Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Κρίση και εκδοτικοί οίκοι

“The Poor Poet” by Carl Spitzweg, 1837
Έχει παρατηρηθεί ότι σε περιόδους κρίσης οι Έλληνες διαβάζουν περισσότερο. 
Έτσι συνέβη στον Α΄ και στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Λίγοι οι εγγράμματοι τα χρόνια εκείνα αλλά πολλοί οι εκδοτικοί οίκοι και μεγάλη η βιβλιοπαραγωγή, μικρότερη από ό,τι σήμερα αλλά ποιοτικότερη. Εξάλλου, η έκδοση ενός βιβλίου αποτελούσε ένα μεγάλο γεγονός. 
Ο πόλεμος, η φτώχια, ο φόβος απαγόρευαν κάθε άλλου είδους ψυχαγωγίας και η μόνη ευχαρίστηση στο σπίτι ήταν η ανάγνωση ενός βιβλίου. 
Κάποιοι εκδοτικοί οίκοι άντεξαν και επιβίωσαν παρ’ όλες τις δυσκολίες, αντέχουν μέχρι σήμερα.
Ένας από αυτούς οι εκδόσεις Ίκαρος. 

Παρακολουθώντας τη συνέντευξη της ιδιοκτήτριας του εκδοτικού οίκου, Κατερίνα Καρύδη, παρατηρώ ότι στις δύσκολες εποχές οι οξυδερκείς εκδότες ξέρουν να ελίσσονται. 
Το ίδιο συνέβη και με τις εκδόσεις του Βιβλιοπωλείου της Εστίας, όταν το 1953 με τη δημιουργία της καλαίσθητης σειράς "Νεοελληνική Λογοτεχνία" εντάσσει στον κατάλογό της όλα τα έργα των συγγραφέων της "Γενιάς του '30" μέσω βιβλιόδετων τόμων μικρού σχήματος. Η σειρά αυτή εμπλουτίζεται μέχρι σήμερα και συνεχώς επανεκδίδονται οι τίτλοι των κλασικών πλέον κειμένων που περιλαμβάνει. 
Σήμερα οι εκδόσεις Ίκαρος τολμούν να στραφούν στην έκδοση παιδικών βιβλίων και βιβλίων ελληνικής πεζογραφίας με προοπτική την ανανέωση του κατάλογού τους.
Νέοι τίτλοι με την ίδια μοναδική τυπογραφική αισθητική των βιβλίων τους.
Να ευχηθώ καλοτάξιδα και μετά από χρόνια να μνημονεύουμε το έτος αυτό ως μια νέα αρχή.

Μακάρι η συνέντευξη να ήταν μεγαλύτερη, μακάρι να ακούγαμε περισσότερα για τον εκδοτικό οίκο και την ιστορία του.

Ανανεωμένη βρίσκω και την ιστοσελίδα των εκδόσεων Ίκαρος: http://www.ikarosbooks.gr/
Δραστήριοι και μέσω twitter: Εκδόσεις Ίκαρος ‏@IkarosBooks

Δε ξέρω αν σε αυτή την κρίση διαβάζουμε περισσότερο όπως τις άλλες δύσκολες εποχές αλλά ελπίζω να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τις καλές εκδόσεις, τα ποιοτικά βιβλία που θα μείνουν να στολίζουν τη βιβλιοθήκη μας... και όχι μόνο.

6 σχόλια:

Πάπισσα Ιωάννα είπε...

"Έχει παρατηρηθεί ότι σε περιόδους κρίσης οι Έλληνες διαβάζουν περισσότερο."
Πολύ αισιόδοξη εκτίμηση που δίνει ευοίωνα μηνύματα για το μέλλον. Αν μέσα σ' αυτήν τη θλιβερή κρίση, ο Έλληνας ξαναγυρίσει στο βιβλίο, ίσως στην εφημερίδα, στην πολιτική με τη βαθύτερη και ουσιαστικότερη σημασία της λέξης, στον προβληματισμό..., τότε κάτι θα κερδίσουμε σε σχέση με την παλιότερη νεοπλουτίστικη συμπεριφορά των νυχτερινών κέντρων, των ταξιδιών για ψώνια, των ακριβών τζιπ κ.ο.κ.
Πατριάρχης Φώτιος

librarian είπε...

Πατριάρχη Φώτιε σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου.
Πάντα ελπίζουμε κάθε δυσκολία να είναι για καλό.
Έτσι και τώρα ελπίζω η λογική να επικρατήσει και να επιβιώσουν οι καλύτερες ιδέες.

Βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ - ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ είπε...

Αγαπητή LIbrarian η εκτίμηση "Έχει παρατηρηθεί ότι σε περιόδους κρίσης οι Έλληνες διαβάζουν περισσότερο" φαντάζει πολύ καλή για νάναι αληθινή.Πιστεύω ότι αντί να αναπαράγουμε κλισέ που αβασάνιστα λέγονται ή γράφονται, καλό είναι να προσφεύγουμε σε στοιχεία της βιβλιοπαραγωγής που μάλλον δείχνουν άλλα πράγματα. Εσείς άλλωστε με τις καθιερωμένες "βολτίτσες" σας στα βιβλιοπωλεία πρέπει να έχετε προσωπική εικόνα της ζοφερής πραγματικότητας.

librarian είπε...

Το ότι σε περιόδους προηγούμενων κρίσεων οι Έλληνες διάβαζαν περισσότερο δεν είναι ένα κλισέ αγαπητό βιβλιοπωλείο Σύγχρονη Έκφραση, που απλά το αναπαραγάγω. Είναι μια αλήθεια που υπάρχει στη βιβλιογραφία. Μου αρέσουν τα μπλογκς γιατί δεν πρέπει να τεκμηριώνω ό,τι γράφω αλλά φαίνεται πως έτσι πρέπει να γίνεται κι εδώ. Γι' αυτό θα σας παραπέμψω σε τεύχη της περιόδου του περιοδικού Νέα Εστία, στη βιογραφία του εκδότη Γανιάρη στο βιβλίο της Παναρέτου αλλά και στο βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα και αναφέρεται στις εκδόσεις Εστία της Καρακατσούλη.

Ήρθε η ώρα οι αναγνώστες να διαβάσουν τα βιβλία που έχουν συγκεντρωθεί στις βιβλιοθήκες τους.

Όπως ακριβώς πριν από την κρίση στο χώρο του βιβλίου το '30 έτσι και στα δικά μας προ κρίσης χρόνια (βλ. βιβλιοπαραγωγή των ετών 2007-2010) η βιβλιοπαραγωγή βρισκόταν σε αριθμούς που πολύ αμφέβαλλα αν ανταποκρίνονταν στην αγορά.
Ακόμη κι αν σήμερα οι πωλήσεις έχουν μειωθεί, όπως και η βιβλιοπαραγωγή δε σημαίνει ότι οι αναγνώστες δε διαβάζουν.
Σημαίνει ότι όλοι, εκδότες-βιβλιοπώλες-αναγνώστες πρέπει να είμαστε προσεχτικότεροι στις επιλογές μας.
Τα χρόνια είναι άσχημα αλλά δεν ωφελεί σε τίποτα να τα κάνουμε χειρότερα γκρινιάζοντας.

Βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ - ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ είπε...

Δίχως διάθεση αντιδικίας και ισχυρογνωμοσύνης οφείλω να σημειώσω πως με τη λέξη "κρίση" δεν είναι δυνατόν να ομαδοποιούμε όλες τις περιόδους που στη χώρα μας συνέβαιναν δυσάρεστες καταστάσεις. (Εδώ πάει η λέξη κλισέ). Διαφορετική κρίση η σημερινή της οποίας χαρακτηριστικό είναι εκτός του οικονομικού προβλήματος μια γενικότερη υποχώρηση αξιών και οραμάτων και άλλο η "κρίση" στην οποία αναφέρεστε 1941-44 που σημάδεψε πράγματικά εκτός όλων των άλλων και την ιστορία του βιβλίου στην Ελλάδα με την αξιοπρόσεκτη άνθησή του.
Πάντως κατά βάθος εύχομαι να έχετε όλο το δίκιο με το μέρος σας, μιας και σε μεγάλο βαθμό από αυτό θα εξαρτηθεί η επιβίωση πολλών καλών βιβλιοπωλείων και εκδοτικών οίκων.
Φιλικότατα από ένα σταθερό αναγνώστη σας.

librarian είπε...

Καμία διάθεση αντιδικίας δεν υπάρχει, μόνο κουβέντας.
Την οικονομική κριση του '30 πως αλλιώς θα την αναφέραμε;
Πολλές κρίσης πέρασε η ανθρωπότητα με διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε φορά.
Όπως και να έχει χωρίς καμία αμφιβολία η ανάγνωση θα επιβιώσει, ευελπιστώ να γίνει ποιοτικότερη.

Σας ευχαριστούμε για τις βόλτες σας από εδώ και ευπρόσδεκτες οι όποιες παρατηρήσεις και σχόλια σας!