Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Εικόνες των βιβλιοδετείων

Το τριήμερο που τα βιβλιοδετεία ήταν ανοιχτά να μας ξεναγήσουν στις εργασίες τους και στις ιστορίες τους, δεν χάσαμε ευκαιρία, πήγαμε να μάθουμε και να ακούσουμε.
Να γνωρίσουμε αυτό το ξεχωριστό επάγγελμα που έρχεται από τα βάθη των χρόνων συνοδεύοντας τυπογράφους και βιβλιόφιλους.
Επιλέξαμε το βιβλιοδετείο της Καλλιδρομίου και η κα. Ευαγγελία Μπίζα μας έδειξε τα μυστικά της χρυσοτυπίας. Μια καλλιτεχνική εργασία που απαιτεί λεπτομέρεια, αισθητική και συγκέντρωση. Επίσης, χρειάζονται πολλά ξενόφερτα εργαλεία με κοσμήματα, τυπογραφικά στοιχεία, ειδικές σελίδες από χρυσό αληθινό ή μη, μηχανήματα και πολλή όρεξη.
Και κάπως έτσι δημιουργούνται εκείνα τα στολίδια που κοσμούν το εξώφυλλο μαζί με τις πληροφορίες, μοναδικά για ορισμένους που θέλουν μια καταδική τους βιβλιοδεσία.
Ακόμη, μάθαμε να παρασκευάζουμε χειροποίητο χαρτί, ενώ είδαμε πως αποκαθίστανται οι σκουληκοφαγωμένες σελίδες.






Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο βιβλιοδετείο της Ζωοδόχου Πηγής που η κα. Θάλεια Μιχελάκη είχε αναλάβει να ξεναγεί τους επισκέπτες στα μυστικά της μαρμαρόκολλας. Μάθαμε τον τρόπο που δημιουργείται αυτό το ιδιαίτερο χρωματιστό χαρτί που ενώνει τη βιβλιοδεσία με το σώμα του βιβλίου ή που κοσμεί το εξώφυλλο. Με λίγα υλικά νερό ή κόλλα, χρώμα και πολλή φαντασία μπορεί κανείς να δημιουργήσει ξεχωριστά σχέδια.







 

4 σχόλια:

Mariela είπε...

Τι όμορφες φωτό και πολύ ενδιαφέρουσα ακούγεται η βόλτα σας....
Μια χαρά είναι το ποδήλατο επάνω, νομίζω ότι για να το προσαρμόσεις καλύτερα στο πλάτος χρειάζεται να κάνεις δοκιμές με το μέγεθος...
ή να αλλάξεις πρότυπο!
γι αυτό σου λέω καλά είναι έτσι!
Καλό βράδυ!

librarian είπε...

Χαίρομαι που σου άρεσαν Μαριέλα μου!
Καλό βράδυ.

Roadartist είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση, όμορφη διαδικασία, καλημέρα!

librarian είπε...

Κρίμα που δεν ήρθες καλλιτέχνιδα, είμαι σίγουρη ότι θα σου άρεσε πολύ. Έχε το υπόψη για του χρόνου.