Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Διαβάζοντας κάτω από τα αστέρια


Μια πληροφορία από ένα απόκομμα εφημερίδας που κράτησα προκειμένω να αναρτήσω την είδηση. Πληροφορία που ο τίτλος της και μόνο αρκούσε για να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον. Έξυπνη και πρωτότυπη ιδέα (όσο πρωτότυπο μπορεί να είναι κάτι που γίνονταν ανέκαθεν π.χ. λογοτεχνικά σαλόνια, φιλολογικές συζητήσεις) του συγγραφέα Κώστα Ακρίβου, την οποία υλοποίησε ο Νώντας Παπαγεωργίου των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Πρόκειται για μια λογοτεχνική βραδιά στο κτήμα του συγγραφέα και τραγουδοποιού Θωμά Κοροβίνη στα Πλατανίδια Πηλίου, 12 χλμ. από τον Βόλο και 300 μέτρα από τη θάλασσα, που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της 11ης Ιουλίου.

Πραγματικά «διαβάζοντας κάτω από τα αστέρια» γιατί εκείνη η βραδιά θα είναι αφιερωμένη σε αγαπημένα βιβλία των συγγραφέων και των αναγνωστών. Ο καθένας, εφοδιασμένος με το βιβλίο που περισσότερο αγαπά, θα έχει την ευκαιρία να διαβάσει ένα απόσπασμα από ένα διήγημα, μυθιστόρημα ή ένα ποίημα διάρκειας μερικών λεπτών. Τον γενικό συντονισμό και την παρουσίαση της βραδιάς θα κάνει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Δακτυλάς. Οι συγγραφείς που θα βρίσκονται εκεί θα είναι οι Λένα Διβάνη, Γιάννης Παπαδόπουλος, Πέτρος Τατσόπουλος, Ηλίας Κεφάλας, Θοδωρής Γκόνης, Αλέξης Σταμάτης, Μαρλένα Πολιτοπούλου, Θωμάς Ψύρρας, Μάνος Κοντολέων, Μιχάλης Μοδινός, Γιάννης Αντάμης.

Διοργανωτές της συνάντησης είναι οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και το βιβλιοπωλείο ΧΑΡΤΑ.

Ο καθένας μπορεί να πάρει μέρος σε αυτήν την λογοτεχνική βραδιά δηλώνοντας συμμετοχή και το βιβλίο που θέλει να διαβάσει (η ιστοσελίδα του Μεταιχμίου μας πληροφορεί ότι όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο, γιατί μάλλον δεν θα χωρέσουν όλοι…) είτε στέλνοντας e-mail (metaixmio@metaixmio.gr) είτε τηλεφωνώντας στα τηλ. 211 3003580, εσωτ. 580, 24210 33250.

Εύκολη και όμορφη βόλτα για όσους μένουν στα γύρω μέρη, δυσκολότερη αλλά όχι και ακατόρθωτη για όσους μένουν πιο μακριά.

Αν και για εμένα μοιάζει ακατόρθωτο, μπήκα στον πειρασμό να σκεφτώ πιο βιβλίο θα επέλεγα αν πήγαινα…

13 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Καλημέρα!!!!
Ποιό θα επέλεγες;

librarian είπε...

Χαχα! Καλημέρα! Είπα ότι μπήκα στον πειρασμό όχι όμως ότι κατέληξα κάπου. Αλλά μιας και ρωτάς μάλλον κάτι από Μπόρχες θα επέλεγα!
Εσύ;

Hfaistiwnas είπε...

Ίσως Θέμελη που μ'αρέσει...
Την τριλογία Αναζήτηση-Ανατροπή- Αναλαμπή... δεν ξέρω..
Ίσως και Κάφκα που δεν τον πολυκατάλαβα..

librarian είπε...

Δηλ. τοποθετείς στα αγαπημένα σου κάτι που δεν πολυκατάλαβες;
Δώσε μας ένα απόσπασμα από Θέμελη...

Hfaistiwnas είπε...

Δεν το τοποθετώ στα αγαπημένα, απλά θα ήθελα κάποιες εξηγήσεις και μάλλον θα ήταν ο κατάλληλος τρόπος για να τις πάρω..
Δυστυχώς, με την αλλαγή τόπου κατοικίας, δεν έχω πάρει μαζί μου τα βιβλία μου..

librarian είπε...

Καλημέρα και πάλι Hfaistiwna!
Έχεις δίκαιο ότι η γραφή του Κάφκα είναι δύσκολη και ορισμένες φορές δυσνόητη. Νομίζω ότι κυκλοφορούν διάφορα δοκίμια που αναλύουν τα έργα και τη γραφή του Κάφκα.
Κρίμα που αποχωρίστηκες τα βιβλία σου.
Σε ευχαριστώ!

Hfaistiwnas είπε...

:)

Alexandros είπε...

Πολύ καλή ιδέα η συγκεκριμένη εκδήλωση! Εντελώς τυχαία, και χωρίς να έχω διαβάσει την ανάρτηση σου, έβαλα ένα απόσπασμα από ένα βιβλίο του Τόμας Μαν που διαβάζω αυτές τις μέρες.

Γράψε και εσύ κάτι. Αναμένω με ενδιαφέρον!

librarian είπε...

Καλημέρα Αλέξανδρε. Διάλεξες ένα πολύ ωραίο απόσπασμα. Η αλήθεια είναι ότι θέλει αρκετό ψάξιμο για να βρω το απόσπασμα εκείνο που θα ξεχωρίσω, κάτι που απαιτεί χρόνο. Κρατάω μέχρι στιγμής δύο αναρτήσεις, ιδέες από εσένα, που τις αφήνω για πιο μετά.
Σε ευχαριστώ!

gatti είπε...

Πολύ ωραίο θέμα! Κι εγώ μπήκα στον πειρασμό να σκεφτώ ποιο βιβλίο θα διάλεγα και τελικά κατέληξα ότι είναι παραπάνω από ένα.

Αν έπρεπε οπωσδήποτε να διαλέξω θα διάλεγα Χέμινγουεϊ και "ο Γέρος και η θάλασσα".

Βλέπεις, είναι ωραίο να "γράφεις στα χώματα", αλλά να διαβάζεις για τα νερά είναι εξίσου όμορφο!

YΓ. Μπορεί να έχω καιρό να σχολιάσω, γιατί πήζω στη δουλειά, αλλά διαβάζω κάθε τι από τις εξαιρετικές αναρτήσεις σας!

Να είστε καλά! :))))

librarian είπε...

Καλησπέρα Gatti! Αφού μας διαβάζεις τι άλλο να θέλουμε; Στον πολυχώρο του Μεταιχμίου βλέπω ότι τον τελευταίο καιρό οργανώνονται διάφορα όμορφα βιβλιοφιλικά.

Sinnerman είπε...

Αστέρια και λογοτεχνία... ένα όνομα μου έρχεται στο μυαλο. Ζορμπάς!
Απο αυτό θα διάλεγα ένα κομμάτι, ίσως και απο τον Μάγο του John Fowels, μια μυστικιστική βόλτα προς το Μπουράνι πάντοτε με εξιλεώνει.

librarian είπε...

Καλησπέρα! Χαίρομαι για το σχόλιο έκπληξη μιας που πέρασε ο καιρός! Δυστυχώς η βραδιά πέρασε και κανέναν δε ξέρω που να πήγε να μας πει εντυπώσεις...