Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Οι ιστορίες φιλαναγνωσίας συνεχίζονται




είναι μερικά αποσπάσματα από το παιδικό βιβλίο Μισώ το διάβασμα! που ανακάλυψα εντελώς τυχαία στη βιβλιοθήκη. Στο ίδιο ράφι υπήρχαν κι άλλα τρία παιδικά βιβλιοβιβλία, αυτά όμως ήταν παλαιότερες ανακαλύψεις.
Για την ακρίβεια, εντελώς τυχαία ανακαλύπτω συνεχώς βιβλία που έχουν ως σκοπό να καλλιεργήσουν το αίσθημα της φιλαναγνωσίας στους μικρούς αναγνώστες.
Ξεχασμένο σε ένα χαρτοπωλείο, βγαλμένο από μια άλλη εποχή, βρήκα ένα βιβλιοβιβλίο που μου υπενθύμισε πόσο παλιό είναι το 2000. Ο τίτλος του είναι Η γιορτή του βιβλίου και μέσω των σελίδων του προσπαθεί ή μάλλον προσπαθούσε στα παιδιά εκείνης της εποχής να καλλιεργήσει την αγάπη για το βιβλίο και το σχολείο.


Στις παλαιότερες εκδόσεις προστίθενται συνεχώς και νέες.
Μία από αυτές είναι οι ιστορίες φιλαναγνωσίας ένα βιβλίο που εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Εννέα συγγραφείς υπογράφουν ιστορίες γεμάτες βιβλιοθήκες, βιβλία και ανάγνωση. Διαφορετικές ιστορίες που το μόνο κοινό τους είναι το βιβλίο και η ποιότητά τους αφού πραγματικά είναι δύσκολο να αποφασίσεις πια ιστορία είναι καλύτερη.
Ο βιβλιοπόντικας ο αγαπημένος ήρωας του Βαγγέλη Ηλιόπουλου που μέχρι τώρα τον είχα συναντήσει στη μικρή σειρά του Πατάκη Βιβλία για Παιδιά και για Νέους: Χωρίς Σωσίβιο βρέθηκε σε σκληρόδετο μεγάλου σχήματος βιβλίου με τον τίτλο ο θησαυρός του βιβλιοπόντικα. Η τσιμπημένη του τιμή έμεινε η μισή και έτσι άλλη μια ιστορία του βιβλιοπόντικα περιμένει να διαβαστεί μαζί με τη μουσική και τα τραγούδια που περιλαμβάνει.
Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο ένα ξεχωριστό βιβλιοβιβλίο που μυρίζει ακόμη φρεσκοτυπωμένο μελάνι. Με λίγες λέξεις και με πολλά χρώματα ο Lane Smith εξηγεί την απόλαυση που μπορεί να προσφέρει ένα βιβλίο με το οποίο μπορεί να μην μπορείς να τουιτάρεις, να σκρολάρεις, να μπλογκάρεις, να χρησιμοποιήσεις ποντίκι, να δεις βίντεο μπορείς όμως να αφεθείς και να ταξιδέψεις γιατί είναι βιβλίο.


4 σχόλια:

Agrimio είπε...

Νομίζω ότι έπεσα πάνω στο ιστολόγιο σου την κατάλληλη στιγμή - διαλέγω βιβλία για το σχολείο μας αυτή την περίοδο και είχα πελαγώσει! Θα ψάξω να βρω τους τίτλους που αναφέρεις. Χαιρετισμούς από την μακρινή Μελβούρνη :)

librarian είπε...

Καλησπέρα στην όντως μακρινή Μελβρούνη! Χαίρομαι που με βρήκες και που κάνεις μια τόσο δημιουργική δουλειά διαλέγοντας βιβλία! Κάτω από την ανάρτηση υπάρχει η ετικέτα "παιδικά βιβλία", άμα την πατήσεις θα σου εμφανιστούν όλες οι αναρτήσεις με παιδικά βιβλία. Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις και με email αν νομίζεις ότι μπορώ να σου φανώ χρήσιμη!
Καλή συνέχεια!

Agrimio είπε...

Με βάζεις σε ιδέες.. Βρήκα λίγο χρόνο και αφέθηκα στην ετικέτα "παιδικά βιβλία". Νομίζω θα επικοινωνήσω από βδομάδα, όταν κατασταλάξω στους τίτλους.

Δύσκολη δουλειά όταν την κάνεις από το εξωτερικό, δεν έχουμε και πολλές επιλογές. Ειδικά όταν δεν υπάρχει υπεύθυνος για την σχολική βιβλιοθήκη κι έχεις και διδακτικά καθήκοντα.

Καλό Σαβ/κο :)

librarian είπε...

Σου αφήνω και δύο μπλογκ που νομίζω ότι θα σε βοηθήσουν πολύ:

http://paidiki-logotexnia.blogspot.gr/

http://paidikavivlia.blogspot.gr/

Όρεξη να υπάρχει και όλα γίνονται.