Σελίδες

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Ο ερωτευμένος Σοπέν

Άλλο θέμα είχα στο μυαλό αλλά με τόσες καρδούλες γύρω μπήκα στον πειρασμό της ημέρας και ενδίδω αναφέροντας μια ιστορία έρωτα που μόλις εχτές έμαθα.
Κι όταν μιλάμε για έρωτα μιλάμε για μουσική και βιβλία. Αναπόφευκτα.
Ο Σοπέν έχει βασανίσει και γοητεύσει όλους τους πιανίστες του κόσμου καθώς οι συνθέσεις του αποτελούν τα σημαντικότερα έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου και σίγουρα δεν μπορεί να μην υπάρχει πιανίστας που να μην έχει παίξει κάποιο από τα έργα του. 
Τόσο συνηθισμένος που αν ακούσετε ένα κομμάτι με πιάνο που δεν γνωρίζετε  και βρεθεί εκεί γύρω ένας μουσικόφιλος να σας ρωτήσει "Γνωρίζεις τον συνθέτη;" απαντήστε "Σοπέν", υπάρχουν πολλές πιθανότητες να έχετε απαντήσει σωστά.
Αυτός λοιπόν ο συνθέτης, γεννήθηκε το 1810 στην Πολωνία και το 1831 εγκαταστάθηκε στο κέντρο του πολιτισμού, το Παρίσι, που συναναστράφηκε με τις σπουδαίες προσωπικότητες της εποχής. Εκεί αυτός ο χαμηλών τόνων, ντροπαλός και φιλάσθενος αλλά και ιδιοφυής άνθρωπος γνώρισε το 1837 τον μεγαλύτερο έρωτα της ζωής του, τη Γεωργία Σάνδη. 
Η Αμαντίν-Ωρόρ-Λουσίλ Ντυπέν, όπως ήταν το πραγματικό όνομα της Σάνδη γεννήθηκε το 1804 στο Παρίσι και ήταν φεμινίστρια πριν καν δοθεί ορισμός σε αυτό τον όρο. Αφού παράτησε τον πρώτο της σύζυγο κυκλοφορούσε στο Παρίσι με αντρικά ρούχα, αποκτώντας έτσι πρόσβαση σε μέρη που απαγορεύονταν η είσοδος των γυναικών. Μετά το χωρισμό της έζησε αρκετές ερωτικές περιπέτειες, αλλά η σχέση της με τον Σοπέν είχε ένταση και διάρκεια καθώς συζούσαν επί δέκα χρόνια. Γνωρίστηκε με τον Σοπέν στο σπίτι ενός ακόμη ερωτικού συντρόφου της, του Λιστ. Αρχικώς ο Σοπέν τη χαρακτήρισε ως αντιπαθητική δυσανασχετώντας με τις ασυνήθιστες για την εποχή συνήθειες της, όπως το να φοράει παντελόνια και να καπνίζει δημόσια βαριά τσιγάρα, πίπα και πούρα.
Όμως αυτήν την εκκεντρική γυναίκα και συγγραφέα πετυχημένων μυθιστορημάτων την ερωτεύτηκε σφόδρα όταν την συνάντησε ξανά μερικούς μήνες αργότερα.

Εγκαταστάθηκαν στη Μαγιόρκα και έζησαν εκεί για ένα διάστημα με τα δύο παιδιά της,  όμως η υγεία του Σοπέν με συμπτώματα φυματίωσης χειροτέρευε και η ασυνήθιστη συμπεριφορά της Σάνδη, η αντρική ενδυμασία και η συμβίωση με έναν άντρα χωρίς γάμο, προκαλούσε αντιδράσεις στους περιοίκους με αποτέλεσμα να καταφύγουν σε ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι σε ένα απομακρυσμένο χωριό. Αν και η υγεία του Σοπέν χειροτέρευε, ήταν μια από τις παραγωγικότερες περιόδους, καθώς συνέθεσε νέα έργα και αναθεώρησε κάποια παλαιότερα. Παράλληλα, η Σάνδη έγραψε το βιβλίο Ένας χειμώνας στη Μαγιόρκα.
Η ανάρρωση του Σοπέν καθυστερούσε πολύ να έρθει καθώς η εύθραυστη υγεία του συνεχώς τον ταλαιπωρούσε. Η Σάνδη όλα αυτά τα χρόνια έμενε αφοσιωμένη στον εραστή της και του συμπαραστεκόταν στα προβλήματά υγείας του. 
Όμως, σταδιακά ο έρωτας άρχισε να υποχωρεί και η Σάνδη θέλησε να χωρίσει και διάλεξε έναν αλλόκοτο τρόπο για να του το πει, όπως αναφέρεται στη Μυστική ζωή των μεγάλων μουσουργών, των εκδόσεων Αιώρα.
Την εποχή εκείνη γράφει το μυθιστόρημα Λουκρητία Φλοριάνι στο οποίο ένας χαρακτήρας που είναι βασισμένος στην ίδια έχει έναν εραστή με τα χαρακτηριστικά του Σοπέν. Η ενάρετη, ευγενική και πανέμορφη ηρωίδα του μυθιστορήματος διώχνει τον παρανοϊκά ζηλιάρη και παρασιτικό εραστή της. 
Οι νύξεις της απέτυχαν και ο Σοπέν απλά επαινεί τη Σάνδη για τη δημιουργικότητα της παρά τις αντιδράσεις των φίλων του.
Το καλοκαίρι του 1847 χωρίζει οριστικά από τον φιλάσθενο Σοπέν, ο οποίος δύο χρόνια αργότερα πεθαίνει νικημένος από την αρρώστια του.

6 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο το κείμενό σου librarian!
    Η απάντηση "Σοπέν", λοιπόν, έχει τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Εγώ θα απαντούσα Μότσαρτ, αλλά τώρα πλέον θα το ξανασκεφτόμουν. Μου αρέσει να ακούω κλασική από το ραδιόφωνο, χωρίς να ξέρω ποιανού είναι το κομμάτι (εκτός και αν αναφερθεί από τον σχολιαστή της εκπομπής). Απολαμβάνω αυτή την άγνοιά μου, την έλλειψη περιέργειας, από τις λίγες που δεν νιώθω την ανάγκη να ικανοποιήσω!

    Υπό άλλες συνθήκες θα έψαχνα να διαβάσω το βιβλίο της Σάνδη, αλλά από την αρχή του χρόνου παρατάω το ένα βιβλίο μετά το άλλο και, το συγκεκριμένο βιβλίο θα ήταν ένα από τα πιο ανυπεράσπιστα θύματα! Το σημειώνω στο μυαλό μου, όμως.

    Σε χαιρετώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι που σου άρεσε Μαραμπού, πολύ!
    Ε λοιπόν, αν δεν είναι Σοπέν θα είναι Μότσαρτ :Ρ
    Το 2008 εκδόθηκε το βιβλίο αυτό από τις εκδόσεις Printa, μου έχει κινήσει κι εμένα την περιέργεια εξαιτίας αυτής της αναφοράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σας. Πριν από 4 χρόνια έτυχε να διαβάσω στα αγγλικά το ημερολόγιο της Γεωργίας Σάνδη από τον απαίσιο χειμώνα που πέρασε με τον Σοπέν στη Μαγιόρκα. Δεν είχα ακούσει ποτέ γι'αυτή τη σχέση και μου έκανε εντύπωση. Το κείμενο ήταν γραμμένο με χιούμορ και το βιβλίο περιλάμβανε σκίτσα του γιού της Σάνδη, Μωρίς, και κάποιου άλλου καλλιτέχνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. L. πολύ ενδιαφέρουσα η πληροφορία σου! Ούτε εγώ γνώριζα γι' αυτή τη σχέση και μου έκανε εντύπωση. Η αλήθεια είναι ότι η Σάνδη πρέπει να είχε απηυδήσει με τον άρρωστο Σοπέν. Θα ήθελα να διαβάσω και το αντίστοιχο βιβλίο της για το ταξίδι στη Μαγιόρκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν διαβάζετε γαλλικά, υπάρχει εδώ στο διαδίκτυο, στο project gutenberg

    http://www.gutenberg.org/files/14688/14688-h/14688-h.htm

    Σας χαιρετώ, Λητώ Σεϊζάνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λητώ σε ευχαριστώ, όπως και να έχει, για το site που μας άφησες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

για κουβέντα...