Μέρες τώρα στριφογυρνάει αυτή η ανάρτηση στο μυαλό μου. Όλο την αφήνω και περιμένω να γεμίσει. Ούτε και τώρα είναι έτοιμη και καλή δεν θα τη χαρακτηρίσω.
Βολτάροντας στον παγκόσμιο ιστό πέφτω πάνω σε διάφορα, πληροφορίες και εργαλεία που προσπαθώ να συγκεντρώσω, αλλά μάταιο. Είναι υπεράνθρωπη δουλειά να προσπαθείς να βάλεις τάξη στο χάος.
Το 1941 ο αγαπημένος μου Jorge Luis Borges στο έργο του Βιβλιοθήκη της Βαβέλ φαντάσθηκε, οραματίστηκε μια παγκόσμια βιβλιοθήκη που θα συγκεντρώνει όλα τα βιβλία, οποιασδήποτε γλώσσας και γραφής ακόμη και εκείνα τα βιβλία που επρόκειτο να γραφούν. Στην αχανή αυτή βιβλιοθήκη ο βιβλιοθηκονόμος ξοδεύει όλη του τη ζωή για να μπορέσει να εντοπίσει το βιβλίο, την πληροφορία εκείνη, που θα τον οδηγήσει στην αλήθεια. Η Βιβλιοθήκη της Βαβέλ δικαίως θεωρείται από κάποιους σαν προεικόνιση του διαδικτύου, την εικονική αυτή βιβλιοθήκη που αναπτύσσεται στον κυβερνοχώρο. Πράγματι πόσο δύσκολο είναι σήμερα να βρει κάποιος την πληροφορία που θέλει και ας έχει εύκολη πρόσβαση. Είναι ο όγκος που τη κάνει δύσκολη. Η αξιολόγησή της ακόμη δυσκολότερη.
Όποιος ψάχνει όμως βρίσκει, δε νομίζετε;
Χρηστικότατα εργαλεία υπάρχουν κάπου εδώ και μας περιμένουν. Κάποιες από τις ιστοσελίδες που εντοπίζω έχουν σχέση με τα κοινωνικά δίκτυα (social networks) που ήρθαν μαζί με το WEB 2.0 και μας έφεραν τα blogs αλλά και το facebook. Όσα θέλω να αναφέρω έχουν σχέση με το τελευταίο. Εξαιτίας της φήμης του, έχουν δημιουργηθεί παρόμοιες σελίδες με στόχο όμως να φέρουν κοντά ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα, όπως μεταξύ των άλλων το βιβλίο και την ανάγνωση. Πολλοί λοιπόν τέτοιοι χώροι φιλοξενούν συζητήσεις και ανθρώπους που δηλώνουν βιβλιοφάγοι.
Το Libray Thing σου δίνει τη δυνατότητα να φτιάξεις έναν on-line κατάλογο της προσωπικής σου βιβλιοθήκης, τραβόντας βιβλία και εγγραφές από διάφορες βιβλιοθήκες του κόσμου, αλλά και από βιβλιοπωλεία ή ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία (από Ελλάδα συμμετέχουν το Παν/μιο Πατρών και το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου), να γράψεις σχόλια και κριτικές, να συνομιλήσεις με άλλους αναγνώστες κτλ. κτλ. Τρεις ακόμη σελίδες στο ίδιο ύφος: aNobii, selfari, Goodreads και φαντάζομαι και άλλες πολλές όμορφες τέτοιες σελίδες θα υπάρχουν κατάλληλες για όσους σαν και εμάς αγαπάνε τα βιβλιαράκια τους.
Παράλληλα διαβάζω και ξαναδιαβάζω για τα ηλεκτρονικά βιβλία, απόψεις συγγραφέων, εκδοτών, βιβλιοθηκονόμων, αναγνωστών. Ακούω να μιλάνε για τον θάνατο των εντύπων βιβλίων που από τους αριθμούς δεν επιβεβαιώνεται.
Το ένα συμπληρώνει το άλλο, όλα μαζί για την ανάγνωση, νομίζω.
Ψάχνω ηλεκτρονικά βιβλία και μόλις έχω την πρώτη μου ηλεκτρονική βιβλιοθήκη! Η google διαθέτει χιλιάδες βιβλία ψηφοποιημένα ελεύθερα, πάρτε να διαβάσατε, να μη ξεμένετε ποτέ, είναι εκεί και σας περιμένουν: δέλεαρ!
Μέχρι στιγμής έχω βρει γύρω στα δέκα βιβλία, βιβλία απαραίτητα που έψαχνα. Και δεν είναι μόνο η εταιρεία αυτή που διαθέτει τόσους τίτλους δωρεάν, είναι πολλές ιστοσελίδες ακόμα αλλά και ελληνικές.
Να αφήσω ένα προσωπικό σχόλιο: είμαι δεμένη με τα βιβλία μου και τα ράφια μου και με τον υπολογιστή μου όμως είμαι δεμένη. Πάντα όμως φοβάμαι μήπως ο υπολογιστής μου ξαφνικά μ' αφήσει, απλά σβήσει και δεν ξανανοίξει και ό,τι έχω μέσα του θα χαθεί.
Τα βιβλία μου ξέρω ότι θα με περιμένουν όσα χρόνια και αν περάσουν.
Σελίδες
▼
Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο και χρήσιμο ποστ!
Θα το ξεκοκκαλίσω καλύτερα πιο μετά, λίνκ προς λίνκ!
Φιλιά!!
...πρόσθεσε και την ωραία ή περίεργη μυρωδιά του χαρτιού, με την οποία ανταμείβεσαι, όταν ανοίγεις το βιβλίο κι είμαστε εντάξει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραιότατη ανάρτηση. Καλή σου μέρα!!
Κάπως έτσι οραματίστηκαν και την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην αρχαιότητα η οποία όμως καταστράφηκε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω να μην σβήσει ποτέ ο Η/Υ σου:)
Πράγματι εξαιρετική ανάρτηση. Είμαι κι εγώ πολύ δεμένη με τον υπολογιστή μου και ζω με τον αντίστοιχο φόβο. Κυκλοφορώ με ένα φλασάκι στην τσάντα. Αλλά δεν μπορώ να διαβάσω πολλά και πολύ σε ηλεκτρονική μορφή. Για αυτό θα συνεχίσω να γεμίζω με ράφια το σπίτι μου....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σε όλους σας και χαίρομαι πολύ που σας βλέπω μαζεμένους!
ΑπάντησηΔιαγραφήHfaistiwna εδώ θα είναι ξεκόλλησέ τα όποτε θες, θα σε περιμένουν!
Επί λέξει δεν είναι μόνο η μυρωδιά, είναι το σύρσιμο του μολυβιού πάνω στο χαρτί όταν υπογραμμίζεις, είναι η αφιέρωση στην πρώτη σελίδα όταν στο έχουν δωρίσει, είναι μια σκέψη και μια στιγμή δική σου που φυλάκισες μέσα στη σελίδα. Είναι πολλά όμως και το ηλεκτρονικό βιβλίο που δεν μπορώ να παραβλέψω.
Caesar μπορεί να καταστράφηκε αλλά στη θέση της σήμερα υπάρχει μια θαυμάσια καινούρια.
Κι εγώ το ελπίζω για το Η/Υ μου αλλά μου είπαν ότι είναι στα τελευταία του και έτσι... κι άσε που μόνο τρία χρόνια τον έχω αλλά έχω το συνήθειο να μην προσέχω ό,τι έχω.
Κατερίνα χαίρομαι που βρίσκεις αυτή την κακογραμμένη και βιαστική ανάρτηση εξαιρετική!Καλά κάνεις και ζεις με αυτόν το φόβο γιατί έτσι είναι τα πράγματα. Για αρχή έβαλα τα αρχεία μου κι εγώ σε δύο φλασάκια και όπου να 'ναι θα έρθει και ο σκληρός...
Διαβάζω σε ηλεκτρονική μορφή άρθρα και διάφορα αλλά αλήθεια πως να'ναι να διαβάζεις λογοτεχνία στον υπολογιστή ή σε μια συσκευή? Μπορώ να το φανταστώ μόνο για βιβλία που δεν μπορώ να βρω σε έντυπο αλλά και πάλι αν μ' αρέσει πολύ θα μπω στη σκέψη να το εκτυπώσω.
η κοινωνική δικτύωση έχει τα καλά της αρκεί να μην αναλώνεις τον χρόνο σου ψάχνοντας όλες τις πληροφορίες που σου προσφέρει και να καταναλώνεις περισσότερο χρόνο για να περιγράφεις την ζωή σου και τα ενδιαφέροντα σου, από το να ασχολείσαι με αυτά!
ΑπάντησηΔιαγραφήεξακολουθώ να αγαπώ τα ζωντανά βιβλία και τις καφυ-συνάξεις-συζητήσεις με φίλους για αυτά, αλλά όταν αυτά τα δύο δεν είναι εφικτά τότε ο δρόμος μας οδηγεί προς τον υπολογιστή.
καλό ξημέρωμα να έχετε
Γεια σου φίλε Ωρίων'Δ, θα συμφωνήσω μαζί σου και θα πω ακόμη ότι δεν έβρισκα κανένα θετικό στα κοινωνικά δίκτυα τύπου facebook μέχρι που έμαθα τα site που ανέφερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμη όμως εξακολουθώ να μη βρίσκω κανένα ενδιαφέρον στο να περιγράφω τη ζωή μου μέσω διαδικτύου, βρίσκω όμως πολλά θετικά να μιλάω για βιβλία και ανάγνωση και να ανταλλάσσω απόψεις, όπως και εδώ δηλ. Κι αν πούμε πως όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων η συνάντηση και η συζήτηση με φίλους για βιβλία και όχι μόνο, είναι σαφώς πιο ψηλά στις προτεραιτότητες, ελπίζω για όλους.
Ζωντανά βιβλία, ενδιαφέρουσα άποψη.
Καλό σου βράδυ.
Πολύ ενδιαφέροντα τα όσα μας λες...
ΑπάντησηΔιαγραφήνα είσαι καλά, χαρηκα που πέρασα...
πράγματι η αξιολόγηση του κυβερνοχώρου ως πηγή γνώσης είναι δύσκολη,πολύ καλές οι προσπάθειες των σάιτ που αναφέρεις αλλά θα ήθελα να δω και κάτι αντίστοιχο Ελληνικό.Δεν είναι ότι δεν ξέρω αγγλικά αλλά πάντα το να εκφράζεσαι στη μητρική σου γλώσσα ,ειδικά για κάτι που σου δημιουργεί προβληματισμούς και συναισθήματα, όπως τα βιβλία, είναι πιο εύκολο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα πως να μην αγαπάς τα χαμόγελα στα πρόσωπα των ανθρώπων; Να είσαι καλά, να περνάς και να σε βλέπουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔέσποινα με το ωραίο μπλογκ χαίρομαι που σε βλέπω εδώ. Περιμένω στο μπλογκ να μπουν και άλλα βιβλία για πούλημα να αγοράσουμε! Πολύ ωραία ιδέα.
Το Library Thing από όσο θυμάμαι έχει και ελληνική μετάφραση με 800 Έλληνες, γενικά δεν έχουν διαδοθεί τόσο ακόμη αυτά τα site ειδικά στην Ελλάδα.
Στα βιβλία λέμε ναι, στον υπολογιστή λέμε ναι, στην πρόσβαση και πάλι ναι. Να πω μόνο ότι οι υπολογιστές μπορεί να σβήσουν, είναι αλήθεια αλλά και τα βιβλία μπορεί να μην είναι εκεί, να πάθουν κάτι, ας πούμε να βραχούν, ή να μεταφερθούν ή σενάρια υπάρχουν διάφορα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛες ε να βραχούν όλα τα βιβλία της βιβλιοθήκης μου, να καούν, να καταστραφούν, να χαθούν, όλα μπορούν να γίνουν. Πάντως από το Διαδικτυο δύσκολο να χαθούν όλα όσα είναι εκεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης είναι η αλήθεια ότι θέλω πολύ να πάρω ένα PDA αλλά μήπως να περιμένω να βγει το καλυτερότερο μοντέλο;
Ομορφη ανάρτηση ως συνήθως και με πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Προσωπικά, έχω καταλάβει ότι στο ιντερνετ με γοητεύει πιο πολύ η ευκολία που σου δίνει να ψάξεις καινα βρείς κάθε είδους πληροφορία παρά η ίδια η πληροφορία(που δεν συμπίπτει πάντα με την ακριβή, ορθή γνώση). Ετσι συχνά αποθηκεύω πληροφορίες χωρίς όμως να τις χρησιμποιώ. Κι επίσης ξεκίνησα να διαβασω κάποια ηλεκτρονικά βιβλία, όμως δεν κατάφερα να τα τελειώσω γιατι μου φαίνεται πολύ κουραστική η ανάγνωση σε ηλεκτρονική μορφή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα
Δημήτρης, http://anagnosis-giovdim.blogspot.com/
Γεια σου Δημήτρη, καιρό έχω να σε δω, πως πήγε η μετακόμιση ζωής;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ για τα ευγενικά σου λόγια. Και βέβαια το ίντερνετ είναι δέλεαρ, είναι σαν να έχω όλη την πληροφορία στο σπίτι μου απλά να μη μπορώ να θυμηθώ σε ποιο συρτάρι. Κάποια στιγμή όμως θα πέσω πάνω της.
Δεν έχω δοκιμάσει να διαβάσω ηλεκτρονικό βιβλίο είναι αλήθεια. Σύμφωνα όμως με πολλές πολλές έρευνες των φίλων μας των Άγγλων που είναι πιο μπροστά σε αυτά τα θέματα αποδεικνύεται ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι πολύ χρήσιμα για τα βιβλία αναφοράς όταν όμως μιλάμε για ανάγνωση για απόλαυση εκεί όλα αλλάζουν.
Βιβλιοποντικάκι, πόσα πάλι ξετρύπωσες:)))!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ανατρέξω στα links με την ησυχία μου αργότερα.
Συμφωνώ με την απάντησή σου στον Ηφαιστίωνα, όμως να πω ότι δεν το ευχαριστιέμαι το διάβασμα ενός ηλεκτρονικού βιβλίου. Μόνο μικρά αποσπάσματα, αλλοιώς με κουράζει.
Συμπτωματικά τώρα διαβάζω από τα δοκίμια του Borges.
Αργά ήρθα για βόλτα, αλλά ξεκουράστηκα:)
Φιλιά πολλά, καληνύχτα!
υγ. το "οριζόντιο ύψος" του Χιόνη μου άρεσε:)
Γεια σου αστεράκι! Ναι ναι εδώ θα είναι όλα! Εεε δεν τα ξετρυπώνω και όλα μόνη μου, να 'ναι καλά φίλοι που βοηθάνε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβάζεις την έκδοση από τα Ελληνικά Γράμματα που συγκεντρώνει όλα του τα Δοκίμια; Τι ωραία... να διαβάσεις και τα ποιήματά του!
Σ' άρεσε το βιβλίο του Χιόνη; Δεύτερο ωραίο νέο μετά το Δημήτρη από πάνω που γνώρισε τις λέξεις της Μήτσορα! Να μας γράψεις και εσύ δυο λόγια για να μας πει τις σκέψεις σου για τις ιστορίες του Χιόνη.
Γι' όλους αυτούς τους λόγους που γράφτηκαν παραπάνω και για άλλους πολλούς μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε αυτό που λένε οι ειδικοί ότι το ηλεκτρονικό βιβλίο δεν ήρθε για να πάρει τη θέση του έντυπου (επιτέλους, γιατί δεν ήθελα να διαβάσω κι άλλα περί θανάτου της λογοτεχνίας και τέτοια) αλλά για να το συμπληρώσει.
Καληνύχταααα
και για του λόγου το αληθές...
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_13/11/2009_337044
Καλημέρα! Όμορφα ενώνεις τη δική μου ανάρτηση με την από κάτω της Έλλης. Είχα ως αρχικό στόχο να τα συνδέσω αλλά τον έχασα στην πορεία! Κατάλαβα καλά το Library Thing;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ φίλη Ηλιάνα για το σχόλιο σου και να ξέρεις ότι εχτές έχασες πολύ ρακί.
Κανόνισε τη σημερινή πορεία σου...
Σχετικά με το σχόλιό σας στο τέλος, νομίζω ότι δεν έχει τελικά σημασία με ποιον τρόπο ανάγνωσης είμαστε συναισθηματικά συνδεδεμένοι, αρκεί να "ρουφάμε" το περιεχόμενο και να ευχαριστιέται πάνω από όλα η ψυχούλα μας, είτε αυτό γίνεται κοιτάζοντας μια οθόνη είτε αγγίζοντας το χαρτί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες διευθύνσεις, είχα μαζέψει παλιότερα μερικές από κάποια εφημερίδα αλλά τις έχασα.. ήρθα την κατάλληλη στιγμή μου φαίνεται.
Γεια χαρά :-)
Γεια σου maximus. Νομίζω ότι έχει σχέση και το πως έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε και με τι είμαστε συναισθηματικά συνδεδεμένοι αλλά γενικότερη η ανάγνωση στην οθόνη του υπολογιστή είναι δύσκολη εξαιτίας του φωτισμού την οθόνης. Γι' αυτό οι νέες συσκευές ανάγνωσης δεν έχουν φως από πίσω και προσπαθούν να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο χαρτί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒλέπω ότι όλους τους ενδιαφέρουν πολύ οι διευθύνσεις οπότε θα προσπαθήσω να συγκεντρώσω όλες τις ιστοσελίδες που έχουν ηλεκτρονικά βιβλία δωρεάν σε μια μελλοντική ανάρτηση.
για τα βιβλία που δε γράφτηκαν ποτέ εδώ
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://aerostatiks.blogspot.com/2008/01/blog-post_23.html
Γεια σου αρέστατο! Για την ιδέα της βιβλιοθήκη με βιβλία που δε γράφτηκαν ποτέ αλλά έμειναν στη σκέψη των ανθρώπων κάποτε είχα διαβάσει σε ένα βιβλίο, αλλά τώρα δεν θυμάμαι ποιο. Δε ξέρω αν θυμίζει κάτι η ιδέα αυτή στην Έλλη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τα βιβλία σου που μένουν στο ράφι θα έλεγα ότι πρέπει να ξανασκεφτείς το ενδεχόμενο να αρχίσεις πάλι την ανάγνωση...
Καλό σαββατόβραδο.
...μια χαρά το κατάλαβες το LibraryThing..."A home for your books", "A community for book lovers"... άντε να δούμε πότε θα γίνουν και στην
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλλάδα τέτοιες προσπάθειες..
όσο για τις ρακές.. επιφυλάσσομαι..
Δε λες πάλι καλά που μεταφράζονται στα ελληνικά;
ΑπάντησηΔιαγραφή