Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Λογοτεχνία και Ολυμπιακοί Αγώνες


Λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο του Γιώργο Μαυρωτά το Θεώρημα της επτάδας και αποτέλεσε μια πολύ καλή εισαγωγή πριν ο αθλητισμός εισβάλει στη ζωή μας μέσα από τις οθόνες της τηλεόρασης, όπως συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια τέτοια εποχή. Το καλό αυτής της παγκόσμιας γιορτής του αθλητισμού είναι η γνωστοποίηση και η προβολή όλων των αθλημάτων και η παρακολούθηση αγώνων μεταξύ των καλύτερων αθλητών παγκοσμίως.
Γυρνώντας από ένα ταξίδι στην Ευρώπη στο οποίο συνάντησα σε κάθε πλατεία και σε κάθε δρόμο ανθρώπους να γυμνάζονται, να τρέχουν και να ποδηλατούν, κατάλαβα πόσο μακριά από την κουλτούρα μας είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής και πόσο πίσω έχουμε μείνει, προσκολλημένοι στην καθιστική ζωή με καφέ και τσιγάρο, τάση παλαιότερων δεκαετιών. Με όποιον τρόπο και να «εισβάλλει» ο αθλητισμός στη ζωή μας μόνο για καλό μπορεί να είναι, και η λογοτεχνία σίγουρα μπορεί να είναι ένα μέσο. Στην αθλητική λογοτεχνία εντάσσει ο συγγραφέας το βιβλίο αυτό και είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάζω και τοποθετείται σε αυτήν την κατηγορία.
Ο συγγραφέας ασχολήθηκε με το πόλο επί δεκαέξι χρόνια, συμμετείχε σε πέντε Ολυμπιάδες ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια της καριέρας του ήταν ο αρχηγός της εθνικής ομάδας. Το πλούσιο βιογραφικό του δεν σταματά στον αθλητισμό αφού παράλληλα με την αθλητική καριέρα του σπούδασε στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π., έκανε το διδακτορικό του και σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής. Αναμφίβολα η ζωή του κρύβει πολλές εντάσεις και εναλλαγές που έπρεπε να αποτυπωθούν στο χαρτί.
Οι δύο αυτές ενασχολήσεις του, αθλητική και ακαδημαϊκή, λογοτεχνούνται μέσω δύο ηρώων, του Λουκά και του Φίλιππου, στενοί φίλοι από την παιδική τους ηλικία. Όλη η πορεία του πρώτου στον αθλητισμό δοσμένη απλά και ευανάγνωστα. Οι επιτυχίες και οι αποτυχίες, οι αγωνίες, οι χαρές, οι διαμάχες και όλα τα υπόλοιπα συναισθήματα του ομαδικού αυτού αθλήματος έρχονται να μυήσουν και τον πιο απαίδευτο αναγνώστη στους όρους του πόλου και στην αξία του αθλητισμού. Ο Φίλιππος ένας φανατικός θαυμαστής και οπαδός του αθλητή Λουκά πετυχαίνει στις εξετάσεις να μπει σε μια ακαδημαϊκή σχολή και ο ζήλος που δείχνει τον οδηγούν στην εκπόνηση διδακτορικού και στη διεκδίκηση ακαδημαϊκής θέσης.
Ο συγγραφέας μάλλον επιλέγει να αναδείξει τον αθλητισμό αλλά και τον ακαδημαϊκό χώρο μέσω της ωραιοποιημένης τους μορφή προς τέρψη του αναγνώστη, δημιουργώντας ένα ανάλαφρο και καλοκαιρινό ανάγνωσμα. Ο Μαυρωτάς, με αρκετή δόση χιούμορ, περιγράφει στιγμές από τη ζωή του μπερδεμένες με τον μύθο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι καθώς έγραφε αυτές τις λέξεις οι μνήμες του γέμιζαν από τις ευχάριστες στιγμές της ζωής του δημιουργώντας ένα βιβλίο που αγαπά τον αθλητισμό αλλά και δευτερευόντως αγαπά και την ακαδημαϊκή έρευνα, τη διδασκαλία και την ενασχόληση του ανθρώπου με την επιστήμη.
Και όλα αυτά τα γράφω καθώς βλέπω την εθνική ομάδα πόλο να αγωνίζεται με εκείνη της Σερβία, που όπως έμαθα, είναι μια χώρα που έχει παράδοση στο άθλημα αυτό. 

5 σχόλια:

airis είπε...

Εγώ πάλι αυτόν τον καιρό (παράλληλα με το λογοτεχνικό της περιόδου) διαβάζω ένα καθαρά επιστημονικό βιβλίο γύρω από τη διατροφή. (Ξαναφρεσκάρω γνώσεις ☺)
Το ότι υπάρχει και αθλητική λογοτεχνία δεν το είχα φανταστεί :))

Λίγο πριν περάσω το κατώφλι των 40 έκανα μια μεγάλη στροφή στη διατροφή μου, που την τηρώ ευλαβικά παραπάνω από 6 χρόνια. Εννοείται και η άθληση ήταν στο πρόγραμμα με ένα διάλειμμα 2 χρόνων. Την οποία και έβαλα ξανά στο πρόγραμμα πριν λίγο καιρό, όταν άρχισα πάλι να διαβάζω γύρω από την διατροφή και την μακροζωία.

Ενδιαφέρον φαίνεται το βιβλίο του Μαυρωτά πάντως! :))
Καλή συνέχεια στις αναγνώσεις σου.
:))

librarian είπε...

Καλημέρα airis! Πολύ ενδιαφέρουσες οι αναγνώσεις σου, διαφορετικές.
Ο συγγραφέας του βιβλίου το κατηγοριοποιεί έτσι και βρήκα πολύ εύστοχο τον όρο.
Το βιβλίο το διάβασα και δεν το θέλω πια, άμα θες να στο στείλω επικοινώνησε μαζί μου μέσω email!

airis είπε...

Ω τι ευγενική προσφορά.
Αρκεί να δεχτείς κάτι από μένα, βιβλίο ή κάποια δημιουργία μου. :)

librarian είπε...

Χμμμ, δεν είναι κακή η πρότασή σου, αλήθεια τι δημιουργείς;

airis είπε...

Καλησπέρα και σόρρυ για την καθυστέρηση. Έχω δυο μέρες που ασχολούμαι με ένα ευχολόγιο (για γάμο) σε σημείο να ξεχνάω τα πάντα όλα!
Αν και ξεκίνησα με ελαιογραφίες, σχέδιο και ζωγραφική, τα τελευταία 3,5 χρόνια περισσότερο ντεκουπάρω ή διακοσμώ με διάφορες τεχνοτροπίες μια μεγάλη γκάμα αντικειμένων: σαπούνια, σελιδοδείκτες, μπουκάλια, ρούχα, τετράδια, βιβλία, δίσκους, ξύλινα αντικείμενα ...και δεν έχει τελειωμό ο κατάλογος....
Τα υπόλοιπα στο μέιλ.
Γράψε εδώ (tea_airis@yahoo.gr) ένα "γεια " για να δω το μέιλ σου και να το αποθηκεύσω :)
Καλό μεσημέρι
Αριστέα