Τώρα όπως και να το κάνουμε δεν γίνεται να περάσουν τα όσα διαδραματίζονται στο ντούκου, στο απυρόβλητο, σαν να μην έχουν επίδραση πάνω μας. Γιατί είναι φοβερό να πεθαίνουν άνθρωποι στην οδό Σταδίου, γιατί είναι τρομερό η βία, φυσική, πνευματική και ψυχολογική, να κυριαρχεί, να είμαστε έρμαια και να χάνονται όλες οι σιγουριές μας η μια μετά την άλλη, σχεδόν ανέλπιδα. Απλά όλα αυτά τα γεγονότα μας αρπάζουν στην δίνη τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Σε γενικό επίπεδο και σε προσωπικό. Θα πρέπει να τοποθετηθούμε απέναντί τους, να ξαναδούμε τους εαυτούς μας, να μετρηθούμε, να αποφασίσουμε τι αξίζει για εμάς, να κάνουμε ή να αφεθούμε.
Τούνελ χωρίς τέλος και φως στην άκρη που δεν φτάνουμε ποτέ, μονόδρομοι, τρένα που πέρασαν, τελευταία βαγόνια, μαύρα και άσπρα χρήματα, πάνω και κάτω από το τραπέζι, ευθύνες, ποιος τις έχει, ένα δάκτυλο που γυρίζει να βρει τι και ποιος τέλος πάντων έφταιξε. Άντε τώρα να συνεχίσω τον χαβά με τα βιβλιοβιβλία, ο νους μου είναι αλλού και όμως, θα τον στρέψω αμέσως τώρα εκεί. Εσείς το είπατε άλλωστε. Οι καιροί ευνοούν τα διαβάσματα. Ταξίδια απόδρασης, ταξίδια στο φανταστικό, λησμονιά και παρηγοριά. Κάπου το έχω διαβασμένο ότι στην Κατοχή ο δανεισμός βιβλίων ανέβηκε κάθετα.
Το διάβασμα πράξη αντίδρασης και αντίστασης, κάτι σαν «διαβάζω άρα υπάρχω», σκέφτομαι και τις σκέψεις μου κανένας δεν μπορεί να φορολογήσει, μειώσει, κόψει, περικόψει, είναι κατακτημένες πάνω από κάθε σύμβαση, δεν αποδίδουν λογαριασμό παρά μόνο σε εκείνον που τις γέννησε.
Επιστρέφω στο βιβλίο μου, Μαρίνος Βλέσσας-Μαρία Μαλακού, Ιστορία του χαρτιού: μια ιστορική και πολιτισμική διαδρομή δύο χιλιετιών, εκδόσεις Αιώρα, Απρίλιος 2010, 219 σ. Ναι είναι τόσο φρεσκοτυπωμένο
που με το που το ανοίγω με παίρνει η μυρωδιά του μελανιού πάνω στο χαρτί Aralda των 120 γραμμαρίων. Ανυπομονώ. Το διατρέχω, τα φύλλα περνάνε κάτω από τα μάτια μου, γραμματοσειρά φιλική στο ελληνικό αλφάβητο, μαυρόασπρη εικονογράφηση, η επεξεργασία του χαρτιού στον κόσμο, επίπονη και σύνθετη που είναι, σχέδια εργαλείων, φωτογραφίες, βιβλιογραφία και ευρετήριο. Με ψυχραιμία ξανά. Τα περιεχόμενα: η αθέατη δομή του χαρτιού, άλλες επιφάνειες γραφής, φλοιοί φυτών για παράδειγμα, κινεζική εφεύρεση, οι διαδρομές του και η σιγανή διάδοσή του, ιταλική πρωτοπορία στις τεχνικές και την ποιότητα, χαρτί και τυπογραφία στην Ασία και τη Δύση, η χαρτοποιητική μηχανή, τα υδατόσημα, η υπόθεση του χαρτιού στην Ελλάδα.
Αρχιτέκτονες το επάγγελμα οι συγγραφείς του στράφηκαν στις προβιομηχανικές τεχνολογίες και στην συνέχεια το ενδιαφέρον τους επικεντρώθηκε στην ιστορία του χαρτιού. Φυσικά και συλλέκτες αντικειμένων που σχετίζονται με το χαρτί. Με χαρά διαβάζω στην εισαγωγή, ανάμεσα στις ευχαριστίες, ότι η υπάρχουσα συλλογή τους θα αποτελέσει τον πυρήνα Μουσείου Χαρτιού και Ελληνικής Τυπογραφίας, μετά από πρόταση του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς το 2003 που σήμερα βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης. Καλό νέο!
Περνώ και αφήνω τις ιστορικές αναδρομές και τα πρακτικά της τεχνικής του χαρτιού και πετιέμαι στο ενδέκατο κεφάλαιο με τίτλο «Ελλάδα: από τις αόριστες ιδέες του 1800 στην εγχώρια χαρτοβιομηχανία». Πενία στο σκηνικό της χαρτοπαραγωγής, με θαυμασμό διαβάζω και μαθαίνω ότι ο στρατηγός Νικηταράς (εικάζω ο Τουρκοφάγος που κόλλησε το χέρι του πάνω στην σπάθα στα Δερβενάκια με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανοίξει το χέρι και να αφήσει την σπάθα), το 1829 είχε παραχωρήσει στον γιατρό και αρχιμανδρίτη Διονύσιο Πύρρο τον Θεσσαλό στο Κεφαλάρι Αργολίδας, ένα μύλο προκειμένου να συστήσει χαρτουργείο. Εγχείρημα που δεν στηρίχθηκε από το νεοσύστατο κράτος εξαιτίας του υψηλού εξοπλιστικού κόστους. Μετά πάμε στην δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα, στην χαρτοποιία του Αιγίου, μετά του Λαδόπουλου στην Πάτρα που επεκτάθηκε και στην Μακεδονία, μετά στην Αθηναϊκή Χαρτοποιία, Πόλεμος, εξαγορές… και μπαίνουμε σε ένα άλλο αγαπημένο μου θέμα (κόλλημα) την ανακύκλωση χαρτιού. Που θα μας ανακούφιζε από την εισαγωγή χαρτοπολτού, που είναι και πράξη οικολογικής συνείδησης.
Αχ αυτή η συνείδηση!!
:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρον το θέμα και όπως πάντα εξαιρετική η συνοπτική προσέγγισή του.
Και ισχύουν και εδώ όσα είπα στο σχόλιο της προηγούμενης ανάρτησης στη librarian για τα δρώμενα και τον δικό μας εσωτερικό κόσμο.
Όμως βιάστηκα να περάσω για να σας πω να ρίξετε μια ματιά στην εφημερίδα real news,στο real life, όπου στη στήλη real bloggers, γράφει όμορφα πράγματα για τις "βολτίτσες" στο διαδίκτυο!!!!:))
Όταν το διάβασα να πω ότι το ευχαριστήθηκα πολύ; σαν να διάβαζα για πολύ δικούς μου ανθρώπους;
Elli και Librarian μου, μια καλησπέρα Κυριακής και μια καλή εβδομάδα:)
Σας φιλώ!
ενδιαφέρον ειδικά για όσους έχουν κολληματάκι με τα βιβλία και γενικά με ότι μπορεί να σχετίζεται με χαρτί. Στο επάγγελμά μας μάθαμε κάτι πολύ λίγα στη σχολή..
ΑπάντησηΔιαγραφήΆστρια καληέρα δευτεριάτικη. Και εγώ βιάζομαι να σε ευχαριστήσω πρώτα πρώτα για τα λόγια σου, ναι είμαστε δικοί σου άνθρωποι και εσύ δικιά μας μετά για την επισήμανση. Μια καλή αρχή για την εβδομάδα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιάα
Hfaistiwna γεια και χαρά. Χωρίς χαρτί δεν υπάρχει βιβλίο, αξίζει να το ξέρουμε και ποτέ δεν φτάνουν όσα ξέρουμε...
Τί έκπληξη !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνοίγω κι εγώ τη real και τη στήλη με τους bloggers για να δω τί λέει για τις ''βολτίτσες'' μια και είναι τόπος που επισκέπτομαι συχνά.
Και τί να δωωωωωω!!!
Γράφει και για τον paramythotopο μου, και πέφτω απο τα σύννεφα!!!
Ωραία σχόλια για τη γραφή που είναι και η αχίλλειος πτέρνα μου....
τους ευχαριστούμε κι ας μην τους ξέρουμε λοιπόν.....
Αμφότεροι.....
η παραμυθού
Καλησπέρα και από εμένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑστεράκι έχεις βαλθεί να περνάς για να μου φτιάχνεις την μέρα. Μα τι ωραία νέα είναι αυτά που μας άφησες!
Και σαν να μην έφταναν τα νέα έχουμε και τα όμορφα λογάκια σου να τα σκεφτόμαστε για να χαμογελάμε!
Σε ευχαριστούμε πολύ για τα λόγια, για την ενημέρωση, για τη διαδικτυακή παρέα.
Παραμυθού βλέπω και εσένα μαζί με εμάς και πολύ περήφανη νιώθω! Για φαντάσου να βάλουν όμορφα λόγια για μια φίλη, παρέα μας. Και βέβαια είναι όμορφα τα σχόλια για τη σωστή γραφή και εξαίρετη περιγραφή όπως και για εμάς, αλήθεια θεωρούμαστε από τα πλέον αξιόπιστα στο χώρο της ηλεκτρονικής φιλολογίας και ποίησης; Τέτοιου είδους σχόλια δίνουν νόημα στη δουλειά μας και χαρά για να συνεχίσουμε. Σε κάθε είδους δουλειά.
Elli για άλλη μια φορά εξαιρετική η ανάρτησή σου. Και χαίρομαι γιατί βλέπω έναν τίτλο που έμαθα για την έκδοσή του από μια φίλη βιβλιοπώλισσα. Τόσο φρέσκο που που να προλάβει να χάσει τη μυρωδιά του το μελάνι.
Καλή συνέχεια με πάντα όμορφα σχόλια!
http://www.realnews.gr/uploads/cover/reallife.pdf
-Το βιβλίο είναι πολύ ενδιαφέρον. Το ξεφύλλισα κατά στην επίσκεψή μου στη Διεθνή Εκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης όπου υπήρχε μια πολύ καλά στημένη έκθεση για την ιστορία του χαρτιού με πολλά δείγματα απ`όλο τον κόσμο.
ΑπάντησηΔιαγραφή-Τα "καλά νέα" και τα καλά σχόλια διαδίδονται γρήγορα.Χαίρομαι κι εγώ μαζί σας.
Σας καληνυχτώ.
Κάτι σαν λιακάδα στη συννεφιασμένη Ελλάδα είστε και οι δύο, κοριτσάκια. Μπράβο, μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρες πολλές και στις δυο σας..
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερασα "τρεχοντας" να ενημερωσω την librarian (οπως μου'χες ζητησει) οτι η φετινή Γιορτή Βιβλίου
θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο
από τις 17 έως και τις 30 Μαΐου!
Φιλια κ στις 2 σας!
Μαίρη Σάββα, γλυκιά παραμυθού, πολύ μεγάλη χαρά πήραμε και εμείς και η γειτνίαση επίσης μας έδωσε χαρά, οι γνωστοί και αγαπημένοι δίπλα δίπλα δεν είναι δα και λίγο!! Ευχαριστούμε λοιπόν, αν και δεν ξέρουμε ποινού δάκτυλος ήταν να μας βρει και να γράψει τον καλό του λόγο.Και τωρα θα είμαστε πιο αυτοπεποιθεσάτες.
ΑπάντησηΔιαγραφήLibrrian άντε περιμένω να πάμε στην Έκθεση Βιβλίου να βολτάρουμε.
Dimitri η μοιρασμένη χαρά ΄παλλαπλασιάζεται.Ευχαριστώ για για την σύντομη ΄και θετική εικόνα της Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Poet ευχαριστούμε για τα ποιτικά σου λόγια. Ας μην μας πάρει από κάτω.Ας πιαστούμε χέρι χέρι, ας κρατιόμαστε ο ένας από τον άλλο. Εγώ έτσι βοηθιέμαι, βασικά έτσι τρέφομαι.
Roadartist γεια στο πέρασμα και στην πληροφορία για την Έκθεση. Θα περάσεις;
Poet σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Αν μπορούσαμε να ήμασταν όλοι ήλιος δεν θα είχε ποτέ συννεφιά, θαρρώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλλιτέχνιδα σε ευχαριστώ που δε με ξέχασες. Ευχάριστη η είδηση για εμένα.
Φιλιά σε όλους από το μουντό Βερολίνο το γεμάτο όμορφα μέρη.