Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Selexyz Dominicanen, Maastricht

Διαβάζοντας το περιοδικό 2board του αεροδρομίου συνάντησα ένα αφιέρωμα για το ομορφότερο βιβλιοπωλείο στον κόσμο. Είναι από εκείνες τις αναγνώσεις που σε κάνουν να σκέφτεσαι την εκδοχή να αλλάξεις τελευταία στιγμή προορισμό. Τα περιοδικά των αεροδρομίων και των αεροπλάνων είναι πάντα δέλεαρ, γεμάτα εικόνες από νέα μέρη που μπαίνουν στη λίστα με εκείνα που θα ήθελα να επισκεφτώ.

Αναζητώντας πληροφορίες για το βιβλιοπωλείο αυτό, συνάντησα έκπληκτή πολλές αναφορές από αναγνώστες που επισκέφτηκαν ή θα ήθελαν να επισκεφτούν το Μάαστριχτ της Ολλανδίας για να δουν από κοντά το ξεχωριστό αυτό βιβλιοπωλείο, από όλα τα μήκη και πλάτης της γης. Αναφορές βρήκα ακόμη και σε ελληνικά blogs.

Πρόκειται για ένα από τα πολλά βιβλιοπωλεία της ολλανδικής αλυσίδας Selexyz, με τη μόνη διαφορά ότι είναι μάλλον το πρώτο βιβλιοπωλείο στον κόσμο το οποίο στεγάζεται μέσα σε μια παλιά εκκλησία. Οι Ολλανδοί αρχιτέκτονες Merkx και Gigord μετέτρεψαν το πολύπαθο κτίριο μιας δομινικανής εκκλησίας του 13ου αιώνα σε έναν ναό της γνώσης. Η ανακαίνιση διήρκεσε αρκετούς μήνες και το Νοέμβριο του 2007 άνοιξε τις πόρτες του στο αναγνωστικό κοινό προσφέροντας ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Δικαίως οι αρχιτέκτονες κατάφεραν να αποσπάσουν το βραβείο Lensvelt de Architect Interior Prize για την επέμβασή τους στον ναό.

Στο κτίριο, χωρίς να έχει χαθεί τίποτα από την προηγούμενη αισθητική του, προστέθηκαν μαύρα ατσάλινα ράφια με βιβλία, που εκτείνονται σε τρεις ορόφους μέχρι τους πέτρινους θόλους. Τα ευπώλητα βιβλία βρίσκονται στα κάτω ράφια, ενώ τα ακαδημαϊκά, φιλοσοφικά και θεολογικά είναι τοποθετημένα στον τελευταίο όροφο του βιβλιοπωλείου, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μια εξαιρετική πανοραμική θέα όλου του κτιρίου.

Μέσα στο βιβλιοπωλείο λειτουργεί ένα μοντέρνο καφέ, στη μέση του οποίου υπάρχει ένα τραπέζι σε σχήμα σταυρού, όπου μπορείς να καθίσεις και να απολαύσεις ένα ζεστό τσάι ή ένα βιβλίο σε ένα χώρο εναρμονισμένο με την αρχική χρήση του κτιρίου.

Κι επειδή είμαστε στην  Ολλανδία, στο κτίριο βεβαίως έχει προβλεφθεί ειδικός χώρος για να παρκάρεις το ποδήλατό σου.


Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσε ποτέ στη χώρα μας να μετατραπεί μια παλιά εκκλησία σε έναν τέτοιο χώρο…

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αα, μα τι ονειρικός χώρος!!

μάλλον μας οδηγείτε..στην οικονομική καταστροφή!!

πρέπει να πάω οπωσδήποτε!

φιλιά!

librarian είπε...

Μα δεν είναι εκπληκτικός χώρος;
Αχ που να πρωτοπάω;;;

Caesar είπε...

Εκπληκτικό ! !
Σαν κάποιο σκηνικό από ταινία.
Πολύ θα ήθελα να το επισκεφθώ κάποτε.

ολα θα πανε καλα... είπε...

το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον και ευρηματικό.Δεν ξέρω κατά πόσον θα έχουν ωραίο φωτισμό μέσα,φαντάζομαι ότι ο φυσικός φωτισμός δε θα επαρκεί,ιδιαίτερα τις μουντές μέρες του χειμώνα.Νομίζω πως εδώ θα αργήσουμε να δούμε κάτι παρόμοιο - αν ποτέ γίνει.Βλέπεις θα πέσει πάνω το παπαδαριό και οι εκπρόσωποι και μάλλον θα μιλήσουν για "οίκο εμπορίου" και τα σχετικά...
Καλή σου μέρα!

ολα θα πανε καλα... είπε...

το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον και ευρηματικό.Δεν ξέρω κατά πόσον θα έχουν ωραίο φωτισμό μέσα,φαντάζομαι ότι ο φυσικός φωτισμός δε θα επαρκεί,ιδιαίτερα τις μουντές μέρες του χειμώνα.Νομίζω πως εδώ θα αργήσουμε να δούμε κάτι παρόμοιο - αν ποτέ γίνει.Βλέπεις θα πέσει πάνω το παπαδαριό και οι εκπρόσωποι και μάλλον θα μιλήσουν για "οίκο εμπορίου" και τα σχετικά...
Καλή σου μέρα!

librarian είπε...

Καλησπέρα σε όλους!

Caesar πραγματικά πιστεύω ότι αξίζει. Έχω μπει σε τόσες παρόμοιες εκκλησίες αλλά σαν αυτή νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλη.

Όλα θα πάνε καλά o φυσικός φωτισμός μιας εκκλησίας και βέβαια δεν επαρκεί για ένα βιβλιοπωλείο.
Σε μερικές εικόνες διακρίνονται τα φώτα που έχουν τοποθετηθεί. Οι αρχιτέκτονες έκαναν πολύ καλή δουλειά εκεί! Καλά τους φαντάζομαι ήδη στα κανάλια να φωνάζουν και να μιλάνε για έργα του διαβόλου και άλλα τέτοια... :))

Ανώνυμος είπε...

"Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσε ποτέ στη χώρα μας να μετατραπεί μια παλιά εκκλησία σε έναν τέτοιο χώρο…" Πιθανότατα η απάντηση στο ερώτημα είναι αρνητική διότι πιθανόν να θεωρούν το βιβλίο δίκοπο βλ. Ουμπέρτο Εκο, "Το Ονομα του Ρόδου".
Ωστόσο υπάρχει ένας αρχαιολογικός χώρος, η Ροτόντα του Γαλερίου στην Θεσσαλονίκη η οποία μπορεί κατόπιν συμφωνίας, ιεραρχίας και κοσμικής διανόησης να κάνει το θαύμα της.
την καλησπέρα μου

Άστρια είπε...

Πολύ ωραία ιδέα, καταπληκτική δουλειά!!!
Ευχαριστούμε για την ενημέρωση, πολύ ενδιαφέρον:))

Η ερώτηση του τέλους σίγουρα είναι ρητορική ε; :)

Κοντεύει μεσάνυχτα κι εγώ κάνω βολτίτσες και κουβεντούλες.... αλλά έχει τόσο ωραία φωτάκια εδώ που σε παρασύρουν!!!
Καληνύχτα σας βολτίτσες:))

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύσατε εις τον Ιησούν!
Πιστεύσατε εις τον Θεόν!
Μη λησμονείτε την Παναγίαν!
Μη βλασφημείτε!
Η ημέρα της κρίσεως έφθασε!


Νεπότιος

librarian είπε...

Καλημέρα σε όλους.
Γεω Μπατζίλη καλώς ήρθες στα μέρη μας και σε ευχαριστώ. Δε γνωρίζω τον αρχαιολογικό χώρο που αναφέρεις. Ωστόσο υπάρχουν αλήθεια πολλοί αναξιοποίητοι χώροι.

Γλυκιά μου Άστρια κρίμα που δε σε πέτυχα εχτές βράδυ να κάναμε κουβεντούλα. Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση.

Φίλε ανώνυμε μου έδωσες μία καλή αφορμή για να μην επιτρέπω τα ανώνυμα σχόλια. Σε ευχαριστώ!
Όταν φτάσει η ημέρα της κρίσεως ξαναπέρνα.

Σας φιλώ.

Elli είπε...

H αλλαγή χρήσης χώρων συνηθίζεται έτσι ώστε να διατηρούμε όσα περισσότερα ανθρώπινα είναι δυνατόν. Η γνώση έχει πολλούς ναούς.
Μακάρι να το βλέπαμε και στ'αλήθεια!

Sinnerman είπε...

τι πιο ομορφο απο μια βολτα σε ενα βιβλιοπωλειο. Τι πιο ομορφο απο μια βολτα σε ενα μαγευτικο βιβλιοπωλείο με το ποδήλατο σου! Τον προηγουμενο χρονο εκανα ενα τουρ στην Ολλανδιa, εαν το ηξερα το μερος εκεινο σιγουρα θα πέρναγα!
Τι είναι πιο χρήσιμο: Μια εκκλησία ή ένα βιβλιοπωλείο/βιβλιοθήκη..?

Καλώς σας βρήκα :)

librarian είπε...

Καλώς όρισες στο σπίτι μας! Δεν υπάρχει αλήθεια πιο όμορφη βόλτα με ποδήλατο που να καταλήγει σε ένα βιβλιοπωλείο σαν αυτό! Εύκολο το ερώτημα που μου θέτεις και νομίζω ότι όλο το ύφος του ιστολογίου σου έχει έτοιμη την απάντηση!
Να περνάς και να σε βλέπουμε.