Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Βιβλιοπεριοδικό

Μια ανάρτηση που δεν αναρτήθηκε στην ώρα της, ξέμεινε για λίγο, μα να έστω και ετεροχρονισμένα θέλει και επιμένει να βρει την θέση της.
Κυριακή του 27ου Μαραθώνειου στο κέντρο της Αθήνας που κλείνει για τα τετράτροχα οχήματα. Ο υπό
κωφος θόρυβος των βημάτων αντικαθιστά για λίγες ώρες τον συνηθισμένο θόρυβο της κίνησης και σε συνδυασμό με την βροχή και στηn συνέχεια τον βαρύ ουρανό να κρέμεται χαμηλά, η ατμόσφαιρα που τυλίγει την πόλη έχει κάτι απόκοσμο. Άνθρωποι τρέχουν στον ρυθμό του ο καθένας, σε ανάμνηση του μαραθωνοδρόμου που έφερνε το μήνυμα της νίκης σε όλη την διαδρομή ώσπου έπεσε ξέπνοος.
Οι εφημερίδες στην ύλη τους περιλαμβάνουν ειδικές σελίδες ή και ένθετα περί βιβλίων και του κόσμου των συγγραφέων, με αριθμούς, συνεντεύξεις και τα λοιπά. Το Διαβάζω είναι θεσμός πια στον χώρο των περιοδικών, υπάρχουν και άλλα περιοδικά για το βιβλίο (Ιχνευτής, Index, ο δωρεάν Βιβιοπόντικας) και έχουν γίνει κατά καιρούς προσπάθειες να δημιουργηθούν και νέα. Σε αυτήν την τελευταία κατηγορία υπάγεται και το The Athens Review of Books(με μεγάλα γράμματα σε χρώμα ανοικτό καφέ μου κάνει), Αθηναϊκή Επιθεώρηση του Βιβλίου (με μικρότερα, λευκά να πατάνε σε καφέ μπάντα). Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τώρα τον Νοέμβριο του 2009 (έτος 1ο, τεύχος 1, τιμή 5 €). Η μορφή του και η ποιότητα του χαρτιού του εφημεριδιακή, το εξώφυλλο δεν είναι σε πιο σκληρό χαρτί, πιασμένο με «καρφίτσα», σύνολο σελίδων 64. Μηνιαίο, τετράστηλο, με φωτογραφίες έγχρωμες και ασπρόμαυρες. Η σελίδα των περιεχομένων (σ. 3) εκτός από τα περιεχόμενα περιέχει και σύντομα βιογραφικά των συνεργατών (καθηγητές, συγγραφείς, δημοσιογράφοι του χώρου). Το μανιφέστο του περιοδικού (στην σ. 4) παρουσιάζεται με τον τίτλο «Ποιοι είμαστε και τι θέλουμε». Από τα σημαντικά κείμενα των πρώτων τευχών όλων των περιοδικών εντύπων και συνήθως από τις συλλογές λείπει ο πρώτος αριθμός, για αυτό και είναι σημαντικό να σώζεται. Ο αυτοπροσδιορισμός προσδιορίζει «ανεξάρτητη επιθεώρηση ποικίλης ύλης». Την κριτική για την υπάρχουσα κατάσταση (βόλεμα, κατά των εθνικών ψυχώσεων, ολοκληρωτικών καταστάσεων) ακολουθούν τα υπέρ που χαρακτηρίζουν την έκδοση. Υπέρ της αξιόπιστης καταγραφής, του ορθού λόγου και της γνώσης, του διαλόγου, «ανήκουμε στην Δύση». Υπερασπίζεται την πολιτισμική πανσπερμία και προτρέπει προς την περιπέτεια. Κρατάμε λοιπόν τις δηλώσεις-δεσμεύσεις.
Τα άρθρα δεν αναφέρονται αποκλειστικά σε βιβλία, παρουσιάζουν μια ποικιλία και κινούνται στον χώρο του πολιτικού και πνευματικού. Το πρώτο πρώτο άρθρο πολιτικό, «Αριστεροί χωρίς Αριστερά. Ο κύκλος που κλείνει» και αναφέρεται στους Άγγελο Ελεφάντη, Μιχάλη Παπαγιαννάκη και Σπήλιο Παπασπηλιόπουλο. Το δεύτερο για τον Αμερικανό μυθιστοριογράφο Philip Roth. Εκτενές άρθρο για τον Σερβοβόσνιο Ράντοβαν Κάρατζιτζ, για τον Δαρβίνο με την ευκαιρία των 150 χρόνων από την πρωτοδημοσίευση της Καταγωγής των Ειδών και την Ακαδημία Αθηνών, για την εκκρεμή βιβλιογραφία του Εμφυλίου, εκτενείς παρουσιάσεις ελληνικών, μεταφρασμένων και ξενόγλωσσων βιβλίων ποικίλης θεματολογίας κυρίως σύγχρονης που περιλαμβάνει και λογοτεχνία, για τις αναγνωστικές συνήθειες των Ελλήνων και τις συγγραφικές νοοτροπίες, για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη Ψυχή Βαθιά.
Φέρνει στο στήσιμο, την δομή και την φιλοσοφία του New York Literary Supplement που κυκλοφορεί με την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας. Κέντρο βάρος του μοιάζει να είναι περισσότερο τα ζητήματα με τα οποία καταπιάνονται τα βιβλία και όχι τα βιβλία ως μέσο μετάδοσης και κυκλοφορίας ερευνών, γνώσεων και ιδεών (όχημα που βρίσκεται σε στάδιο κομβικών μεταμορφώσεων). Κάθε τι που έχει ασχολείται με την ανάγνωση βέβαια είναι ευπρόσδεκτο στο αραιοκατοικημένο τοπίο του βιβλιακού μας πολιτισμού.
Βρέχει, καιρός για διάβασμα. Για αυτό άλλωστε δεν λένε ότι οι δυτικοί κάτοικοι της Ευρώπης διαβάζουν εντατικότερα;

9 σχόλια:

librarian είπε...

Βροχερή καλημέρα και από εδώ που αν και βρέχει συνέχεια οι βιβλιοπώλες διαμαρτύρονται συνεχώς ότι ο κόσμος δε διαβάζει ενώ η Δημόσια Βιβλιοθήκης της Κέρκυρας εξυπηρετεί πάνω από εκατό ανθρώπους ημερησίως.
Έφτασε και στο νησί η καινούρια βιβλιοεφημερίδα και τρέχοντας πήγα να την πάρω να διαβάσω να δω περί τίνος πρόκειται. Όπως είχα προβλέψει είναι καθ' εικόνα και καθ' ομοίωση με την εφημερίδα "The New York Review of books" (http://www.nybooks.com/). Κάτι ο τίτλος, κάτι το χαρτί εφημερίδας, κάτι οι στήλες, τα θέματα, όλα τέλος πάντων ίδια.
Γελώντας έλεγα σε όποιον με έβλεπε να τη διαβάζω Νέα Υόρκη γίναμε...
Και άμα είναι να θυμίζει και άλλη βιβλιοεφημερίδα της Νέας Υόρκης εεε...
Αλλά ας είναι να υιοθετούμε τα καλά στοιχεία από έξω και άμα είναι να τα κάνουμε και καλύτερα ακόμη καλύτερα.
Καλοδεχούμενο λοιπόν και από εμένα, να ευχηθώ στους ανθρώπους του καλή και δημιουργική αρχή και συνέχεια και να φέρουν κάτι διαφορετικό στο χώρο αυτόν.
Έλλη σαν να έπιασες τι ήθελα και έβαλες αυτήν την ανάρτηση.
:)

Hfaistiwnas είπε...

Εδώ έχει καλό καιρό σήμερα! Καιρός για καμιά δουλίτσα! :)
Καλό διάβασμα!

ΑΚΑΜΑΣ είπε...

Πρόκειται για μια πολύ καλή προσπάθεια, μπράβο. Και χα΄ρομαι περισσότερο όταν βλέπω ότι η δημοτική βιβλιοθήκη της Κέρκυρας εξυπηρετεί πάνω από εκατό ανθρώπους την ημέρα. Έχετε τέτοιες πολυτέλειες στο νησί;

Elli είπε...

librarian ηλιόλουστη αθηναϊκή καλημέρα! Είδες είδες το λοιπόν! Χαίρομαι που έχει καλή διανομή και έφτασε σε μέρη στην Ελλάδα. Ναι το φορμάτ ίδιο, δοκιμασμένο και από αλλού, όπως και ο τίτλος βέβαια.

Hfaistiwna εύχομαι όλα καλά ή πάντως καλύτερα! Καλή και η δουλίτσα που πολύ μας αρέσει.

ΑΚΑΜΑΣ κάθε προσπάθεια ευπρόσδεκτη, μακάρι να πιάσει και ρίζες. Θα έλεγα ότι πολλές βιβλιοθήκες είναι δραστήριες και κάνουν πολλά και ακόμα περισσότερα από όσα κανονικά μπορούν.

librarian είπε...

Καλημέρα και από εμένα. Ακαμας και εγώ πιστεύω ότι οι περισσότερες δημόσιες/ δημοτικές βιβλιοθήκες εξυπηρετούν τις αναγνωστικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και σε ορισμένες περιπτώσεις τις εξυπηρετούν καλύτερα από ό,τι μπορούν. Έχω αρκετά παραδείγματα τέτοιων βιβλιοθηκών στο μυαλό μου.
Αυτό το λέω πιο πολύ γιατί ποτέ δεν πίστεψα σε αυτό που λένε ότι οι Έλληνες δε διαβάζουν και μπουρου μπουρου (απόψεις κυρίως εκδοτών και βιβλιοπωλων γιατί πίστευαν ότι πουλώντας βιβλία θα ήταν σαν να έπιαναν το τζόκερ), σίγουρα δε διαβάζουν όσο αλλού αλλά διαβάζουν πολύ περισσότερο από ό,τι μπορούν, κυρίως αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες που υπάρχει το βιβλίο στην Ελλάδα (λαϊκές βιβλιοθήκες που υπολειτουργούν, σχολικές βιβλιοθήκες ανύπαρκτες, πολιτική βιβλίου που κάνεις ο καθένας μόνος του).
Και τέλος πάντων ας κλείσω γιατί μου βγαίνει το βιβλιοθηκονομικό και δεν θα σταματήσω.

ΑΚΑΜΑΣ είπε...

librarian καλά κάνει και σου βγαίνει γιατί και εγώ πιστεύω ότι οι αναγνώστες είμαστε μόνοι μας χωρίς καμιά πολιτική βιβλίου. η ενημέρωσή μας είναι σχεδόν ανύπαρκτη και αντί να διαμαρτυρόμαστε εμε΄ς διαμαρτύρονται οι εκδότες. Το ΕΚΕΒΙ είναι κοντά έξι μήνες χωρίς πρόεδρο και κανίς δεν ενδιαφέρετε να δώσει μια λύση, ενώ και οι λέσχες ανάγνωσης δεν έχουν καμιά απολύτως στήριξη. Και ταυτόχρονα κληθηκαν προ ημερών να επιλέξουν ανάμεσα σε 321 βιβλία για τη short list του βραβιου αναγνωστών χωρίς κανένας αρμόδιος να σκεφτεί ότι δεν είναι δυνατόν να διαβαστούν τόσα βιβλία και να βγουν τα 15 που απαιτούσε το ΕΚΕΒΙ. Όμως καταχράστηκα τη φιλοξενία σου και συγνώμη.

Τέσυ Μπάιλα είπε...

Περί Μαραθωνίου ο λόγος!
Παρακαλώ ρίξτε μια ματιά στο tbailavaila.blogspot.com, επειδή και το βιβλίο ένας μαραθώνιος είναι
ευχαριστώ πολύ

Elli είπε...

Πολύ μαχητική κουβέντα για τις βιβλιοθήκες και την ανάγνωση, καλό αυτό! Μπορούμε πάντως καλύτερα είναι αλήθεια. Είναι οι νοοτροπίες που θα έπρεπε να αλλάξουν, το βιβλίο και ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανθρώπινη ανάγκη.

Elli είπε...

Ωραία η ανάρτηση για τον Μαραθώνειο και τις επιβιώσεις του! θα συμφωνήσω ότι κάθε δημιουργία θέλει αντοχή και προσπάθεια.
Καλή επιτυχία σε όλα!