Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Διάλογοι

Αλήθεια έχουμε γράψει κάτι εδώ για τον Αργεντινό συγγραφέα, γνωστό για τα διηγήματα και τα δοκίμια φαντασίας και φυσικά για την αγάπη του για τα βιβλία και τη λογοτεχνία; Για τον Χόρχε Λουίς Μπόρχες που για εκείνον το σύμπαν φάνταζε σα μια μεγάλη βιβλιοθήκη, που έγραψε στα έξι του χρόνια το πρώτο του διήγημα και στα εννιά του μετέφρασε τον "Ευτυχισμένο πρίγκιπα" του Ο. Wilde, νομίζω πως δεν έχω μιλήσει εδώ. Κι όμως έχω στη ράφια μου ένα χιλιοϋπογραγραμμισμένο βιβλίο του με μία σειρά ομιλιών του. Κάθε που βλέπω την ασημένια ράχη σκέφτομαι ότι χρωστάω μια ανάρτηση.
Σίγουρα όμως δεν έχουμε μιλήσει για τον Σάμπατο, έναν ακόμη σπουδαίο Αργεντινό συγγραφέα, γιατί κανένα βιβλίο δεν έχει πέσει ακόμη στα χέρια μου παρ' όλου που βλέποντας τους τίτλους του, έναν έναν, θα ήθελα να είχα διαβάσει κάτι δικό του.
Έτυχε να θέλω να μιλήσω και για τους δύο μαζί με αφορμή τους Διαλόγους τους.
Μια σειρά από κουβέντες που έγιναν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το Δεκέμβριο του 1974 μέχρι το Μάρτιο το 1975, εξαιτίας του δημοσιογράφου και κατά πολύ νεώτερoυ τους Ορλάντο Μπαρόνε που είχε την ιδέα αυτή.
Ποιος δεν θα ήθελε να βρίσκεται ανάμεσα τους και όχι μόνο να τους ακούει να μιλάνε αλλά να παρατηρεί τις κινήσεις τους αλλά και τα χαρακτηριστικά των προσώπων που αλλάζουν ανάλογα με τις λέξεις που ακούγονται. Στην ανάγνωση των Διαλόγων τα σχόλια του Μπαρόνε είναι μάλλον περιττά αλλά σίγουρα είναι αξιοζήλευτα τα συναισθήματα που περιγράφει όντας παρόν στις συζητήσεις.
Τα θέματα των διαλόγων τους ποικίλα, λογοκλοπή, ελευθερία, τρέλα, σύμπαν, ο κάθε αναγνώστης θα σταθεί αλλού.
Στέκομαι στην αγάπη τους για τη λογοτεχνία, στις πάμπολλες αναφορές τους σε αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, σε συγγραφείς γνωστούς και άγνωστους, που γεμίζουν σελίδες στο τέλος με αναφορές του μεταφραστή. Σκόρπιοι στίχοι αναφέρονται συνεχώς, παρούσα η ικανότητα του Μπόρχες να απαγγέλει από μνήμης αποσπάσματα βιβλίων. Μένω τους διαλόγους τους για την τέχνη της γραφής, στις διαφορές διηγήματος και μυθιστορήματος, στον τρόπο με τον οποίο συλλαμβάνει ο καθένας τους μια ιστορία σαν μια κουκίδα που αχνοφαίνεται στον ορίζοντα, ένα νησί, μια ήπειρος που στην αρχή δε ξεχωρίζεις τι περιέχει μέσα.
Ξαναδιαβάζω τους διαλόγους για το θάνατο και την αυτοκτονία, τις απόψεις περί τέχνης που θέλει να υπάρχει για να σώζει τον καλλιτέχνη από τα τέρατα που ζουν μέσα του.

Παρουσίαση του βιβλίου στο Βήμα

13 σχόλια:

Μαραμπού είπε...

Με οδυνηρό τρόπο επανέφερες στο μυαλό μου την σκέψη ότι δεν έχω και πρέπει να αποκτήσω τα δοκίμια του Μπόρχες, προκαλώντας ανακατατάξεις στις επικείμενες λογοτεχνικές μου εξορμήσεις! Επίσης, μου γνώρισες νέα πρόσωπα, και αυτό δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
Ανάθεμά σε, Librarian!
Οι βραδινές βολτίτσες μού προκάλεσαν σύγχυση. Καταφεύγω στο καταφύγιο του ύπνου για καθησυχασμό ή περαιτέρω μπέρδεμα.
Καληνύχτα :)

Hfaistiwnas είπε...

Καλημέρα!!!!
Γνωστός ο Μπόρχες (αν και δεν έχω διαβάσει κάτι), τον Μπαρόνε πρώτη φορά τον ακούω.. :)

librarian είπε...

Καλησπέρα Μαραμπού!
Νομίζω ότι στο έχω ξαναπεί ότι είναι ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς.
Δεν θυμάμαι όμως αν έχουμε συζητήσει πόσο άσχημη (καθαρά δική μου άποψη) είναι η επιλογή των Ελληνικών Γραμμάτων να συγκεντρώσει όλα του τα δοκίμια σε έναν τόμο. Γι' αυτό συνεχίζω να ψάχνω στα παλαιοβιβλιοπωλεία τις προηγούμενες εκδόσεις. Ευτυχώς έως σήμερα έχω βρει αρκετά.
Όσο για τη γνωριμία σου με νέα πρόσωπα, με χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί αυτό το σκοπό έχουν γενικότερα οι βόλτες.

ΥΓ. εεε όχι και ανάθεμά με....

Hfaistiwnas σου στέλνω μια καλησπέρα και ένα ευχαριστώ που περνάς και μας βλέπεις!

Μαραμπού είπε...

Ναι κάτι μου είχες πει σχετικά. Είναι απρόσιτη η έκδοση των Ελληνικών Γραμμάτων ή τουλάχιστον θέλει μια αποφασιστική κίνηση αγοράς χωρίς ενδοιασμούς της τελευταίας στιγμής.
Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι όσο και να ψάξω στα παλαιοβιβλιοπωλεία, κάποιες εκδόσεις θα μου διαφύγουν και αν μου αρέσει ο συγγραφέας θα μείνω ανικανοποίητος ως ένα βαθμό. Κάτι παρόμοιο συνέβη με τον Πόε. Αγόρασα μεμωνομένα σχεδόν όλα τα διηγήματά του αλλά μου "ξέφυγαν" λίγα. Όταν εντόπισα τα άπαντά του, μπήκα στον πειρασμό (και από τότε δεν βγήκα) να τα αγοράσω για να διαβάσω επιτέλους τα "χαμένα" γραπτά! Δεν το έχω κάνει ακόμα αλλά μάλλον είναι θέμα χρόνου.
Νομίζω κάπως έτσι θα γίνει και με τον Μπόρχες, γι'αυτό θέλω να προλάβω καταστάσεις. Τα άπαντα ασκούν κάποια γοητεία, συσσωρευμένη όλη η καλλιτεχνική δημιουργία ενός συγγραφέα, δεν μπορείς εύκολα ν'αντισταθείς! Μα εγώ είμαι κυνηγός των μικρών δόσεων, νιώθω πως συμβαδίζω νοερά με την διαμόρφωση της σκέψης του δημιουργού, ακόμα και αν διαβάζω ένα από τα ώριμα έργα του. Δίνω πάντα στον εαυτό μου τον χρόνο - ανάλογα πάντα με τον χρόνο που απαιτούν οι διαδικασιές της γραφής και της ανάγνωσης αντίστοιχα - να "ωριμάσει" πριν προχωρήσει παρακάτω. Να το αναδιατυπώσω κάπως, ό,τι δεν γράφτηκε μεμιάς γιατί να διαβαστεί μεμιάς, σαν να ήταν αυτός ο αρχικός του προορισμός;

Μαραμπού είπε...

Μαραμπού είπε...

Μαραμπού είπε...

Ο δαίμονας του ηλεκτρονικού τυπογραφείου πολλαπλασίαζε τα σχόλια μου!! Χι χι :)
Ζητώ συγγνώμη.

librarian είπε...

Από την άποψη να έχεις όλα κάπου συγκεντρωμένα είναι καλή η έκδοση των Ελληνικών Γραμμάτων αλλά και πάλι προτιμώ να τα έχω ένα ένα ξεχωριστά ακόμη και αν ποτέ δεν τα συγκεντρώσω όλα. Είναι και η μαγεία της αναζήτησης μέσα. Η χαρά του να βρίσκω κάτι που δύσκολα βρίσκεται.
Ακόμα και ό,τι γράφτηκε μεμιάς δεν χρειάζεται να διαβαστείς μεμιάς Μαραμπού.

Ελπίζω να είσαι καλά και σε ευχαριστώ για τα γεμάτα σχόλιά σου!

Roadartist είπε...

Καλημερούδια ..
Δεν έχω διαβάσει αυτό το βιβλίο.. από προχτές όμως έχω δίπλα μου το βιβλίο με τα "Άπαντα Πεζά" του Μπόρχες..και ανυπομονώ να το ξεκινήσω..
Πέρσι το καλοκαίρι είχα πάρει το βιβλίο με τα Ποιήματα του.. με είχε συντροφεύσει στη παραλία.. :)

Roadartist είπε...

Α! Τώρα διάβασα το σχόλιο. Γιατί άσχημη η κίνηση των Ελληνικών Γραμμάτων;..Όσο ρομαντική κ αν είμαι..και εγώ..σε αυτή τη περίπτωση, αντίθετα εμένα μου άρεσε πολύ..
Όπως και να έχει, δεν είναι λίγο να έχεις τέτοια αριστούργηματα συγκεντρωμένα.. Νομίζω είναι ένα βιβλίο που δε πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη.. Σε κάθε περίπτωση μόλις το τελειώσω θα επανέλθω.. :)

librarian είπε...

Γεια σου καλλιτέχνιδα! Τα άπαντα ποιήματα το καταλαβαίνω αλλά τα άπαντα πεζά σαν να μη χωράει σε αυτό το στενό κεφάλι που έχω!
:)
Και βέβαια να επανέλθεις με ανάρτηση αφιερωμένη!
Καλή ανάγνωση!

κοπρόγατα είπε...

librerian, διάβασε Σάμπατο..!!!ανακάλυψε τον..!! θα περιμένω...

librarian είπε...

Και βέβαια Κοπρόγατα, το έχω στα υπόψη!
Θα επιστρέψω!