Οι Κυριακάτικες βόλτες τις ανοιξιάτικες μέρες του χειμώνα στο πιο παλιό σημείο της πόλης με βοηθούν να ξεφύγω από την καθημερινή ρουτίνα. Είναι μάλλον γιατί τις Κυριακές οι άνθρωποι κι εγώ μαζί με αυτούς, δεν τρέχουν πανικόβλητοι κοιτώντας χαμηλά, ψωνίζοντας αλόγιστα προσπαθώντας να διώξουν ένα άγχος, που ξέχασαν γιατί το απέκτησαν. Είναι μάλλον γιατί εκείνο το σημείο της Αθήνας χτίστηκε σε μια άλλη εποχή, με περισσότερη αγάπη, αισθητική και γούστο, που μένει για να μου υπενθυμίζει ότι η Αθήνα εξακολουθεί να είναι όμορφη.
Ευτυχώς τις Κυριακές τα μουσεία παραμένουν ανοιχτά κι έτσι οι βόλτες μου αποκτούν περισσότερη αξία. Στην Ηρακλειδών, δίπλα στις πολύβουες καφετέριες, στέκει ένα δείγμα της παλιάς ΑΘήνας. Ένα νεοκλασικό το 1898 που αξιοποιήθηκε ευτυχώς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το μουσείο αυτό άνοιξε τις πόρτες του τον Ιούλιο του 2004.
Ο Escher ήταν η έκπληξη στην περσινή έκθεση, Toulouse-Lautrec και η Belle Epoque στο Παρίσι και στην ΑΘήνα, που τον είχα ανακαλύψει σε ένα μικρό χώρο στο τέλος της διαδρομής. Η φετινή έκθεση είναι αφιερωμένη εξολοκλήρου στον Escher αλλά θα πρέπει να ξανακάνω αυτήν την Κυριακάτικη βόλτα άλλες τρεις φορές αν θέλω να δω όλα του τα έργα. Ευχαρίστως θα την ξανάκανα για να δω άλλες τρεις φορές την φετινή έκπληξη.
Και να που πέφτω πάλι πάνω στον κόσμο του βιβλίου, πώς θα μπορούσε άλλωστε να μη μου υπενθυμίζει συνεχώς την ύπαρξη του;
Η σημερινή εικονογράφηση παιδικών βιβλίων πάντα το έλεγα ότι είναι έργο τέχνης. Κάποιος μου έλεγε πρόσφατα ότι οι εικονογραφήσεις των ελληνικών παιδικών βιβλίων είναι φτωχές. Διαφωνούσα πολύ αλλά δεν κατάφερα να πείσω. Είναι φτωχές σε σύγκριση με τα παιδικά βιβλία άλλων χωρών αλλά πολύ πλουσιότερες σε σύγκριση με τα ελληνικά παλαιοτέρων εποχών. Τα παιδικά βιβλία που έχω στη βιβλιοθήκη μου μου φαίνονται αστεία, ενώ τα σημερινά πραγματικά αριστουργήματα, μιλώντας πάντα από άποψη αισθητικής. Μπαίνω στον πειρασμό να κόψω τις εικόνες, αλλά η αγάπη μου για το έντυπο δεν μου το επιτρέπει.
Έτσι λοιπόν βρέθηκα μπροστά σε μία έκθεση που μου επέτρεπε να χαζέψω τις εικόνες απαλλαγμένες από το κείμενο και από τη μορφή βιβλίου.
Ο Βασίλεβ Σβετλίν έχει εικονογραφήσει ούτε λίγο ούτε πολύ 27 βιβλία. Στην έκθεση υπάρχουν 35 σελίδες από τις εικονογραφήσεις τεσσάρων βιβλίων. Χρώματα, παραμυθένιες μορφές που σε κάνουν να φαντάζεσαι τις λέξεις χωρίς να τις έχεις διαβάσει. Σε προκαλούν όμως.
Περαστικέ, Roadartist ευχαριστώ για τη διόρθωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω τώρα να εμφανίζεται.
:)
Πολύ όμορφα, μπράβο ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΟντως ευτυχώς που τις Κυριακές τα μουσεία παραμένουν ανοιχτά, γιατί διαφορετικά δε θα μπορούσα να τα χαρώ.. :)
Θα μας δωθούν οι ευκαιρίες να ξαναπαμε στον ecsher και να χαρούμε ολο το φασμα του εργου του..
Οντως προκειται περι πολυ ξεχωριστής έκθεσης αυτή του Ηρακλειδών.. Καλό βράδυ!
Ναι, τώρα φαίνονται, ευτυχώς, διότι είναι ένα πολύ ωραίο κείμενο. Θέλω να πάω και εγώ να δω την έκθεση :)
ΑπάντησηΔιαγραφήRoadartist είχες κάνει μία τόσο αναλυτική παρουσίαση της έκθεσης που δεν είχα τίποτα να γράψω! Ευτυχώς που σου ξέφυγε ο Σβετλίν και έτσι έμεινε κάτι για εμένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεραστικέ Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
Τα σκίτσα σου όμως είναι ωραιότερα. Τόσο ωραία, που τα ζηλεύουν...
αλήθεια απαράδεχτο.
Να επισκεφτείς την έκθεση, θα σ' αρέσει.
Καλό Σαββατοκύριακο!
Ο χώρος του Μουσείο φιλόξενος και οι συλλογές του ενδιαφέρουσες. Ανοιχτό πολλές ὠρες δεν μας αγχώνει να προλάβουμε και η βόλτα προς τα εκεί όμορφη χειμώνα καλκαίρι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι εικονογραφήσεις βιβλίων, παιδικών και άλλων, φέρνουν την τέχνη της εικόνας μέσα στα σπίτια μας, να τις χαζεύουμε κατά βούληση. Ο Σβετλίν έχει κάτι παλαιϊκό και κάτι από τα σύγχρονα μαζί για αυτό μου αρέσει.
Σε μία τερατώδη από πλευράς διαστάσεων πόλη, όπως η Αθήνα, σίγουρα θα υπάρχουν κάποιες "γωνιές" με παραδοσιακό ή όχι χαρακτήρα και γεμάτες εκπλήξεις. Σου εύχομαι να ανακαλύψεις και άλλες!
ΑπάντησηΔιαγραφήoταν θα κατεβω αθηνα θα με παρεις μαζι σου σε μια τετοια βολτιτσα;
ΑπάντησηΔιαγραφή:)))
να σε ρωτησω,μια που ειδα στο προφιλ σου πως αγαπας πολυ την βιρτζινια γουλφ και μια που εχεις γνωσεις επανω στα βιβλια..ποιο ειναι το βιβλιο της που αναφερεται στον εαυτο της και την συγγραφικη της ιδιοτητα;
καλημερααα
συννεφιασμενη
Καλημέρα Αλέξανδρε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ δεν είναι και τόσο μεγάλη η Αθήνα. Η περιοχή γύρω από την Ακρόπολη παραμένει παραδοσιακή ευτυχώς.
Φεγγαροαγκαλιές έλα Αθήνα και θα σε παίρνουμε μαζί σε όλες μας τις βόλτες!
Αγαπώ Woolf και χαίρομαι που με ρωτάς για αυτή. Το βιβλίο που γνωρίζω και έχει κάποια αυτοβιογραφικά στοιχεία έχει τίτλο "Πώς είναι να είσαι άρρωστος" και εκδόθηκε πρόσφατα. Βέβαια έχει πιο πολύ στοιχεία για τα τελευταία χρόνια της ζωής της που έπασχε από κατάθλιψη.
Ψάχνω όμως τώρα που ρώτησες και βρίσκω ότι υπάρχει και ένα άλλο με τίτλο "The diary of Virginia Woolf" που είναι μάλλον σε πέντε τόμους αλλά δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά.
Την καλημέρα μου σε όλους!
Θελω να σου πω οτι εχω πάθος με τα παιδικα εικονογραφιμενα βιβλία, εχω αρκετα για να καθεσαι με τις ώρες και να ταξιδευεις! Να και αλλο ενα κοινο σημειο μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήη εκθεση μεχρι ποτε θα ειναι?
Κοπρόγατα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω να είναι όλα καλά τώρα.
Μας έλειψες.
Η έκθεση του Σβετλίν ήταν να διαρκέσειμέχρι 30 Νοεμβρίου. Έχει πάρει όμως παράταση.