Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Βιβλιοθηκοχρώμα


Και επειδή η προηγούμενη ανάρτηση δεν είχε καμιά εικόνα και καθόλου χρώμα, ήρθε η σειρά για ζωντανές φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες είναι από ένα πανεπιστημιακό πολυκέντρο που αποτελείται από βιβλιοθήκη, κέντρο πληροφορικής και βάσεων και άλλα. Βρίσκεται περίπου μια ώρα έξω από το Βερολίνο και το μέρος λέγεται Cottbus, ένα τυπικό γερμανικό χωριό που έχει και πανεπιστήμιο. Δεν θα πω πολλά λόγια για να μιλήσουν οι παραστάσεις.
Συναντά κανείς το κτήριο στα δεξιά του πάνω σε ένα μικρό πράσινο ύψωμα. Ξεχωρίζει από μακριά και δίνει το στίγμα του στον περιβάλλοντα χώρο. Το χρώμα του σε τόνους του γκρι που πιάνει και το ασημί και μια αίσθηση του διάφανου. Δένει με φόντο τον ουρανό. Το σχήμα του δίνει την εντύπωση του ρευστού, του κυματιστού και η είσοδος κρυμμένη. Το ύψος του μεγάλο, επιβλητικό, δεσπόζει. Σου μπαίνει η ιδέα ότι ίσως να υπάρχει ένα γραπτό κείμενο πάνω στους τζαμένιους τοίχος που είναι δυνατόν να διαβαστεί, να γράφει κάτι μεγάλο. Μα όχι, θυμίζουν γράμματα στην ευρεία τους έννοια, δεν είναι συγκεκριμένα ενός αλφαβήτου γράμματα.
Μπαίνεις μέσα και σε πιάνει το χρώμα από τα μούτρα. Πολλά, παντού, κυρίως φούξια και λαχανί, κίτρινο, ηπιότερο πράσινο. Οι φόρμες που κυριαρχούν με στρογγυλάδα, κυκλικές, περιστρέφονται ολόγυρα. Το φυσικό φως να εισβάλει από όλες τις μεριές, το όποιο, το όσο. Οκτώ όροφοι και η κεντρική σκάλα, χιτσκοκική σπείρα που στροβιλίζεται στριφογυριστά.

Η πρόσβαση στα ράφια και τα βιβλία ανοιχτή. Σήμανση να καθοδηγεί, να απαντάει στις ερωτήσεις πού, ποια, τι, πριν καν τεθούν. Εξοπλισμός ο καλύτερος, ο τελειότερος, ο πιο φρέσκος και σύγχρονος, σε υπολογιστές, σε σαρωτές, σε αναγνωστικά μηχανήματα μικροταινιών, σε υποδομή να φέρεις τα δικά σου μέσα. Τα καθίσματα, ποικίλες εκδοχές, δίνουν άνετο σχήμα στο σώμα ανάλογα με την ανάγνωση, της συγκέντρωσης και μάθησης, της γραφής, της χαλαρής σχόλης.
Ο αριθμός των τεκμηρίων που δανείζονται φτάνει τα 60, η διάρκεια δανεισμού τέσσερις εβδομάδες με λιγοστές εξαιρέσεις. Τεκμήρια είναι, φυσικά τα βιβλία, αλλά περιλαμβάνονται περιοδικά (ακόμα και τα εβδομαδιαία ευρείας κυκλοφορίας), CD-ROM με μουσική και ταινίες κινηματογραφικές, ή άλλα θέματα, ακουστικά βιβλία (έχουν μεγάλη τράβηξη και κυκλοφορία και είναι πολύ δημοφιλή).
Μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη και κέντρο πληροφόρησης που συνομιλεί και με την τοπική κοινωνία. Ανακοινώσεις για όλα και για εκδηλώσεις καλύπτουν τουλάχιστον τρεις επιφάνειες αφιερωμένες στην ενημέρωση. Προθήκες που ακολουθούν θεματικά εκθέσεις που φιλοξενούνται σε άλλα σημεία της πόλης, και λειτουργούν διασυνδεμένες συμπληρωματικά. Ένα κέντρο που δεν κοιμάται, δεν μένει στατικό στην αποστολή του, προσαρμόζεται και συμβαδίζει με τα αιτήματα όπως διαμορφώνοναι, έχει βέβαια και τους κανόνες του.
Τα είδα με τα μάτια μου, τα βλέπετε και εσείς…

6 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Απίστευτη!!! Απίστευτη!
Πωπω! Τι όμορφο που είναι! :):):)
Απλά καταπλικτική θα είναι η βιβλιοθήκη! Ακόμη και από το εξωτερικό της περίβλημα φαίνεται πως θα είναι "περίεργη"! λολολ!
Καλημέρα!
Μα 60 τεκμήρια στον δανεισμό;;;

Elli είπε...

Μα ναι, ναι Hfaistiwna έτσι ακριβώς! Ξεχωρίζει και είναι φτιαγμένη για να ξεχωρίζει και να εξερευνά άλλες δυνατότητες. Μια βιβλιοθήκη ορόσημο, μνημείο κάπως. Νομίζω ότι είναι και Πολυτεχνείου βιβλιοθήκη και κέντρο πληροφόρησης.
Τα 60 τεκμήρια έπαιζαν γενικά σε όλες τις βιβλιοθήκες, ακαδημαϊκές και δημόσιες και δημοτικές!

Κατερίνα Μαλακατέ είπε...

Εμένα θα μου έφτανε απλά μια αξιοπρεπής βιβλιοθήκη στην Ελλάδα....

Πάντως είναι εξαιρετική, έτσι δεν είναι; Τέλεια.

Elli είπε...

Κατερίνα γεια! Αξιοπρεπείς βιβλιοθήκες έχουμε, ακαδημαϊκές και ορισμένες ιστορικές, δεν έχουμε δανειστικές, να είναι είναι μέσα στον πολιτισμό και την γενικότερη κουλτούρα μας.
Τέλειααααα δεν λες τίποτα....

genna είπε...

Έχει καιρό που έχω σταματήσει να τριγυρνώ, η βροχερή μέρα μ' έφερε σε τούτο το υπέροχο, αλλά στο κέντρο του Βερολίνου...
σαν ζωγραφικός πίνακας φαίνεται το ελικοειδές!

Άραγε έχει η Γερμανία σ' όλη της την επικράτεια τέτοιες ομορφιές?

καλημέρα βολτίτσες, και στις δυό σας!

Elli είπε...

genna γεια και χαρά! Η ελικοειδής φωτογραφία με έχει κάνει πολύ περήφανη, το ομολογώ. Ήρθε και ταίριαξε και με το ύφος και χρώματα του blog γενικότερα.
Έχει και άλλες φανταστικές βιβλιοθήκες, αν θες να βάλω καμια δυο φωτογραφίες ακόμα αν και πολλές περισσότερες θα έχει τον μήνα Δεκέμβριο στο ηλεκτρονικό περιοδικό για βιβλιοθήκες και βιβλιοθηκονομικά πράγματα synergasia.
Δυνατά τα blues στο blog σου!