Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Διαβάζοντας μέσα στο δάσος

Ο Αμερικάνος νατουραλιστής συγγραφέας Henry David Thoreau (1817-1862) έχοντας τελειώσει τις σπουδές του στο Harvard και έχοντας επιστρέψει στη γενέτειρα πόλη Κόνκορντ της Μασαχουσέτης, αποφασίζει στα 28 του χρόνια να αφήσει εργασία και σπίτι για να ζήσει μέσα στο δάσος δίπλα σε μια πανέμορφη λίμνη, τη λίμνη Walden Pond.


Ζει για δύο χρόνια απολαμβάνοντας τις χαρές της φύσης, ξεκομμένος από τις ανέσεις που προσφέρει η ζωή στην πόλη, χτίζει ο ίδιος την καλύβα του με πενιχρά έξοδα και καλλιεργεί βασικές τροφές. Τρώει ελάχιστα αλλά στοχάζεται πολύ, μιλάει λίγο με ανθρώπους αλλά περισσότερο με τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Προσπαθεί να επιβιώσει με ελάχιστα έως καθόλου χρήματα και τελικά καταφέρνει να επιβιώσει σε συνθήκες διαφορετικές από αυτές μπορεί να φανταστεί ο σύγχρονος άνθρωπος νιώθοντας μια πρωτόγνωρη ευτυχία.


Το 1854 εκδίδει το βιβλίο στο οποίο περιγράφει την εμπειρία του ζώντας κάτω από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες δίνοντας τους για τίτλο το όνομα της λίμνης: Walden. 
Ένα αρκετά πυκνογραμμένο βιβλίο που περιέχει τις σκέψεις ενός αυθεντικού, και ίσως του πρώτου, οικολόγου, που αγαπά τη φύση ίσως περισσότερο και από τον άνθρωπο. 

Βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί σήμερα καθώς περιέχει ιδέες, αν και σε υπερβολικό βαθμό θα έλεγα, που οι υλιστικές μας απολαύσεις μας έχουν κάνει να ξεχάσουμε.
Οι περιγραφές της φύσης που είναι διάσπαρτες μέσα στο βιβλίο μου θύμισαν αρκετά τον Προυστ και το Αναζητώντας το χαμένο χρόνο.
Η επίγευση τελειώνοντας το βιβλίο είναι η αντίληψη ότι η ευτυχία προέρχεται από τη φύση και από τον στοχασμό. Όχι από τα χρήματα, όχι από τα υλικά αγαθά, όχι από τις ανθρώπινες σχέσεις, όχι από την εργασία. Θεωρεί ότι ο άνθρωπος εργάζεται για να φάει περισσότερο και τρώει περισσότερο για να εργαστεί περισσότερο.  
Κρατώ μία συμβουλή: 
"Η συμβουλή μου είναι να είστε πολύ προσεχτικοί άμα έχετε να κάνετε με επιχειρήσεις που απαιτούν πιο πολύ καινούρια ρούχα παρά καινούριο άνθρωπο. Αν ο άνθρωπος δεν είναι καινούριος, πώς θα του ταιριάσουνε τα καινούρια ρούχα;"

Και φυσικά δεν μπορώ να μην αναφέρω εδώ ότι αυτός ο άνθρωπος που έζησε επί δύο χρόνια μέσα στο δάσος με ελάχιστα αγαθά αφιερώνει ένα κεφάλαιο για τα βιβλία. 
Εκεί μέσα στη φύση, με ελάχιστη ανθρώπινη παρουσία και ελάχιστη ζεστασιά το χειμώνα έχει φροντίσει να έχει μαζί του μερικά καλά βιβλία, να τα διαβάζει σιγά σιγά γιατί εκεί το σοβαρό διάβασμα είναι καλύτερο από ότι στο πανεπιστήμιο.
Έχει μαζί του μερικά βιβλία αρχαίων συγγραφέων και φιλοσόφων γιατί:
"το καλό διάβασμα -δηλαδή το διάβασμα βιβλίων που είναι γεμάτο αλήθεια- είναι μια ευγενική άσκηση που θα κάνει τον αναγνώστη να αγωνιστεί και να κοπιάσει περισσότερο απ' όσο για οποιαδήποτε άλλη από τις ασκήσεις και τα σπορ της εποχής μας".

6 σχόλια:

Roadartist είπε...

Ωραίος ο Thoreau. Η "Πολιτική Ανυπακοή" ένα πολύ σημαντικό βιβλίο, κυρίως ως στάση ζωής. Πολλά ξεκίνησαν από εκείνον. Με τη σημερινή κατάσταση στις πόλεις και με τη φορολογία, σίγουρα πολλοί θα ζήλευαν όσα έπραξε, μπορεί που ξέρεις και κάποιοι να τον μιμηθούν.

librarian είπε...

Την πολιτική ανυπακοή θα ήθελα να τη διαβάσω.
Ωραία η ζωή στη φύση αλλά και αρκετά επικίνδυνη σου συνιστώ να δεις ή να διαβάσεις αυτήν την ιστορία http://www.diavasame.gr/page.aspx?itemID=PPG1386_373

Roadartist είπε...

Ε, μαααααααα!! Πάρα πολύ αγαπημένη μου ταινία (αλλά και soundtrack)!
Την έχω δει, μου άρεσε πολύ.
Ναι, αλλά ακολούθησε την καρδιά του!

Υγ Είχα πριν (δυο-τρια) χρόνια ετοιμάσει μια μεγάλη ανάρτηση για την Πολιτική Ανυπακοή, αλλά κατά λάθος την έσβησα. Δεν είχα το κουράγιο να την ξαναγράψω... Άσε είχα τσαντιστεί. Ναι αξίζει.

librarian είπε...

Ναι όντως είναι πολύ ωραία ταινία, την είχα ξεχάσει, μου τη θύμισαν πολύ πρόσφατα.
Ακολούθησε την καρδιά του αλλά μετά από τέσσερις μήνες πέθανε!!!

Α κρίμα που χάσαμε την ανάρτηση... ευκαιρία να ξανασχοληθείς τώρα που στο θύμισα :Ρ

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ είπε...

Σας θυμίζω ότι το βιβλίο του Thoreau παίζει ουσιαστικό ρόλο στην υπέροχη αλλά αρκετά ακατανόητη ταινία "Upstream color"
http://www.youtube.com/watch?v=5U9KmAlrEXU

librarian είπε...

Ωραία φαίνεται, δεν την γνώριζα.
Επίσης, ξέρω ότι το Walden έχει γίνει και ταινία αλλά δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να την βρω με ελληνικούς υπότιτλους.