Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2009

Χριστουγεννιάτικα;;;

Τώρα, το ξέρω ότι οι σκέψεις αυτές δεν ανταποκρίνονται εντελώς στο χαρωπό πνεύμα των Χριστουγέννων αλλά τι να κάνω, μοιάζει να μην τις ορίζω. Και πάλι ίσως επαναπροσδιορίζοντάς τις, φωτισμένες από άλλη γωνιά, να ταιριάζουν επακριβώς με τον πυρήνα των στολισμένων γιορτών. Εκείνη την υπόσχεση που εννοούν, για την ειρήνη στην γη, για την ομόνοια και την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, για αλλαγή προς την κατανόηση των κοινωνιών. Για τον εξοπλισμό σε ψυχικά και πνευματικά αποθέματα και όχι σε καταναλωτικά και της βίαιης επιβολής οπλικών συστημάτων.
Αυτήν την εποχή των γιορτών στην τηλεόραση παίζεται στις διάφορες κατά καιρούς εκδοχές του το έργο του Καρόλου Ντίκενς (1812-1870) με πρωταγωνιστή τον απαίσιο, κακότροπο, δυνάστη, εγωιστή, τσιγκούνη στα αισθήματα και πράγματα και μύρια όσα, Εμπενίζερ Σκρουτζ. Στο παρά πέντε, χάρη στην επίσκεψη τριών πνευμάτων μια παραμονή Χριστουγέννων ο Σκρουτζ καταφέρνει να υπερβεί τον στριφνό εαυτό του και να μεταμορφωθεί σε συμπάσχοντα. Αυτό το θαυμαστό παρά πέντε κυριαρχεί στο στερέωμα των ταινιών, έργων κλπ μάχης Καλού-Κακού. Πάντα στο παρά τσακ το καταταλαίπωρο «Καλό» τελικά νικά και επαγγέλλεται μια νέα αρχή, έναν κόσμο αρμονικό και δίκαιο. Και όμως μέσα στα ίδια του τα σωθικά, στις δομές του αναπτύσσονται και πάλι ξανά οι σπόροι του Κακού που γιγαντώνονται και το απειλούν σε έναν κύκλο αέναης απειλής και φόβων. Αναπόδραστα, σαν να μην γίνεται αλλιώς, σαν να πρέπει να το αποδεχτούμε ως πραγματικότητα, σαν να είναι αρρώστια χωρίς γιατρειά.
Και όλα αυτά δεν είναι παρά μια εισαγωγή για το διάβασμα ανθρώπων υπό περιορισμό, δηλαδή στις φυλακές. Ας μην μπούμε στην συζήτηση του πώς και γιατί αλλά ας πάμε κατευθείαν στο διά ταύτα. Συγκεντρώνεται ένας αριθμός ανθρώπων σε έναν περιορισμένο χώρο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ανάλογα. Η ζωή κοινοβιακού τύπου, με χώρο για το ιδιωτικό ανύπαρκτο και μόνο δημόσιο, όλα ορατά χωρίς επιλογή. Ο χρόνος ατέλειωτος να σέρνεται, χωρίς εναλλαγές, με αποτέλεσμα να φέρνει νευρικότητα, εκνευρισμό και βάλε.
Πολλοί άνθρωποι των φυλακών δεν έχουν ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, άλλοι δεν γνωρίζουν καν γραφή και ανάγνωση, ούτε ελληνικά ούτε σε καμία άλλη γλώσσα, από ομάδες του περιθωρίου, ξένοι, γυναίκες, μόλις ενήλικα παιδιά. Είναι και πολλοί που ξέρουν να διαβάζουν, έχουν διανύσει όλη την εκπαιδευτική διαδρομή, ακόμα και το πανεπιστημιακό στάδιο, οι συγκυρίες, η απληστία, οι χειρισμοί στο όριο της νομιμότητας που είχαν κακή κατάληξη. Πολιτικούς κρατούμενους ή συνείδησης, λέμε δεν έχουμε στις μέρες μας (κατάκτηση του χάρτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων).
Υπάρχει πιο κατάλληλος χώρος από τις φυλακές για να ενθαρρυνθεί η ανάγνωση, πράξη τόσο ιδιωτική που επιτελείται και δημόσια; Υπάρχει δεοντολογικά πιο απαραίτητος χώρος να ενισχυθεί η ανάγνωση που καλλιεργεί τον μέσα κόσμο, προκαλεί σκέψεις, μπορεί να αναστρέψει ορμές παρατοποθετημένες; Υπάρχει άλλος χώρος που η ανάγνωση να μπορεί να γεμίσει τον ακίνητο χρόνο πιο αποτελεσματικά;
Χρειάζεται σύστημα, πρόγραμμα, επιμονή και πάνω από όλα πίστη. Οι προσπάθειες στις ελληνικές φυλακές δεν έχουν κανένα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Βασίζονται στο τυχαίο, αν βρεθούν οι σωστοί, πιο ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι. Οι προσπάθειες δεν έχουν συνέπεια και συνέχεια. Ούτε μέθοδο. Είναι δωρεές μιας καλής συγκυρίας. Αν έχουν τα κατάλληλα βιβλία δεν έχουν τον άνθρωπο να ενδιαφερθεί ή δεν υπάρχουν ράφια ή το αντίστροφο, κάποιο συστατικό λείπει και δεν εγγυάται η συνέχειά του. Ούτε και πάντα πετυχημένες είναι οι δωρεές είναι αν σε ενήλικες σταλεί το παραμύθι της Σταχτοπούτας, για παράδειγμα.
Έχουν συνταχθεί κατευθυντήριες οδηγίες για βιβλιοθήκες φυλακών, έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά. Αποτελούν παράρτημα ενός άξιου βιβλίου που κυκλοφόρησε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου το 1998 (!!! έκλεισε δεκαετία δηλαδή), με τίτλο «Κασσαβέτεια: το χρονικό μιας βιβλιοθήκης στη φυλακή ανηλίκων.

Και αν μου βγήκε όλο αυτό είναι γιατί έχω αυτό το αίσθημα του στο παρά πέντε και σε αυτόν τον τομέα, γιατί πάλι στο τελευταίο βαγόνι κρεμασμένοι θα πάμε, γιατί δεν μου αρέσει να βλέπω να κυριαρχεί η συνεχώς αυξανόμενη καταστολή και όχι η πρόληψη. Και αν νομίζετε ότι για όλα τα προβλήματα θεωρώ την ανάγνωση, το ενδιαφέρον, το ψάξιμο, την γνώση ως την απάντηση, δίκιο έχετε, δεν το αρνούμαι. Την καλή πλευρά των ανθρώπων ψάχνω.

15 σχόλια:

Poet είπε...

Ευγενικά αισθήματα αλλά μακρά και επώδυνη η διαδικασία για να αναδειχθεί η καλή πλευρά του ανθρώπου. Να αναδειχθεί και να κυριαρχήσει.

Ας ευχηθούμε λοιπόν τον καινούριο χρόνο να κάνει ένα τεράστιο άλμα η ανθρωπότητα και από την προϊστορία του κτήνους να περάσει στην αληθινή ιστορία του ανθρώπου.

Έως ότου γίνει αυτό το θαύμα βέβαια, μπορούμε να αρκεστούμε στο εφικτό. Δηλαδή, οι δύο αγαπημένες φίλες του ιστολογίου να βρουν μεγαλύτερη χαρά και εκπλήρωση τον καινούριο χρόνο.

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά, κορίτσια.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

Εύχομαι, το 2010, να σταματήσουμε να μεγαλοποιούμε καταστάσεις που είναι ανούσιες. Να βλέπουμε τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά. Να μην ξεχνάμε πόσο εφήμεροι είμαστε. Όπως έλεγε και ο Τζιμ Μόρισον, η ζωή είναι ένα χαριτωμένο αστείο. Και ως έτσι πρέπει να την βλέπουμε.
Καλή Χρονιά, γερά μυαλά!

Κώστας
vloutis.blogspot.com
vloutis.wordpress.com
facebook.com/kostasvloutis
twitter.com/kostasvloutis

Elli είπε...

Poet η καλή πλευρά είναι η πρόκληση. Η ευχή είναι να αναδειχθεί και να υπερτερήσει, να σαν μια συνωμοσία του καλού να πούμε που είναι κολλητική.
Ευχαριστούμε για τις εφικτές ευχές χαράς και μεγαλύτερης εκπλήρωσης, πολύ μας αρέσουν και είναι με το παραπάνω ευπρόσδεκτες. Με την σειρά μας ευχόμαστε τα καλυτερότερα, ευχές να πραγματοποιηθούν και να γεννηθούν καινούργια όνειρα.

ΚΩΣΤΑ ΒΛΟΥΤΗ ναι, καλή ευχή είναι η ουσία των πραγμάτων να γίνει ο στόχος μας. Είμαστε εφήμεροι και περαστικοί ταξιδιώτες, ας κάνουμε ενδιαφέρουσες ΒΟΛΤΙΤΣΕΣ, ας πάρουμε και ας δώσουμε. Χαριτωμένο αστείο; ίσως; το βλέπω σαν ένα παιχνίδι περισσότερο που έχει και αστεία, έχει και αισθήσεις και αισθήματα.

genna είπε...

Kαλή Χρονιά να ευχηθώ και στις δυό σας!

Υγεία και μεράκι για ότι κάνετε...

quartier libre είπε...

@
ma petite Anna,

Στέλνω την αγάπη, τη φιλία
και τις ευχές μου για τον Νέο Χρόνο!
να είσαι πάντα καλά,
και να πετύχεις
σε ό, τι εσύ αγαπάς :)

φίλη σου
Α.

Elli είπε...

Η Νέα Χρονιά έφτασε, είναι προ των πυλών. Ρουφάμε τις ευχές σας και με την σειρά μας ευχόμαστε να είναι Καλή (όπως το θέλει ο καθένας μας.

Alexandros είπε...

Ψάξτε σχετικά με τον Κάρλος Ρουϊθ Θαφόν. Φιλιά πολλά και καλή χρονιά!!!!

Elli είπε...

Τι γρίφος είναι αυτός; θα ψάξουμε βέβαια! Καλή χρονιά με όλα όσα θα φέρει. Φιλιά και ακόμα φιλιά

librarian είπε...

Genna ας είναι δημιουργική και όμορφη χρονιά, κάνοντας μόνο πράγματα που αγαπάμε για να τα κάνουμε με μεράκι.
Αλεξάνδρα όλα εύχομαι να σου πάνε όπως τα ονειρεύεσαι και γύρω γύρω να έχεις θάλασσα για να γεμίζουν τα όνειρά σου.
Αλέξανδρε θα ψάξουμε και θα σε ενημερώσουμε καλή χρονιά γεμάτη νέα όνειρα.
Καλή χρονιά σε όλους μας.

Σεμέλη είπε...

Καλημέρα! όμορφες σκέψεις αυτές που κρύβουν δράση, συνήθως. Έχεις απόλυτο δίκιο...

Σε διαβάζω καιρό.
Εύχομαι όλα τα καλά για το νεογέννητο έτος.
:)

Elli είπε...

librarian γεια και χαρά και καλή χρονιά, ξέρεις τώρα εργασίες, εργασία και χαρά.

Σεμέλη ευχαριστώ, ωραίο το δώρο των λόγων σου, αυτό για τον καιρό. Με κρατάει γελαστά. Εύχομαι, εύχομαι να είμαστε κοντά στις σκέψεις και στην δράση. Χαίρομαι για την γνωριμιά

κοπρόγατα είπε...

είπα να πω ενα γειά...για να "ακουσετε'' λιγο τη ' φώνη' μου πάλι..σας παρ'ακολουθώ πάντα librerian..
καλό βράδυ

librarian είπε...

Κοπρογατάκι που κοπρογατιάζεις;;; Τώρα βλέπω το σχόλιο!
Να περνάς και να σε βλέπουμε!
Καλημέραααα

Ανώνυμος είπε...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

librarian είπε...

Disa... μάλιστα... πάμε πάλι από την αρχή!