Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

"Τα 50 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις πριν πεθάνεις"

50 books to read before you die: αν δεν είχε αυτόν τον τίτλο ο σελιδοδείκτης, δεν θα με παρακινούσε να τον αγοράσω.
Ένα μακρόστενο μεταλλικό αντικείμενο, αρκετά βαρύ, που κάθε άλλο παρά όμορφο είναι, σίγουρα δεν με πείθει για να διακοσμεί τα βιβλία μου.
Ωστόσο, έχει αυτήν την πληροφορία χαραγμένη πάνω του που ήθελα να κρατήσω.
Αλήθεια ποια είναι τα πενήντα βιβλία μου προτείνει;
Μεταφράζω έναν έναν τους τίτλους και αντιγράφω εδώ με τη βοήθεια της biblionet (εργαλείο που ελπίζω να μη χαθεί). Τέσσερις τίτλους δεν κατάφερα να βρω στην ελληνική τους μετάφραση και τους αφήνω στα αγγλικά, ως έχουν.

1. Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών (τριλογία), Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν
2. 1984, Τζωρτζ Όργουελ
3. Περηφάνια και προκατάληψη, Τζέιν Όστεν
4. Τα σταφύλια της οργής, Τζων Στάινμπεκ
5. Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια, Χάρπερ Λι
6. Τζείν Έιρ, Σαρλότ Μπροντέ
7. Ανεμορδαμένα ύψη, Έμιλι Μπροντέ
8. Το πέρασμα στην Ινδία, Ε. Μ. Φόρστερ
9. Ο άρχοντας των μυγών, Γουίλιαμ Γκόλντιγκ
10. Ο Άμλετ, Γουίλιαμ Σαίξπηρ
11. A bend in the river, V.S. Naipaul
12. Ο μεγάλος Γκάτσμπυ, Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ
13. Ο φύλακας στη σίκαλη, Τζ. Ντ. Σάλιντζερ
14. Ο γυάλινος κώδων, Σύλβια Πλαθ
15. Θαυμαστός καινουριος κόσμος, Άλντους Χάξλεϋ
16. Το ημερόλογιο της Άννας Φρανκ, Άννα Φρανκ
17. Δον Κιχώτης, Μιγκέλ Ντε Θερβάντες
18. Η Βίβλος
19. The Canterbury tales, Geoffrey Chaucer
20. Οδυσσέας, Τζέιμς Τζόις
21. Ο ήσυχος Αμερικάνος, Γκράχαμ Γκρην
22. Birdsong, Sebastian Faulks
23. Χρήμα, Μάρτιν Έιμις
24. Ο Χάρι Πότερ, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ
25. Μόμπι Ντικ, Χέρμαν Μέλβιλ
26. Ο άνεμος στις ιτιές, Κέννεθ Γκρέιαμ
27.Το αστέρι του βορρά - Ο άρχοντας των δύο κόσμων - Ο άρχοντας των δύο κόσμων, Φίλιπ Πούλμαν
28. Άννα Καρένινα, Λέον Τολστόι
29. Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, Λιούις Κάρρολ
30. Ρεβέκκα, Δάφνη Ντι Μοριέ
31. Ποιός σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα, Μαρκ Χάντον
32. Στο δρόμο, Τζακ Κέρουακ
33. Η καρδιά του σκότους, Τζόζεφ Κόνραντ
34. The way we love now, Anthony Trollope
35. Ο ξένος, Αλμπέρ Καμύ
36. The colour purple, Alice Walker
37. Η ζωή του Πι, Γιαν Μαρτέλ
38. Φρανκενστάιν, Μαίρη Σέλεϊ
39. Ο πόλεμος των κόσμος, Χέρμπερτ Τζορτζ Ουέλλς
40. Άντρες χωρίς γυναίκες, Έρνεστ Χέμινγουεϊ
41. Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ, Τζόναθαν Σουίφτ
42. Χριστουγεννιάτικα κάλαντα, Κάρολος Ντίκενς
43. Χάκλμπερι Φιν, Μαρκ Τουέιν
44. Ροβινσόνας Κρούσους, Ντάνιελ Ντιφόου
45. Στη φωλιά του κούκου, Κεν Κέισι
46. Catch 22, Τζόζεφ Χέλερ
47. Κόμης Μοντεχρίστο, Αλέξανδρος Δουμάς
48. Οι αναμνήσεις μιας γκέισας, Άρθουρ Γκόλντεν
49. Η θεία κωμωδία, Δάντης
50. Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι, Όσκαρ Ουάιλντ

Τα 50 είναι σίγουρα λίγα για να καλύψουν όλες τις αναγνωστικές προτιμήσεις.
Υπάρχουν όμως και τα 100 καλύτερα του 20ού αιώνα εδώ.
Όμως, το βιβλίο με  τα 1001 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις πριν πεθάνεις, σίγουρα έχει πολλά να μας πει.

ΥΓ. Εξαιτίας της μεγάλης απήχησης της παρούσας ανάρτησης και καθώς είναι πολλοί αυτοί που αναζητούν καλά βιβλία, δημιουργήθηκε η ετικέτα "Βιβλία που πρέπει να διαβάσεις" στην οποία συγκεντρώνω τα καλύτερα βιβλία που διαβάζω κι εκείνα που πιστεύω ότι αξίζει να αφιερώσεις χρόνο για να τα διαβάσεις.

38 σχόλια:

Sinnerman είπε...

Μου λείπουν 44..
Μεγαλεία ο Χάρυ Πότερ, παρέα με τα μεγαθήρια !

librarian είπε...

Ε όσο να πεις, απέκτησε κι αυτό μια αξία.
Το θέμα δεν είναι πόσα λείπουν από τη βιβλιοθήκη σου, το θέμα είναι πόσα θα ήθελες να υπήρχαν στο μυαλό σου, έστω κι ως ανάμνηση.
Ευχαριστώ για τη βόλτα σου.

Μαραμπού είπε...

Γιατί λέιπει ο "Αλχημιστής" από τη λίστα;;;!!!!Εεεεε;;
Ποιος και πότε αλλοίωσε τη λίστα;;;;!!!


Librarian, προβλέπω ήδη τις αντιδράσεις σου γι' αυτά μου τα σχόλια και τις πιέσεις που θα δεχθώ ν' ανοίξω δικό μου μπλογκ ύστερα απ' αυτά. Δε φταίω εγώ όμως. Μερικά θέματά σου με τσιγκλάνε (αδόκιμη έκφραση κάπως αλλά η πιο ταιριαστή εδώ για όσους γνωρίζουν το νόημά της) επιμόνως. Αναπόφευκτα η ανάρτησή σου μου θύμισε - και απορώ και εγώ με τον ίδιο μου τον συνειρμό - τα άρθρα στα περιοδικά του Κωστόπουλου που αγόραζαν τα μεγαλύτερα ξαδέρφια μου και ξεφύλλιζα και γω, "Είκοσι πράγματα που πρέπει να έχει κάνει ένας άντρας μέχρι τα 35!" ή "Δέκα σημεία σωματικής επαφής που ξετρελαίνουν μια γυναίκα!". Από τότε πέρασε καιρός αλλά η απέχθειά μου για τις κάθε είδους λίστες έμεινε αναλλοίωτη! Νομίζω οι λίστες με τα 50, 100, 200 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις είναι ένα είδος μικροελέγχου πάνω στους ανθρώπους και ενός μπούσουλα για να μην μένει στην απ' έξω, να είναι συνεχώς μέσα στα... γράμματα (όπως θα λέγαμε "μέσα στα πράγματα"). Γνωρίζω ότι τέτοιες λίστες δημιουργούνται από τις αναγνωστικές προτιμήσεις των αναγνωστών (και επειδή κατά καιρούς μέσα στα σχόλιά μου δεν έδειξα ιδιαίτερη εκτίμηση για το γούστο των αναγνωστών!) πιστεύω ότι είναι άκρως υποκειμενικές και μερικές από αυτές καταγέλαστες. Όταν προσπαθείς να εντάξεις σε μια περιορισμένων θέσεων λίστα τα σπουδαιότερα βιβλία πρέπει να έχεις κατά νου τι αφήνεις απ' έξω και αν ανατρέξουμε στις περισσότερες από αυτές καταλαβαίνουμε ότι η προσπάθεια αποδεικνύεται τουλάχιστον ανεπαρκής. Σ' αυτό το σημείο θέλω να παραπέμψω σε ένα άρθρο του 4 τεύχους του περιοδικού The Zone ( http://www.thezone.gr/ ) που είναι αφιερωμένο στο συγγραφέα Thomas Pynchon (το περιοδικό όχι το συγκεκριμένο άρθρο) και στο σημαντικό έργο του. Όσοι ενδιαφέρονται ας αναζητήσουν το έργο του, αξίζει να είναι σε κάθε λίστα. Στο άρθρο λοιπόν, ένας εξωγήινος μετά την καταστροφή του πλανήτη εμφανίζεται στη γη και μέσα από τις διάφορες λίστες με σημαντικά βιβλία που είχαν αναρτηθεί στη γη, προσπαθεί να βρει ποια βιβλία κυρίως πεζογραφικά είχαν την μεγαλύτερη απήχηση στους ανθρώπους, προσπαθώντας κάπως να σχηματίσει μια εικόνα για το ανθρώπινο είδος. Τα είδε όλα ο εξωγήινος!!! Νούμερο ένα μετά τη συγχώνευση όλων των λιστών, αναδείχθηκε ο "Μεγάλος Γκάτσμπι" και η ανάγνωση αυτού του άρθρου επέσπευσε την αγορά του βιβλίου που ήταν από καιρό στην προσωπική μου λίστα ανάγνωσης. Όταν το διάβασα κατάλαβα γιατί θεωρείται σημαντικό αλλά και γιατί (άδικα κατά τη γνώμη μου) θεωρείται νούμερο ένα. Είναι ένα εύπεπτο βιβλίο που διαβάζεται από τον καθένα. Έτσι, κατανοώ αλλά δεν καταλαβαίνω, την ανάγκη πολλών αναγνωστών να ταυτίζονται, μέσα από την ανάγνωση ενός αναγνωρισμένου βιβλίου, με άλλους αναγνώστες. Επίσης, μπορεί να συμβεί και το άλλο, που δυστυχώς ούτε κατανοώ ούτε καταλαβαίνω, να ταυτιστούν δηλαδή με ένα βιβλίο που δεν έχουν διαβάσει αλλά έχουν πεισθεί ότι θεωρείται σημαντικό, όπως κατά κόρον ισχύει με τον "Οδυσσέα" του Τζόυς.

Για να περιοριστώ λίγο στην λίστα της δικής σου ανάρτησης, θα σταθώ σε δύο σημεία. Αναγνωρίζω ότι ο "Φύλακας στη σίκαλη" έχει κάποιες (περιορισμένες νομίζω) λογοτεχνικές αρετές αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πώς αυτή η βλακεία θεωρείται σπουδαίο βιβλίο (η απορία μου θα πρέπει να είναι ίδια με εκείνη του εξωγήινου!). Το άλλο βιβλίο είναι η βίβλος. Γραμμένο (μάλλον υπαγορευμένο όπως πιστεύεται) από τον πιο ατάλαντο συγγραφέα (τον θεό) φιγουράρει σε κάθε λίστα λογοτεχνικών βιβλίων. Η απορία μου είναι η εξής: ή θεωρούμε την βίβλο λογοτεχνία άρα παραμύθια (κάπως άνοστα αλλά περί ορέξεως) ή την θεωρούμε θεϊκό βιβλίο και την εντάσσουμε σε ειδικές λίστες με εξίσου ατάλαντους συγγραφείς (Βούδες, Μωάμεθ, Βραχμάνους κ.α.)!

Εν κατακλείδι, απεχθάνομαι κάθε τέτοιου είδους λίστες γιατί περιορίζουν την πνευματική μου ελευθερία και αν θέλω κάτι μέχρι να πεθάνω, αυτό είναι να παραμείνει ανεπηρέαστη η επιθυμία μου να διαβάζω βιβλία.

librarian είπε...

Αγαπητέ Μαραμπού, βλέπω σε πολλές σκέψεις σε έβαλε η λίστα του μικρού μου σελιδοδείκτη, που απεχθάνεσαι.
Προφανώς είναι μια λίστα ανεπαρκής, με προσανατολισμό στην αγγλοσαξονική λογοτεχνία, μιας και ο ίδιος από εκεί προέρχεται. Φυσικά και απουσιάζουν μεγάλα ονόματα (βλ. Ντοστογιέφσκι) αλλά η πληρότητα δε χωράει σε 50 τίτλους.
Συγκεντρώνονται κάποια που θεωρώ κλασικά-διαχρονικά έργα και αντικειμενικά έτσι είναι. Τώρα το ποιος ορίζει το "κλασικό" είναι ένα άλλο θέμα που θα σε παραπέμψω σε ένα βιβλίο του Καλβίνο "Γιατί διαβάζουμε τους κλασικούς", όχι πως απαντάει στο ερώτημα αλλά το συζητάει. Ο φύλακας στη σίκαλη (ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία, βλ. σχετική προηγούμενη ανάρτηση) είναι ένα από αυτά.
Έχει επίσης και ένα δικό σου αγαπημένο, αν θυμάμαι καλά, το Μόμπι Ντικ, οπότε λίγο πολύ κάπου μας έπιασε η λίστα.
Χαιρετώ.

Μαραμπού είπε...

Τι να πω!... μερικά βιβλία απλώς μου κάθονται στραβά. Χωρίς παραπάνω εξήγηση μάλλον. Αλλά η ανάγνωση παίρνει παράξενους δρόμους, μπορεί μια δεύτερη ανάγνωση να ανατρέψει τα δεδομένα.

Έχεις δίκιο, με το Μόμπι Ντικ στη λίστα σου, καλύφθηκα πλήρως!!

Ο σελιδοδείκτης σου μου άρεσε πάντως, μεταλλικός και με ανάγλυφα γράμματα, νομίζω είναι καλόγουστο αντικείμενο. Ακόμα και αν (όπως πιστεύω θα συνέβαινε) δεν τον χρησιμοποιούσα στα βιβλία μου. Ψοφάω για "άχρηστα" αντικείμενα.

Έχε γεια.

Μαραμπού είπε...

Γιατί (πρέπει να) διαβάζουμε τους κλασικούς!


tvxs.gr/node/116666

ΑΚΑΜΑΣ είπε...

Κορίτσια διαφωνώ με τη λογική του πρέπει ή του δεν πρέπει, το βασικό είναι να διαβάζουμε και τα υπόλοιπα βρίσκονται. Από εκεί και πέρα λίστες θα κυκλοφορούν πάντα και αδυνατώ να μπω στη λογική τους.

librarian είπε...

Ενδιαφέρουσα έρευνα, Μαραμπου! Ευχαριστούμε που μας την άφησες.

Ακαμας θα συμφωνήσω μαζί σου. Ο σελιδοδείκτης όμως μου φάνηκε μια έξυπνη ιδέα. Βέβαια, συνηθίζω να φτιάχνω (κυρίως στο μυαλό μου) λίστες με βιβλία που θα ήθελα να διαβάσω.

ΑΚΑΜΑΣ είπε...

librarian, ελπίζω κάποια από τα βιβλία που έχεις στη λίστα σου να βρήκες αφορμή να τα τοποθετήσεις εκεί και από το δικό μου ιστολόγιο. και να σου πω ότι αύριο το απόγευμα ο έμπορος των καταραμένων βιβλίων παρουσιάζεται στο Ιταλικό Ινστιτούτο, αν έρθεις θα χαρώ να τα πούμε και από κοντά.

librarian είπε...

Ακαμας καλημέρα και σε ευχαριστώ για την πρόσκληση αλλά φαντάζομαι πως δεν υπάρχει Ιταλικό Ινστιτούτο στο Βόλο, ε;
Η λίστα του μυαλού μου στηρίζεται πολύ σε ιστολόγια σαν το δικό σου!
Και πάλι σε ευχαριστώ για την πρόσκληση. Εύχομαι να είναι μια όμορφη παρουσίαση, ελπίζω να αναρτήσεις εντυπώσεις!

ΑΚΑΜΑΣ είπε...

Στο Βόλο μένεις; Είναι μια από τις αγαπημένες μου πόλεις και έχω πολλούς φίλους εκεί. Η παρουσίαση γίνεται στην Αθήνα, δυστυχώς για όσους δεν μένουν εδώ.

librarian είπε...

Όμορφη πόλη πράγματι αλλά όλα γίνονται στην Αθήνα.

ΑΚΑΜΑΣ είπε...

Πολύ θα ήθελα να μένω στο Βόλο, πλέον στην Αθήνα οι συνθήκες ζωής επιδεινώνονται

librarian είπε...

Αν περάσεις στείλε ένα email. Σε κάποιο βιβλιοπωλείο θα βρίσκομαι!

ναυτίλος είπε...

Πολύ φοβάμαι ότι θα πεθάνω χωρίς να χω διαβάσει πολλά από αυτά, καθώς δεν πρόκειται να μπουν στη βιβλιοθήκη μου. Να με συγχωρείς αλλά λίστες σαν αυτήν είναι κατάλληλες μόνο για περιοδικά τύπου... Μαρί Κλαιρ ή το πολύ πολύ Reader's Digest. Ο Χάρι Πότερ και οι Αναμνήσεις μιας γκέισας παρέα με τον Οδυσσέα και τα Ανεμοδαρμένα ύψη !!!!!
Προσωπικά, αν και θα πρεπε να διαφωνώ με την ύπαρξή τους, μου αρέσουν αυτές οι λίστες. Πρώτον γιατί μπορεί να ανακαλύψω κάποιο βιβλίο που αξίζει περαιτέρω διερεύνησης και δεύτερον γιατί κάποιες από αυτές (όπως αυτήν εδώ)τις βρίσκω αστείες. Λες και θα υπήρχε κάποιος που θα διάβαζε τον Όδυσσέα και μετά θα ασχολιόταν με την ανάγνωση του Χάρυ Πότερ... ή τον Κώδικα Ντα Βίντσι, που λείπει (ανεξήγητα για μένα) από τη λίστα!
Παράξενο που λείπει η Οδύσσεια από τη λίστα... ίσως όμως να θεωρείται ότι η Ζωή του Πι την καλύπτει ...

librarian είπε...

Καλημέρα ναυτίλε!
Τι θα έλεγες μιας που δε διαφωνείς και εντελώς με τις λίστες να έφτιαχνες μια δική σου με τα 50 καλύτερα βιβλία που θεωρείς ότι έχουν γραφτεί (ασχέτως αν τα έχεις διαβάσει ή όχι);
Εγώ αν έφτιαχνα σίγουρα θα έβαζα και αρκετούς Έλληνες μέσα (Καζαντζάκης) αλλά σίγουρα δεν θα έβαζα 80% ελληνική λογοτεχνία όπως πάνω κάτω κάνει αυτή η λίστα με την αγγλική.
Πάντως οι Αναμνήσεις μια γκέισας και η Ζωή του Πι είναι βιβλία που θεωρώ ότι αξίζει να διαβαστούν.
Σε ευχαριστώ για τη βόλτα σου από τα μέρη μας και χαίρομαι που σε έκανα να γελάσεις!

ναυτίλος είπε...

Ίσως κάνω κάποια λίστα στο μπλογκ μου στο μέλλον, όταν ολοκληρώσω και την ανάγνωση τεσσάρων πέντε ακόμα βιβλίων που είναι υποψήφια για αυτήν. Λυπάμαι αλλά δεν ξέρω αν θα βαζα κάποιον Έλληνα μέσα. Έπειτα τίθεται το θέμα, αν μιλάμε για λογοτεχνικά βιβλία (οπότε πρέπει να συμπεριλάβουμε και την ποίηση ή το θέατρο) ή για μυθιστορήματα μόνον.
Όσον αφορά στη Ζωή του Πι ή τις Αναμνήσεις , άλλο πράγμα είναι ότι αξίζει να διαβαστούν κι άλλο ότι είναι μές στα 50 καλύτερα βιβλία όλων των εποχών!

librarian είπε...

Όχι Έλληνα, ε; Κρίμα.
Χμμ, δύο διαφορετικές λίστες λοιπόν (μία για τον καθένα σας) μία με τα 50 καλύτερα βιβλία όλων των εποχών και μία με τα 50 που αξίζει να έχει διαβάσει κάποιος (γιατί πιστεύω ότι το ένα συνδέεται με το άλλο;).
Ας το περιορίσουμε λίγο και ας πούμε μόνο μυθιστόρημα.
Θα περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία ναυτίλε...

Μαραμπού είπε...

Librarian "μ' έψησε" ο διάλογος σας με τον Ναυτίλο και θα φτιάξω και γω μια λίστα με τα 50 βιβλία που αξίζει να διαβαστούν και μερικά ίσως δίκαια θεωρούνται και στα καλύτερα όλων των εποχών (για να τα κατατάξεις εκεί όμως πρέπει να ελέγξεις κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γραφής, ιστορικές περιόδους, βραβεία που απέσπασαν κ.α. και γω δεν έχω ούτε τις γνώσεις ούτε τη διάθεση να κάνω). Θα περιοριστώ σε όσα με διαμόρφωσαν ως αναγνώστη και τα κουβαλώ με χαρά (ενίοτε και με πίκρα) στο μυαλό μου. Είναι όλα μυθιστορήματα και κάποια έχω διαβάσει και κάποια όχι. Για να εξηγήσω λίγο αυτό το παράδοξο, πώς δηλαδή με διαμόρφωσαν ως αναγνώστη βιβλία που δεν έχω διαβάσει, μπορώ παραδείγματος χάριν να θεωρήσω τον Οδυσσέα του Τζόυς (που δεν έχω ακόμη διαβάσει) ένα από αυτά, έχοντας ήδη διαβάσει όλα τα υπόλοιπα έργα του μαζί με μελέτες για την ζωή και την γραφή του. Το κάνω συχνά αυτό. Εξάλλου θα μου ήταν πιο εύκολο να ξεχωρίσω συγγραφείς παρά ένα μεμονωμένο έργο τους αλλά για χάριν του πειράματος θα περιοριστώ σ' έναν τίτλο για κάθε συγγραφέα. Ήδη θρηνώ για όσα αφήνω απ' έξω! Η σειρά είναι τυχαία και ουδεμία σχέση φέρει με την σπουδαιότητά τους ή την εκτίμηση που τρέφω γι' αυτά. Δεν μπορώ να αφήσω έξω τα διηγήματα, συγγνώμη.

1) Βάρδια - Νίκος Καββαδίας
2) Το σπίτι με τα εφτά αετώματα - Ναθαναήλ Χόθορν
3) Η ζωή και οι απόψεις του Τρίσταμ Σάντι - Λόρενς Στερν
4) Μόμπι Ντικ - Χέρμαν Μέλβιλ
5) Το πορτρέτο του καλλιτέχνη σε νεαρή ηλικία - Τζέημς Τζόυς
6) Ένας, κανένας και εκατό χιλιάδες - Λουίτζι Πιραντέλλο
7) Πάπισσα Ιωάννα - Εμμανουήλ Ροίδης
8) Το τέλος της μικρής μας πόλης - Δημήτρης Χατζής
9) Το βιβλίο της ανησυχίας - Φερνάντο Πεσσόα
10) Λευκός θόρυβος - Ντον ΝτεΛίλλο
11) Ιστορίες για στρατιώτες - Αμβρόσιος Μπηρς
12) Το ουράνιο τόξο της βαρύτητας - Τόμας Πύνσον
13) Αλεξανδρινό κουαρτέτο - Λόρενς Ντάρελ
14) 2666 - Ρομπέρτο Μπολάνιο
15) Κάτω από το ηφαίστειο - Μάλκομ Λόουρι
16) Αισθηματική αγωγή - Γκυστάβ Φλωμπέρ
17) Οι περιπέτειες του Χακ Φιν - Μαρκ Τουέην
18) Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ - Τζόναθαν Σουίφτ
19) Η μεταμόρφωση - Φραντς Κάφκα
20) Αμερικανική λήθη - Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας
21) Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ - Γουίλλιαμ Φώκνερ
22) Η Κασσάνδρα και ο λύκος - Μαργαρίτα Καραπάνου
23) Η μάσκα του κόκκινου θανάτου (συν όλα τα υπόλοιπα διηγήματα) - Έντγκαρ Άλαν Πόε
24) Ιστορίες της μέρας και της νύχτας (συν όλα τα υπόλοιπα διηγήματα) - Γκυ ντε Μωπασαν
25) Η στενή πύλη - Αντρέ Ζιντ
26) Ο ηλίθιος - Φίοντορ Ντοστογιέφσκι
27) Αν μια νύχτα του χειμώνα ένας ταξιδιώτης - Ίταλο Καλβίνο
28) Ορλάντο - Βιρτζίνια Γουλφ
29) Τα βουνά της τρέλας (συν όλα τα υπόλοιπα διηγήματα) - Χάουαρντ Φ. Λάβκραφτ
30) Το κουτσό - Χούλιο Κορτάσαρ
31) Ο ξένος - Αλμπέρ Καμύ
32) Χέρτσογκ - Σολ Μπέλοου
33) Η καρδιά του σκότους - Τζόζεφ Κόνραντ
34) Σκακιστική νουβέλα - Στέφαν Τσβάιχ
35) Βιργιλίου θάνατος - Χέρμαν Μπροχ
36) Ο άνθρωπος αντίγραφο - Ζοζέ Σαραμάγκου
37) Παλιοί δάσκαλοι - Τόμας Μπέρνχαρντ
38) Το θηρίο στη ζούγκλα - Χένρι Τζέημς
39) Η κυρία με το σκυλάκι (συν όλα τα υπόλοιπα διηγήματα) - Άντον Τσέχοφ
40) Η μαθητευόμενη των τακουνιών (συν όλα τα υπόλοιπα διηγήματα) - Γιάννης Σκαρίμπας
41) Ο Μαλόν πεθαίνει - Σάμουελ Μπέκετ
42) Λαμπρότητες και αθλιότητες εταίρων - Ονορέ ντε Μπαλζάκ
43) Λολίτα - Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ
44) Ανεμοδαρμένα ύψη - Έμιλυ Μπροντέ
45) Ταξίδι στην άκρη της νύχτας - Φερντινάν Σελίν
46) Το κιβώτιο - Άρης Αλεξάνδρου
47) Δον Κιχώτης - Μιγκέλ ντε Θερβάντες
48) Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι - Όσκαρ Ουάιλντ
49) Αναμνήσεις εγωτισμού (ας πούμε πως είναι μια αυτοβιογραφία σαν μυθιστόρημα) - Σταντάλ
50) Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο - Μαρσέλ Προυστ

Χαιρετώ!
Περιμένω και τις δικές σας λίστες, να πάρω καμιά ιδέα!!

Υ.Γ. Bonus book: Η βίβλος!!!! ;)

librarian είπε...

Μαραμπού βλέπω σε "έψησαν" οι λίστες! Αν εμπνεύστηκες από την κουβέντα μου με τον ναυτίλο τότε πραγματικά σε συγχαίρω που μπόρεσες να τη φτιάξεις σε τόσο λίγο χρόνο. Βλέπω πολλούς τίτλους που δε ξέρω και φυσικά δεν έχω διαβάσει. Ζηλεύω για το "Αναζητώντας το χαμένο χρόνο" θα ήθελα να το διαβάσω αλλά δύο πράγματα με φοβίζουν: ο όγκος και η τιμή.
Αν σου έλεγα να διαλέξεις ένα από αυτά και να μου πρότεινες να διαβάσω ποιο θα διάλεγες (χωρίς πολλή σκέψη), πες μου ένα που θεωρείς δεδομένο ότι ΠΡΕΠΕΙ να το διαβάσω. Για πες...

librarian είπε...

ΥΓ. Νόμιζα ότι θα έβαζες τον Αλχημιστή.

Μαραμπού είπε...

Δε ξέρω τι έχεις διαβάσει από όλα αυτά αλλά θα σου πρότεινα να διαβάσεις ανεπιφύλακτα το "Ένας, κανένας και εκατό χιλιάδες" του Πιραντέλλο. Θα αναθεωρήσεις αμέσως τον τρόπο που μέχρι τότε έβλεπες τον εαυτό σου!
Επίσης, σου προτείνω (αν έτυχε να μην έχεις ήδη διαβάσει) το "Κιβώτιο" του Αλεξάνδρου. Εγώ που είμαι προκατειλημμένος με την ελληνική πεζογραφία, δεν πίστευα στα μάτια μου ότι έχει γραφεί τέτοιο βιβλίο. Αν αφαιρέσεις το θέμα του εμφυλίου, ο τρόπος γραφής του και μόνο, θα μπορούσε να το κατατάξει στα καλύτερα μοντέρνα βιβλία του 20 αιώνα. Είναι λογοτεχνική "αδικία" νομίζω που γεννήθηκε Έλληνας ο Αλεξάνδρου. Αν ήταν Άγγλος ή Γάλλος θα μιλούσαμε τώρα για ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΟ βιβλίο (κάτι που είναι έτσι και αλλιώς)!

Ούτε εγώ έχω διαβάσει το "Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο" για τους ίδιους λόγους με σένα. Ωστόσο, πιστεύω ότι αξίζει να διαβαστεί. Ορίστε, η λίστα μου προτείνει βιβλία και σε μένα τον ίδιο!!!

Αργά ή γρήγορα, περιμένω και τη δικιά σου λίστα, με μια δυο προτάσεις και για μένα.

librarian είπε...

Μάλιστα, μου προκαλείς την περιέργεια με όσα λες για το συγκεκριμένο βιβλίο του Αλεξάνδρου (ούτε το συγγραφέα ήξερα αλλά ούτε και το βιβλίο).
Θα το παραγγείλω.
Εγώ το ίδιο με αυτά που λες είχα σκεφτεί για τη Μήτσορα. Πιστεύω ότι έχει φοβερή γραφή, τη θαυμάζω ιδιαίτερα για τον τρόπο που γράφει.
Δες σχετικές προηγούμενες αναρτήσεις, δυστυχώς τα περισσότερα βιβλία της είναι εξαντλημένα όμως.

Για να κάνω τη δική μου λίστα χρειάζομαι τη βιβλιοθήκη μου, αλλά δυστυχώς είμαι μακριά από αυτήν.
Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να επιλέξω τα 50 καλύτερα που περιέχει.

Μαραμπού είπε...

Ένας αναγνώστης ποτέ δεν είναι μακριά από την βιβλιοθήκη του (αν καταλαβαίνεις τι εννοώ)!

Τσίμπησε το "Κιβώτιο" από το βιβλιοπωλείο σου, 2 μέρες ανάγνωση είναι. Του Πιραντέλλο νομίζω έχει εξαντληθεί, εκτός αν είναι τα τιράζ των εκδόσεων που λες και συ.

Ευχαριστώ για τις προτάσεις σου. Τα λέμε. :)

librarian είπε...

Α! Και ο Αργύρης Χιόνης, αν πέσει κάτι στα χέρια σου δικό του διάβασέ το.
(Επειδή με προκάλεσες με προτάσεις και επειδή η κουβέντα έφερε Έλληνες λογοτέχνες).

Roadartist είπε...

Εξαιρετικά σχόλια, κόλλησα αρκετή ώρα με το να τα διαβάζω. Κάποια από τα βιβλία, στα οποία αναφέρεστε, τα έχω διαβάσει, άλλα μπήκανε ήδη σε σειρά αναμονής! ;)
Librarian άφησες την Κέρκυρα; Μένεις στο Βόλο; Προσωρινά ή μιλάμε για μόνιμη αλλαγή κατοικίας; Φαντάζομαι ο λόγος θα είναι καλός. Όμορφα! Είναι δίπλα και στο Πήλιο. Δεν έχω βρεθεί ποτέ στο Βόλο (και στο Πήλιο) αλλά θα το ήθελα πολύ.
Καλό βράδυ!

librarian είπε...

Γεια σου καλλιτέχνιδα! Πολύ θα ήθελα να μάθω ποια από τα βιβλία που αναφέρθηκαν μπήκαν σε σειρά αναμονής.
Φυσικά θα προκαλέσω και εσένα, άμα έχεις όρεξη, να φτιάξεις τη δική σου λίστα με τα 50 καλύτερα βιβλία.
Άφησα την Κέρκυρα μόνιμα και μένω στο Βόλο (ας πούμε προσωρινά χωρίς να είναι και σίγουρο).
Ο λόγος είναι καλός, η αλήθεια είναι.
Το καλύτερο από όλα είναι ότι τώρα βρίσκομαι πιο κοντά στην αγαπημένη Αθήνα και Θεσ/ικη.
Τα χωριουδάκια του Πηλίου είναι ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ.
Καλλιτέχνιδα σε περιμένω, όποτε θες, με πολλή χαρά!
Το email μου στη διάθεσή σου.

ΑΚΑΜΑΣ είπε...

Παιδιά έχω και εγώ μια ενδιαφέρουσα πρόταση στο blog μου, δέστε τι έχει να πει μια συγγραφέας για ένα βιβλίο της.

Roadartist είπε...

Πόσο δύσκολο τώρα να γράψω λίστα με 5 βιβλία! Αν και δελεαστική πρόταση :))
Από όσα αναφέρθηκαν μου κίνησε την περίεργα το "Κιβώτιο" του Αλεξάνδρου. Έχω ακούσει τόσα για εκείνον, που μάλλον έχω αμελήσει να τον διαβάσω. Θα το αναζητήσω.

Επίσης, είμαι περίεργη για το βιβλίο του Πιραντέλλο, μετά από τα τόσο εγκωμιαστικά σχόλια.

Άλλο που με κέντρισε ήταν το Ορλάντο της Βιρτζίνια Γουλφ.

Εύχομαι καλή αρχή στη νέα πόλη, μου ακούγεται όλο αυτό αρκετά όμορφο και ελπιδοφόρο. Μπράβο librarian. Σε ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση, αν τα οικονομικά μου ήταν καλύτερα αυτή τη στιγμή, θα ερχόμουν "τρέχοντας" :)
Είσαι όμως κ εσύ προσκαλεσμένη στην Αθήνα, όποτε το επιθυμείς. Αφού πλέον είσαι και πιο κοντά. Φιλιά.

Roadartist είπε...

Ξέφυγε ένα "0", με 50!
;)

librarian είπε...

Ακαμας το ξέρω αυτό το βιβλίο, φαίνεται πολύ ενδιαφέρον ιστορικό μυθιστόρημα και πάει καλά και σε πωλήσεις.

Καλλιτέχνιδα βλέπω ότι οι προτάσεις του Μαραμπού μας έψησαν! Τον Ορλάντο το έχω διαβάσει και μου άρεσε. Αγαπώ Γούλφ γενικότερα. Νομίζω ότι έχει γίνει και ταινία το συγκεκριμένο.
Να΄σαι καλά καλλιτέχνιδα και όποτε έχεις όρεξη και χρήματα για βολτίτσα στο Βόλο, ενημέρωσε!
Φιλιά πολλα.

Roadartist είπε...

Και εγώ αγαπώ Γουλφ. Να είσαι καλά και εσύ, αν έρθεις προς Αθήνα επίσης ενημέρωσε, φιλιά!!

Marina είπε...

Δεν μπορείς να τα διαβάσεις και όλα! Εντάξει με τη κλασσική λογοτεχνία λέιπουν όμως και πολλοί άλλοι αξιολογοι συγγραφείς

Ομολογώ πώς πολλά απο αυτά τα διάβασα σε κόμικ, "Τα Κλασσικά Εικονογραφημένα", δεν ξέρω αν τα έχεις ακουστά.

Marina είπε...

Εγραψα το πρώτο σχόλιο αυθόρμητα, διαβάζοντας το κείμενό σου, χωρίς να προχωρήσω στα σχόλια.

Οι λίστες βιβλίων είναι χρήσιμες, γιατί ρίχνοντας ματιές μπορούμε να βρούμε τι μας διέφυγε και δεν το διαβάσαμε. Ομως οι τίτλοι που βάζουν κάποιοι εκδότες "...που πρέπει να διαβάσεις πρίν πεθάνεις" με ξενερώνουν και με πεισμώνουν να κάνω ακριβώς το αντίθετο, δεν θα τα διαβάσω, ή δεν θα πάω στα εξωτικά μέρη που προτείνεις πρίν πεθάνω και ούτω το καθεξής, η λογική λέει ότι πάμε εκεί που θέλουμε να πάμε, ενάντια στις κατευθυντήριες δυνάμεις. Ετσι αυτοί οι τίτλοι των πρέπει, μου κάνουν κάτι σαν κατήχηση.

librarian είπε...

Γεια σου Marina, νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν σε μια λίστα των 50/100/200/ βιβλίων τα αξιολογότερα βιβλία που έχουν γραφτεί.
Ωστόσο, είναι μια καλή αρχή για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει το διάβασμα ή για κάποιον που έχει διαβάσει κάποια βιβλία και θέλει μια άποψη για το πώς πρέπει να κινηθεί.
Σίγουρα για τους συστηματικούς αναγνώστες οι λίστες δεν έχουν πολύ νόημα. Όπως είπα όμως και παραπάνω, θα μου άρεσε να μάθω ποια θεωρούν τα καλύτερα βιβλία που έχουν διαβάσει βιβλιόφιλοι αναγνώστες γιατί ίσως να με έπειθαν να διαβάσω κάτι που τώρα μπορεί και να σνομπάρω.
Τα κλασσικά εικονογραφημένα αν και τα έχω χιλιοακούσει δεν έχει τύχη να πέσει κάποιο τεύχος στα χέρια μου.

Marina είπε...

Οι εκδόσεις "Ατλαντίς" τα είχαν δημιουργήσει και πωλήσει πολλές φορές. Είχε όλη τη σειρά ο μπαμπάς μου, έτσι ήταν ήμουνα στο Δημοτικό τα διάβασα όλα τόσες πολλές φορές που μερικά διαλύθηκαν.
Αργότερα, στη δεκαετία του '90 η Ατλαντίδα τα ξανατύπωσε και αγόρασα όσα τεύχη μου έλειπαν.
Ακόμη όμως πωλούνται..εδώ http://www.comics4u.gr/article_ke.html

librarian είπε...

Είσαι πολύ τυχερή που είχες τέτοια συλλογή στη βιβλιοθήκη του σπιτιού σου! Να είσαι σίγουρη ότι θα τα ξεφυλλίσω όποτε μου δοθεί η ευκαιρία.

librarian είπε...

Σε ευχαριστώ για την πληροφορία Γιώργο. Πράγματι, είναι το βιβλίο: Το πορφυρό χρώμα, μτφ. Αγγέλα Βερυκοκάκη-Αρτέμη, Εκδόσεις Νέα Σύνορα Α. Α. Λιβάνη, Αθήνα 1986. Βέβαια, είναι αρκετά παλιά έκδοση που πια δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο, μόνο στα παλαιοβιβλιοπωλεία μπορεί να βρει κάποιος κανένα ξεχασμένο αντίτυπο.