Σελίδες

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024

Ένα ταξίδι στην Ιαπωνία

Έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο εξαντλημένο εδώ και χρόνια στη χώρα μας. Μου έκανε εντύπωση ο τίτλος του και χωρίς να ξέρω τίποτα γι' αυτό, το αγόρασα και βρέθηκα μπροστά σε έναν θησαυρό που έχει αδικηθεί. Έχει αδικηθεί κυρίως γιατί δεν του δόθηκε η δέουσα σημασία από τον ελληνικό εκδοτικό οίκο γι' αυτό και υστερεί ως προς την μετάφραση. Επίσης, το άφησε στην αφάνεια και ως εκ τούτου πλέον δεν κυκλοφορεί. Αλλά αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία αν το βρείτε μεταχειρισμένο, όπως το βρήκα εγώ.

Ο φοβερός του τίτλος "Ο ζωγράφος και το σπουργίτι" ήταν αυτός που με τράβηξε και η ιδιαίτερη υπόθεσή του. Συγγραφέας είναι ο Γάλλος Place Francois και στα ελληνικά εκδόθηκε το 2003 από τις εκδόσεις Ερευνητές, και ελπίζω να επανεκδοθεί από κάποιον άλλο εκδοτικό οίκου που θα του δώσει περισσότερο σημασία. 

Βρισκόμαστε στο 1830, στην Ιαπωνία, στο Έντο, την πόλη που σήμερα ονομάζεται Τόκιο. Ο πρωταγωνιστής μας, είναι ο μικρός Τοχίρο που ζει μαζί με τους θείους του και καθημερινά πουλά παραδοσιακά γλυκά από ρύζι για να κερδίσει χρήματα. Μια μέρα συναντά έναν ηλικιωμένο άντρα που περνά όλο του τον χρόνο ζωγραφίζοντας. Ο μικρός Τοχίρο θα μάθει ότι αυτός ο άντρας είναι ένας διάσημος ζωγράφος. Πρόκειται για τον Κατσουσίκα Χοκουσάι (1760-1849), τον μεγάλο Ιάπωνα καλλιτέχνη, εφευρέτη των διάσημων μάνγκα. Μέσω αυτής της γνωριμίας η ζωή του μικρού θα αλλάξει. 

Μέσα από την φανταστική ιστορία μιας όμορφης φιλίας, ο Φρανσουά Πλας μας προσφέρει μια εισαγωγή στην τέχνη της ιαπωνικής ξυλογραφίας, τόσο στο πνεύμα όσο και στην τεχνική της. Μας μιλάει για τη δουλειά των καλλιτεχνών, την επιμονή, την υπομονή και το πάθος. Οι νέοι λάτρεις των ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων θα ανακαλύψουν ότι αυτά προέρχονται από μια μακρά καλλιτεχνική παράδοση. Είναι επίσης ένα βιβλίο που σε παρακινεί να εκφραστείς μέσα από το σχέδιο, είτε έχεις ταλέντο είτε όχι, μεταδίδοντας έτσι, όπως ο Χοκουσάι, όλα τα συναισθήματα. 

Το βιβλίο έχει σύνθετο κείμενο και μια υπέροχη παραδοσιακή ιαπωνική εικονογράφηση που δημιούργησε ο συγγραφέας αλλά και πολλά έργα του ίδιου του καλλιτέχνη, όπως το πασίγνωστο "Το μεγάλο κύμα ανοικτά της Καναγκάουα" (1831) και μας μιλά για την ιαπωνική τέχνη αλλά είναι και μια εισαγωγήστην χαρακτική και την ξυλογραφία. Αν και ξεκίνησα να το διαβάζω στη Μαργαρίτα που είναι 5.5 χρονών κάνω αρκετό κόπο για να παραφράζω το κείμενο και να χρησιμοποιώ πιο απλό λεξιλόγιο. Σίγουρα το βιβλίο προτείνετε για παιδιά άνω των 8 ετών αλλά και για τους λάτρεις των μάνγκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για κουβέντα...