χάνονται βλέποντας ράφια με εκατοντάδες χρωματιστές ράχες και δεν ξέρουν από που να ξεκινήσουν.
Το πρώτο που θα τους έλεγα είναι να βρουν κάποια κοντινή τους δανειστική βιβλιοθήκη, να την επισκεφτούν, να βγάλουν κάρτα μέλους και να αφιερώσουν λίγο χρόνο περιπλανώμενοι στα ράφια διαβάζοντας τίτλους, συγγραφείς και περιλήψεις. Να δανειστούν όσα βιβλία επιτρέπεται, να ξεκινήσουν το διάβασμα κι όταν ένα βιβλίο δεν μπορεί να τους απορροφήσει να το επιστρέψουν και στη θέση του να πάρουν κάποιο άλλο.
Και κάπως έτσι το ταξίδι ξεκίνα.
Το ίδιο συμβαίνει και στο βιβλιοπωλείο αλλά εκεί η κατάσταση περιπλέκεται καθώς τίθεται το οικονομικό ζήτημα. Είναι δύσκολο να ρισκάρεις αγοράζοντας βιβλία τα οποία δεν είσαι σίγουρος αν θα σου αρέσουν τελικά. Μετά είναι και το διαδίκτυο, εκεί μπορεί να βρει κάποιος που δεν ξέρει τι να διαβάσει, προτάσεις ανάγνωσης καλών βιβλίων, κυρίως από τα blogs, βιβλιοφιλικά, αλλά και όχι μόνο.
Πεταμένα λεφτά και χρόνος σίγουρα όμως δεν είναι οι κλασικοί συγγραφείς. Οπότε, κατά τη γνώμη μου, αν αξίζει να ξεκινήσεις από κάπου, είναι σίγουρα οι κλασικοί. Ακόμα και αν τελικά το βιβλίο δεν σε ικανοποιήσει, αξίζει να υπάρχουν ορισμένοι συγγραφείς στη βιβλιοθήκη σου ή σίγουρα θα βρεθεί κάποιος να το δωρίσεις.
Είναι πολλά τα βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν ίσως και διαφορετικά για τον καθένα.
Εμπνευσμένη από όλους εκείνους που ψάχνουν να βρουν ένα βιβλίο που αξίζει (ή πρέπει) να διαβαστεί δημιούργησα εδώ την ετικέτα Βιβλία που πρέπει να διαβάσεις ταξινομώντας παλαιότερες αναρτήσεις μας με βιβλία που θεωρώ ως τέτοια.
Ένα ακόμη βιβλίο πρόσφατα διαβασμένο που θα άξιζε να τοποθετηθεί στη λίστα είναι το Ποιός σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα. Ένα ιδιαίτερο βιβλίο, διαφορετικό, ο κεντρικός ήρωας του οποίου είναι ένα παιδί με αυτισμό. Δίνεται στον αναγνώστη η ευκαιρία να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τον κόσμο ένα παιδί το οποίο ξέρει πολλά για τα μαθηματικά, τις χώρες του κόσμου αλλά πολύ λίγα για τους ανθρώπους. Ο 15χρονος Κρίστοφερ απεχθάνεται τη σωματική επαφή, την πολυκοσμία και τον θόρυβο, δεν μπορεί να κατανοήσει τα ψέματα, τη μεταφορά στο λόγο των ανθρώπων αλλά ούτε και τα συναισθήματά τους. Ωστόσο, είναι τόσο έξυπνος που μπορεί να λύσει οποιοδήποτε μαθηματικό γρίφο και να καταφέρει να ανακαλύψει ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα. Είναι φανερό ότι η εργασιακή εμπειρία του συγγραφέα του βιβλίου, Μαρκ Χάντον, βοήθησε ώστε να μας παρουσιάσει με τον πιο απλό τρόπο το πώς σκέφτεται ένα αυτιστικό παιδί.
Όσο κι αν προσπάθησα στην ερώτηση "υπάρχει ένα παρόμοιο βιβλίο με αυτό" δεν κατάφερα να δώσω απάντηση. Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι η εξαιρετική ταινία Ο άνθρωπος της Βροχής (Rain Man). Δεν γνωρίζω ούτε αν τα υπόλοιπα βιβλία του συγγραφέα είναι τόσο καλά, θα ήθελα όμως να διαβάσω κάποιο.
Μία ευχή: όλοι όσοι ψάχνουν να καταφέρουν να βρουν εκείνο το βιβλίο που θα τους μυήσει στον μαγικό κόσμο της ανάγνωσης.
Όσο κι αν προσπάθησα στην ερώτηση "υπάρχει ένα παρόμοιο βιβλίο με αυτό" δεν κατάφερα να δώσω απάντηση. Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι η εξαιρετική ταινία Ο άνθρωπος της Βροχής (Rain Man). Δεν γνωρίζω ούτε αν τα υπόλοιπα βιβλία του συγγραφέα είναι τόσο καλά, θα ήθελα όμως να διαβάσω κάποιο.
Μία ευχή: όλοι όσοι ψάχνουν να καταφέρουν να βρουν εκείνο το βιβλίο που θα τους μυήσει στον μαγικό κόσμο της ανάγνωσης.
2 σχόλια:
Εκπληκτικό βιβλίο το "Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα"! Και μόνο το ότι η ιδιαιτερότητα του ήρωα γίνεται το εργαλείο που ορίζει τον τρόπο της αφήγησης, αποφεύγοντας το σκόπελο της άκρατης συναισθηματολογίας, κα΄τι λέει για το συγγραφέα.
Εγώ αυτό τον καιρό διαβάζω το "2666" του Μπολάνιο. Είμαι ακόμη στην αρχή, αλλά υποψιάζομαι ότι έχω συναντηθεί με ένα από αυτά τα ελάχιστα βιβλία που σε ορίζουν ως αναγνώστη.
Ελένη καλημέρα από τον συννεφιασμένο Βόλο!
Το βιβλίο του Μαρκ Χάντον είναι φοβερά έξυπνο και το απόλαυσα ιδιαίτερα.
Ο Μπολάνιο είναι εξαιρετικός συγγραφέας και έχω ακούσει τα καλύτερα για το συγκεκριμένο βιβλίο.
Σίγουρα θα σου αρέσουν και τα άλλα βιβλία του.
Πάντως πιστεύω ότι δεν είναι λίγα τα βιβλία που σε ορίζουν ως αναγνώστη!
Δημοσίευση σχολίου