Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Ευχές για το 2013!

Ας μην είναι όλες οι ευχές βιβλιοευχές. Μοιράζομαι δύο από εκείνες που έλαβα και με άγγιξαν: "Είθε το νέο έτος να σηματοδοτήσει την νίκη της ατομικής αξιοπρέπειας, της συλλογικής αλληλεγγύης και την κοινωνικής ανόρθωσης" και μια με ιδιαίτερη σημασία σε πιο προσωπικό επίπεδο "εύχομαι τις μέρες αυτές αλλά ιδιαίτερα για τον χρόνο που επέρχεται ό,τι καλύτερο από τα αγαθά που έχουν νόημα και αξία. Πάντως η καλή υγεία, οι φιλίες, η αγάπη, οι ωραίες ιδέες, τα καλά διαβάσματα και τα όμορφα συναπαντήματα ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία". Νάσου και μεταξύ άλλων μια ευχή για διαβάσματα, δεν μπορεί να ξεφύγει τελικά κανείς...
Ένα πιο λευκότερο γιορτινό δέντρο, έτσι να πλησιάζει ως εικόνα ένα χειμωνιάτικο τοπίο!

12 σχόλια:

Άστρια είπε...

Μα τί όμορφες ευχές!
..κι ένα χιονισμένο βιβλιοέλατο!


Καλή Χρονιά στις βολτίτσες!
Αφήνω μια απλή αλλά ολόψυχη ευχή: όλες οι επιθυμίες τους να γίνουν πραγματικότητα!

Μαραμπού είπε...

Πειράζει να γίνω για λίγο πνεύμα (χριστουγεννιάτικο ωστόσο!) αντιλογίας;

Νιώθω μια αμηχανία όταν μου απευθύνουν ευχές και πολύ περισσότερο όταν "αναγκάζομαι" λόγω των συνθηκών, να τις απευθύνω και γω. Πέρα από το γεγονός ότι οι περισσότερες ευχές έχουν καταντήσει κλισέ (και αυτός είναι ένας επαρκής λόγος για να μην χρειαστεί να ξεστομίσω καμιά τους μέχρι το - επόμενο! - τέλος του κόσμου), επιπροσθέτως μου φαίνονται και γελοίες, με το ίδιο τρόπο που ο Φερνάντο Πεσσόα διατεινόταν πως όλα τα ερωτικά γράμματα είναι γελοία.

Ευχόμενος υγεία και ευτυχία σε κάποιον, νιώθω κατά έναν παράξενο τρόπο ότι κοροιδεύω τον άλλον, σαν να του υπενθυμίζω δυο καταστάσεις που δεν βιώνει. Αν μου ευχηθούν υγεία πάνω απ' όλα, "τσινάω" και με το δίκιο μου, "Πώς τολμάς να καθορίζεις τις προτεραιότητές μου;" Αν πάλι μου ευχηθούν το γενικό "ό,τι επιθυμείς" εκεί τα πράγματα περιπλέκονται και μπορούν να γίνουν επικίνδυνα ακόμα και για αυτόν που κάνει την ευχή!Το "Πρόσεχε τι εύχεσαι!" που μας έλεγαν παλιά, αποκτά τώρα νέα διάσταση! Εγώ το έχω παραφράσει λίγο και το χρησιμοποιώ ως προσωπική υπενθύμιση κάθε φορά που πάω να παρασυρθώ. Με ατσάλινη πυγμή, μου λέω: "Πρόσεχε!... εύχεσαι...!!!"

Η μόνη ευχή που είναι ανεκτή από τις εκάστοτε ψυχικές μου διαθέσεις είναι αυτή που έχει να κάνει με την δημιουργία (όχι την δημιουργία νέων ευχών, προς Θεού!). Στους σημαντικούς για την ζωή μου ανθρώπους δεν εύχομαι τίποτα. Μόνο έτσι καταλαβαίνω πόσο σημαντικοί είναι.

Έχε γεια.

Rockmantic είπε...

Ήσουν από τα πρώτα μπλογκ που παρακολούθησα όταν ξεκίνησα, και αν και κάποιες φορές δεν σε διαβάζω, πάντα όταν βλέπω καινούριο ποστ σου σε σκεύτομαι. Καλή χρονιά, με πολλές "βολτίτσες", βιβλία, χαμόγελο, αισιοδοξία. Όλα τα άλλα πολεμιούνται.

ΑΚΑΜΑΣ είπε...

Κορίτσια σας εύχομαι καλή και δημιουργική χρονιά με πλλά διαβάσματα

Mariela είπε...

Πολύ όμορφο το δέντρο σας!!!
εγώ θα ευχηθώ του χρόνου να είμαστε όλοι καλύτερα!!!!

Poet είπε...

Σας εύχομαι μια φωτεινή χρονιά με υγεία και αγάπη και με πολλά καλά βιβλία.

maximus είπε...

.. ή μπορεί να "ξεφύγει" κανείς διαβάζοντας, όχι από την πραγματικότητα αλλά από τη μιζέρια, την αδράνεια και την αδιαφορία που συχνά τη σκεπάζουν. Ας βρίσκουμε τρόπους να δίνουμε νόημα στη ζωή γύρω μας. Βρίσκω πολύ όμορφο και ελπιδοφόρο το δέντρο σας! Καλή χρονιά!!

Elli είπε...

Μπαίνω να δω τα σχόλια και τι να δω; κάθε λογής σχόλιο, από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω. Τέλος πάντων ξεκινώ και όπου βγάλει.

Άστρια έχεις τις σκέψεις μας, τις αντευχές μας και τα ευχαριστώ μας που βρίσκεσαι, και ανταποκρίνεσαι.

Μαραμπού το βάρυνες το θέμα αλλά σε καταλαβαίνω. ΄Ενα παρόμοιο πράγμα παθαίνω κάθε μέρα όταν λαμβάνω τον χαιρετισμό " Πώς είσαι;", ή " Τι γίνεται;". Πώς να είμαι; καλά συχνά δεν είμαι αλλά έτσι είθισται να απαντάμε, είναι μια κοινωνική σύμβαση. Και τι να γίνομαι; χύνομαι και ψήνομαι... Άσε, τι να λέμε. κΆπως έτσι και οι ευχές, όμως αν τις πλησιάσεις αλλιώς μπορεί να παίξουν καλύτερα. Όχι με αυτό καθεαυτό το νόημά τους μα με την διάθεση που προσπσθούν να βγάλουν. Κάτι θετικό, κάτι καλό, να ξορκίσουν την μιζέρια, τα κακά πνεύματα συλλογικά σαν συνεννοημένοι όλοι μια δεδομένη στιγμή... Σταματώ εδώ να μην σε εξωθήσω σε άλλα...

Rockmantic ευχαριστούμε που είσαι τόσο κοντά μας και δεν χρειάζεται να διαβάζεις, να αισθάνεσαι είναι καλύτερα. Σου χαμογελάμε ολόψυχα!

ΑΚΑΜΑ ευχαριστούμε και σε σένα πολλάαααααααααααα διαβάσματα

Elli είπε...

Mariela πόοοσο χαίρομαι που σου άρεσε το δέντρο, βασικά ξανάβαλα ευχές για νά ανεβάσω και το άλλο δέντρο, ήταν κάτι σαν αφορμή!!

Φωτεινή Poet ευχαριστούμε για το πνεύμα των ευχών σου, το κρατάμε και ελπίζουμε να πιάσουν.

Maximus όλα όσα αναφέρεις είναι εμπόδια και αποτελούν τροχοπέδη για κάθε δημιουργία. Τους αντιστεκόμαστε λοιπόν, όπλα μας ό,τι δίνει ουσία και χαρά. Ωραίο το δέντρο μας, εεεε; πολύ μας άρεσε είναι αλήθεια!!!

Hfaistiwnas είπε...

Καλή χρονιά να έχουμε!

Elli είπε...

Ναιιιιι σε όλους, όσο γίνεται! Ευχαριστούμε!

Elli είπε...

Ναιιιιι σε όλους, όσο γίνεται! Ευχαριστούμε!