Να ΄ναι καλά οι ανταποκριτές μου που μου στέλνουν οξυγόνο εξωτερικού…
Ας μεταφερθούμε στη Γερμανία στην πόλη Βίρτσμπουργκ (Würzburg) που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Βαυαρίας, δίπλα από τον ποταμό Μάιν.
Θα σταθούμε έξω ακριβώς από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και αφού θαυμάσουμε το πανέμορφο κτίριο (ονομαζόμενο Falkenhaus) θα μπούμε μέσα για να δούμε πως λειτουργεί μια πραγματική βιβλιοθήκη. Εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 2.000 άτομα και έχει περίπου 200.000 τεκμήρια, εκ των οποίων το 70% είναι βιβλία και τα υπόλοιπα είναι dvd, cd-rom, περιοδικά, εφημερίδες, παρτιτούρες κλπ. (να αναφέρω εδώ ότι ο πληθυσμός της πόλης το 2004 ήταν 133.539). Διαθέτει για δανεισμό ταινίες σε dvd που κοστίζουν 1,5 ευρώ για 1 εβδομάδα. Επίσης υπάρχουν και παιχνίδια και ψηφιακά τεκμήρια (10.000) για να τα κατεβάσεις, με ειδικό πρόγραμμα προστασίας δικαιωμάτων, όπου το τεκμήριο «σβήνεται» μετά από τον χρόνο παροχής (2 εβδομάδες συνήθως) ή όταν πας να το αντιγράψεις.
Η τριώροφη βιβλιοθήκη διαθέτει το Κυρίως Τμήμα, το Παιδικό Τμήμα, το Μουσικό Τμήμα και το Στούντιο για τη «διαβίου μάθηση» όπου σε ένα χώρο με καναπέδες, γραφεία με υπολογιστές και τραπέζια έχει την ευκαιρία ο καθένας να μελετήσει, να εργαστεί και να ερευνήσει. Επίσης, υπάρχει καφετέρια και αυλή για το καλοκαίρι όπου ο κόσμος πίνει τον καφέ του και διαβάζει εφημερίδες και περιοδικά (πάντα τις καινούριες) ή βιβλία εάν θέλει.
Διοργανώνονται 300 εκδηλώσεις ετησίως για παιδιά και ακόμη περισσότερες για ενηλίκους. Δύο φορές το χρόνο πραγματοποιούνται βιβλιοπαρουσιάσεις, η «Λογοτεχνική Άνοιξη» και το «Λογοτεχνικό Φθινόπωρο» αντίστοιχα, όπου οι συγγραφείς παρουσιάζουν το βιβλίο τους σε μια «λογοτεχνική βραδιά» που πραγματοποιείται μέσα στην βιβλιοθήκη και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 230 άτομα.
Το Μουσικό Τμήμα διοργανώνει επίσης εκδηλώσεις, μουσικές εννοείται. Άλλες εκδηλώσεις - εργαστήρια αφορούν στη «δια βίου μάθηση» όπου διοργανώνονται εργαστήρια περιορισμένων ατόμων για θέματα εκμάθησης υπολογιστών κυρίως, κινδύνων στο ιντερνετ κλπ.
Οι εκδηλώσεις δε σταματούν εκεί γιατί εβδομαδιαίως σίγουρα κάτι σχεδιάζεται. Όπως για παράδειγμα το "Flohmarkt" που έγινε πρόσφατα, ένα είδος Bazaar στο οποίο πουλήθηκαν τα βιβλία που δε διαβάστηκαν από κανέναν εδώ και ένα χρόνο, οπότε και αποσύρονται για 0.50 ή 1.00 € (σίγουρα γίνονται πολύ προσεχτική επιλογή των βιβλίων προς απόσυρση).
Μία πρωτότυπη υπηρεσία που διαθέτει είναι το "κάνε μια ευχή". Αν δεν υπάρχει κάποιος τίτλος που θες, συμπληρώνεις μια καρτούλα ευχής με τα στοιχεία του τεκμηρίου και συνήθως το αγοράζει η βιβλιοθήκη μέσα σε 1 ως και 5 μέρες. Πληρώνεις 0.70 σέντ γιατί είσαι άλλωστε και ο πρώτος που θα το λάβει (το ποσό αυτό πληρώνει και όποιος κάνει "ρεζερβέ" κάποιον τίτλο για να τον δανειστεί μόλις επιστραφεί στην βιβλιοθήκη). Η κάρτα χρήστη κοστίζει 16 ευρώ ετησίως ή 7 ευρώ τετραμηνίως. Μπορείς να δανειστείς μέχρι και 25 τεκμήρια.
Προσκτήσεις νέου υλικού γίνονται καθημερινά και υπάρχει ειδικό τμήμα Διακόσμησης, Οικονομικής Διαχείρισης, Επεξεργασίας νεοαποκτηθέντος υλικού και επισκευών και ακόμη υπάρχει ειδικός που επιμελείται την ιστοσελίδα αλλά και ενημερώνει την ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης του facebook. Μέσα στην βιβλιοθήκη υπάρχουν δύο στάντ πληροφόρησης όπου βιβλιοθηκονόμοι βοηθούν και ενημερώνουν τους επισκέπτες για πάσης φύσεως απορίες. Το προσωπικό είναι εργατικό και ευχάριστο και τόσο εξυπηρετικό που δεν αφήνει το χρήστη να φύγει αν δεν τον εξυπηρετήσουν. Κατέχουν πολύ καλά το αντικείμενό τους όχι επειδή έχουν κορνιζαρισμένα πτυχία αλλά επειδή πραγματικά δραστηριοποιούνται, ενημερώνονται και ενδιαφέρονται καθημερινά.
Το 2003 βραβεύτηκε ως η Βιβλιοθήκη της Χρονιάς, θεωρείται μία από τις καλύτερες βιβλιοθήκες ως προς την εξυπηρέτηση κοινού και μόλις πήρε ένα ακόμη βραβείο ως «Συνεργάτης του Σχολείου» (εξαιτίας τον προγραμμάτων που διοργανώνει).
Τέλος, η βιβλιοθήκη μέσα στα 10 χρόνια που λειτουργεί έχει εξυπηρετήσει πάνω από 7.000.000 χρήστες και έχει δανείσει πάνω από 20.000.000 τεκμήρια! Και τα στατιστικά είναι σίγουρα αληθινά γιατί υπάρχει σύστημα καταμέτρησης ατόμων στην είσοδο με φωτοκύτταρο. Την πρώτη μέρα που λειτούργησε η βιβλιοθήκη στο κτήριο που στεγάζεται σήμερα είχε τόσο ασταμάτητο κόσμο σε «μπουλουκώδη» μορφή που το σύστημα δεν μπορούσε να καταμετρήσει τα άτομα γιατί δεν περνούσε ίχνος φωτός στον αισθητήρα από την πολυκοσμία. Έτσι, όταν με αγωνία πήγε (το προσωπικό) να δούνε πόσα άτομα εξυπηρέτησαν, το σύστημα έδειξε ένα άτομο!
Τώρα να μιλήσω για το μεγαλύτερο οργανισμό για βιβλιοθήκες της Γερμανίας (ekz) που προμηθεύει βιβλία σε όλες τις βιβλιοθήκες της Γερμανίας που το επιθυμούν, ενημερώνει για νέες κυκλοφορίες, προκαταλογογραφεί τα τεκμήρια, δένει και ράβει βιβλία για να είναι πιο ανθεκτικά για τις ανάγκες της βιβλιοθήκης, παρέχει έτοιμες παραγγελίες ανάλογα με την θεματική κατηγορία (λογοτεχνία, παιδικά βιβλία κλπ), παρέχει έπιπλα για βιβλιοθήκες… ή να το αφήσω για άλλη φορά;
Κι όλα αυτά απλά για να θυμηθούμε κάτι που συχνά ξεχνάμε σε αυτή τη χώρα που ζούμε,
τη λέξη ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.
H ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης για όποιον ξέρει γερμανικά είναι εδώ.
Τέλειο ε;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο τέλειο;...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς απλώς ζηλεύουμε και θαυμάζουμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη δική μας Εθνική Βιβλιοθήκη βιβλίο του 2008, αν και υπάρχει στη βάση δεδομένων, "δεν έχει ακόμα καταλογογραφηθεί", άρα ... είναι σαν να μην υπάρχει!!! 3,5 χρόνια για να περαστεί ο "ταξινομικός αριθμός" δε φτάνουν...
Καλημέρα twinkle! Νομίζω ότι στην Εθνική Βιβλιοθήκη δεν μπορείς να δανειστείς βιβλία από το '90 και μετά για το λόγο αυτόν που αναφέρεις και γιατί φυσικά δεν υπάρχουν βιβλιοθηκονόμοι και ας είναι τόσοι (σαν κι εμένα) βιβλιοθηκονόμοι άνεργοι. Και δε μιλάμε για μια μικρή βιβλιοθήκη μιλάμε για την ΕΘΝΙΚΗ μας ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ. Αναρωτιέμαι για το καινούριο κτίριο στο Δέλτα του Φαλήρου, κάποτε είχαν πει ότι θα είναι έτοιμο το 2012...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα αυτό το κάνεις για να δούμε πόσο πίσω είμαστε εμείς εδώ; Είναι πραγματικά τέλειο, κάτι που δεν ξέρω αν πρόκειται να δημιουργηθεί ποτέ στην Ελλάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκαμας για την ακρίβεια το κάνω για να πάρουν νέες ιδέες εκείνοι που πιθανώς να έχουν διάθεση να ασχοληθούν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς υπάρχουν και μερικοί άνθρωποι που ασχολούνται (βλ. δημόσια βιβλιοθήκη Βέροιας).
Πρόκειται για τις εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, στη χώρα μας η κατάσταση είναι τραγική όπως φαίνεται και στην έρευνα του ΕΚΕΒΙ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα! Ναι σίγουρα πρόκειται για εξαίρεση αλλά είναι ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση. Σε ποια έρευνα του ΕΚΕΒΙ αναφέρεσαι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι να υπήρχε κάτι τέτοιο στη θεσσαλονίκη! Θα ήταν το αγαπημένο μου μέρος για καφεδάκι παρέα με ένα βιβλίο σε υπέροχο περιβάλλον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην έρευνα του ΕΚΕΒΙ για την αναγνωσιμότητα, υπάρχει στην ιστοσελίδα του, μπορείς να την δεις και στο blog μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήAlexia μακάρι να υπήρχε σε κάθε μέρος μια τέτοια βιβλιοθήκη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς μπορούμε όμως να απολαμβάνουμε καφεδάκι και βιβλίο και ας μην έχουμε τέτοιες βιβλιοθήκες!
Ακαμας δεν κατάλαβα ότι αναφερόσουν στη γ΄ έρευνα αναγνωστικής συμπεριφοράς γιατί δεν έχει και πολλά στοιχεία για βιβλιοθήκες!
Πραγματικά ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό..αλλά είναι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εμείς;;;;.....
καλή εβδομάδα σοφό μου αστεράκι:)
..Oξυγόνο του εξωτερικού.. Γιατί αν περιμέναμε για οξυγόνο από το εσωτερικό, ..το αντίθετο οι περισσότεροι για ασφυξία κατευθυνόμαστε..
ΑπάντησηΔιαγραφήΑστεράκι χαίρομαι που σε βλέπω! Αληθινά όλα αστεράκι μου και είναι μόνο τα μισά από τις αλήθειες των άλλων που μαθαίνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή μεγάλη εβδομάδα αστεράκι!
Καλλιτέχνιδα, πάντα τα ταξίδια είναι οξυγόνο κατάλληλο για την ασφυξία!
@
ΑπάντησηΔιαγραφήέζησα γιά λίγο στο Würzburg.
ωραία Πανεπιστημιούπολη !
αγαπάμε - ξαγαπάμε τη Γερμανία,
σε μερικά ζητήματα είναι πολύ μπροστά!
σε όλα δηλαδή...
φιλί :)
Πρέπει να είναι πολύ όμορφη πόλη με δραστήριους και δημιουργικούς ανθρώπους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις ευχές μου!