Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Βιβλίου αξία...

Ακούω συχνά να λένε ότι οι τιμές στα βιβλία είναι πολύ υψηλές.
Δεν έχω λόγο να διαφωνήσω γιατί πάντα όταν κοιτώ στους πάγκους των βιβλιοπωλείων και, ανάμεσα στις νέες εκδόσεις, βρίσκω κάτι που να με τραβά, γυρνώντας να δω την τιμή σχεδόν απογοητεύομαι. Είναι όντως ακριβά ειδικά κάποιες εκδόσεις ή σε εκείνα τα βιβλιοπωλεία που δεν έχουν έκπτωση και κυρίως στην επαρχία. Στην επαρχία που δεν υπάρχει ανταγωνισμός και τα βιβλιοπωλεία είναι δύο, τρία βρίσκω τις τιμές πολύ διαφορετικές από ό,τι στα βιβλιοπωλεία της Αθήνας.
Πάντα αναρωτιέμαι τι συμβαίνει με την ενιαία τιμή και ποιος αυτήν την τιμή ελέγχει. Και γιατί άραγε τα βιβλία στο εξωτερικό να έχουν τόσο χαμηλές τιμές;
Γυρνώντας όμως από βιβλιοπωλείο σε βιβλιοπωλείο στο μεγάλο μας χωριό πάντα ανακαλύπτω κάποιους μαγικούς χώρους που πουλάν βιβλία σχεδόν χαρίζοντας. Δε θα μιλήσω για τα παλαιοβιβλιοπωλεία, αν και μου αρέσει να τα αναφέρω γιατί εκεί έμαθα να αγαπώ τα βιβλία και να τα αγοράζω είτε με τα χρήματα από το χαρτζιλίκι μου είτε ανταλλάσσοντας με τα παλιότερά μου.
Θα πάρω μαζί μου μια μικρή βόλτα όσους από εσάς θεωρούν τα βιβλία ακριβά και γι' αυτό το λόγο αποφεύγουν να τα αγοράσουν.Πρώτη στάση ο πολυχώρος του Μεταιχμίου στην Ιπποκράτους, πιο μακριά από τους υπόλοιπους εκδοτικούς οίκους αλλά πιο κοντά σε εμένα, ένας ήσυχος χώρος που πάντα με περιμένει ζεστός καφές στο μεγάλο τραπέζι που συχνά συναντώ ανθρώπους να συζητούν χαμηλόφωνα, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία παλαιότερων βιβλίων των εκδόσεων με έκπτωση 60%.
Κατηφορίζοντας την πλατεία Εξαρχείων στη Θεμιστοκλέους υπάρχει ένα βιβλιοπωλείο, το όνομά του δεν το συγκράτησα, φιλοξενεί νέες εκδόσεις αλλά και βιβλία από δεύτερο χέρι. Βρήκα αρκετά βιβλία απο ένα έως τέσσερα ευρώ. Θαρρώ ότι τα βιβλία βρίσκονται σε τόσο χαμηλή τιμή γιατί ο βιβλιοπώλης δε συμφωνεί και τόσο με το περιεχόμενό τους.
Στην οδό Κωλέττη βρίσκονται οι εκδόσεις Opera. Στη βιτρίνα βρίσκεται ένα μεγάλο χαρτί που αναφέρει ότι μέσα βρίσκονται βιβλία των εκδόσεων ελαφρώς ταλαιπωρημένα με έκπτωση έως και 60%. Εκεί βρήκα μισοτιμής, σε άριστη κατάσταση, το βιβλίο για το οποίο ήθελα να γράψω αλλά το αφήνω για άλλη ανάρτηση.
Στο βιβλιοπωλείο της Εστίας υπήρχαν πάντα θυμάμαι στο υπόγειο βιβλία σε καλές τιμές.
Το αγαπημένο μου βιβλιοπωλείο στη Χ. Τρικούπη, ο Ναυτίλος, που πάντα θαυμάζω την καλοεπιλεγμένη του βιτρίνα, έχει πάντα στο πεζοδρόμιο απ' έξω ξύλινα ράφια με φθηνά βιβλία, όποτε περνάω από εκεί έχοντας χρόνο να σκαλίσω τα ράφια σίγουρα θα βρω κάτι να πάρω.
Στον Ελευθερουδάκη στην Πανεπιστημίου στο ισόγειο υπάρχει μια βιβλιοθήκη, η οποία έχει κάτι από εμένα, με προσφορές, βιβλία ταλαιπωρημένα, βιβλία που δεν κινήθηκαν. Και ο κάθε όροφος σχεδόν έχει ένα σημείο με προσφορές.
Στον Ιανό στη Σταδίου σε ένα πάγκο στο βάθος έχει πάντα βιβλία σε προσφορά, κάθε φορά βλέπω κι άλλα.
Στην Πολιτεία στην Ασκληπιού, αν και εκεί οι τιμές είναι ούτως ή άλλως καλές, υπάρχουν αρκετοί πάγκοι με βιβλία σε προσφορά.
Στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ έμαθα φέτος ότι κάθε χρόνο το Φεβρουάριου βγάζουν παλιότερες εκδόσεις σε 50%, αλλά μόνο γι' αυτόν το μήνα.
Και όσο σκέφτομαι τόσο θυμάμαι και χώρους που το βιβλίο αποκτά άλλη τιμή, πιο προσιτή. Συνήθιζα παλιά να πηγαίνω στο βιβλιοπωλείο που ονομάζεται Βιβλία για όλους, στον πρώτο όροφο σε μια πολυκατοικία, Αιόλου 104, εκεί πάντα τα βιβλία είχαν άλλες τιμές.
Ναι, τα βιβλία είναι ακριβά, ειδικά οι νέες εκδόσεις, αλλά δεν υπάρχουν μόνο οι νέες εκδόσεις εκείνες που συναντώ σε εφημερίδες, περιοδικά, βιτρίνες, πάγκους αλλά και οι παλιότερες (αν οι εκδόσεις του 2006 μπορεί να θεωρηθούν παλαιότερες) που καταχωνιάζονται σε χαμηλά ράφια και ως δια μαγείας η τιμή τους πέφτει όχι όμως και η αξία τους.

12 σχόλια:

Roadartist είπε...

Εξαιρετική η ανάρτηση σου..
..εγώ συνήθως να πω την αλήθεια..αγοράζω βιβλία από την Πολιτεία.. Θα σημειώσω όσα μας πρόσφερες, θα τα επισκεφτώ..
Ευχαριστούμε!
PS check your email@

librarian είπε...

Καλησπέρα καλλιτέχνιδα! Να σου πω την αλήθεια η Πολιτεία μόνο να υπήρχε και όλα τα άλλα είναι περιττά...
Αστειεύομαι... οι καλύτερες μου βόλτες είναι από βιβλιοπωλείο σε βιβλιοπωλείο.
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες αν και θα σε εκμεταλλευτώ λίγο ακόμα...

Caesar είπε...

Καλημέρα,
Χρήσιμες οι αναφορές & οι επισημάνσεις για τα σημεία πώλησης με προσφορές. Να προσθέσω ότι & μερικές εφημερίδες είχαν διαθέσει & εξακολουθούν να διαθέτουν ολόκληρες σειρές σε πολύ ελκυστικές τιμές!

Ανώνυμος είπε...

πολύ σημαντική και κατατοπιστική ανάρτηση,ειδικά για όσους μένουν Αθήνα αλλά και για όλους μας.

καλημέρα, κορίτσια!

librarian είπε...

Καλημέρα Caeser, πολύ σωστά αναφέρεις ότι είναι και οι προσφορές των εφημερίδων, που είχαν προκαλέσει μεγάλη διαμάχη όταν πρωτοξεκίνησαν, αλλά τώρα σαν να τα βρήκαν και τα βιβλιοπωλεία πουλάν αυτές τις εκδόσεις.

Ευχαριστούμε nyxterino, περιμένω να ακούσω τη γνώμη όσων δε μένουν στην Αθήνα. Είμαι σίγουρη ότι και στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν τέτοιοι χώροι, γιατί είχα επισκεφτεί στο παρελθόν. Δεν έχω ιδέα όμως τι γίνεται σε άλλες μεγάλες πόλεις.

το πετάλι είπε...

θα περάσω μια βόλτα από αυτά που προτείνεις...
τα περισσότερα τα επισκέπτομαι...
μερικά όμως δεν τα έχω επισκεφτεί ποτέ μέχρι τώρα...

πολύ ενδιαφέρον το ιστολόγιό σας!

librarian είπε...

Καλησπέρα!
Το κέντρο της Αθήνας με τα βιβλιοπωλεία και τους εκδοτικούς οίκους πάντα είναι μια ωραία βόλτα και έχει ενδιαφέρον να ανακαλύπτεις συνεχώς νέα στέκια.

Σε ευαριστούμε και χαίρομαι που πέρασες από τα μέρη μας.
Και το δικό σου ιστολόγιο είναι όμορφο γιατί απευθύνεται σε παιδιά.

anagnostria είπε...

Να προσθέσω τις εκδόσεις "Γράμματα", τις βρίσκω στην "Πρωτοπορία", κλασικά έργα με 3-5 ευρώ. Απ' εκεί πήρα Βιρτζίνια Γουλφ, Κάφκα,Τολστόι κ.ά.

librarian είπε...

Σε ευχαριστώ anagnostria, η Πρωτοπορία είναι επίσης ένα βιβλιοπωλείο που δε βρίσκεις μόνο τις εκδόσεις Γράμματα σε καλή τιμή αλλά και αρκετές άλλες εκδόσεις. Εντύπωση μου κάνει ότι αν και θεωρείται ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο (όπως ο Ελευθερουδάκης, ο Παπασωτηρίου, ο Ιανός) εδώ και πολλά χρόνια που πηγαίνω βλέπω πάντα τους ίδιους πωλητές που κατ' επέκταση είναι σωστά ενημερωμένοι.

Alexandros είπε...

Οι εκδόσεις "Γράμματα" είναι της Πρωτοπορίας. Για αυτό είναι φτηνά.
Την ανάρτηση σου θα την αποθηκεύσω στο pc μου για να ξέρω που να πάω αν περάσω από Αθήνα. Νομίζω πάντως ότι οι καλύτερες και οικονομικότερες αγορές γίνονται τελικά μέσω intenet.

Τα λέμε!

librarian είπε...

Καλησπέρα Αλέξανδρε. Όταν περάσεις από την ΑΘήνα αξίζει να χαθείς στο κέντρο της κάπου ανάμεσα στα Εξάρχεια και στο Κολωνάκι. Είμαι σίγουρη ότι θα βρεις περισσότερα μέρη από αυτά που αναφέρω, για να γεμίσεις βιβλία το βλέμμα σου.
Μέσω ίντερνετ σίγουρα οι αγορές είναι πιο φθηνές αλλά έξω βλέπεις περισσότερα χρώματα.
Σε ευχαριστώ.

Elli είπε...

Ανάρτηση ιδιαίτερης σημασίας μιας και συμβάλλει στην προώθηση των βιβλίων. Οι βόλτες στα βιβλιοπωλεία είναι από τις καλύτερες αν και μερικές φορές θέλει κανείς περσσοτέρα από όσα μπορεί να πάρει ή διαβάσει.