Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Η δύναμη των κοινωνικών δικτύων



Η παρούσα ανάρτηση είναι αφιερωμένη στην τεράστια δύναμη των κοινωνικών δικτύων αλλά και των βιβλιοθηκών, αυτός ο μοναδικός συνδυασμός του νέου με του παλιού που με μαγεύει. Φυσικά πάντα με απώτερο όφελος τον εντοπισμό της πληροφορίας που ο καθένας μας μπορεί να αναζητά, η εξατομίκευση σε όλο της το μεγαλείο. Η επιτυχία των κοινωνικών δικτύων είναι ολοφάνερα εξαιτίας της εύκολης συγκέντρωσης ατόμων με κοινά ενδιαφέροντα, η ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών. 

Είναι γεγονός ότι η βιβλιοπαραγωγή είναι τεράστια, ακόμη και οι συστηματικοί βιβλιόφιλοι δυσκολεύονται να την παρακολουθήσουν. Πόσο μάλλον να εντοπίσουν εκείνα που εκδίδονται (ή έχουν εκδοθεί) και είναι κοντά στα προσωπικά ενδιαφέροντα του καθενός αλλά και να αξίζουν ποιοτικά. Οι εκδότες εκδίδουν καμία φορά εμπιστευόμενοι το προσωπικό τους γούστο ή τον εμπορικό παράγοντα ή των προσωπικών τους γνωριμιών και τη φήμη που ενδεχομένως να έχουν ορισμένοι. Όμως ο τελικός αποδέκτης είμαστε εμείς οι αναγνώστες, όχι οι τηλεπερσόνες που πληρώνονται για να προωθήσουν κάποιο βιβλίο με τον ίδιο τρόπο που προωθούν ρούχα. Κι εμείς οι αναγνώστες συγκεντρωνόμαστε σε ομάδες που μας ταιριάζουν, παρακολουθούμε είτε σιωπηλά είτε ηχηρά, διαβάζοντας και ρωτώντας.

Μια τέτοια ομάδα είναι η πολύ αγαπημένη με τον τίτλο «Παιδικό βιβλίο-προτάσεις» της Χριστίνας  Κωνσταντουδάκη η οποία αριθμεί άνω των 80.000 μελών. Η επιτυχία της ομάδας οφείλεται εξαιτίας στο μεράκι της βασικής διαχειρίστριας αλλά και στην αγάπη της και στις γνώσεις της για το παιδικό βιβλίο. Μέσω εκείνης της ομάδας  όλοι μας είχαμε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε ένα παιδικό βιβλίο μιας θεματολογίας που μας ενδιαφέρει ή να ρωτήσουμε για ένα θέμα που αναζητούμε. Πάντα με εντυπωσιάζει η όρεξη για κουβέντα των μελών, καθώς κάθε ανάρτηση συγκέντρωνε δεκάδες σχόλια. Σίγουρα η διαχείριση μιας τέτοιας ομάδας απαιτεί πολύ προσωπικό χρόνο από τους διαχειριστές, καθώς όπου μαζεύεται πολύς κόσμος δεν λείπουν οι κακόβουλες ενέργειες (αρνητικά και μειωτικά σχόλια, διάθεση αυτοπροβολής και αυτοδιαφήμισης κ.λπ.) τις οποίες οι διαχειριστές έπρεπε να διαχειριστούν ώστε να παραμείνει η ποιότητα της ομάδας. Αυτός ο χρόνος κλέβεται από την καθημερινότητα τους και ποτέ δεν αμοίβεται αν και κάπως θα έπρεπε για να παραμένουν ενεργές αυτές οι τόσο σημαντικές ομάδες.

Οι επιτυχημένες ομάδες είναι αληθινές επειδή τα μέλη της έχουν τη δυνατότητα να πουν ειλικρινώς την άποψή τους, χωρίς κάποιο οικονομικό όφελος. Και μέσα στις προτάσεις των αναγνωστών πολλές φορές εντοπίζονται αξιόλογες εκδόσεις που δεν κυκλοφορούν πια στα βιβλιοπωλεία, είναι από χρόνια εξαντλημένες (κι εκεί καταλαβαίνουμε πως οι απόψεις είναι ειλικρινείς, όπου βλέπουμε να ποστάρονται μόνο νέες εκδόσεις ή βιβλία συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου ή συγγραφέα, καταλαβαίνουμε τι παίζει). Βιβλία που τυχαία έπεσαν στα χέρια τους ή τα είχαν ξεχασμένα σε παιδικά δωμάτια πατρικών σπιτιών. Κι αν τα βιβλία συνεχίζουν να τα θυμούνται και να μιλούν γι’ αυτά παρόλο που δεν κυκλοφορούν, τότε είναι πραγματικά βιβλία που αξίζουν. Κι εδώ έρχεται ο ρόλος των βιβλιοθήκων, στα ράφια των οποίων μένουν εκείνα τα βιβλία που περιμένουν να περάσουν τα χρόνια να γίνουν σπάνια και να μιλούν γι’ αυτά και με αγωνία κάποιοι να τα αναζητούν.

Ένα τέτοιο βιβλίο έχω στα χέρια μου και γι’ αυτό ξεκίνησα να γράφω αυτήν την ανάρτηση αλλά επειδή μακρυγόρησα αφήνω το υπέροχο μουσικό παιδικό βιβλίο που εντόπισα για επόμενη ανάρτηση κι αφήνω αυτή ως αφιέρωμα στην ομάδα που με βοήθησε να βρω πολλά υπέροχα βιβλία και οι διαχειριστές της αποφάσισαν να παύσουν για λόγους απόλυτα κατανοητούς. Η ομάδα θα είναι εκεί για τον καθένα που αναζητά ποιοτικά παιδικά βιβλία κι ίσως να μου δώσει ξανά στο μέλλον αφορμή για νέες αναρτήσεις. Για εμένα είναι σαν να κλείνει ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο που περιλαμβάνει μόνο βιβλία που προτείνουν οι αναγνώστες, βιβλία που έχουν αγαπηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: