Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Becherel: Η πόλη του βιβλίου




Η Becherel είναι ένα μικρό χωριό στη Βρετάνη στη Βόρεια Γαλλία, το οποίο το 2005 είχε όλους κι όλους 745 κάτοικους. Όλη η πόλη είναι κτισμένη σε ένα παλιό μεσαιωνικό φρούριο, το οποίο είναι γεμάτο βιβλιοπωλεία και εκθεσιακούς χώρους, ενώ συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες βιβλιόφιλους και επαγγελματίες του βιβλίου από όλη τη Γαλλία αλλά και από άλλες χώρες.
Όλα ξεκίνησαν το 1989, όταν μια τοπική πολιτισμική οργάνωση είχε την ιδέα να μετατρέψει το μικρό αυτό ιστορικό χωριό σε πόλη του βιβλίου ώστε να καλυφθεί τότε το κενό που υπήρχε στην οικονομία όταν έκλεισαν αρκετές βιομηχανίες. Δεκάδες βιβλιοπωλεία άνοιξαν τις πόρτες τους στους λάτρεις των παλαιών βιβλίων, παλιά σπίτια ευγενών και εμπόρων μετατράπηκαν σε χώρους γεμάτους βιβλία. Έτσι δημιουργήθηκε η πρώτη πόλη του βιβλίου στη Γαλλία και η τρίτη στην Ευρώπη. Η πρώτη έγινε στην Ουαλία το 1961 και η δεύτερη στο Βέλγιο το 1984. Έκτοτε διάφορες μικρές πόλεις σε πολλές χώρες του κόσμου έχουν μετατραπεί σε πόλεις του βιβλίου, γιατί καμία στην Ελλάδα άραγε;
Έψαξα να μάθω τι ακριβώς είναι πόλη του βιβλίου γιατί τον όρο αυτόν καθόλου υπόψη μου δεν τον είχα. Στην ουσία αυτές οι πόλεις έχουν την ιδιαιτερότητα να συγκεντρώνουν ανθρώπους διαφόρων επαγγελμάτων από το χώρο του βιβλίου, όπως βιβλιοπώλες, εικονογράφους, καλλιγράφους, βιβλιοδέτες κ.ά. μέσω διαφόρων φεστιβάλ, εκθέσεων, διαγωνισμών αλλά και σεμιναρίων που πραγματοποιούνται.
Στην Becherel υπάρχουν 23 βιβλιοπωλεία τα οποία πωλούν από παλαιά βιβλία μέχρι σύγχρονες τοπικές εκδόσεις. Πολλά από αυτά τα βιβλιοπωλεία είναι ταυτόχρονα και καφετέριες και εστιατόρια και μπαρ και ανθοπωλεία και ό,τι άλλο σκαρφίζεται το εμπορικό πνεύμα των ιδιοκτητών χωρίς να χάνεται το ιστορικό ύφος της πόλης. Οργανώνει αναρίθμητα φεστιβάλ που σχετίζονται με το βιβλίο, τη λογοτεχνία και την ανάγνωση, όπως το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών, ενώ τον Μάιο υπάρχει η Γιορτή του Βιβλίου, τον Αύγουστο η Νύχτα του Βιβλίου, η Άνοιξη των Ποιητών και κάθε μήνα και από κάτι άλλο.
Κάθε μέρα αυτό το μικρό χωριό της Γαλλίας είναι χαρά για τους βιβλιόφιλους και μια γιορτή για το βιβλίο, τους συγγραφείς και τις λέξεις τους.
Το βίντεο αυτό, αν και στα γαλλικά, είναι ένα ρεπορτάζ που παρουσιάζεται το ξεχωριστό αυτό μέρος.

13 σχόλια:

Άστρια είπε...

ΥΠΕΡΟΧΗ αυτή η βόλτα!

Είχε αναφερθεί ξανά σε άλλη σου ανάρτηση η Becherel, η μικρή όμως αυτή ξενάγηση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα!

Περιβάλλον παραμυθιού στο μεσαιωνικό φρούριο και το βιβλίο εκεί, να ζει, ν' αναπνέει, να διαβάζεται, ν' αγαπιέται και να βασιλεύει, μέσα σε χώρους τόσο ανθρώπινους!!!


υγ. ωραίο το la vache qui lit :))

Roadartist είπε...

Τι όμορφη πόλη.. Θα ήθελα πολύ να την επισκεφτώ.. Να βλέπεις κάτι τέτοια μέρη, και σου έρχεται να πάρεις το πρώτο τρένο.... lol.. και να την κάνεις με ελαφρά.. και όπου βγάλει..

librarian είπε...

Καλησπέρα Άστρια, είχα ξαναναφερθεί σ'αυτή την πόλη κι ήθελα να την περιγράψω πιο αναλυτικά. Σαν από παραμύθι όντως ο αέρας της Becherel με γραφικά μονοπάτια που οδηγούν σε βιβλία.

Καλλιτέχνιδα ίσως κάποια στιγμή οι δρόμοι μας να μας οδηγήσουν εκεί.
Τρένο, αεροπλάνο, κτελ ό,τι βρεις αρκεί να φεύγεις, ε;

Mariela είπε...

Τι μου κάνετε.... κι έχω ένα πάθος με κάθε τι Γαλλικό....
αλλά πραγματικά η συγκεκριμένη πόλη είναι σκέτο παραμύθι...

librarian είπε...

Καλώς την Mariela. Λοιπόν από όλους τους πίνακες της έκθεσης πιο πολύ μου άρεσαν δύο που είχαν πάνω κείμενο, λογικό να μ' αρέσουν ε;
Αχ η Γαλλία, όμορφη χώρα αλήθεια.

Elli είπε...

Παραδεισένια πόλη μα τον Τουτατή (βλ. Αστερίξ). Μια βιβλιοπόλη με τα όλα της, σχεδόν μπορώ να το δω και στον αέρα της. Ένα πάρκο παιχνιδότοπος κάπως για βιβλιόφιλους. Και το βίντεο δείχνει το ύφος των ανθρώπων και της πόλης και μας τραβάει ακόμα περισσότερο. Τρο- με-ρή βόλτα!

Ανώνυμος είπε...

είχαμε ξαναμιλήσει γι αυτό το μαγικό μέρος και τώρα,με την ανάρτησή σου,ένα ολοζώντανο παραμύθι μας προκαλεί,ίσως μας προσκαλεί, να "μπούμε" μέσα του,να γίνουμε ήρωές του..

μας ταξιδέψατε,κορίτσια!

Alexandros είπε...

Μας "ταξίδεψες" πάλι μέσα από το μπλογκ. Τέτοια πόλη πάντως στην Ελλάδα δύσκολα θα υπάρξει. Καλό βράδυ!

librarian είπε...

Καλημέρα σε όλους.
Εlli βιβλιότοπος, πραγματικώς παιδότοπος για τους βιβλιόφιλους, αλήθεια.

Nyxterino τα χωριουδάκια της Βορ. Γαλλίας είναι όλα παραμυθένια, πόσο μάλλον αυτό που παντού γύρω υπάρχουν βιβλία.

Αλέξανδρε γιατί τόση απαισιοδοξία; γιατί να μη γίνει και στην Ελλάδα κάτι τέτοιο; λίγη όρεξη να υπάρχει και όχι από πολλούς, φτάνουν λίγοι.

dimitris είπε...

Εξαιρετική παρουσίαση. Δεν γνώριζα τίποτα για την πόλη του βιβλίου, Σ`ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Ημουν στην Βρετάνη λίγες μέρες πριν και αν το ήξερα θα την είχα επισκεφτεί. Να μια καλή ευκαιρία να ξαναπάω. Επίσης έχουν πολύ καλα οργανωμένες ιστοσελίδες
becherel

becherel index

καλή σου μέρα

librarian είπε...

Δημήτρη, χαίρομαι που έμαθες κάτι από εμένα που τόσο λίγο ξέρω τη Γαλλία. Έχουμε να μάθουμε πολλά περισσότερα όμως από εσένα και τις αναγνώσεις σου.
Η Βρετάνη είναι ότι πιο όμορφο υπάρχει νομίζω, αν και από νότια Γαλλία δεν έχω ιδέα.
Οπωσδήποτε να επισκεφτείς την πόλη του βιβλίου και να βρεις ένα όμορφο τεϊοποτείο με βιβλία!
Σε ευχαριστώ και για τις ιστοσελίδες.

Ανώνυμος είπε...

Πως παμε ομως σε αυτην την υπεροχη πολη ρε παιδια;;

librarian είπε...

Λεφτά να έχεις και όλα γίνονται!