Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Ο Αποσπερίτης του Ναυπλίου

Ο πλανήτης Αφροδίτη είναι το λαμπερότερο αστέρι στο ουρανό μετά τον ήλιο και τη σελήνη. Είναι ο Αποσπερίτης το πιο λαμπερό αστέρι που εμφανίζεται στον ουρανό μετά τη δύση του ηλίου και είναι και ο Αυγερινός το τελευταίο αστέρι που σβήνει καθώς ο ήλιος ανατέλλει.
Όμορφο να δώσεις σε ένα βιβλιοπωλείο την λαϊκή ονομασία ενός πλανήτη.


Ο Αποσπερίτης είναι μάλλον το μοναδικό αμιγώς βιβλιοπωλείο του Ναυπλίου, μικρό αλλά συγκεντρώνει ποιοτικές εκδόσεις.Όσοι ψάχνουν γυαλιστερά ευπώλητα μπορούν να τα βρουν σε οποιοδήποτε βιβλιοχαρτοπωλείο.
Εδώ στη βιτρίνα αντί για εξώφυλλα επιδεικνύονται οι λέξεις, βιβλία ανοιχτά.


Σε κάθε μέρος που έχω την τύχη να επισκέπτομαι ή να μένω, το πρώτο που αναζητώ είναι οι βιβλιοθήκες του, τα μουσεία και τα βιβλιοπωλεία. 
Και τώρα που το σκέφτομαι λυπάμαι που δεν αφιέρωσα ανάρτηση στα βιβλιοπωλεία της Κέρκυρας και του Βόλου. Η Κέρκυρα έχει την τύχη να έχει δύο από τα ομορφότερα βιβλιοπωλεία που έχω δει, τον Πλου και την Απόστροφο. Ο Βόλος έχει το βιβλιοπωλείο Χάρτα και το Ναύπλιο τον Αποσπερίτη. 
Τον Αποσπερίτη τον βρήκα στην πρώτη βόλτα με το ποδήλατο στα καντούνια και στους πεζοδρόμους του Ναυπλίου καθώς βρίσκεται σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της παλιάς πόλης, στην οδό Αμαλίας.
Εντυπωσιασμένη από τη βιτρίνα, σταμάτησα να δω, να βγάλω τις φωτογραφίες και αφήνοντας το ποδήλατο δίπλα στο ποδήλατο μινιατούρα που έχει για υποδοχή μπήκα να εξερευνήσω τα ράφια.
Μπορεί ο χώρος να είναι μικρός αλλά θαύμασα τα εξώφυλλα και τις ράχες που ήταν επιλεγμένα ένα προς ένα. Ένιωσα σαν να μπήκα στην προσωπική βιβλιοθήκη του βιβλιοπώλη και όχι σε κάποιο κατάστημα. Παλιές εκδόσεις δεν συνάντησα και ίσως αυτό να προδίδει ότι το βιβλιοπωλείο μπορεί να είναι σχετικά καινούριο.
Ο νεαρός βιβλιοπώλης είχε όρεξη για κουβέντα και διάθεση για να με κατατοπίσει στα λημέρια του Ναυπλίου που δεν γνώριζα. 
Τοπικές εκδόσεις δεν κατάφερα να βρω αλλά τις βρήκα με το παραπάνω σε ένα άλλο βιβλιοπωλείο στη διπλανή πόλη. Το Άργος όμως είναι ιστορία για μια άλλη ανάρτηση.

15 σχόλια:

Γ. είπε...

Καλή μου librarian, συμπάθα με αλλά θα το πω το παράπονό μου.
Όπως διάβαζα την αναρτησή σου, είχα την αίσθηση ότι θα μας χάριζες ένα "αφιέρωμα" στο μικρό αυτό βιβλιοπωλείο. Ότι θα έγραφες για το πώς το ανακάλυψες, πώς σιγά-σιγά γνωρίστηκες με τον γεράκο βιβλιοπώλη και πάντοτε ακούς με ενδιαφέρον τις ιστορίες του για το περελθόν της πόλης, ότι περνάς από εκεί κάθε απόγευμα για να ρουφήξεις τη μυρωδιά των σελίδων και ανταλλάξεις δυο βιβλιο-κουβέντες με τους λίγους αλλά εκλεκτούς θαμώνες. Ή για όμορφα βιβλία που κατά καιρούς ξέθαψες στα πολυκαιρισμένα του ράφια, για τις παλιές μα καλοδιατηρημένες εκδόσεις που απέκτησες και πλέον κοσμούν τη βιβλιοθήκη σου.
Κάπως απότομα (μου) τελείωσε η ανάρτηση...
(μπορείς, βέβαια, να μου κάνεις το χατίρι και να γράψεις μια παρόμοια στο μέλλον!)

librarian είπε...

Θαλή θα σου κάνω το χατίρι και τώρα αμέσως προσθέτοντας λίγες ακόμη λέξεις.
Ελπίζω τώρα να μην τελειώνω απότομα.
Σε ευχαριστώ για την προτροπή σου.



Γ. είπε...

Σ'ευχαριστώ πολύ, librarian. Πολύ γρήγορη και περιεκτικότατη η προσθήκη σου! Ελπίζω το σχόλιό μου να μην σε έβαλε σε κόπο (να διευκρινίσω ότι δεν είχα σε καμία περίπτωση σκοπό να σου κάνω υπόδειξη, παρά μόνο να αποτυπώσω την αίσθηση που πρόσωπικά αποκόμισα).

Βέβαια, ο βιβλιοπώλης αποδείχτηκε νεαρός κι όχι γεράκος που διηγείται ιστορίες, αλλά τί να κάνουμε..; :-)

Roadartist είπε...

Καλημέρα!!! Εγώ διάβασα την ανάρτηση στην τωρινή μορφή της και μου φαίνεται πλήρης, ολοκληρωμένη και μου άφησε ένα χαμόγελο, ειδικά εκεί που σε φαντάστηκα με το ποδήλατο σου να βολτάρεις στο Ναύπλιο. Να περνάς όμορφαααααααααα, σε ευχαριστούμε για το ταξίδι...

librarian είπε...

Θαλή κανένας κόπος, ίσα ίσα χαρά μου!
Να σου πω την αλήθεια αυτό που με παρακίνησε να συμπληρώσω είναι η διαφορά ηλικίας του αληθινού βιβλιοπώλη με αυτού που έπλασε η φαντασία σου...
Καλή εβδομάδα!

librarian είπε...

Καλημέρα καλλιτέχνιδα, έβαλε το χεράκι του ο Θάλης για να γίνει πλήρης.
Χαίρομαι που σου άρεσε!
Να έρθεις με το ποδήλατο να κάνουμε ποδηλατοδιαδρομές!

do you read me? είπε...

Πέρασα για μια καλησπέρα, μετά απο καιρό... Πολύ όμορφο φαίνεται το βιβλιοπωλείο!

Καλή άνοιξη!

librarian είπε...

Καλή άνοιξη και σε εσένα!
Να μας έρχεσαι.

do you read me? είπε...

Από βιασύνη ξέχασα να πω πως το βιβλιοπωλείο Πλους είναι ένα από τα αγαπημένα μου. Στο πρώτο έτος θυμάμαι, γινόταν ανακαίνιση και βρήκα βιβλία σε πολύ χαμηλές τιμές. Ένα από τα τότε νέα μου αποκτήματα αποτελεί και το αγαπημένο μου βιβλίο! Πέρα από αυτό, ο χώρος τόσο όμορφος και ζεστός και οι ιδιοκτήτες του φιλικοί και πρόθυμοι να σε βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστείς! Μου λείπει. Αλλά θα το ξαναδω σύντομα.

Καλό σου βράδυ!

librarian είπε...

Εγώ είχα προλάβει και τον παλιό Πλου των γονιών στο στενάκι και το νέο Πλου-καφέ που το δούλευαν τα παιδιά.
Με το που είχαν μετακομίσει έβγαλαν τις προσφορές, είχα βρει και εγώ κάποια.
Πολύ όμορφος χώρος, είχα περάσει πολλά απογεύματα με σοκολάτα (την κάνει τέλεια) και το λαπτοπ.
Μου λείπει και εμένα τώρα που το σκέφτομαι. Αν και ακόμα τα 10 χρόνια που παρέμεινα στο νησί είναι πολύ ζωντανά στη μνήμη μου.
Ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο που λες;
Αν έχεις σκοπό να πας στην Κέρκυρα, βγάλε μερικές φωτογραφίες και κάνε μια ανάρτηση αφιέρωμα.
Αν πάλι δεν θες να κάνεις ανάρτηση αν μπορείς στείλε τις φωτο στο email μου να γράψω εγώ λίγα λόγια για την ιστορία του.
Καλό σου βράδυ.

bits and pieces είπε...

Όμορφη ανάρτηση και φωτογραφίες! Κι εμένα τα βιβλιοπώλεια (αν υπάρχουν) μιας πόλης που επισκέπτομαι για πρώτη φορά με τραβάνε σα μαγνήτες!

do you read me? είπε...

Είναι ένα μικρό βιβλίο με διηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο, το Μετρό 2000 του Μίλτου Λιδωρίκη.
Θα κοιτάξω το ...αρχείο μου, αλλά μάλλον θα ξαναβγάλω φωτογραφίες. Πες μου πού να σου τις στείλω. Ελπίζω να μην το ξεχάσω.

Καλό απόγευμα!

librarian είπε...

bits έχεις επισκεφθεί πόλη που να μην έχει βιβλιοπωλεία;;;

Do you read me το email μου υπάρχει στο προφίλ μου!

bits and pieces είπε...

Δεν ήμουν αρκετά αναλυτική, γι' αυτό δικαιολογημένη η απορία σου: Κυριολεκτικά, μάλλον όχι. Αν όμως σε πόλεις (συνήθως μικρές), όπως αυτές των νησιών για παράδειγμα, συναντώ μόνο βιβλιο-χαρτοπωλεία, με μπόλικα χαρτικά και λίγα βιβλία, εκ των οποίων βιβλίων κυρίως ευπώλητα, τότε ναι, στο μυαλό μου η πληροφορία που καταγράφεται για τη συγκεκριμένη πόλη είναι ότι δεν έχει (ακόμα) βιβλιοπωλείο.

librarian είπε...

bits πάντως γενικά υπάρχουν βιβλιοπωλεία (που να μην έχουν μόνο ευπώλητα), δηλ. εγώ βρίσκω και σε μικρές πόλεις. Ίσως κάποια μικρά νησιά να έχουν πρόβλημα.