Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Κάτι μικρό..

Πάνε μέρες τώρα που οι Βολτίτσες έμειναν χωρίς φρέσκιες αναρτήσεις. Με κανένα τρόπο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήταν μέσα στο μυαλό. Ήταν και παραήταν. Μα να, μια το ένα μια το άλλο ο καιρός γλιστρούσε και... Τα βιβλιοθέματα βρίθουν.
Το Ε της Ελευθεροτυπίας της τελευταίας εβδομάδας του Μαρτίου μεταξύ των πυρηνικών κινδύνων, της αιγυπτιακής εξέγερσης, ενός άγνωστου πίνακα με την εκτέλεση του Μπελογιάννη, συνεντεύξεων, στην σελίδα 46 βρίσκεται ένα άρθρο με τίτλο «Η ηδονή της ανάγνωσης», υπογραμμένο από τον Άρη Μαλανδράκη. Χωμένο στην τσάντα μου, το πάω το φέρνω, το τραβάω, το ξεφυλλίζω, το ξαναεξαφανίζω, το έχω ταλαιπωρήσει και έχει αποσπαστεί μια επίμαχη σελίδα που κρέμεται, τσαλακωμένη, επικίνδυνα. Στην σελίδα 46 το άρθρο λέγεται αλλιώς «Εθισμένοι στην ανάγνωση – Δίνω τα πάντα εκτός απ’ τα βιβλία μου!», «Βουλιμικοί με τις τυπωμένες σελίδες». Έξι σελίδες με φωτογραφίες διάσημων συγγραφέων και φανατικών του βιβλίου, φωτογραφίες κινηματογραφικών ταινιών με βιβλία να παίζουν δυναμικά σε σκηνικά, εικόνες ανδρών με ύφος σκεπτικό, απορροφημένο με ανοικτά βιβλία μπροστά τους. Έξι σελίδες με σκόρπια λόγια, ατάκες, τσιτάτα γύρω από την ανάγνωση παλιά και τώρα, την λειτουργία της, τα συναισθήματα που προκαλεί και την γλυκιά εξάρτηση που κυριεύει τους εκπαιδευμένους οπαδούς της. Διάσημοι περνάνε στην όχθη της υπερβολής και έχουν δηλώσει ότι είναι εθισμένοι στα βιβλία σαν σε ναρκωτικό, ότι θα μπορούσαν να διαλέξουν τον εγκλεισμό τους σε χώρους με απέραντες βιβλιοθήκες. Παρατίθενται αποσπάσματα από τον Μαρσέλ Προυστ, τον Πιέρ Μπαγιάρ, τον Ίταλο Καλβίνο, τον Ζακ Μπονέ.
Το άρθρο μας συνιστά και παρακινεί να διαβάσουμε βιβλιοβιβλία (χμ τα ξέρουμε εδώ, σιγά και μην δεν τα ξέραμε!) και να δούμε την ταινία το Όνομα του Ρόδου και το όγδοο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς Η ζώνη του Λυκόφωτος (εεε εδώ είμαι αδιάβαστη, δεν το έχω δει…). Η υπόθεση γράφει ότι σπάνε τα γυαλιά ενός βιβλιόφιλου με αποτέλεσμα να βρεθεί ανάμεσα σε βιβλία που ΔΕΝ μπορεί να διαβάσει (εντελώς σαδιστικό!!).
Με την οπτική και την λογική της εικόνας, ένα άρθρο που μιλάει για τις χάρες του διαβάσματος, θα το πάρουμε, είναι με το μέρος της φιλαναγνωσίας, είναι πόντος για την ομάδα.

9 σχόλια:

roadartist είπε...

Πολύ όμορφο ποστ, γεμάτο με ερεθίσματα για προβληματισμούς! Μπράβο Έλλη! Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση και στις δυο σας :)

Elli είπε...

Αχ roadartist τι καλά που έστειλες τα λογάκια σου και τις ευχές σου! Καλό Πάσχα σου ευχόμαστε και οι δυο μας ολόθερμα :) :)

Μαραμπού είπε...

"Κάτι μικρό"... προφανώς αναφέρεσαι στην έκταση της ανάρτησης. Ασυναίσθητα, ωστόσο, ξεπηδά στο μυαλό και η άλλη έννοια της φράσης, εκείνη του μη σημαντικού, του ανούσιου. Διαβάζοντας την ανάρτηση διαπίστωσα ότι, θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι γύρω μας που θα σταθούν στην δευτερεύουσα σημασία του τίτλου, άνθρωποι που θεωρούν καθαρό παραλογισμό την προσκόλληση στα βιβλία και στη διαδικασία της ανάγνωσης με τρόπο που να θυμίζει ψυχαναγκασμό! Σαν εκείνους που, όταν τους παροτρύνεις να ξεκινήσουν την ανάγνωση, σου δίνουν την αποστομωτική απάντηση, "Δε διάβασα στο σχολείο, τώρα θα διαβάσω!" και μορφάζουν ικανοποιητικά υπό το βάρος της μεγαλόπνοης και βαθυστόχαστης σκέψης τους!!!
Άθελά σου(;) πέτυχες διάνα με τίτλο και μορφή! Με εξέπληξες. Θα ήθελα το λινκ προς αυτό το άρθρο, Elli, αν είναι εύκολο. Η αναζήτησή μου αποδείχθηκε άκαρπη. Εύχομαι καλό πάσχα σε όλους και τα συναφή. Κι ας είμαστε για μερικούς ανθρώπους κάτι μικρό...

Καλο απόγευμα!

Νηφάλια Μέθη είπε...

πολυ αναλαφρη διαθεση :)

καλη Ανασταση να χετε με οτι λαχταρουν οι καρδιες μας..

Άστρια είπε...

Μα ήταν τόσο όμορφο αυτό το ποστ!
Καθόλου "μικρό":)
Πολύ μου άρεσε και το σχόλιο του Μαραμπού.

Elli, Librarian, απολαμβάνω πάντα τις βολτίτσες μου εδώ!

Καλή Ανάσταση σας εύχομαι!

φιλάκια

Mariela είπε...

Μικρό σε έκταση, μεγάλο σε ιδέες...
διαβάζοντας για τον τύπο που του έσπασαν τα γυαλιά, φαντάστηκα να έχω ότι χρειάζομαι για να ζωγραφίσω εκτός από τα χρώματα.... η τρέλα!!!

Καλή Ανάσταση μέσα από την καρδιά μου!

quartier libre είπε...

@
Καλή Ανάσταση !

αγάπη :)

Elli είπε...

Μαραμπού βρήκες πρόσβαση και συνομιλία, πολύ χαίρομαι. Διπλά χαίρομαι που σου είπε κάτι το μικρό (επειδή και εγώ δεν το βρήκα να σου το στείλω είτε με μέιλ είτε με συμβατικό ταχυδρομείο, μου λες και το κανονίζουμε). Το Πάσχα ήταν εντάξει, τα έθιμα κρατήθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό, ξέρεις τώρα μαγειρίτσα, αυγά...

Elli είπε...

Νηφάλια μέθη χρόνια πολλά και καλή ανάταση!Νά έχουμε καρδιές και να λαχταράμε και μερικές φορές οι ευχές μας να έρχονται σε μας.

Άστρια, γεια γιορτερά! Να μας έρχεσαι και να μας λες γλυκά και καλά. Και εμένα μου άρεσε το σχόλιο του Μαραμπού, πολύ!

Mariela γεια και χαρά! Όταν σου λείπει τόσο πολύ κάτι αισθάνεσαι περισσότερο από φυλακισμένος. Ευχαριστούμε για τις ευχές και τις ανταποδίδουμε γεωμετρικά!

quartier libre με αγάπη και χαμόγελα και σε εσένα Ευχή το μήνυμα του Πάσχα είναι η αγάπη!