Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Άνθρωποι που ξέρουν να ονειρεύονται και να τολμούν


Εχτές γνώρισα διαδικτυακώς ένα γραφικό ημιορεινό χωριό γεμάτο φύση. Και σαν να μην μου έφταναν τα χωριά αυτής της χώρας που έχω επισκεφθεί και έχω μείνει, θέλω τώρα να επισκεφθώ τη Ζίτσα Ιωαννίνων συνδυάζοντας την βέβαια με μια επίσκεψη στα όμορφα Γιάννενα.
Η Ζίτσα είναι περίπου 26 χιλιόμετρα από τα Γιάννενα, καθώς πηγαίνουμε στην Ηγουμενίτσα από τον δρόμο που χρησιμοποιούνταν προ Εγνατίας, θα βρούμε την πινακίδα που θα μας δείχνει το δρόμο για το χωριό.
Η Ζίτσα είναι χτισμένη στις πλαγιές του βουνού Άγιος Ηλίας, στις όχθες του ποταμού Καλαμά έχει 680 μ. υψόμετρο, 600 μόνιμους κατοίκους και πριν λίγα χρόνια απέκτησε έναν νέο μόνιμο κάτοικο εξ Αμερικής φερμένο και ερωτευμένο. Διαθέτει Πινακοθήκη Χαρακτικής και κάθε Αύγουστο οργανώνονται πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων με αποκορύφωμα τη Γιορτή Κρασιού, καθώς φημίζεται για το καλό κρασί, που συγκεντρώνει λάτρεις των κρασιών και της Ηπειρώτικης μουσικής.
Ο νέος μόνιμος κάτοικος, φίλος του ΝΟ14ΜΕ και άρα φίλος των βιβλίων, ονομάζεται Άννα Έλλις και εγκαταστάθηκε στο μικρό αυτό χωριό πριν τρία χρόνια εξαιτίας του φούρναρη του χωριού που της έκλεψε την καρδιά.


Ερωτευμένη λοιπόν με το χωριό, τους ανθρώπους του, τη φύση του και τον Κώστα δεν μπορεί να απαρνηθεί τον έρωτά της για τα βιβλία, που όλοι εμείς μπορούμε να καταλάβουμε.
Αποφάσισε, λοιπόν, να ανοίξει στο χωριό αυτό ένα βιβλιοπωλείο, που δεν θα πουλάει απλά βιβλία αλλά θα δανείζει κιόλας με το αντάλλαγμα ενός μικρού ποσού. Ο βιβλιόκηπος που θα γίνει ένας πολιτιστικός χώρος συνάντησης των κατοίκων των γύρω περιοχών και ένας καλός λόγος για εμάς να επισκεφτούμε το μέρος αυτό.
Σαν μια βιβλιοθήκη δηλαδή που τόσο ανάγκη έχουν οι απομονωμένες περιοχές.
Δεν ξέρω αν οι κάτοικοι του χωριού ή των υπόλοιπων χωριών αγαπούν την ανάγνωση. Καταλαβαίνω όμως ότι η Άννα αγαπάει τα βιβλία και ξέρω ότι αυτή η αγάπη μπορεί να μεταδοθεί. Αφού έκανε το τόσο μεγάλο βήμα να αφήσει τις ΗΠΑ για τον Κώστα από τη Ζίτσα δεν νομίζω να δυσκολευτεί να ανοίξει έναν χώρο που ονειρεύεται.
Σε ένα μέρος που κανένα Pubic και κανένας Γερμανός δεν θα σκέφτονταν να ανοίξει ένα κατάστημα.


Εμείς μπορούμε να την βοηθήσουμε και να την στηρίξουμε συμμετέχοντας στην καμπάνια που ξεκίνησε με σκοπό να πραγματοποιήσει το όνειρό της είτε αγοράζοντας κάποιο από τα χειροποίητα αντικείμενα είτε στέλνοντας βιβλία, τα βιβλία που όλοι έχουμε στις βιβλιοθήκες μας και δεν τα θέλουμε.
Αντί να τα στείλουμε βέβαια μπορούμε, ιδιαίτερα εκείνοι που βρίσκονται εκεί κοντά, να επισκεφτούμε το χωριό και να γνωρίσουμε από κοντά αυτούς τους ανθρώπους που ξέρουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.
Μαραμπού κάπου εκεί κοντά δεν είσαι;
Περισσότερες πληροφορίες για την καμπάνια του βιβλιόκηπου της Άννας μπορείτε να βρείτε στο indiegogo:
https://www.indiegogo.com/projects/the-zitsa-bookgarden
Προσωπικά θα ήθελα τα χρήματα που αναγράφονται στη καμπάνια να γίνουν και σε ευρώ και επίσης θα προσπαθήσω να βρω τη διεύθυνση που μπορεί κανείς να στείλει τα βιβλία ή αν τη γνωρίζει κάποιος ας την αφήσει σε σχόλιο.
Καλή επιτυχία και αναμένουμε το site του βιβλιοπωλείου γρήγορα να λειτουργήσει με περισσότερες ιδέες!

2 σχόλια:

Μαραμπού είπε...

Ναι, κάπου κοντά είμαι και εγώ!
Είναι πολύ όμορφο χωριό και με μεγάλη επισκεψιμότητα! Πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία της Άννας και η πρωτοβουλία της και εύστοχος ο τίτλος του βιβλιοπωλείου τους, αφού όπου φυτρώνει ένα βιβλιοπωλείο ανθίζει ένας κήπος!!

librarian είπε...

Χμμμ καλά το θυμόμουν! Άντε κάνε, μια επίσκεψη να μας πεις εντυπώσεις από το νέο χώρο που ξεφυτρώνει!