Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Ένα κάστρο γεμάτο παραμύθια


Κρατώ στα χέρια μου μια ξεχωριστή έκδοση. Ξεχωριστή εξαιτίας κυρίως δύο συγκυριών. Γιατί δημιουργήθηκε με ένα ξεχωριστό τρόπο και γιατί συγκεντρώνει ξαναγεννημένους μύθους της λαϊκής μας παράδοσης. Η γέννηση της οφείλεται σε μια απρόσμενη συνάντηση. Εννέα γυναίκες συναντήθηκαν σε ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής με τίτλο "Βασικές αρχές παραμυθιού" με συντονίστρια την Άννα Αθανασιάδου. Θέλησαν, φαίνεται, οι κυρίες αυτές, να περιηγηθούν στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού κι όπως αποδεικνύεται από την παρούσα έκδοση, τα κατάφεραν να μυηθούν στο μύθο προς μεγάλη, σίγουρα, χαρά της συντονίστριας. Από την άλλη, αγαπώ ιδιαίτερα τους λαϊκούς μας θρύλους οι οποίοι πάντα αποτελούν αφορμή για σκέψη, φαντασία, ονειροπόληση και οι οποίοι έχουν την ικανότητα να σε ταξιδεύουν στις παλιές εποχές, σε τους ξέγνοιαστους μα και δύσκολους καιρούς, χωρίς ανέσεις και πολυτέλειες αλλά με οξυγόνο και γάργαρο νερό.  

Όλα αυτά συγκεντρώνει ετούτη η έκδοση με τον τίτλο "Το κάστρο των παραμυθιών" των εκδόσεων Ωρίων, έναν εκδοτικό οίκο που με εξέπληξε από το πλήθος και την ποιότητα των εκδόσεων του, μιας που το περιοδικό Παράθυρο το θυμάμαι από τα πολύ παλιά χρόνια.

Η συντονίστρια του σεμιναρίου όχι μόνο προλογίζει με έναν υπέροχο τρόπο αυτήν την έκδοση, αλλά είχε και την μοναδική σκέψη να ενώσει όλα τα παραμύθια των "μαθητριών" της σε ένα ενιαίο παραμύθι και με αυτόν τον τρόπο να "προλογίσει" και το κάθε παραμύθι ξεχωριστά. Κι όλοι αυτοί οι μύθοι πλαισιώνονται από τα όμορφα χρώματα και τις σχεδόν παιδικές ζωγραφιές της Σταματίνας Ζέρβα που σίγουρα θα κερδίσουν τα παιδιά. Μα το απλό είναι καμιά φορά αυτό που χρειαζόμαστε για να ξεκινήσει το όνειρο και να φτάσει ψηλά.

Το κάθε παραμύθι διαφορετικό, άλλα με άγγιξαν περισσότερο άλλα λιγότερο, αλλά όλα μαζί μιλούν για την αγάπη, τον έρωτα, τη φιλία, τη συνεργασία, για νεράιδες και ξωτικά, μαγεμένα καράβια, καλές γοργόνες, πειρατές και ξωτικά. Όλα μαζί και το καθένα διαφορετικά, έκαναν την ανάγνωση απολαυστικότατη. Πραγματικά είναι μια εξαιρετική έκδοση που ξεκάθαρα πραγματοποιήθηκε με πολλή αγάπη και όρεξη για συνεργασία.

Κάθε παραμύθι παρουσιάζεται εβδομαδιαίως σε διάφορους χώρους, μεταξύ αυτών και βιβλιοθήκες. Έχει ήδη παρουσιαστεί στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Κηφισιάς. Ζήτησα από τις συγγραφείς που παρουσίασαν σε κάποια βιβλιοθήκη να μου γράψουν δύο λόγια για την εμπειρία τους και να τι έγραψαν:

Μαριλένα Πονηράκη – Το Πετροκάραβο 
Παρουσίαση στην Έπαυλη Δροσίνη, Βιβλιοθήκη της Κηφισιάς, 10.3.19

Την Κυριακή της Αποκριάς βρέθηκα με το παραμύθι μου στην έπαυλη Δροσίνη στην Κηφισιά. Το ιστορικό αυτό οίκημα, που δωρήθηκε από τον ποιητή Γεώργιο Δροσίνη στον δήμο Κηφισιάς, στεγάζει μία πλούσια και ενημερωμένη βιβλιοθήκη. Μέρος των εκδηλώσεων του θεσμού “Άνοιξη Τεχνών” ήταν και η δραματοποίηση του παραμυθιού μου. Αφηγούμενη την ιστορία μου, και σε συνοδεία με το φλάουτο του Βαγγέλη Σταθουλόπουλου, ζωντάνεψαν μπροστά μας όλοι οι ήρωες του παραμυθιού. Η νεράιδα Σεραφίνα (Νικολέτα Μπίσκου) μάς συγκλόνισε με την τόλμη της, ενώ ο ερωτευμένος Λάιος (Δομήνικος Κοντολέων) τη συμβούλευε να μην τα βάλει με τον Άρχοντα του νυκτερινού Ουρανού, το συνετό Φεγγάρι (Ελένη Μούσιου). Τα αγαπημένα πρόσωπα, οι φίλες συγγραφείς, το χειροκρότημα και η επαφή με τον κόσμο με συγκίνησαν πολύ. Δεν θα ξεχάσω με πόση αγάπη αγκάλιασαν όλοι 'Το κάστρο των παραμυθιών', εκείνο το ηλιόλουστο απόγευμα στην αυλή της βιβλιοθήκης, όταν υπέγραφα το βιβλίο. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία που θα 'θελα να ξαναζήσω. Ένας τέτοιος χώρος μάς εμπνέει και ενδείκνυται για ιδιαίτερες παρουσιάσεις. 

Κατερίνα Δίελα – Ο Δρακόντειος και η Δράκαινα
Παρουσίαση στην Παιδική Βιβλιοθήκη Αθηναίων – Σταθμός Λαρίσης, 14.4.19

Παρουσίασα το παραμύθι μου στην παιδική βιβλιοθήκη του δήμου Αθηναίων στον σταθμό Λαρίσης. Ένας πολύ φιλόξενος χώρος, προσεγμένος, καινούργιος, που σε τίποτα δε θυμίζει δημόσια βιβλιοθήκη, όπως την έχουμε στο μυαλό μας. Αντίθετα είναι ένας μοντέρνος χώρος, με κατάλληλο εξοπλισμό (τραπεζάκια, καρεκλίτσες, μαξιλάρες, προτζέκτορα, υπολογιστή κ.α.), μα πάνω από όλα μία πολύ ενημερωμένη βιβλιοθήκη 4.000 τίτλων… Ξαφνιάστηκα θετικά, όταν μας υποδέχτηκαν δύο πολύ καλοσυνάτες και ευγενικές κυρίες και μας κατατόπισαν σχετικά... Στη βιβλιοθήκη αυτή λοιπόν, μάθαμε μαζί με τους μικρούς μας φίλους, που μας ακολούθησαν στην παρουσίαση, «Γιατί τσακώθηκαν δύο δράκοι στην περιοχή της Εύβοιας», «Γιατί ονομάστηκε Μάνικα η παραλία σύμφωνα με το θρύλο» και «πώς ο θυμός μπορεί να μετατραπεί σε έρωτα και αγάπη»… Προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους συγγραφείς να επιλέγουν τέτοιες βιβλιοθήκες για τις παρουσιάσεις των βιβλίων τους.

Κατερίνα Θεοδωρίδου – Γιολασιγμάζη. Ο κρυμμένος θησαυρός
Παρουσίαση στην παιδική–εφηβική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων, 21.4.19


Ήταν μια Κυριακή στο τέλος του Απρίλη και μόλις είχα φτάσει στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων στους Αμπελόκηπους. Σε λίγη ώρα θα ξεκινούσε η παρουσίαση του παραμυθιού μου. Το καταπράσινο πάρκο στο οποίο βρίσκεται η Βιβλιοθήκη με γέμισε χαρά και αισιοδοξία για τη μέρα που θα περνούσαμε εκεί με τους μικρούς αναγνώστες. Τα ζεστά χαμόγελα των υπεύθυνων της Βιβλιοθήκης, εξαφάνισαν κάθε άγχος που θα τρύπωνε στην παρουσίασή μας. Ο χώρος με τις αμφιθεατρικές θέσεις όμορφος και προσεγμένος, φιλοξένησε μικρούς και μεγάλους. Η αφήγηση ξεκίνησε και το παραμύθι μου μας ταξίδεψε μέχρι τη Σύρο. Ένας θρύλος από 'κει έγινε η αιτία και η αφορμή για αυτό το παραμύθι. Μάθαμε για τον θησαυρό που είχαν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας και αναρωτηθήκαμε για τους πραγματικούς θησαυρούς της δικής μας ζωής. Παρακολούθησαν την αφήγηση από μένα, βλέποντας παράλληλα εικόνες στο μεγάλο πανί. Συμμετείχαν στις δραστηριότητες που οργανώσαμε και πέρασαν ένα όμορφο μεσημέρι Κυριακής. Σ' αυτό το ταξίδι που ξεκινήσαμε μαζί με «Το κάστρο των παραμυθιών», εύχομαι να κάνουμε τέτοιες δημιουργικές στάσεις σε τόσο φιλόξενα μέρη. 

Το βιβλίο απευθύνεται σε μαθητές (και τους δασκάλους τους) δημοτικού και μάλιστα στο τέλος του, μας δίνονται ιδέες για ασκήσεις δημιουργικής γραφής που αφορούν τόσο τα παιδιά όσο και σε όσους επιθυμούν να εξασκηθούν στη συγγραφή.

Ένας αναγνώστης του μπλογκ μπορεί να κερδίσει ένα αντίτυπο για να ενθουσιαστεί όσο εγώ με αυτήν την εξαιρετική δουλειά και να γνωρίσει αυτό το κάστρο των ονείρων μου που είναι, ως οφείλει, γεμάτο παραμύθια. Αν θέλετε να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό, ελάτε στη σελίδα του μπλογκ στο facebook εδώ για να δείτε πως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: