Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Βιβλιοβολτίτσες δυο

Κρύο του αφορήτου μας χτυπάει κατακούτελα. Επιβάτες του μετρό αποβιβαζόμαστε στην στάση Πανεπιστήμιο και αναδυόμαστε με την κυλιόμενη σκάλα στην πλατεία Κοραή. Ευθεία μπροστά έχει στηθεί το παζάρι του βιβλίου μέσα στα σωθικά του γνωστού άσπρου σκουληκιού. Βήματα κοφτά και βιαστικά, κεφάλι χαμηλωμένο να μην εισπνέεται ο κυρ-Βοριάς, με κατεύθυνση το ανοιχτό στόμα του στριφογυριστού περιπτέρου σκουληκιού. Το κρύο κόβει, η ανάσα συναντιέται με την μυρωδιά του τυπωμένου χαρτιού, και εκείνην της υγρασμένης σκόνης πάνω στο χαρτί. Τα μάτια αντικρίζουν σώματα. Σώματα γερτά που αργοκινούνται σαν υπνωτισμένα κατά μήκος των πάγκων δεξιά, αριστερά και στην μέση, πάγκους κατάφορτους με σώματα βιβλίων. Ήρθε η στιγμή που πρέπει να γίνει μια εκτίμηση. Αξίζει να ενωθεί κανείς με τα γερτά σώματα ή είναι πολλά, πυκνά και κρύβουν τα κορμιά των βιβλίων. Πάντως αξίζει μια δοκιμή. Χμ! εντάξει, το κρύο μάλλον συγκρατεί τους ανθρώπους του Σαββατοκύριακου. Στο παζάρι υπάρχει ροή. Άλλοι κρατάνε καλάθι του σούπερ μάρκετ μπλε και ρίχνουν ρίχνουν, άλλοι είπαν ότι δεν θα το χρειάζονταν, έτσι μπήκαν, μόνο για μια ματιά, αλλά όλο και κάτι εντοπίζουν, το τραβάνε από την ντάνα, το ξεφυλλίζουν, το γυρίζουν ανάποδα να δουν την τιμή (τιμές από 1 € είναι αλήθεια) και το αφήνουν πάλι εκεί ή λίγο παρακάτω. Ή το κρατάνε στα χέρια. Με σιγουριά, σφιχτά.
Απ’ όλα αραδιαστά, παιδικά, λογοτεχνία, λευκώματα, σειρές διάφορες, μελέτες, εγκυκλοπαίδειες, λευκώματα, περασμένων δεκαετιών, από το 1960 και πάει λέγοντας. Τίτλοι που έχω ξαναδεί εκεί, βιβλία που απέκτησα προηγούμενες χρονιές και, τι ευχάριστη έκπληξη, και άλλα που δεν υπήρχαν και πολύ κινούν το ενδιαφέρον. Μα τι καταδίκη είναι αυτή, πώς και ξέφυγε αυτό, και εκείνο και το παρακάτω. Η επιλογή δεν έχει ειρμό, διάφορα φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους. Δεν έχω καλάθι, περιμένω στα ταμεία αγκαλιάζοντας καμιά δεκαριά, εεε ευκαιρία είναι, το ακριβότερο, παχουλό, κοστίζει 7 €. Εγκατέλειψα και δύο που σίγουρα αύριο θα το μετανιώσω και θα τα σκέφτομαι. Φεύγω με σακούλα ξέχειλη, βαριούτσικη.

4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου στο Μαρούσι, εκεί το κρύο πιο απερίγραπτο, μέσα όμως ζέστη, παιδικά αναψοκοκκινισμένα μάγουλα, παλτά να σέρνονται στα πατώματα, μονά γάντια να ποδοπατιούνται. Κόσμος πολύς, φωνές ζωντανές και από τα μεγάφωνα, ο Ευγένιος Τριβιζάς κάπου μιλάει. Περισσότερο χρώμα στα περίπτερα, χαμηλά έπιπλα, γωνιές με μολύβια, χαρτιά κα ζωγραφικές, μπαλόνια, καραμέλες. Η γενική αίσθηση ότι έχει λιγότερους εκδοτικούς οίκους, περισσότερο χώρο αφιερωμένο στις εκδηλώσεις και στα διαδραστικά..
Παιδικά βιβλιοβιβλία κατηγορία παραμελημένη λιγουλάκι τελευταία. Ευκαιρία να το σώσουμε. Σημείωση, τα αλφαβητάρια δεν περιλαμβάνονται στα βιβλιοβιβλία κανονικά αλλά μερικά είναι τόσο καλλιτεχνικά και τα κείμενά τους τόσο ευφάνταστα και ζωηρά που σίγουρα θα άξιζε να περιληφθούν. Περιορίζομαι να παρατάξω τους τίτλους που ανακάλυψα, ενημερωτικά. Δυο της Μαρία Ρουσάκη με εικονογράφηση του Γιώργου Σγουρού στην σειρά «Πριγκίπισσα Μανταλένα» των εκδόσεων Παπαδόπουλος, Το μαγικό βιβλίο και Η σχολική εφημερίδα. Ακόμα, της Μαρίας Αγγελίδου, Το τετράδιο με τους ορισμούς, στην σειρά «Αναγνωστικές πτήσεις» των ίδιων εκδόσεων. Τέλος, της Αργυρώς Πιπίνη, και εικόνες της Ελίζας Βαβούρη, Ο Ευγένιος και ο ιερός πάπυρος, εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο Ευγένιος είναι ένας Πλακιώτης γάτος, διηγείται την ιστορία του και λύνει το μυστήριο του αιγυπτιακού πάπυρου για παιδιά από οκτώ χρονών και πάνω.

Καλή εβδομάδα!

2 σχόλια:

Γιάννης Πλιώτας είπε...

Καλή εβδομάδα!
Κρίμα που είμαι μακριά και σπανίως πετυχαίνω παζάρια και εκθέσεις.
Τουλάχιστον υπάρχουν οι ανταποκρίσεις : )

Elli είπε...

Πολύ σε ευχαριστούμε Γιάννη Πλιώτα που έδωσες την διάσταση της ανταπόκρισης στην ανάρτηση, έτσι την προσθέτεις και δεν είναι μόνο εντυπώσεις και σκέψεις. Το κρατάω στο νου μου να γίνεται συστηματικά και παίρνω δύναμη.
Καλημέρααα!