Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Το Μουσείο Μπενάκη και οι εκδόσεις του


Οι εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη είναι γεμάτες τέχνη.
Δεν γνώριζα ότι το μουσείο είναι παράλληλα και ένα τόσο σημαντικός εκδοτικός οίκος αφού έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες εκδόσεις με βιβλία τέχνης αλλά όχι μόνο.
Εξαιρετικής ποιότητας εκδόσεις και όχι μόνο εξαιτίας του περιεχομένου αλλά και εξαιτίας της τυπογραφικής εμφάνισης. Καλαίσθητοι τόμοι που έχουν σκοπό να μας διδάξουν την ελληνική τέχνη: γλυπτική, χαρακτική, ζωγραφική, φωτογραφία, θέατρο, κινηματογράφος, μουσική αλλά και πολλές μελέτες.
Ένας αναλυτικός κατάλογος των βιβλίων του μουσείο βρίσκεται εδώ.
Αλλά η παράθεση τίτλων δεν συγκρίνεται με τον επιτόπιο άγγιγμα, ξεφύλλισμα των βιβλίων.
Όλες οι εκδόσεις θα βρίσκονται στο κτίριο της οδού Πειραιώς, στο 2ο μπαζάρ βιβλίων σε πραγματικά πολύ καλές τιμές, καταρρίπτοντας το μύθο ότι το βιβλίο τέχνης είναι ακριβό.
Σήμερα είναι η τελευταία μέρα που τα βιβλία διατίθενται στις τιμές αυτές.
Τα βιβλία θα βρίσκονται εκεί μέχρι τις 18.00.
Η επίσκεψη αξίζει όχι μόνο για την αγορά αλλά και για τη γνωριμία με όλους αυτούς τους σπουδαίους καλλιτέχνες του τόπου που γεμίζουν τις σελίδες των εκατοντάδων εκδόσεων του μουσείου.
Παράλληλα, στο κτήριο της οδού Πειραιώς υπάρχει η έκθεση με τίτλο Νύφες, στην οποία εκτίθενται δεκάδες νυφικά του προηγούμενου αιώνα, σε ένα ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορία της μόδας, μια φωτογραφική έκθεση αφιερωμένη στην Μελίνα Μερκούρη και η έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και στο έργο του Γιάννη Τσαρούχη.

2 σχόλια:

Κατερίνα Τοράκη είπε...

Οι εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη είναι εξαιρετικές, όχι μόνο τα λευκώματα και οι σχετικές με την Τέχνη (και την αρχιτεκτονική, χρειάζεται να διακρίνουμε και αυτές τις εκδόσεις), αλλά και τα δοκίμια σε διάφορα θέματα (ιστορία, λογοτεχνία, γλώσσα κτλ.) με την πολύ καλή επιμέλεια του ιστορικού Δ. Αρβανιτάκη. Και η έκπτωση που είχαν ήταν πραγματικά σοβαρό κίνητρο, έτσι αγόρασα πάλι αρκετά.

Και με την ευκαιρία, να σημειώσω κι εγώ τις ενδιαφέρουσες εκθέσεις του Μουσείου. Κίνητρο επίσης είναι η δωρεάν επίσκεψη τις Πέμπτες!

librarian είπε...

Καλησπέρα Κατερίνα. Πραγματικά έχουν εξαιρετικές εκδόσεις και οι τιμές ήταν πολύ καλές. Κρίμα που διαρκούσε μόνο τόσο λίγες μέρες.
Θα ήθελα κι εγώ να αγοράσω αρκετά αλλά αρκέστηκα σε ένα, μια έκδοση σε συνεργασία με την Άγρα: Σημειώσεις ενός Έλληνα φωτογράφου για τη φωτογραφία το οποίο περιέχει πολύ όμορφες σκέψεις.
Κι εμείς την Πέμπτη πήγαμε!