Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Ένας ντετέκτιβ βιβλίων


Η βιβλιοφιλία έχει εμπνεύσει πολλούς συγγραφείς, γι' αυτό η λίστα με τα βιβλία για βιβλία δεν έχει τέλος. Ίσως γιατί οι περισσότεροι συγγραφείς είναι και βιβλιόφιλοι.
Η Λέσχη Δουμάς του Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε είναι ένα από αυτά.
Βιβλίο που εκδόθηκε πρώτη φορά στα ελληνικά το 1998, έκτοτε έχει κάνει πολλές επανεκδόσεις, μία εκ των οποίων για πολλά χρόνια παρέμεινε αδιάβαστη στη βιβλιοθήκη μου ή στη βιβλιοθήκη φίλης που είχε δανειστεί.
Το βιβλίο εκτός από το περιεχόμενό του έχει μαγέψει πολλούς και ως αντικείμενο, είναι αναμφισβήτητα ένα έργο τέχνης και ειδικά όταν μιλάμε για βιβλία των πρώτων αιώνων της τυπογραφίας, η αξία τους μπορεί αγγίζει υπέρογκα ποσά.
Αυτή ακριβώς η αξία είναι που οδηγεί πολλούς να συλλέγουν σπάνιες πρώτες εκδόσεις.
Γνωρίζω κάποιους που ζουν πουλώντας βιβλία, οικογενειακά κειμήλια,
βέβαια όλοι είναι ήρωες βιβλίων.

Ο ήρωας της ιστορίας, ο Λούκας Κόρσο, είναι ένας διαφορετικός ντετέκτιβ, ειδικεύεται στα βιβλία.
Πληρώνεται για να εντοπίζει χαμένα βιβλία, να εξακριβώνει τη γνησιότητα αντιτύπων, να βρίσκει σπάνια αντίτυπα για μανιώδεις συλλέκτες.
Τολμώ να ομολογήσω ότι αυτή τη δουλειά και τις γνώσεις που αποκτάς δουλεύοντας τη ζήλεψα ιδιαίτερα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση αναλαμβάνει μια διπλή αποστολή, να εξακριβώσει τη γνησιότητα ενός χειρογράφου που αποτελεί τμήμα των Τριών Σωματοφυλάκων και να εντοπίσει τα τρία τελευταία αντίτυπα ενός βιβλίου που κάηκε το 1667 μαζί με τον άνθρωπο που το τύπωσε.
Στην πρώτη περίπτωση οδηγούμαστε στον μαγικό κόσμο του Δουμά και των τριών σωματοφυλάκων του, πληροφορίες που θα απολαύσουν ιδιαίτερα όσοι ξεκίνησαν διαβάζοντας σε μικρή ηλικία αυτά τα όμορφα αναγνώσματα του 19ου αιώνα που ακόμα εξακολουθούν να μαγεύουν τους μικρούς αναγνώστες και να τους μυούν στον κόσμο του βιβλίου.
Στη δεύτερη περίπτωση γνωρίζουμε μανιώδεις συλλέκτες που μπορούν να αναγνωρίζουν τη χρονολογία που τυπώθηκε ένα βιβλίο από τα τυπογραφικά τετράδια του και από τις ξυλογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο.
Και αφού ο βασικός ήρωας είναι ντετέκτιβ μιλάμε για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που έχει όλα όσα χρειάζεται, μυστήριο, φόνους, πληρωμένους δολοφόνους, παρακολουθήσεις, μάχες, φωτιές και άλλα που δεν χρειάζονται όπως διαβόλους και έκπτωτους αγγέλους.
Αυτό είναι το ένα πρόβλημα αυτής της ιστορίας και το δεύτερο είναι οι δύο υποθέσεις που λίγο συνδυάζονται μεταξύ τους και λίγο σαν να μπερδεύουν τον αναγνώστη.
Θα μπορούσε η κάθε υπόθεση να είναι ένα διαφορετικό βιβλίο.

Θα μου άρεσε να δω αυτόν τον ντετέκτιβ και σε άλλες ιστορίες κάτι σαν τον Σέρλοκ Χολμς μόνο που αυτή τη φορά οι υποθέσεις θα είναι όλες από εκείνες που ειδικεύεται ο Κόρσο, γεμάτες βιβλία. 

10 σχόλια:

Μαραμπού είπε...

Καλησπέρα librarian!


Υποψιάζομαι (αν και πολύ δύσκολα, το ομολογώ) ότι δεν γνωρίζεις την ταινία που βασίστηκε σε αυτό το βιβλίο, αφού δεν το αναφέρεις καθόλου στην ανάρτηση.

Είναι η Ένατη πύλη του Ρομάν Πολάνσκι (http://www.youtube.com/watch?v=UaKkbgtlmZQ). Εξαιρετική ταινία, την έχω δει άπειρες φορές!

Υ.Γ. Αν σε προσβάλλω με την αναίδειά μου, συγχώρεσέ με!! :Ρ

librarian είπε...

Η αλήθεια είναι ότι αν και έχω δει την ταινία (αρκετά παλαιότερα βέβαια) δεν γνώριζα ότι βασίστηκε σε αυτό το βιβλίο.
Πάντως έχω την υποψία (που διαβάζοντας λίγο στο ίντερνετ έγινε επιβεβαίωση https://www.captainbook.gr/shop/?p=7235) ότι η ταινία έχει τροποποιήσει πολύ την υπόθεση του βιβλίου και έχει κρατήσει το ένα μέρος της ιστορίας (αυτό που δεν μου άρεσε τόσο).

Μαραμπού είπε...

Έχεις δίκιο αλλά νομίζω ότι η ταινία διατήρησε εκείνο το κομμάτι του βιβλίου που θα την έκανε περισσότερο ενδιαφέρουσα και εμπορική! Μετά την ταινία είχα αναζητήσει το βιβλίο αλλά η ιστορία με τον Δουμά (και ο τίτλος) μού φάνηκε αποτρεπτική. Κάτι απωθητικό μου βγάζει ο Δουμάς, δε ξέρω γιατί.
Δύσκολα θα το διάβαζα τώρα, αλλά φαντάζομαι ότι είναι ένα βιβλίο ατμοσφαιρικό και βιβλιοκεντρικό και σίγουρα θα το απόλαυσες πολύ!

librarian είπε...

Η ιστορία για τον Δουμά ήταν πολύ ενδιαφέρουσα με πληροφορίες που θεώρησα αληθινές τόσο για τη ζωή του όσο για τη συγγραφική του εργασία (ότι τα βιβλία του δεν τα έγραφε αποκλειστικά ο ίδιος).
Τώρα τελευταία το έχω γυρίσει στην αστυνομική λογοτεχνία και το βιβλίο αυτό το βρήκα αρκετά καλό, αν εξαιρέσουμε μερικά σημεία που τα βρήκα βαρετά και τα μειονεκτήματα που ανέφερα στην ανάρτηση.

Γ. είπε...

Καταπληκτική η σχετική ταινία (με τον Τζονι Ντεπ νομίζω). Μου άρεσε τόσο πολύ που διστάζω να διαβάσω το βιβλίο, από φόβο πως δεν θα ανταποκριθει στο υψος της ταινιας.

librarian είπε...

Θάλη εμένα πάντως δεν μου θύμισε τίποτα από την ταινία το βιβλίο.
Αν δεν μου το έλεγε ο Μαραμπού ούτε που θα μου πήγαινε το μυαλό.
Μπορείς να διαβάσεις το βιβλίο σαν να είναι μια διαφορετική ιστορία.

Roadartist είπε...

Η Ένατη πύλη είναι όντως καταπληκτική ταινία, την είχα λατρέψει... Φοβερή η ερμηνεία του Johnny Depp. Καλό σκ να έχεις, με όμορφες αναγνώσεις!

librarian είπε...

Ευχαριστώ καλλιτέχνιδα, να περάσεις κι εσύ όμορφα με βόλτες και λογοτεχνία!

bits and pieces είπε...

Το διάβασα πριν τα Χριστούγεννα και το γεγονός ότι είχα τυχαία δει την ταινία πέρυσι, χωρίς να προσέξω τότε ότι είναι βασισμένη σε βιβλίο, μου στέρησε κάπως τη χαρά της πρώτης ανάγνωσης. Πάντως, αν και fan των βιβλίων για βιβλία, από τον συγκεκριμένο συγγραφέα με εντυπωσίασε ιδιαίτερα Ο Πίνακας της Φλάνδρας.

librarian είπε...

Πράγματι δεν πρέπει να είναι και από τα καλύτερα βιβλία του συγγραφέα. Σίγουρα θα το διαβάσω κι αυτό κάποια στιγμή.