Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Μια βιβλιοθήκη για τα παιδιά

Όπως σε όλες τις κοντινές πόλεις έτσι και μεταξύ Άργους και Ναυπλίου υπάρχει κόντρα για το ποια είναι η καλύτερη. Αναμφισβήτητα το Ναύπλιο είναι ομορφότερο και γραφικότερο, μια από τις πόλεις της Ελλάδας που αξίζει κανείς να επισκεφτεί. Το Άργος όμως έχει μεγαλύτερη αγορά και μοιάζει περισσότερο με πρωτεύουσα του νομού.



Το πρώτο κτήριο που παρατήρησα μπαίνοντας στο Άργος ήταν η Παιδική Νεανική Βιβλιοθήκη του Δήμου Άργους-Μυκηνών, εκείνη τη τζαμένια πόρτα με τα διάσπαρτα γράμματα. Μέσα σε ένα πάρκο, δίπλα από μια παιδική χαρά, στο κεντρικότερο δρόμο του Άργους που ευθεία μπροστά σου βλέπεις το γραφικό κάστρο, βρίσκεται η βιβλιοθήκη.
Ξεκίνησε να λειτουργεί σχετικά πρόσφατα, το 2007, γεγονός που γίνεται αντιληπτό από τη νέα αρχιτεκτονική του κτιρίου που τη στεγάζει.
Η βιβλιοθήκη, καθώς στοχεύει στο παιδικό αναγνωστικό κοινό, περιέχει μια αρκετά ικανοποιητική συλλογή με εικονογραφημένα παιδικά βιβλία, παραμύθια και βιβλία γνώσεων και λειτουργεί απογευματινές ώρες. Έχει όμως και λογοτεχνικά βιβλία ενηλίκων.
Έχει ακόμα, όμορφα χρώματα, άνετους καναπέδες, υπολογιστές και πολλά παιχνίδια.



Ό,τι πρέπει για γονείς και για εκπαιδευτικούς που θέλουν να γνωρίσουν στα παιδιά τον κόσμο των παραμυθιών και των γραμμάτων, να μάθουν να αγαπούν της φαντασίας τα ταξίδια.
Μακάρι όλες οι πόλεις να είχαν από μία βιβλιοθήκη ή και περισσότερες, με νέες και παλαιότερες εκδόσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και βιβλιοθηκονόμους όχι εθελοντές.

6 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Καλημέρα! Μπράβο τους! Την εποχή που άρχισαν να κλείνουν οι βιβλιοθήκες, αυτή άνοιξε, μπράβο και πάλι!

librarian είπε...

Καλήμερα! Δίκαιο έχεις, το 2007 ήταν που οι βιβλιοθήκες άρχισαν να καταρρέουν. Τότε νομίζω ήταν που είχαν απολυθεί μαζικά και όλοι οι συμβασιούχοι των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών.
Τότε ήταν, επίσης, η χρονιά που πήρα πτυχίο...

Κατερίνα Μαλακατέ είπε...

Τι ωραία. Βέβαια πηγαίνω συχνά στο Ναύπλιο και κανείς ποτέ δεν μου ανέφερε την βιβλιοθήκη...

librarian είπε...

Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη που αναφέρω είναι στο Άργος, όμως και στο Ναύπλιο έχει δύο πολύ ωραίες βιβλιοθήκες το Παλαμήδι και το Φουγάρο.
Άμα μας έρθεις να σε ξεναγήσουμε!

Ανώνυμος είπε...

Στο Ναυπλιο υπαρχει η Βιβλιοθηκη Ανθος του Φουγαρου (βλεπεις μπλογκ http://anthoslibrary.blogspot.gr, καταλογο βιβλιοθηκης http://opac.fougaro.gr/)
Αλλα και η Ψηφιακη Βιβιοθηκη Του Harvard (center of hellenic studies) οπως στο Αργος πολυ σημαντικη δουλεια κανει επισης και η Αργολικη Αρχειακη Βιβλιοθηκη
http://argolikivivliothiki.gr/
..

librarian είπε...

Στο Ναύπλιο υπάρχει επίσης η δημόσια βιβλιοθήκη http://voltitses.blogspot.gr/2014/02/blog-post.html
αλλά και η ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη του τμήματος θεατρικών σπουδών με πολύ αξιόλογη συλλογή.