Καιρό έχω να διαβάσω ένα βιβλίο για βιβλία, τα βιβλία αυτά που μας αρέσει να αφηγούμαστε τις ιστορίες τους εδώ. Τα αυθεντικά βιβλιοβιβλία ξεχωρίζουν από το εξώφυλλο, τον τίτλο και από την περίληψη του οπισθόφυλλου: έχουν παντού βιβλία.
Οι εκδόσεις Κλειδάριθμος είναι στενά συνδεδεμένες με βιβλία πληροφορικής. Αυτό το σύμβολο των εκδόσεων, το μπλε κλειδί Κ μέσα στο κίτρινο τετράγωνο, έχω συνηθίσει να το βλέπω στα βαριά, χοντροκομμένα βιβλία που αφορούν υπολογιστές. Τα τελευταία χρόνια όμως ο εκδοτικός οίκος ανοίγεται και σε άλλες θεματικές κατηγορίες κι εγώ προσπαθώ να συνηθίσω να κρατάω ένα λογοτεχνικό βιβλιοβιβλίο που στη ράχη του έχει αυτό το σύμβολο.
Το Παράξενο βιβλιοπωλείο του κυρίου Πενάμπρα αφηγείται την ιστορία ενός όντως παράξενου βιβλιοπωλείου. Έχω διαβάσει πολλές παρόμοιες ιστορίες αυτή όμως διαφέρει γιατί συνδέει τον κόσμο των νέων τεχνολογιών με τα έντυπα βιβλία. Φαίνεται ότι ο αμερικάνος συγγραφέας Robin Sloan γνωρίζει καλά και την ιστορία της τυπογραφίας και τις σύγχρονες τάσεις στον κόσμο της πληροφορικής.
Ο ήρωας της ιστορίας έχει πρόσφατα χάσει τη δουλειά του ως γραφίστας που αναλάμβανε το μάρκετινγκ μιας εταιρείας, γεγονός που με βοήθησε να καταλάβω ότι οι απολύσεις δεν είναι ελληνικό ή ευρωπαϊκό φαινόμενο αλλά πρόβλημα που απασχολεί όλον τον κόσμο ανεξαρτήτως της χώρας στην οποία βρίσκεται.
Αναζητώντας δουλειά βρίσκει μια αγγελία στην οποία ζητείται βοηθός σε βιβλιοπωλείο 24ωρης εξυπηρέτησης για τη βραδινή βάρδια. Το βιβλιοπωλείο περιλαμβάνει κάποιες λίγες νέες εκδόσεις αλλά τα περισσότερα βιβλία που βρίσκονται στα ψηλά ράφια είναι παλιές άγνωστες εκδόσεις. Γρήγορα ανακαλύπτει ότι τα βιβλία αυτά είναι γραμμένα με τη μορφή κάποιου κώδικα, τον οποίο οι λίγοι πελάτες του μαγαζιού προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν. Οι πελάτες αυτοί δεν αγοράζουν τα βιβλία αλλά τα δανείζονται και αποτελούν ένα μικρό μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας ατόμων που προσπαθούν να λύσουν ένα βιβλιακό γρίφο που τους υπόσχεται να τους φανερώσει το μυστικό της αθανασίας. Τον μυστηριώδη αυτόν κώδικα προσπαθεί να λύσει ο κεντρικός ήρωας με τη βοήθεια υπολογιστών, ειδικών λογισμικών και προγραμμάτων καθώς και με το ανθρώπινο δυναμικό της google, όμως η λύση έρχεται από τον Άλδο Μανούτιο και την γραμματοσειρά Gerritszoon.
Απολαυστικό βιβλίο ειδικά για όσους που όπως εγώ απολαμβάνουν να διαβάζουν ιστορίες που ζωντανεύουν ανθρώπους των βιβλίων που έζησαν πριν από 500 χρόνια.
Ασφαλώς και θα το αναζητήσω. Ευχαριστούμε για την πρόταση. Τα βιβλιοβιβλία είναι από τα αγαπημένα μου αναγνώσματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι να σου αρέσει! Περιμένω τη δική σου ανάρτηση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμένα πάντως δε με ενθουσίασε και τόσο αν και οι αναφορές του στα βιβλία και τα βιβλιοπωλεία ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους επέλεξα να το διαβάσω... Tο πρώτο μισό του βιβλίου ειδικά, μέχρι να ξεκινήσει η "δράση" ήταν πολύ αργό...http://bookinmag.wordpress.com/2013/04/05/300-%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CF%83%CE%B5-300-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%AC%CF%84%CE%B9-%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82/
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ εσύ το διάβασες πριν κυκλοφορήσει στα ελληνικά! Καλά, όχι, δεν θα το έβαζα στη λίστα με τα καλύτερα βιβλία του 2012.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα δεν συγκρίνεται ούτε με τα βιβλία του Θαφόν (που ακόμα έχω διαβάσει μόνο τη Σκιά του Ανέμου) αλλά έχουμε μια μανία με τα βιβλία για βιβλία οπότε άξιζε να μπει στη συλλογή μας.
Καλό μήνα!
Σίγουρα, γι' αυτό το διάβασα κι εγώ :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχα το Θαφόν στη λίστα μου για το καλοκαίρι αλλά ακόμα να το ξεκινήσω!
Σου άρεσε;
Φωτεινή
Ο Θαφόν είναι ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ό ς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔες τι είχα γράψει για τη Σκιά του ανέμου
http://voltitses.blogspot.gr/2010/02/blog-post_27.html
Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει.
will do! euxaristw!
ΑπάντησηΔιαγραφή:)
ΑπάντησηΔιαγραφή