Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Έχετε επισκεφτεί βιβλιοδετείο;


Εγώ προσωπικά δεν έχω επισκεφτεί αν και περνάω συνέχεια από αυτά τα όμορφα μαγαζάκια που ντύνουν βιβλία. Σε πολλά βιβλία μου έχω σκεφτεί να τους δημιουργήσω μια διαφορετική εξωτερική εμφάνιση, βιβλία που με μάγεψαν, με άλλαξαν, χαράχτηκαν στο μυαλό.
Αλλά πάντα τελευταία στιγμή το άφηνα λέγοντας πως είναι υπερβολή.
Όμως η δουλειά του βιβλιοδέτη, εφόσον γίνεται σωστά, είναι μια δημιουργική εργασία και σωτήρια σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά για σπάνια παλαιά βιβλία διαμάντια της τυπογραφίας που δεν πρέπει να χαθούν.
Το 2011 δημιουργήθηκε η ομάδα Booklab8 που περιλαμβάνει οχτώ τεχνίτες της καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας με σκοπό να προωθήσουν μια εργασία που όσο περνάει ο καιρός γίνεται σπανιότερη.
Βρίσκονται μεταξύ Εξαρχείων και Νεάπολης, της γειτονιάς δηλαδή που με έκανε να αγαπώ το βιβλίο και που ξέρεις, μπορεί κι αυτοί να έπαιξαν το ρόλο τους στην ανάπτυξη της βιβλιοφιλίας.
Αυτή η ομάδα διοργανώνει εδώ και τρία χρόνια μια βιβλιοδετική βόλτα με σκοπό να γνωρίσουμε όλα τα στάδια της βιβλιοδετικής τέχνης από κοντά. Να μπούμε, δηλαδή, σε ένα βιβλιοδετείο και να δούμε από κοντά όλη τη δουλειά, το ράψιμο, την κατασκευή εξωφύλλου, το χρύσωμα αλλά και την κατασκευή χειροποίητου χαρτιού.
Από αύριο 28/3 μεταξύ 14.00 με 20.00 αλλά και το ΣΚ μεταξύ 12.00 με 18.00 μπορούμε να επισκεφτούμε τα βιβλιοδετεία που φαίνονται στον χάρτη, να μάθουμε και να γνωριστούμε.
Σίγουρα ενδιαφέρουσα βόλτα.


Υ.Γ. Την πληροφορία για την βόλτα αυτή η Έλλη μου την έδωσε. 
Δεν με έχει αφήσει και εντελώς μόνη... 

9 σχόλια:

Βιβή Γ. είπε...

Καλησπέρα,είχα παρακολουθήσει σεμινάριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας στο ΕΚΕΒΙ-όταν ακόμα το καημένο το εκεβι έκανε τέτοια ωραία-με δασκάλα την Βασιλική Βλάχου που έχει μαζί με την Ευαγγελία Μπίζα ένα από τα βιβλιοδετεία της οργάνωσης, αυτό της Καλλιδρομίου.Φοβερή εμπειρία!
Τα παραπάνω τα γράφω για να πω κι εγώ πόσο καλή βόλτα θα είναι αυτή για όσους την αποφασίσουν και να τους προτρέψω να την κάνουν.

librarian είπε...

Καλημέρα Βιβή, όταν το καημένο το ΕΚΕΒΙ υπήρχε...
Σίγουρα θα είναι ωραία εμπειρία αλλά αυτό που δεν κατάλαβα όσο και να έψαξα είναι πως οργανώνεται η δράση αυτή. Δηλ. πας ό,τι ώρα θες σε κάποιο βιβλιοδετείο;
Ίσως να το τολμήσω γιατί θα με ενδιέφερε πολύ να δω τη δουλεία τους.

Marina είπε...

Οταν πέθανε η μητέρα μου, ταχτοποιώντας τα πράγματά της, βρήκα 2 ημερολόγια, σχεδόν μαδημένα, απο τα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο μπαμπάς μου ήταν μάχιμος και εκείνη τον περίμενε στα μετόπισθεν. Το πρώτο ημερολόγιο ήταν δικό της, το δεύτερο δικό του, κάτι σαν ημερολόγιο καταστρώματος όπου όμως έγραφε τη καθημερινότητά του, μακριά της.
Ρώτησα και έμαθα για κάποιον καλόν βιβλιοδέτη και βρήκα στην οδό Σίνα, τον κ. Ψάλλη. Μου τα συντήρησε και ξαναέδεσε σελίδα-σελίδα τα πολύτιμα αυτά κειμήλια, τα έντυσε, το καθένα με χρυσά γράμματα για τα έτη που κάλυπταν. Σπουδαία η τέχνη του βιβλιοδέτη.

librarian είπε...

Πολύ όμορφη ιστορία Marina, είναι σαν να διαβάζεις το βιβλίο της οικογένειάς σου. Καλά έκανες και τα βιβλιοέδεσες, όντως πολύτιμα κειμήλια, κομμάτι δικό σου, της ιστορίας.
Σε ευχαριστώ που μας την άφησες.

Μαραμπού είπε...

Και εγώ θέλω πολύ να επισκεφτώ ένα βιβλιοδετείο. Η βιβλιοδεσία είναι ένα μαγευτικό επάγγελμα (εξίσου μαγευτικό με εκείνο του ωρολογοποιού). Είχα δει ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ στην παλιά ερτ, για την καλλιτεχνική βιβλιοδεσία και είχα ζηλέψει πολύ εκείνον τον άνθρωπο. Τέτοιοι άνθρωποι είναι οραματιστές σε μια πόλη που κάπου κάπου χάνει το νόημά της μέσα στην τόση κακογουστιά.

Βιβή Γ. είπε...

Librarian,με τις ώρες κι εγώ δεν ξέρω πως γίνεται.Προφανώς πας ό,τι ώρα σε βολεύει και τους πετυχαίνεις σε κάποιο στάδιο της δουλειάς τους.
Στο ΕΚΕΒΙ το σεμινάριο είχε κρατήσει τρεις μήνες,ένα 3ωρο ή 4ωρο δεν θυμάμαι καλά,κάθε βδομάδα και πάλι δεν έφτανε.
Εγώ έχω φτιάξει μερικά βιβλία βάσει όσων έμαθα αλλά η προμήθεια των υλικών και το ότι δεν έχω ένα συγκεκριμένο (και ακριβό) εργαλείο είναι πρόβλημα, πάντως είναι καταπληκτική φάση και όλοι αυτοί οι άνθρωποι που κάνουν τώρα την παρουσίαση πραγματικά είναι καλλιτέχνες.Αν πας και τους δεις θα με θυμηθείς.

librarian είπε...

Μαραμπού σήμερα πήγαμε και ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Είναι σίγουρα ένα μαγευτικό επάγγελμα, καθώς και η συντήρηση έργων τέχνης αλλά και το δικό μας επάγγελμα, η βιβλιοθηκονομία, είναι ένα ωραίο επάγγελμα. Κρίμα όμως που αυτή η χώρα δεν μας επιτρέπει να το εξασκήσουμε. Αν θυμηθείς πώς λέγονταν το ντοκιμαντέρ πες μου να το ψάξω να το δω.

librarian είπε...

Βιβή πήγα και πραγματικά μου άρεσε πάρα πολύ. Να αφήσω εδώ την πληροφορία που σήμερα έμαθα.
Κάθε βιβλιοδετείο έχει αναλάβει και κάποια εργασία. Γα παράδειγμα η κα. Μπίζα που έχει το βιβλιοδετείο της Καλλιδρομίου έχει αναλάβει να δείχνει τη δύσκολη και μαγευτική χρυσοτυπία. Παράλληλα, μας έδειξε την παρασκευή χειροποίητου χαρτιού καθώς και τη συντήρηση σελίδων που έχουν φθαρεί.
Το πανέμορφο γεμάτο χρώματα βιβλιοδετείο στη Ζωοδόχου Πηγής, που όποτε περνάω πάντα χαζεύω τη βιτρίνα του, της Θάλειας Μιχελάκη έχει αναλάβει να δείχνει την τεχνική της μαρμαρόκολλας.
Ίσως αύριο να πάω και στα άλλα βιβλιοδετεία. Εξαιρετική βόλτα!

Elli είπε...

Μια δράση που έχει τόσα να μας πει για τους ανθρώπους που την σκέφτηκαν και την στηρίζουν, για την τέχνη της βιβλιδεσίας, για τα τόσα σφιχταγκαλιασμένα επαγγέλματα που πάνε με το βιβλίο! Αν και λαχανιασμένη να προλάβω το καταευχαριστήθηκα, είδαμε πράγματα και μιλήσαμε με ανθρώπους...Το θέμα της μαρμαρόκολλας είναι στα μελλοντικά σχέδια, ελπίζω να μην μου ξεφύγει.