Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Dalibros

Αν το καλοσκεφτείς όλα και όλοι τελικά μπορούν να συνδεθούν με τον κόσμο του βιβλίου.

Μια αόρατη γραμμή που μαγικά ενώνει.

Για να φτιαχτεί ένα παζλ όλα τα κομμάτια χρειάζονται, αν λείπει έστω και ένα το αποτέλεσμα σίγουρα θα απέχει από την τελειότητα.

Λόγος για την έκθεση με τίτλο «Ο Νταλί και τα βιβλία» που παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη στα 44α Δημήτρια, στην μεγάλη αυτή πολιτιστική γιορτή.

Μια έκθεση, χωρισμένη σε τρία μέρη, για τον αγαπημένο Dali ως αναγνώστη, ως συγγραφέα, ως εικονογράφο. Όχι οι πίνακες του, αλλά τα βιβλία από την προσωπική του βιβλιοθήκη καθώς και η φωτογραφίες του μαζί τους, οι ζωγραφιές στα λευκά περιθώρια των σελίδων, γραμμές μέσα από τις λέξεις, μαγεία.

Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες απεικονίζουν τον Dali και την αγαπημένη του Gala να ποζάρουν διαβάζοντας, αγαπημένη συνήθεια που είχε από την εφηβική του ηλικία. Η συνήθεια αυτή καλλιεργήθηκε τόσο από τα βιβλία που έπαιρνε από τον θείο του Ανσέλμ Ντομένεκ, ένας πολύ σημαντικός βιβλιοπώλης της Βαρκελώνης, όσο και από την προσωπική βιβλιοθήκη του πατέρα του. Αργότερα ως φοιτητής στην Καλών Τεχνών στη Μαδρίτη σύχναζε στη βιβλιοθήκη της Φοιτητικής Εστίας, όπου έμενε μαζί με τους συγγραφείς Ραφαέλ Αλμπέρτι και Φεδερίκο Γκαρσία Λόρκα.

Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται ως άναρχος και ανοργάνωτος αναγνώστης. Δεν ακολουθούσε καμία σειρά όταν ερχόταν η στιγμή να επιλέξει τι θα διαβάσει. Τα 4.337 βιβλία της προσωπικής του βιβλιοθήκης φυλάσσονται στο Κέντρο Μελετών για τον Νταλί στη Φιγκέρες. Τα 228 από αυτά περιέχουν σκίτσα και σημειώσεις του. Η προσωπική του βιβλιοθήκη είχε την τύχη να γλιτώσει από τυχόν διασπάσεις, επιζεί ως σύνολο, σαν ένα κομμάτι του καλλιτέχνη και δικαίως θεωρείται πηγή πληροφοριών για τη ζωή και το έργο του.

Ιδιαίτερα αξιόλογο είναι και το συγγραφικό του έργο που λίγοι γνωρίζουν. Ο ίδιος προβληματιζόταν για το αν θα έπρεπε να αφιερωθεί στη συγγραφή ή στη ζωγραφική. Δυστυχώς η συγγραφή του αντιμετωπίζεται σήμερα ως υποδιαίστερη της ζωγραφικής του. Κι όμως τα άρθρα του, οι διακηρύξεις του, τα βιβλία του, αυτοβιογραφικά, λογοτεχνικά, ποίηση και θεατρικά έχουν κάτι ιδιαίτερο όπως και οι πίνακές του. Είναι οι κανόνες (γραμματικοί, συντακτικοί, ορθογραφικοί) που γι’ αυτόν δεν έχουν κανένα νόημα και καμία ουσία.

Η ιδιαίτερη σχέση του με τα βιβλία και την ανάγνωση διαφαίνεται και στις εικονογραφήσεις του. Πληθώρα βιβλίων και περιοδικών έχουν την υπογραφή του ως εικονογράφου. Κλασικά βιβλία (όπως η εξαιρετική εικονογράφηση του Δον Κιχώτη του Θερβάντες που βρίσκεται και στην ελληνική έκδοση), βιβλία υψηλών πωλήσεων, βιβλία μικρών εκδοτικών οίκων και βιβλία δικά του συνοδεύονται από τα σχέδια του.

Η έκθεση θα έρθει και στην Αθήνα αλλά σίγουρα δεν θα φιλοξενηθεί σε ομορφότερο χώρο από το κτίριο Casa Bianca το γεμάτο ιστορία. Δεν μπορούσα να μην την επισκεφτώ κι ας έπρεπε να ταξιδέψω δύο φορές μέχρι τη Casa Bianca για να πετύχω την έκθεση ανοιχτή. Αναμφισβήτητα μόνο κερδισμένη βγήκα.

Ήταν λες κι αυτή η έκθεση δημιουργήθηκε για να μπει σε αυτό το blog.

Ιδιαίτερα σημαντικός και ο κατάλογος την έκθεσης, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για όλα αυτά, για να μη χαθούν οι πληροφορίες και αυτό το σπάνιο φωτογραφικό υλικό που δε συναντάς συχνά.

25 σχόλια:

Elli είπε...

Ανυπομονώ να έρθει και στην Αθήνα η έκθεση και να έχει και τον κατάλογο. Στο Figueres έχει ολόκληρο μουσείο με έργα του που κλείνουν συνέχεια το μάτι και σε βάζουν απέναντι από τον εαυτό σου. Η ανάγωνση παντού, και άναρχη και μη, μια χαρά.
Και ο Dali στην παρέα των αναγνωστών, των δημιουργικών αναγνωστών!

Roadartist είπε...

Υπέροχο!!
Μπράβο σου librarian πολύ όμορφη παρουσίαση..
Ζήλεψα τον Νταλί :) χάρηκα που πήγες στη θεσσαλονίκη και μας έφερες μια τόσο άψογη ανταπόκριση! Ευχαριστούμε ειλικρινά!!

Hfaistiwnas είπε...

Καλησπέρα σας!
Ευκαιρία για επίσκεψη στη Θεσσ!!!

librarian είπε...

Καλησπέρα!

Έλλη θα έρθει και στην Αθήνα, φαντάζομαι θα έχει και τον κατάλογο, αλλά αν δεν τον έχει μην ανησυχείς. Ναι, ότι ήταν τόσο φανατικός αναγνώστης ομολογώ ότι δεν το ήξερα και χαίρομαι που το έμαθα.

Καλλιτέχνιδα νομίζω ότι αυτή τη φορά σε πρόλαβα! Έτρεξα αλλά τα κατάφερα να πάω πριν από εσένα! Χα! Όταν έρθει στην Αθήνα θα περιμένω να διαβάσω και τη δική σου ανταποκριση. Όσοι περισσότεροι τόσο καλύτερα, θυμάμαι μου είχες πει κάποια φορά. Έρχονται κι άλλες ανταποκρίσεις από ποιο βόρειες περιοχές.
Σε φιλώ και σε ευχαριστώ περισσότερο.

Hfaistiwna να πετάγεσαι στην όμορφη αυτή πόλη συχνά, ειδικά την εποχή αυτή που τα Δημήτρια έχουν ζηλευτά πράγματα. Αλλά μη ξεχάσεις στην επόμενη συνάντηση blogger να καλέσεις και εμένα, ε;

Hfaistiwnas είπε...

χεχε θα πετάγομαι!
Βασικά δεν έχω διοργανώσει καμία μέχρι τώρα προσωπικά, αλλά αφού δίνεις το οκ, δεν θα έχω κανένα πρόβλημα! Είσαι και συνάδελφος, οπότε προηγείσαι των άλλων ;)
Θα χαρώ πολύ!

Άστρια είπε...

Μπράβο librarian, πολύ όμορφη παρουσίαση!!

Θυμήθηκα και ένα υπεροχο αρχείο που μας χάρισε η roadartist με ζωγραφιές του Νταλί.

Το επόμενο τριήμερο, πηγαίνω για δουλειά βόρεια. Αν μπορέσω θα επιδιώξω να περάσω. Βέβαια ο χρόνος είναι εξαιρετικά μικρός.

Φιλάκια, μας βολτάρισες κι απόψε:))

librarian είπε...

Hfaistiwna τώρα με το μεγάλο δρόμο που λέγεται Εγνατία όλα είναι κοντά εκεί! Ζηλεύουμε! Έμαθα για μια συνάντηση που είχατε στη Θεσσαλονίκη-πολύ θα ήθελα να ήμουν και εγώ εκεί. Καλό βράδυ.

Hfaistiwnas είπε...

Στην επόμενη λοιπόν! :)

librarian είπε...

Ήρθες Αστεράκι με τις φωτεινές λεξούλες σου πάλι! Η καλλιτέχνιδα μας είναι πάντα εκεί. Αν έχεις χρόνο να περάσεις μια βόλτα και μη ξεχάσεις να μας πεις εντυπώσεις! Γλυκιά νύχτα με άρωμα χειμώνα.

librarian είπε...

Χαχα! Πάντα online Hfaistiwna!Θα περιμένω.

Poet είπε...

Μπαίνω στον χώρο του βιβλίου καθυστερημένα αλλά με τη σιγή και τον σεβασμό που του αρμόζει. Και με κάποιο δέος ανεπαίσθητο. Πάντοτε ενδιαφέρουσες οι αναρτήσεις σου. Κι εγώ πάντα φίλος σου.

Καλή σου μέρα από τη φθινοπωρινή μαγεία της Θεσσαλονίκης.

Μαρία Δριμή είπε...

Τον άλλο μήνα θα πάω κι εγώ στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν την προλαβαίνω την έκθεση. Θα την δω όμως οπωσδήποτε στην Αθήνα. Όπως πάντα, πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση.

librarian είπε...

Καλημέρα σας!

Poet χαίρομαι που σε βλέπω, να είσαι καλά και να μας χαρίζεις ποίηση! Χαρά μου να έχω τέτοιους φίλους!

Maria Jose νομίζω ότι η έκθεση είναι μέχρι μέσα Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη, οπότε μπορεί να την προλάβεις. Αλλιώς, στην Αθήνα, θα είναι αρκετό διάστημα, αρκετό για όλους!
Σε ευχαριστώ πολύ για τη βόλτα σου. Φιλιά

aerostatik είπε...

μα πιο πολύ από όλα, μ΄αρέσει το γραφείο του στην πρώτη φωτογραφία...
η άλλη πλευρά της ανάγνωσης...

librarian είπε...

Χαχα αερόστατο! Η πρώτη φωτογραφία είναι μια φωτογράφιση που έκανε για κάποιο περιοδικό (δεν θυμάμαι τίτλο). Υπήρχε στη λεζάντα κάτω από τη φωτογραφία στην έκθεση!
Καλό βράδυ!

aerostatik είπε...

δεν είναι η Γκαλά ...

librarian είπε...

μπα... τέτοιο σώμα...

Spyros είπε...

Πάρα πολύ ωραία έκθεση.
Λόγω απόστασης δεν μπορώ να πάω και ζηλεύω. Δεν θα πέσει στα χέρια μου ο κατάλογος κάποια στιγμή; θα τον ξεκοκκαλίσω.
Καλό βράδυ κορίτσια, συνεχίστε τις τόσο υπέροχες παρουσιάσεις!

aerostatik είπε...

δηλώνω εραστής των βιβλίων και προσεκτικός αναγνώστης του γυναικείου σώματος...

librarian είπε...

Καλημέρα Σπύρο! Πραγματικά μια πολύ όμορφη έκθεση, ελπίζω να σε ταξίδεψα λίγο μέχρι την Ελλάδα. Λόγω αυτής της απόστασης όμως μπορείς να πας σε άλλα μέρη εξίσου ενδιαφέροντα! Να περνάς καλά.

Αερόστατο ωραία δήλωση!

Ιliana είπε...

Πολύ ενδιαφέρον

ολα θα πανε καλα... είπε...

στη Θεσσαλονίκη ανεβαίνω όποτε μπορώ,όποτε παρουσιαστεί η ευκαιρία και τη λατρεύω για πολλούς λόγους.Δε γνώριζα τίποτα γι αυτήν την έκθεση,ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που μας δίνεις.Δε νομίζω να έρθω για τα Δημήτρια αλλά ίσως τη δω εδώ,στην Αθήνα.Δε γνώριζα ότι έγραφε πολύ και διάβαζε,εννοώ δεν έχω διαβάσει τίποτε δικό του - μόνο έργα του έχω δει.Όμως δε θα ταν παράλογο ένας τέτοιος καλλιτέχνης να μη διαβάζει πολλά βιβλία,να μην είναι "ανήσυχος";!
Καλή σου μέρα από τη βροχερή Αθήνα!

librarian είπε...

Καλησπέρα όλα θα πάνε καλά. Ούτε εγώ γνώριζα ότι είχε γράψει βιβλία και οπό ό,τι διάβασα στον κατάλογο της έκθεσης είχε γράψει πολλά. Αν έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά είναι άλλο ζήτημα.
Καλό σου βράδυ από την Κέρκυρα που σας έστειλε τη βροχή!

Άστρια είπε...

Καλημέρα Κυριακής librarian μου,

Λοιπόν:

Πρώτον, να σου πω ότι πήγα ένα βροχερό βραδάκι!!!
Και ότι οι φωτογραφίες σου ήταν πολύ καλύτερες από τις δικές μου που τις έσβησα. Πράγματι καταπληκτικός και ο χώρος παρουσίασης!

Δεύτερον, να σου πω, ότι δεν θα με πηγαίνεις όλο εσύ βόλτα στα βιβλία. Αποφάσισα να σε πάω κι εγώ μια μικρή βόλτα ...σε άλλο χώρο:) Πέρασε από το blog μου όποτε μπορείς:))

librarian είπε...

Αστεράκι γλυκό χαίρομαι πολύ που πήγες και την είδες και σου άρεσε! Και να φανταστείς οι φωτο που τράβηξα καθολου δε μου αρέσουν...
Ερχομαι τρέχοντας για βόλτα το λοιπόν...