Μετά από μια υπέροχη εγκυμοσύνη που βλέπεις το σώμα σου να μεγαλώνει έναν άνθρωπο, έρχονται οι οδύνες του τοκετού, αυτές οι οδύνες που μόνο όσοι ζήσαμε το φυσιολογικό τοκετό χωρίς επισκληρίδιο νιώσαμε, και μετά αυτός ο μικρός άνθρωπος είναι δίπλα σου. Είναι εκεί και εσύ πρέπει να αποκωδικοποιήσεις τις ανάγκες του, να ξεχάσεις εσένα και τον όποιο πόνο σου έχει αφήσει η γέννα και να βάλεις προτεραιότητα εκείνη τη νέα ζωή που εξαρτάται πλήρως από εσένα. Οι ημέρες περνούν και εσύ αρχίζεις να απελπίζεσαι, είναι η αγκαλιά αυτό που χρειάζεται; Το βιβλίο είναι για άλλη μια φορά η λύση. Αν μόλις έχεις γεννήσει ένα μικρό αγγελάκι κι αρχίζεις να νιώθεις κουρασμένη, αυτό είναι το βιβλίο που θα σε κάνει να καταλάβεις πόσο σημαντικό είναι να προσφέρεις αγάπη σε ένα βρέφος.
Λόγος για το εξαιρετικό βιβλίο "Γιατί η αγάπη μετράει" της Αγγλίδας ψυχαναλύτριας Sue Gerhrardto που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντης κι αξίζει να διαβαστεί από κάθε υποψήφια μητέρα. Αν και το βιβλίο απευθύνεται κυρίως σε μητέρες, ο πατέρας αναφέρεται εξίσου, οπότε δεν είναι διόλου παράλογο, αντιθέτως επιβάλλεται, αυτό το βιβλίο να πρέπει να διαβαστεί και από υποψήφιους πατέρες.
Το διάβασα σιγά σιγά, έχοντας πάνω μου ό,τι πιο πολύτιμο μου πρόσφερε η ζωή. Κάθε σελίδα μου έδινε δύναμη να συνεχίσω να κάνω ό,τι έκανα πριν αλλά χωρίς να ξεχνώ ότι ένα μωρό έχει ανάγκη να ικανοποιώ συνεχώς τις ανάγκες του. Κι ανάγκη ενός μωρού που μόλις έχει γεννηθεί είναι να αισθάνεται κοντά τους γονείς του μέσω της σωματικής επαφής. Κι αυτό για τους πρώτους τρεις μήνες σημαίνει ότι πρέπει να βρίσκεται συνεχώς στην αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά. Εξάλλου το βιβλίο αναφέρεται κυρίως στην πρώιμη βρεφική ηλικία.
Από τις πρώτες σελίδες, η σκέψη δεν υπάρχουν δύσκολα παιδιά υπάρχουν δύσκολοι γονείς που δεν έχουν μάθει να ρυθμίζουν τα δικά τους αισθήματα και ως εκ τούτου αδυνατούν να ρυθμίσουν τα αισθήματα του άλλου, με καθήλωσε. Η εξήγηση του τι συμβαίνει σε ένα βρέφος που κλαίει, το στρες που βιώνει και η βαθύτατη ανάγκη της παρηγοριάς, πόσο σημαντική είναι η ρύθμιση της κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες) και οι επιπτώσεις που έχει στην ενήλικη ζωή, με βοήθησε να κατανοήσω γιατί πράγματι η αγάπη μετράει.
"Οι πρώτες πηγές ευχαρίστησης για τον άνθρωπο είναι η οσμή, η αφή και ο ήχος. Τα βρέφη είναι εξαρχής σε θέση να αναγνωρίσουν τις φωνές των γονιών τους, ενώ δείχνουν και εμφανή προτίμηση σε αυτές. Μια αγκαλιά όλο αγάπη είναι το καλύτερο ερέθισμα για την ανάπτυξη του μωρού, περισσότερο μάλιστα και από τον ίδιο τον θηλασμό. Στη ζεστή και ασφαλή αγκαλιά της μαμάς ή του μπαμπά, οι μύες χαλαρώνουν και η αναπνοή γίνεται πιο βαθιά, καθώς η ένταση διαλύεται με ένα απαλό χάδι ή ένα λίκνισμα του βρέφους. Έχει βρεθεί ότι η καρδιακή συχνότητα του μωρού συγχρονίζεται με αυτήν του γονιού, αν η μητέρα αισθάνεται χαλαρή και συγκροτημένη, κάπως έτσι, αντίστοιχα, θα νιώθει και το μωρό."
Μα τι υπέροχο βιβλίο, μάνες θηλάστε για όσο θέλετε, πάρτε αγκαλιά το μωρό σας όσο πιο πολύ μπορείτε, χαμογελάστε του ακόμη κι αν το σώμα σας πονά, χαϊδέψτε το τρυφερά, ψιθυρίστε του "είμαι εδώ για εσένα", δώστε αγάπη για να μεγαλώσετε ευτυχισμένους ανθρώπους. Μην ακούτε κανέναν που να λέει αυτή την αισχρή φράση "Μην το παίρνεις αγκαλιά όποτε κλαίει θα το κακομάθεις". Αλίμονο αν η αγκαλιά κακομαθαίνει ένα μωρό. Κι όταν νιώθετε κουρασμένες διαβάστε αυτό το βιβλίο, ξανά, για να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η αγάπη, πόσο σημαντική είστε εσείς για τα πρώτα βήματα μιας νέας ζωής. Για το τέλος αφήνω αυτή την εικόνα, βρίσκομαι στο πρώτο σκίτσο, μετά από πολλά χρόνια θα σας πω αν έφτασα στο τελευταίο που είναι και η βαθύτερή μου επιδίωξη.
Αγαπημένη Librarian, απέχω καιρό από το blogging όμως που και που κάνω κάποια βόλτα από τους παλιούς φίλους. Δεν θα μπορούσα να μη σου αφήσω δυο λόγια κάτω από αυτή την ανάρτηση και να σου ευχηθώ από βάθος καρδιάς να είναι πάντα γεμάτη η αγκαλιά σου με όλη την αγάπη του παιδιού σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μη ξεχνάς πως κι εσύ είσαι ξεχωριστή έ :) Σε φιλώ πολύ.
Εεε αστεράκι μου καλό σε ευχαριστώ για τη βόλτα σου από τα μέρη μας και για τις ωραίες ευχές σου. Να είσαι καλά, να έρχεσαι να ανταμώνουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφή