Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Ανασκόπηση έτους 2016


Librarian Slidely by Slidely Slideshow

Το 2016 άφησε πίσω πολλές εμπειρίες αναγνωστικές και όχι μόνο. Αν και με βρήκε και με άφησε βυθισμένη σε εργασιακή απραγία, καθώς εργάστηκα μόνο τους πέντε μήνες του έτους σε μονάχα μια βιβλιοθήκη και για λίγες ημέρες μόνο λόγω πολλών αναποδιών σε μια πανέμορφη βιβλιοθήκη πολύ μακριά από εδώ. Παρόλα αυτά μέσα στο έτος που μας πέρασε είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω σε επτά (!) χώρες, να τις διασχίσω οδικώς και να διανυκτερεύσω σε μικρές και μεγάλες πόλεις τους στο πρώτο roadtrip της ζωής μου που μακάρι να μην είναι και το τελευταίο. Ακόμη, για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια (πέντε αν όχι και παραπάνω) το έτος αυτός με βρήκε και μ' αφήνει να ζω στην ίδια πόλη, έχοντας γλιτώσει την ταλαιπωρία μιας ακόμη μετακόμισης. Η πρώτη φορά μιας κάποιας σταθερότητας και η πρώτη φορά που επισκέφθηκα τόσες χώρες μαζεμένες δημιούργησαν ένα πολύ ενδιαφέρον έτος που μου χάρισε πολλές και ποικίλες εμπειρίες. Αν και η ανεργία δεν μου επιτρέπει σε πολλά όνειρα, φέτος άρχισα να την αποδέχομαι και να μην την αφήνω να μου επιβάλλεται και να μου ορίζει το μέλλον. Θα επιβιώσω και χωρίς εργασία κι ας μην είναι αυτό που ονειρεύτηκα για τη ζωή μου. Ακόμη το 2016 γνώρισα πολλούς νέους ανθρώπους, δοκίμασα νέα φαγητά, εμπλούτισα τις μαγειρικές και ζαχαροπλαστικές ικανότητές μου, ξεκίνησα να αθλούμαι και να διαλογίζομαι και τελευταίο και σπουδαιότερο διάβασα πολλά και κυρίως καλά βιβλία.

Τόσα ήταν τα καλά βιβλία που δυσκολεύτηκα να τα βάλω σε αύξουσα σειρά προτιμήσεως. Η βασικότερη αιτία ήταν που έβαλα ως στόχο να διαβάσω κυρίως κλασική λογοτεχνία και κάπως κατάφερα να τον κρατήσω. Πραγματικά η ανάγνωση κλασικής λογοτεχνίας είναι η ασφαλέστερη εγγύηση ότι δεν θα χάσεις τον χρόνο σου. Ποτέ δεν με απογοήτευσε. Φυσικά, να τονίσω για άλλη μια φορά την αξία και τη σημασία των βιβλιοθηκών και όταν μιλάμε για λογοτεχνία αναφερόμαστε κυρίως στις δημόσιες βιβλιοθήκες. Αν δεν υπήρχε η δημόσια βιβλιοθήκη δίπλα μου δεν θα είχα διαβάσει ούτε τα μισά από τα βιβλία που βρίσκονται στην παρακάτω λίστα και στο παραπάνω βίντεο.

Ξένη Λογοτεχνία

Ελληνική Λογοτεχνία

Μη λογοτεχνικά


Παιδικά/ Εφηβικά

Αυτές ήταν οι αναγνώσεις μου για το 2016. Εύχομαι το 2017 να έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με ακόμη περισσότερα και ακόμη καλύτερα βιβλία. Καλή χρονιά για όλους, διαβαστερότερη, δημιουργικότερη, ταξιδιάρικη, με υγεία, αγάπη και πολιτισμό.

Μπορείτε να βρείτε της αναγνώσεις μου για τα έτη 2015, 2014, 2013.

8 σχόλια:

airis είπε...

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!
Ολόψυχα εύχομαι να πραγματοποιηθούν όλες οι ευχές που πήρες αυτές τις μέρες!
Εύχομαι επίσης να διαβάσεις ακόμα περισσότερα βιβλία τη νέα χρονιά.
Στο θέμα της εργασίας-ανεργίας σε νιώθω, αφού κάπως έτσι ήταν και για μένα!
Σε φιλώ!
@

librarian είπε...

Airis εύχομαι να είναι μια καλή χρόνια και για εσένα, με πολλές νέες δημιουργίες και νέες ιδέες! Τελικά αλήθεια δεν μου είπες το διάβασες το βιβλίο που σου είχα στείλει; το θυμήθηκα φτιάχνοντας τη λίστα με τα βιβλία που διάβάσα!

airis είπε...

Όχι ακόμα, γιατί έμεινα 1,5 μήνα πίσω στο διάβασμα. Έδωσα αγώνα ταχύτητας για να προλάβω να φτιάξω τις χριστουγεννιάτικες δημιουργίες εγκαίρως και για τα δώρα που έπρεπε/ήθελα να κάνω, αλλά και για να πουλήσω, αφού από αυτό βιοπορίζομαι πια. Είναι στα προσεχώς και μετά θα δωριστεί στη Δημόσια βιβλιοθήκη μας :)

librarian είπε...

Τέλεια!

To love life for what it is είπε...

Κατ'αρχάς, μού αρέσει που διαβάζεις παιδική και εφηβική λογοτεχνία, librarian. Η παιδική, μάλιστα, μού αρέσει και μένα πολύ - έχω βάλει στο προσεχές αναγνωστικό μου πρόγραμμα, για του λόγου το αληθές, δύο πολύ ωραία βιβλία με παραμύθια.
Χαμογέλασα, επίσης, που είδα και ένα βιβλίο από τα φοιτητικά μου χρόνια στα βιβλία σου του '16, αυτό των Cole & Cole για την ανάπτυξη των παιδιών. Αλήθεια, πώς σου προέκυψε;
Στη λίστα σου της περασμένης χρονιάς, είδα κάμποσα βιβλία που σκέφτομαι κι εγώ να διαβάσω. Θα μπορούσες να μου πεις τις εντυπώσεις σου από το "Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα" και το "Κισμέτ" (εκτός αν έχεις κάνει αναρτήσεις για αυτά, που δεν έχω δει);
Καλή χρονιά & χρόνια πολλά και καλά!

Mariela είπε...

Καλή χρονιά σου εύχομαι, με πολλές λέξεις να σου κάνουν συντροφιά!

librarian είπε...

To love... φέτος διάβασα λίγα παιδικά. Μα είναι πολύ ωραία τα παιδικά, τόσο ανάλαφρα, τόσο ονειρικά, με τόση φαντασία που τα γιατρεύουν όλα!
Όπως καταλαβαίνεις, ό,τι μπει στο σπίτι το διαβάζω γι' αυτό υπάρχει στη λίστα το βιβλίο των Cole. Είναι απαραίτητο εγχειρίδιο σε όλες τις σπουδές που σχετίζονται με την εκπαίδευση φαίνεται κι είπα κι εγώ να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου. Φυσικά έχουμε και τη συνέχεια!
Το Κισμέτ είναι αρκετά χαριτωμένο βιβλίο. Περιλαμβάνει μικρές ιστορίες αγάπης. Κι όπως όλα τα βιβλία με πολλές ιστορίες κάποιες είναι καλές, κάποιες καλύτερες, κάποιες χειρότερες! Σίγουρα πάντως το απόλαυσα.
Τον Μαιτρ και τη Μαργαρίτα ακόμη το διαβάζω μου έχουν μείνει λίγες σελίδες για το τέλος. Δεν ξέρω αν θα καταφέρω ανάρτηση. Είναι ιδιαίτερο βιβλίο, σίγουρα είναι
αριστούργημα. Δεν χωράει αμφιβολία ότι είναι από αυτά τα βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας που αξίζει να δοαβάσεις. Απλά θέλει πολλή συγκέντρωση κι όλη σου την προσοχή. Πολλές φορές το έχανα κι άρχιζα πάλι από την αρχή ένα κεφάλαιο! Το έβαλα πείσμα όμως να το τελειώσω, να το καταφέρω και να ακολουθήσω την σατανική πορεία του μέχρι την τελευταία λέξη!

Πόσο σε ευχαριστώ για το σχόλιο που δίνει αφορμή για συζήτηση! Καλή διαβαστερή χρονιά να έχουμε!

librarian είπε...

Mariela καλή χρονιά με περισσότερη όρεξη για δημιουργία!