Με την προτροπή της Librarian να πάω να δω, να ακούσω και να μεταφέρω, μπήκα στον χώρο του κινηματόγραφου-θεάτρου Τριανόν στο ύψος της Πατησίων 101. Μια αφίσα Α4 κολλημένη στην πόρτα ήταν το μόνο σημάδι ότι η εκδήλωση γινόταν εκεί. Ήθελα να πάω την Πέμπτη πρώτη μέρα του συνεδρίου του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου αλλά είχε κλείσει το κέντρο εξαιτίας διαμαρτυριών, χωρίς μέσα κυκλοφορίας. Πάει λοιπόν η Πέμπτη χωρίς εικόνα. Παρασκευή στις 2.00 μμ ήμουν εκεί. Η αίθουσα, πώς να το πω, εντελώς άδεια. Ούτε δέκα άνθρωποι καθισμένοι στις άκρες. Στο φωτισμένο τραπέζι επί σκηνής σε φόντο μαύρο, οι ομιλητές. Προσπάθησα να βγάλω φωτογραφίες αλλά δεν βγήκαν καλά, πολύ σκοτεινές, μαύρες.
Μακρύς, περιγραφικός και μάλλον πομπώδης, με ένα ερώτημα ο τίτλος του συνεδρίου για το βιβλίο «Κανόνες πλοήγησης στο πέλαγος του βιβλίου. Από τον Όμηρο στον Γουτεμβέργιο και από εκεί στο ηλεκτρονικό βιβλίο. Τι κάνουμε τώρα;»
Έχασα λοιπόν την πρώτη μέρα με τις 13 παρουσιάσεις. Οι παρεμβάσεις των θεσμικών, πρώην θεσμικών, προέδρων, αντιπροέδρων, πρώην και επίτιμων προέδρων, επώνυμων, συγγραφέων και εκδοτών γέμιζαν το πρόγραμμα μα όχι και την αίθουσα. Η Παρασκευή προέβλεπε 12 παρεμβάσεις και με απαντοχή άκουσα τις δυο ενότητες, που περιλάμβανε τις «θέσεις των κομμάτων για την σημερινή κατάσταση του βιβλίου». Με κείμενο και από στήθους οι εκπρόσωποι μίλησαν και εκ μέρους των κομμάτων και από προσωπική αντίληψη. Όλοι ήξεραν όλους. Γνωρίζονταν μεταξύ τους και με αβρότητα απεύθυναν τον λόγο ο ένας στον άλλον, μιλούσαν σε ενικό πρόσωπο με το μικρό τους όνομα. Όλοι ήξεραν τα θέματα του βιβλίου, τις πτυχές των μόνιμων εμποδίων και δυσκολιών. Ήξεραν τις αιτίες και τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστούν. Οι προτάσεις τους ήταν λύσεις αλλά για κάποιον μυστηριώδη λόγο δεν, τίποτα δεν… Όλοι ξέρουν, εξηγούν και αναλύουν αλλά τίποτα δεν γίνεται, τίποτα δεν αλλάζει, παραμένει, φθίνει και κλείνει. Να, όπως η ιστορική Εστία, έτσι για να στενεύουν οι ορίζοντες, να χάνονται τα γνωστά.
Είναι φανερό ότι δεν αποκόμισα θετικά από το όλον.
Σαν ψέμα μού φαίνεται ότι όλοι ξέρουν τις αιτίες για τα προβλήματα στο χώρο του βιβλίου καθώς και τις λύσεις άλλα, παρόλα αυτά δεν κάνουν τίποτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι φάρσα μας σκάρωσες πάλι ρε Elli! Παραλίγο να την πατήσω.
Καλό μήνα!
Οπότε την τρίτη μέρα ούτε που ήθελες να πας. Τι να πω, από το πρόγραμμα έδειχνε αρκετά ενδιαφέρον, με ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις. Πέρα από τις θέσεις των κομμάτων και τις παρεμβάσεις των πολιτικών (κάτι που ακούγεται ούτως ή άλλως βαρετό) δεν μίλησαν εκδότες και άνθρωποι του χώρου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως για την διακομματική συναίνεση κάτι διάβασα http://www.express.gr/news/ellada/699621oz_20130330699621.php3
έτσι για να παρηγορούμαστε καμιά φορά και να μη νομίζουμε ότι δεν συμφωνούν. Βέβαια, όλοι συμφωνούν στο ναι υπάρχει πρόβλημα.
Καλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆκρη δεν βρίσκω και δεν φαντάζεστε πόοοσο με στενοχωρεί... Εεεε Marabou μην νομίζεις ότι μόνο σήμερα γίνονται οι πλάκες, μάλλον οι περισσότερες γίνονται καθημερινά!
Το Σάββατο ήμουν εκτός Αθηνών αλλά έτσι και αλλιώς η μοναξιά της κουβέντας δεν ήταν εύκολο πράγμα. Ειπώθηκε ότι θα κυκλοφόρήσουν πρακτικά και το θέμα βιντεοσκοπείτο. Οι εκδότες μίλησαν στον εαυτό τους χωρίς κόσμο από κάτω,η κίνηση δεν κατάφερε να μαζέψει κόσμο. Οι πολιτικοί είναι εκείνοι που νομοθετούν άρα έχουν την δύναμη να κάνουν.
Στην Αγγλία δεν υπάρχει καθόλου φόρος ΦΠΑ για τα βιβλία. Τα φτηνά που μοιράζουν οι κυριακάτικες εφημερίδες τυπώνονται εκτός Ελλάδας, ελληνικές εκδοτικές επιχειρήσεις χρηματοδοτούμενες με ευρωπαϊκά κονδύλια αναπτύσσονται εκτός συνόρων...κλπ κλπ
http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=505582
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί δεν με πίστεψες και νόμισες ότι ήμουν γκρινιάρα....
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα είχες εξοργιστεί πρώτα και μετά θα σε έπιανε το στομάχι σου!!!